ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення обласної ради «Про створення КОМУНАЛЬНОЇ УСТАНОВИ «ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ПІДГОТОВКИ НАСЕЛЕННЯ ДО НАЦІОНАЛЬНОГО СПРОТИВУ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ»

 

Розробник проєкту рішення: Департамент оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

Мета: підвищення обороноздатності держави, надання обороні України всеохоплюючого характеру, а також сприяння готовності громадян України до національного спротиву.

 

1.    Підстава розроблення проєкту рішення.

Цей проєкт рішення дозволить створити установу місцевого значення, основним завданням якої буде підготовка громадян України до національного спротиву, що є невід’ємною складової всеохоплюючої оборони держави на всій території України.

2. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

Доручення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля від 30.08.2023 № 26097/1/1-23 до листа Офісу Президенту України від 18.08.2023 № 41-01/1388 щодо створення регіонального центру підготовки населення до національного спротиву.

 

3. Суть проєкту рішення.

Створення КОМУНАЛЬНОЇ УСТАНОВИ «ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ПІДГОТОВКИ НАСЕЛЕННЯ ДО НАЦІОНАЛЬНОГО СПРОТИВУ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ.

 

4. Правові аспекти.

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закон України «Про основи національного спротиву», постанова Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 № 1443 «Про затвердження Порядку організації та здійснення загальновійськової підготовки громадян України до національного спротиву», Господарський кодекс України.

 

5. Фінансове-економічне обґрунтування

Необхідно передбачити фінансування КОМУНАЛЬНОЇ УСТАНОВИ «ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ПІДГОТОВКИ НАСЕЛЕННЯ ДО НАЦІОНАЛЬНОГО СПРОТИВУ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ з обласного бюджету.

 

6. Позиція заінтересованих осіб/органів/сторін

Проєкт рішення не потребує письмового погодження із заінтересованими органами.

 

7. Громадське обговорення.

Проєкт рішення не потребує проведення громадського обговорення.

 

8. Запобігання корупції.

У проєкті рішення відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень або правопорушень, пов’язаних з корупцією.

 

9. Прогноз результатів.

Створення КОМУНАЛЬНОЇ УСТАНОВИ «ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ПІДГОТОВКИ НАСЕЛЕННЯ ДО НАЦІОНАЛЬНОГО СПРОТИВУ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ дозволить реалізувати комплекс заходів, які організовуються та здійснюються з метою сприяння обороні України шляхом максимально широкого залучення громадян України до дій, спрямованих на забезпечення воєнної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави, стримування і відсіч агресії.

 

 

 

 

Директор Департаменту оборонної,

мобілізаційної роботи та взаємодії

з правоохоронними органами

Харківської обласної державної

(військової) адміністрації                                               Андрій ПОЖИДАЄВ