Звіт

постійної комісії обласної ради з питань промисловості, житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження про роботу за друге півріччя 2022 року та 2023 рік

 

Постійна комісія обласної ради з питань промисловості, житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження створена рішенням обласної ради від 11 грудня 2020 року № 5-VІІІ.

У складі постійної комісії працюють 7 депутатів, cеред яких є керівники промислових підприємств, наукових установ та підприємці. Свою роботу постійна комісія здійснює відповідно до повноважень, визначених Положенням про постійні комісії Харківської обласної ради, на підставі планів роботи обласної ради та постійної комісії.

Комісія опікується широким колом питань, що потребують постійної координації та системної роботи депутатів спільно зі структурними підрозділами обласної військової адміністрації.

Протягом звітного періоду на засіданнях постійної комісії заслуховувалася інформація про виконання обласних програм, а саме:

·     регіональної Програми підвищення енергоефективності, енергозбереження та зменшення споживання енергоресурсів у Харківській області на 2016 – 2022 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 08 грудня 2016 року № 307-VІІ (зі змінами). Звіт про виконання програми заслухано на засіданні постійної комісії у лютому 2023 року.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації заходів Програми складав усього – 370 756,40 тис.грн, у тому числі: кошти з обласного бюджету – 275 511,63 тис.грн, кошти з місцевого бюджету – 9 500,66 тис.грн, власні кошти –  33 437,27 тис.грн.; кошти з державного бюджету 29 846,73 тис.грн; інші кошти, не заборонені законодавством (кредити, гранти, позики, тощо), – 22 460,11 тис. грн.

У ході реалізації заходів з енергозбереження та енергоефективності використано 1 840 919,17 тис.грн, у тому числі з обласного – 207 487,21 тис.грн (11,3%).

В ході реалізації заходів, передбачених у Програмі, забезпечено:

­      зменшення питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів;

­      зменшення видатків бюджетної сфери на фінансування енергоспоживання, оптимізацію структури енергетичного балансу області, головним чином за рахунок зменшення використання природного газу при повному забезпеченні регіону електро- і теплопостачання;

­      вдосконалення механізмів управління і регулювання у сфері енергозаощадження, енергоефективності та розвитку альтернативної енергетики в регіоні.

·     Програми відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківської області на впровадження енергозберігаючих заходів, на 2016-2022 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 14-VІІ (зі змінами). Звіт про виконання заслухано на засіданні постійної комісії у лютому 2023 року.

Реалізація програми дозволила зменшити витрати населення в ході запровадження енергозберігаючих заходів та скоротити обсяги споживання енергоресурсів.

У реалізації програми з початку її дії взяли участь 2893 позичальники, яким відшкодовано з обласного бюджету 4 964,614 тис.грн.

У 2022 році заходи Програми з обласного бюджету не фінансувалися.

Постійна комісія координує роботу КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ОБЛАСНИЙ ІНФОРМАЦІЙНО-ТЕХНІЧНИЙ ЦЕНТР», яке реалізує свою статутну діяльність попри відсутність керівника, тож, члени постійної комісії тримають на контролі питання щодо необхідності подання підприємством фінансової звітності до обласної ради та уповноважених органів управління і контролю, а також питання подальшої діяльності зазначеного підприємства і перспектив його розвитку.

В цілому, протягом звітного періоду, постійною комісією проведено 9 засідань, на яких розглянуто 33 питання, що перебувають у сфері її відання, надано висновки та рекомендації до 27 проєктів рішень із профільних питань.

На постійному контролі знаходяться питання щодо підготовки до стабільного функціонування об’єктів та підприємств області у періоди опалювальних сезонів.

Підсумки опалювального сезону 2022-2023 років і заходи щодо підготовки господарського комплексу та об’єктів соціальної сфери до опалювального сезону 2023-2024 років депутати заслухали на засіданні постійної комісії у травні 2023 року.

Опалювальний період 2022/2023 років був дуже складним у зв'язку з ракетними обстрілами об’єктів критичної інфраструктури області, виведення з ладу енергетичних об’єктів, що, в свою чергу, призводило до повного знеструмлення територій населених пунктів, у тому числі і котелень. Не зважаючи на такі складні обставини, Харківщина вистояла завдяки спільним зусиллям різних структур, а також плідній праці тепловиків та енергетиків.

У цьому опалювальному сезоні в роботу було запущено 518 котелень області, з них 34 котельні працювали на деокупованих територіях.

В зоні особливої уваги постійної комісії знаходиться моніторинг наявних нагальних потреб територіальних громад області у закупівлі основних фондів (обладнання, механізмів та матеріалів) для забезпечення населення житлово-комунальними послугами, зокрема тепло-, водопостачання та водовідведення задля успішного проведення опалювального сезону у 2023-2024 роках, а також аналіз наявного технічного стану об’єктів централізованого теплопостачання міст і населених пунктів та потреба підприємств у коштах на відновлення обладнання (та/або теплових мереж) та забезпечення опалювального періоду 2023/2024 років, у тому числі за рахунок співфінансування з державного бюджету.

Депутати постійної комісії регулярно працюють з виборцями у закріплених громадах, на деокупованих територіях, займаються волонтерською діяльністю, вирішують або сприяють вирішенню проблемних питань в умовах правового режиму воєнного стану.

Основними принципами діяльності постійної комісії є законність, гласність, рівноправність, колегіальність, вільне обговорення питань та прийняття рішень. Членів постійної комісії об’єднує відповідальна депутатська діяльність, активна життєва позиція, повага один до одного. Постійна комісія здійснює свою діяльність на належному рівні, працює злагоджено та професійно.

 

 

 

Голова постійної комісії                                                      Віталій АБРАМОВ