Звіт

постійної комісії обласної ради з питань соціальної політики, співпраці з інститутами громадянського суспільства соціального спрямування та у справах учасників АТО/ООС

про роботу за друге півріччя 2022 року та 2023 рік

 

Постійна комісія обласної ради з питань соціальної політики, співпраці з інститутами громадянського суспільства соціального спрямування та у справах учасників АТО/ООС створена рішенням обласної ради від 11 грудня 2020 року № 5-VІІІ.

У складі постійної комісії працюють 7 депутатів.

За звітний період проведено 10 засідань постійної комісії, на яких розглянуто 46 питань.

Основну увагу депутати приділяли питанням, пов’язаним із:

- реалізацією заходів обласних програм, спрямованих на забезпечення соціального захисту населення, підтримку учасників АТО/ООС, адаптацію внутрішньо перермішених осіб, психологічну допомогу і психосоціальну підтримку та адаптацію до мирного життя захисників і захисниць України;

трудовими відносинами: призначенням та звільненням з посади керівників комунальних підприємств, установ та закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

- управлінням майном комунальної власності у сфері соціального захисту.

Комісією спільно з профільними структурними підрозділами обласної військової адміністрації постійно проводиться робота з підготовки проєктів змін та доповнень до профільних програм для розгляду на сесіях ради.

 

Протягом звітного періоду за участі членів постійної комісії до комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2021–2025 роки вносилися зміни та доповнення з метою підвищення якості соціального захисту громадян.

Також особливу увагу депутати приділяли питанню надання одноразової адресної допомоги мешканцям Харківської області, які опинились у скрутній життєвій ситуації.

З метою ефективного використання коштів обласного бюджету, вносилися зміни до Порядку використання коштів, передбачених в обласному бюджеті для надання адресної допомоги, затвердженого рішенням обласної ради
від 04 березня 2021 року № 43-
VIIІ.

Внаслідок повномасштабного російського вторгнення на територію України 24 лютого 2022 року наявне значне збільшення задокументованих фактів торгівлі людьми. Масове переміщення громадян з тимчасово окупованих територій та територій, на яких тривають бойові дії, пошук нового місця проживання, роботи, високий рівень конкуренції на ринку праці призвели до підвищення рівня уразливості громадян і можливості потрапляння в ситуацію, пов’язану з торгівлею людьми.

З метою зниження рівня вразливості громадян щодо потрапляння в таку ситуацію та збільшення кількості самоідентифікованих осіб, які постраждали від торгівлі людьми, за підтримки депутатів – членів постійної комісії обласною радою було затверджено регіональну соціальну Програму протидії торгівлі людьми на період до 2025 року.

Також у зв’язку російською агресією в області майже в 4 рази зросла кількість внутрішньо переміщених осіб. Задля їхньої підтримки відповідно до рішення обласної ради від № 673-VIII від 05 жовтня 2023 року було затверджено комплексну Програму підтримки внутрішньо переміщених осіб в Харківській області на 2023–2027 роки. Реалізація заходів цієї Програми дозволить адаптувати внутрішньо переміщених осіб на новому місці проживання та інтегрувати їх у приймаючі громади, забезпечити зайнятість, отримання освітніх, медичних, соціальних та інших послуг, а також психологічну допомогу і психосоціальну підтримку.

Велика увага з боку депутатів – членів постійної комісії приділяється питанню розвитку соціальних послуг та психосоціальної допомоги в Харківській області. Так, рішенням обласної ради від № 727-VIII від 23 грудня 2023 року було затверджено Програму розвитку соціальних послуг та психосоціальної допомоги в Харківській області на 2023 – 2027 роки з метою покращення психічного здоров’я та підвищення якості життя людей, які постраждали від війни, та осіб із психічними та інтелектуальними порушеннями; сприяння підвищенню рівня життя та включення до соціальних спільнот людей, які постраждали від війни, та осіб із психічними та інтелектуальними порушеннями.

Наразі також актуальними є питання адаптації захисників і захисниць України у переході від військової служби до цивільного життя. Гострою є потреба у послугах психологічної та медико-психологічної реабілітації, без яких неможливо повернення захисників та захисниць України до повноцінного цивільного життя. До того ж вплив їхньої травматизації поширюється на їхні сім’ї та оточення. Саме врахування потреб та їхнє задоволення стимулюватиме захисників і захисниць України до більш активної участі у житті громади, області, суспільства та сприятиме їхній швидкій адаптації до мирного життя. Тож наприкінці 2023 року за підтримки членів постійної комісії рішенням обласної ради від № 728-VIII було затверджено комплексну Програму підтримки захисників і захисниць України та членів їхніх сімей в Харківській області на 2024 – 2028 роки.

Протягом звітного періоду голова та члени постійної комісії брали участь у семінарах, дискусіях та круглих столах у режимі відеоконференцій в мережі «Інтернет».

З метою досягнення узгодженості дій та консолідації зусиль усіх владних інститутів області задля ефективної роботи та досягнення поставленої мети  депутати постійної комісії співпрацюють з галузевими підрозділами облдержадміністрації, районними та міськими радами, установами різних форм власності, громадськими організаціями.

 

 

Голова постійної комісії                                                Ольга Лехан