Звіт про роботу

постійної комісії обласної ради з питань

молодіжної політики, культури, спорту та туризму

за друге  півріччя 2022 року  та 2023 рік

 

Постійну комісію утворено за рішенням обласної ради від 11 грудня 2020 року № 5-VIII на I сесії Харківської обласної ради VІІI скликання. У складі комісії зараз працюють 10 депутатів.

Діяльність постійної комісії здійснюється відповідно до планів роботи обласної ради та постійної комісії на основі законності, гласності, рівноправності та вільного колективного обговорення питань шляхом надання рекомендацій і висновків.

Постійна комісія відповідно до Положення про постійні комісії попередньо розглядає питання:

­        щодо розвитку фізкультури і спорту, культури та туризму;

­        поліпшення становища сім’ї, жінок, дітей та молоді;

­        з організації оздоровлення, відпочинку і дозвілля дітей та молоді;

­        стосовно розвитку мережі, укріплення матеріально-технічної бази закладів культури та фізичної культури і спорту.

За звітний період постійною комісією проведено 14 засідань, на яких розглянуто 119 питань, в тому числі питання:

­      щодо обласного бюджету – 2;

­      соціально-економічного розвитку регіону – 3;

­      профільні програми, зміни до них - 24,

­      щодо спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області – 81;

­      щодо організації роботи обласної ради – 7; 

­      інші – 2.

На контролі постійної комісії знаходиться виконання профільних обласних  програм:

·     Програми розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини Харківської області на 2019 – 2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради 06 грудня 2018 року № 822-VІI.  У звітному періоді у рамках програми: 

­  проведено культурно-мистецькі заходи (передбачено за Програмою 4500,0 тис. грн, використано 970,02 тис. грн.);

­  надано фінансову підтримку театрів, філармоній, художніх і музичних колективів, ансамблів (передбачено за Програмою 179282,2 тис. грн, використано 106028,63 тис. грн.);

­  поповнено фонди обласних бібліотек друкованими та електронними виданнями (передбачено за Програмою 540,0 тис. грн, використано 328,413 тис. грн.);

­  здійснювалося формування страхового фонду документації закладів культури (передбачено за Програмою 100,0 тис. грн, використано 100 тис. грн.);

­  проведено інвентаризацію об’єктів культурної спадщини та складено на них облікову документацію, що сприятиме збереженню пам’яток культурної спадщини (передбачено за Програмою 60,0 тис. грн, використано 50,395тис. грн);

­  встановлено охоронні дошки, охоронні знаки, інші інформаційні написи на пам'ятках археології, історії та монументального мистецтва (передбачено за Програмою 75,0 тис. грн, виділено 74,80тис. грн, використано 74,80 тис. грн).

Крім цього, здійснювався моніторинг та збір інформації про пошкодження об’єктів культурної спадщини, які зазнали руйнувань або пошкоджень внаслідок воєнних дій.

Творчі колективи театрально-концертних установ брали участь в обласних та міських культурно-мистецьких заходах, здійснювали показ вистав та концертів на сценічних майданчиках міста та громад області, та на запрошення у військових частинах та шпиталях. Працівники обласних музеїв здійснюють заходи щодо збереження музейних фондів, продовжують системний збір предметів музейного значення для майбутніх експозиції, присвячених подіям російської агресії, працюють над створенням хроніки російсько-української війни, проводять науковий опис музейних предметів (археологія, філателія, філокартія) зі складанням уніфікованих паспортів, забезпечують роботу інформаційних ресурсів музеїв з поширення актуальної історичної тематики, працюють над написанням наукових статей.

 

·     Соціальної Програми розвитку фізичної культури і спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області на 2019–2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради 06 грудня 2018 року № 819-VІI.  Депутати постійної комісії підтримали виділення коштів у сумі 1201274,24 тис. грн, (використано коштів 353232,357 тис. грн) для виконання заходів за такими напрямами:

- забезпечення функціонування та удосконалення мережі закладів фізичної культури (передбачено за Програмою 519493,7 тис. грн, використано 188764,815 тис. грн);

- підтримка та розвиток олімпійського, неолімпійського, параолімпійського та дефолімпійського руху (передбачено за Програмою 301393,0 тис. грн., використано 123390,335 тис. грн);

- забезпечення підтримки діяльності комунальної установи «Харківський обласний центр молоді» Харківської обласної ради передбачено за Програмою 23264,0 тис. грн, використано 8611,084 тис. грн;

Також постійною комісією було розглянуто і погоджено  питання щодо передачі мультифункціональних спортивних майданчиків зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області в комунальну власність відповідних територіальних громад Харківської  області.

 

·     Регіональної Програми національно-патріотичного виховання молоді на 2019 – 2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради 06 грудня 2018 року № 818-VІI.

За звітний період  на реалізацію заходів Програми було передбачено видатків у сумі 5775,0 тис. грн. Враховуючи агресію рф проти нашої країни, а також  введення воєнного стану на, профінансовано та використано  коштом обласного бюджету  2291,5 тис. грн.  на проведення заходів, спрямованих на національно-патріотичне виховання молоді.

 

·      Програми створення страхового фонду документації Харківської області на 2021−2025 роки, затвердженої рішенням обласної ради 23 вересня 2021 року № 202-VIII. Орієнтовний обсяг фінансування завдань Програми за рахунок усіх джерел фінансування становить 1163,708  тис. грн. Протягом 2022 та 2023 років  року фінансування заходів Програми з обласного та державного бюджетів не здійснювалося.

·      Регіональної Програми реформування системи інституційного догляду і виховання дітей у Харківській області на 2018 – 2026 роки, затвердженої рішенням обласної ради 30 серпня 2018 року № 774-VІI, у рамках якої здійснюється послідовне реформування діючої системи забезпечення прав дітей в регіоні та формування такої системи, яка забезпечить право дитини на проживання, догляд і виховання в сім'ї або умовах максимально наближених до сімейних, доступ до якісних соціальних, освітніх, медичних послуг.

 

·     Програми підтримки та розвитку сімейних форм виховання в Харківській області на 2023 – 2027 роки, затвердженої рішенням обласної ради 05 жовтня 2023 року № 674-VIII.

З метою забезпечення реалізації права кожної дитини, яка залишилася без піклування батьків, на сімейне виховання є потреба у постійному розвитку сімейних форм виховання в Харківській області, пропагуванні цих форм та всебічній підтримці як на обласному, так і на місцевому рівні.

 

·             Обласної Програми збереження архітектурної спадщини в Харківській області на 2018-2023 роки, затвердженої рішенням від 07 червня 2018 року № 722-VII. Ця програма передбачає в першу чергу збереження пам’яток архітектури, їх використання, створення ефективних і сприятливих умов для розвитку сфери охорони культурної спадщини, а також залучення активної громадськості до пам’яткоохоронної справи.

 

За підтримки постійної комісії було прийнято звернення Харківської обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо створення центрального органу виконавчої влади з питань захисту прав дітей  з метою створення єдиного координуючого центрального органу виконавчої влади, який системно і постійно займався б  дослідженням проблемних питань у сфері захисту прав дітей, проводив збір і аналіз даних з метою формування і реалізації державної політики у цій сфері.  Постановою Кабміну від 29 вересня 2023 року 1048 було створено такий орган -  Державну службу у справах дітей.

 

Постійна комісія на своїх засіданнях багато уваги приділяла функціонуванню і розвитку  профільних комунальних закладів, заслуховувала інформацію про підсумки фінансово-господарської діяльності обласних комунальних підприємств.  

У квітні 2023 року за ініціативи постійної комісії, враховуючи, що проблеми з фінансуванням дитячо-юнацьких спортивних шкіл  спортивних товариств існують не перший рік і в подальшому мають тенденцію до погіршення, внаслідок чого область може втратити весь спортивний потенціал, спільно з Управлінням у справах молоді і спорту Харківської обласної військової адміністрації напрацювано модель  змін (зокрема,  статусу закладів)  і механізм її втілення. В подальшому на пленарних засіданнях обласної ради прийнято рішення щодо прийняття у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області семи дитячо-юнацьких спортивних шкіл спортивних товариств. На засіданнях постійної комісії також було розглянуто і погоджено статути цих закладів і рекомендовано кандидатури на посади керівників цих ДЮСШ.

 

З  метою оптимізації мережі комунальних закладів культури області з одночасним збереженням необхідного рівня доступності та якості надання культурних послуг,  постійна комісія погодила проєкт рішення обласної ради щодо  припинення  комунальних підприємств сфери культури, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області шляхом перетворення  їх на комунальні заклади сфери культури.

 

 Голова постійної комісії Гагарін В.В. входить до складу Колегій Департаменту культури і туризму, а також Управління у справах молоді і спорту Харківської обласної державної адміністрації, є членом конкурсного комітету обласного конкурсу проєктів місцевого та регіонального розвитку «Разом в майбутнє», організаційного комітету дитячого телевізійного фестивалю «Дитятко». Заступник голови постійної комісії Захарченко І.Г. входить до  складу Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Харківській обласній військовій адміністрації.

 

Депутати комісії сприяють реалізації обласного конкурсу проектів місцевого та регіонального розвитку «Разом в майбутнє» в закріплених округах. Членів постійної комісії об'єднує відповідальна депутатська діяльність та активна життєва позиція. Усі депутати комісії не стоять осторонь від вирішення проблем, що постають у воєнний час, беруть активну участь в волонтерській діяльності у закріплених округах.

 

 

 

Голова постійної комісії                                                               Віталій ГАГАРІН