З В І Т

постійної комісії обласної ради з питань бюджету

про роботу за друге півріччя 2022 року та 2023 рік

 

Постійна комісія обласної ради з питань бюджету створена рішенням обласної ради від 25 листопада 2015 року № 5-VI на І сесії VІІІ скликання. До її складу входять 10 депутатів обласної ради.

Згідно з Положенням про постійні комісії обласної ради, до основних повноважень постійної комісії з питань бюджету відноситься попередній розгляд:

-проектів програм і внесення змін та доповнень до чинних програм економічного, соціального і культурного розвитку області та їх фінансове забезпечення;

-проектів цільових програм і внесення змін до чинних цільових програм та їх фінансове забезпечення;

-проектів обласного бюджету та внесення змін до бюджету;

-пропозицій щодо розподілу субвенцій з державного бюджету;

-питань щодо контролю за виконанням бюджету та рішень обласної ради за напрямками діяльності комісії, власних висновків та рекомендацій;

-звітів про виконання обласного бюджету та програм.

 

Робота постійної комісії ведеться відповідно до планів роботи обласної ради та комісії, а також окремих доручень керівництва обласної ради.

 

Постійна комісія співпрацює з галузевими структурними підрозділами Харківської обласної державної адміністрації, керівники яких беруть участь у роботі комісії.

 

Питання щодо затвердження та інформація про хід реалізації обласних програм проходять розгляд на засіданнях постійної комісії.

 

За звітний період постійною комісією з питань бюджету було проведено 29 засідань, на яких розглянуто майже 160 питань (у тому числі й оперативних з розподілу та перерозподілу коштів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам).

 

Постійна комісія у звітному періоді виконувала свої повноваження у сфері бюджету відповідно до чинного законодавства, враховуючи введення воєнного стану.

 

Базове рішення «Про обласний бюджет Харківської області на 2023 рік», в якому визначено  основні показники доходів та видатків обласного бюджету депутати затвердили 24 грудня 2022 року. 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 року № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів
у період воєнного стану» (зі змінами) начальникам обласних військових адміністрацій було надано право своїм розпорядженням затверджувати обласні програми, обласний бюджет та  вносити до них зміни.

 

Звіт про виконання обласного бюджету Харківської області за 2022 рік депутати обласної ради взяли до відома (відповідно до рішення обласної ради від 14 лютого 2023 року № 493–VIII).

 

Обласний бюджет отримує трансферти з державного бюджету. Це, в першу чергу, цільові субвенції – на освіту і на охорону здоров'я та інші.

Постійна комісія обласної ради з питань бюджету протягом другого півріччя 2022 року та у 2023 році (згідно з рішеннями обласної ради від 21.12.2021 № 336-VIII «Про обласний бюджет Харківської області на 2022 рік» та від 24.12.2022 року № 472-VIII «Про обласний бюджет Харківської області на 2023 рік») розглядала пропозиції Харківської обласної військової адміністрації щодо розподілу та перерозподілу цільових субвенцій та додаткових дотацій з державного бюджету до обласного бюджету,  зокрема:

-     на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони;

-    освітньої субвенції;

-    на надання державної підтримки особам з особливими потребами;

-    на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі;

-    додаткової дотації з державного бюджету на компенсацію комунальним закладам, державним закладам освіти, що передані на фінансування з місцевих бюджетів, та закладам спільної власності територіальних громад області та району, що перебувають в управлінні обласних та районних рад;

-    на реалізацію проєктів (об'єктів, заходів), спрямованих на ліквідацію наслідків збройної агресії;

-    на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах області;

-     на придбання шкільних автобусів;

-     на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти;

-    на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для осіб, визначених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

 

Постійна комісії з питань бюджету співпрацювала з Департаментом фінансів Харківської обласної військової адміністрації. Протягом звітного періоду членами постійної комісії з питань бюджету уважно вивчалися інформаційні матеріали про виконання обласного бюджету у 2022 та 2023 роках. 

 

Крім цього, на засіданнях постійної комісії з питань бюджету протягом звітного періоду розглянуто 32 питання про хід виконання обласних програм. Також постійною комісією вивчається інша інформація відповідно до  прийнятих обласною радою рішень. Не залишаються поза увагою інші нагальні питання соціальної сфери, які потребують термінового вирішення.

           

У рамках виконання комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2022-2024 роки" в області реалізуються обласні конкурси: конкурс проєктів місцевого та регіонального розвитку "Разом в майбутнє" та конкурс мініпроєктів "Ефективна медицина в громаді".

Члени постійної комісії уважно слідкують за проведенням цих конкурсів, за своєчасним та ефективним використанням конкурсантами-переможцями коштів субвенцій обласного бюджету, які надаються на умовах співфінансування.

На засіданнях постійної комісії у 2023 році неодноразово розглядалися питання щодо розподілу субвенції з обласного бюджету бюджетам територіальних громад області на фінансування проєктів – переможців обласних конкурсів: проєктів місцевого та регіонального розвитку "Разом в майбутнє" та мініпроєктів  "Ефективна медицина в громаді".

 

 У 2023 році реалізовано:

­     43 проєкти місцевого та регіонального розвитку "Разом в майбутнє" – на суму 84 327,5 тис. грн. (у т.ч. фінансування з обласного бюджету – 37 571,0 тис. грн.);

­     31 мініпроєкт "Ефективна медицина в громаді" – на суму 36 134,6 тис. грн. (у т.ч. фінансування з обласного бюджету – 19 284,2 тис. грн.).

 

Постійна комісія обласної ради з питань бюджету приділяє увагу роботі обласних комунальних підприємств.

 Членами постійної комісії на засіданнях постійної комісії уважно розглядалися і вивчалися матеріали і пропозиції управління з питань комунальної власності виконавчого апарату обласної ради стосовно кожного суб'єкта господарської діяльності, зазначеного у поданнях щодо можливості  звільнення від сплати орендної плати за користування майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на період воєнного стану.

Депутатами вивчаються аналітичні матеріали щодо фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств, надаються необхідні рекомендації.

 

Постійною комісією з питань бюджету ініційовано проведення двох "Круглих столів" стосовно пошуку шляхів підтримки суб'єктів господарювання та вирішення проблемних питань у прифронтових і деокупованих громадах Харківської та інших областей за участі народних депутатів України, депутатів обласної ради, керівництва ГУ ДПС у Харківській області, Північно-Східного Офісу Держаудитслужби, ГО «Асоціація приватних роботодавців», Координаційної ради Харківського офісу Європейської Бізнес Асоціації, Громадської спілки «Харківський кластер інформаційних технологій».

 

У рамках реалізації Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2021-2025 роки на засіданнях постійної комісії неодноразово розглядалися питання щодо погодження переліків об’єктів будівництва, реконструкції, капітального і поточного ремонту, а також  утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Харківської області із зазначенням фінансового забезпечення виконання робіт.

 

Громадське життя області також перебуває в зоні постійної уваги членів постійної комісії з питань бюджету.

Однією з найважливіших ділянок депутатської діяльності є робота в закріплених районах. Депутати опікуються проблемами жителів області, особливо на деокупованих територіях, займаються волонтерською діяльністю, надають дієву допомогу, оперативно і кваліфіковано працюють над вирішенням проблемних питань в умовах правового режиму воєнного стану.

 

Основними принципами, якими керуються члени постійної комісії у своїй діяльності, є законність, гласність, толерантність, колективне обговорення питань та колегіальне ухвалення висновків та рекомендацій.

 

 

 

Голова постійної комісії                                                Людмила НЕМИКІНА