Звіт

постійної комісії обласної ради

з питань науки, освіти та духовності про роботу

за  друге півріччя 2022 року та 2023 рік

 

Постійну комісію утворено за рішенням обласної ради від 11 грудня 2020 року № 5-VIII на I сесії VІІI скликання. У складі комісії зараз працюють 9 депутатів.

Всю роботу комісія проводить згідно з планами роботи обласної ради та постійної комісії на основі законності, гласності, рівноправності та вільного колективного обговорення питань, надає рекомендації і висновки. Постійна комісія відповідно до Положення про постійні комісії Харківської обласної ради розглядає питання щодо розвитку науки, освіти та духовності в регіоні; попередньо розглядає проекти програм щодо розвитку науки, освіти.

Всього постійна комісія за звітний період провела 14 засідань, на яких було розглянуто 72 питання, в тому числі щодо:

­  обласного бюджету – 1;

­  соціально-економічного розвитку регіону – 2;

­  розвитку освіти – 9;

­  цільових непрофільних програм – 1;

­  спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області – 47;

­  організації роботи обласної ради – 6;

­  клопотання про нагородження почесними відзнаками працівників галузі «освіта» – 3;

­  інші питання – 3.

Депутати комісії контролюють виконання рішень обласної ради та постійної комісії. На контролі постійної комісії знаходиться виконання профільних обласних  програм:

·     обласної програми розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2019-2023 роки, затверджена рішенням обласної ради від 06 грудня 2018 року № 817-VІІ. 

Для реалізації заходів обласної програми розвитку освіти передбачено кошти н у загальній сумі 586792,84 тис. грн, з них використано – 1974,1 тис. грн.  

У 2022 та 2023 роках на виконання заходів Програми за підрозділами  «Дошкільна освіта», «Створення умов для якісного навчання української мови в закладах загальної середньої освіти», «Позашкільна освіта», «Корекційна та інклюзивна освіта», а  також  «Професійна (професійно-технічна) освіта», «Вища освіта і наука – регіональний розвиток»,  «Кадри» кошти не виділялись.

У 2022 році для забезпечення компенсації 50 % вартості проїзду у наземному електричному транспорті (трамвай, тролейбус) та метрополітені м. Харкова студентів та учнів (вихованців) закладів освіти, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету і розташовані у м. Харкові  розділу  «Соціальний захист» було затверджено 3844,3 тис. грн., використано 1246,5 тис. грн. У 2023 році на цей розділ Програми фінансування не виділялось.

У звітному періоді  на забезпечення якості надання освітніх послуг було передбачено фінансування у сумі 137,6 тис. грн., використано 137,6 тис. грн.

Також у 2022 році по  підрозділу 7 «Вища освіта і наука – регіональний розвиток»:

­  призначення та виплата обласних стипендій і персональних стипендій імені О.С. Масельського студентам закладів вищої освіти та ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації (заклади фахової передвищої освіти) – передбачено 200,0 тис. грн., використано - 124,0 тис. грн.);

­  призначення та виплата обласних стипендій студентам закладів вищої освіти та ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації (заклади фахової передвищої освіти) (крім приватних) із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, особам із їх числа, а також студентам віком від 18 до 23 років, які в період навчання залишилися без батьків та найбільш відзначилися в навчанні – передбачено 206,0 тис. грн., використано – 126,0 тис. грн.,

­  призначення та виплата іменних стипендій обласної державної адміністрації в галузі науки видатним та обдарованим молодим науковцям – передбачено 240,0 тис. грн., використано 240,0 тис. грн.

 

·     регіональної Програми реформування системи інституційного догляду і виховання дітей у Харківській області на 2018 – 2026 роки, затвердженої рішенням обласної ради 30 серпня 2018 року № 774-VІI.  Пріоритетним напрямком державної політики з питань захисту прав дітей є забезпечення права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на сімейне виховання. Показник влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до сімейних форм виховання (опіка, піклування, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу) станом на 01.01.2024 становить 97,1 % (2022 рік – 96,4%). В області створено та функціонує 134 дитячих будинків сімейного типу та 229 прийомних сімей, в яких виховується 1337 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа (у віці від 18 до 23 років). Майже кожна третя дитина, яка має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, виховується саме в дитячих будинках сімейного типу або прийомних сім’ях.

·     комплексної програми «Розвиток та функціонування української мови як державної в Харківській області на 2022 – 2025 роки», яку обласна рада затвердила 25 листопада 2021 року рішенням № 277-VIII.

Обсяг фінансових ресурсів обласного бюджету, необхідних для реалізації Програми, складає 2620,00 тис. грн. Із них на 2022-2023 роки передбачено виділити 1250,00 тис. грн. Обласним бюджетом у звітному періоді  видатки не затверджені. Кошти з обласного бюджету на виконання заходів Програми  не виділялися.

Питання стосовно розвитку освіти постійно перебувають в полі зору депутатів комісії.

Так, постійною комісією розглянуто звернення батьків і педагогів КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКА СПЕЦІАЛЬНА ШКОЛА ІМ. В.Г. КОРОЛЕНКА» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ, а також в КОМУНАЛЬНОГО  ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКА СПЕЦІАЛЬНА ШКОЛА № 5» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ стосовно можливого закриття дошкільних підрозділів в закладах.

Ці звернення були складовою у питанні щодо ліквідації дошкільних підрозділів у спеціальних та санаторних школах Харківської області.

Депутати наголосили, що рішення стосовно будь-якої реорганізації комунальних закладів, засновниками яких є обласна рада, не повинні прийматися без розгляду депутатським корпусом.

За результатами розгляду депутати звернулися до Департаменту науки і освіти Харківської обласної військової адміністрації з рекомендаціями про вжиття необхідних заходів задля недопущення ліквідації дошкільних підрозділів  спеціальних і санаторних шкіл Харківської області та захисту прав дітей з особливими потребами на доступ до здобуття належної дошкільної освіти.

Депутати тримають на контролі  перебіг вирішення цього питання.

Депутати комісії не стоять осторонь від вирішення різних нагальних питань.

Так, на засіданні постійної комісії у травні 2023 року розглянуто, погоджено та, в подальшому, підтримано на пленарному засіданні обласної ради "Звернення депутатів обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо прийняття законів, спрямованих на врегулювання суспільно-релігійних відносин в Україні".

Члени постійної комісії контролюють та розглядають на засіданнях комісії питання щодо виконання власних рішень та рішень обласної ради в межах компетенції та повноважень комісії.

Відповідно до повноважень постійної комісії систематично розглядалися питання стосовно  управління майном, що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. Так постійна комісія узгоджувала наступні питання:

­      передачу об’єктів спільної власності в оренду,

­      надання дозволів на списання майна (у складі комісії із списання  майна, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, працює член постійної комісії Дейнека Руслан Сергійович),

­      відчуження об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області,

­      інші питання стосовно комунальної власності.

Постійна комісія на своїх засіданнях попередньо обговорює і погоджує статути обласних комунальних закладів галузі «Освіта», розглядає питання щодо  призначення на посади керівників закладів освіти.

Всі депутати – члени постійної комісії – сприяють реалізації обласного конкурсу проєктів місцевого та регіонального розвитку «Разом в майбутнє» у закріплених округах області.

Депутатам постійної комісії притаманне відповідальне ставлення до виконання депутатських обов’язків, активна громадянська позиція, результативна робота. Депутати надають волонтерську допомогу громадянам закріплених за ними територіальних округів, допомагають вирішувати проблеми громадян у цей важкий воєнний час.

 

 

Голова постійної комісії                                                               Галина КУЦ