Звіт

постійної комісії обласної ради з питань спільної власності територіальних громад області про роботу

за друге півріччя 2022 року та за 2023 рік

 

Постійна комісія з питань спільної власності територіальних громад області створена рішенням обласної ради від 11 грудня 2020 року № 5-VIII на I сесії VIII скликання.

Протягом звітного періоду до її складу входило 8 депутатів обласної ради.

Свою роботу комісія здійснює відповідно до чинного законодавства України, планів роботи обласної ради, планів роботи постійної комісії та окремих доручень голови і заступників голови обласної ради.

За звітний період постійною комісією проведено 30 засідань, на яких розглянуто 376 питань. Усі засідання проходили з дотриманням Регламенту Харківської обласної ради та згідно з принципами демократичності й прозорості.

 

Одним із найважливіших і обов'язкових напрямів роботи постійної комісії є контроль за виконанням рішень обласної ради, а також висновків і рекомендацій постійної комісії.

 

За підтримки або ініціативи постійної комісії протягом року ухвалено 249 рішень обласної ради, контроль за виконанням яких покладено на постійну комісію з питань спільної власності територіальних громад області, із них:

·  116 - з кадрових питань (звільнення з посади, призначення на посаду керівників комунальних підприємств, закладів та установ і подовження з ними трудових відносин);

·  15 - стосовно орендних відносин;

·  7 питань про внесення змін до чинних локальних нормативно-правових актів: програми, положень, переліків  та порядків, що прийняті обласною радою з метою забезпечення управління майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

·  111 – з інших питань, контроль за виконанням яких покладено на постійну комісію з питань спільної власності територіальних громад області, в т.ч. щодо передачі майна зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та щодо його списання.

 

Також, протягом звітного періоду з метою врегулювання майнових та кадрових питань розглянуто понад 128 проєктів розпоряджень голови обласної ради.

З метою раціоналізації та підвищення ефективності управління суб’єктами господарювання та використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області реалізовується Програма сприяння ефективності використання та збереження майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області на 2022-2024 роки (далі – Програма), затверджена рішенням обласної ради від 23 вересня 2021 року № 206-VIІI  (зі змінами).

На виконання заходів Програми протягом 2022 та 2023 років було передбачено 14381,6 тис. грн.,  з обласному бюджеті виділено 1383,6 тис. грн., з них використано 120,723 тис. грн. Це фінансування було спрямовано на здійснення супроводу та матеріально-технічне забезпечення автоматизованої системи «Майно» і видатки на захист інтересів обласної ради з майнових питань у судових органах та органах державної виконавчої служби. Зазначене скорочення фінансування та необхідності проведення заходів програми спричинено широкомасштабною збройною агресією російської федерації проти України та запровадженням воєнного стану в Україні.

Відповідно до повноважень постійної комісії, визначених у Положенні про постійні комісії Харківської обласної ради, протягом другого півріччя 2022 року та у 2023 році члени комісії працювали у складі комісій з різних напрямків роботи, у тому числі постійно діючих комісій обласної ради.

Секретар постійної комісії Ростислав ЛІТВІНОВ очолює фінансову комісію (за звітний період проведено 21 засідання) та комісію з розгляду питань стосовно списання майна, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (проведено 7 засідань).

Велика увага постійної комісії приділялася питанням контролю за ефективним використанням майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, а також виконанню умов контрактів керівниками комунальних підприємств, установ і закладів, за участі членів постійної комісії було здійснено 12 перевірок.

На виконання рішень обласної ради з питань прийняття об’єктів у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області та передачі об’єктів зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області депутати взяли участь у роботі 9 комісій з приймання-передачі об’єктів у спільну власність територіальних громад та відповідних адміністративно-територіальних одиниць області,  у т.ч. єдиних майнових комплексів 6 дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

Також, відповідно до Положення про постійні комісії Харківської обласної ради, постійну комісію визначено органом, за пропозицією якого вирішується питання щодо передачі в оренду нерухомого майна комунальними підприємствами, установами, закладами, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, внесення змін до чинних договорів оренди в частині перегляду умов договорів оренди, подовження термінів їхньої дії та з інших питань, що відносяться до компетенції уповноваженого органу управління, стосовно нерухомого майна, загальна площа якого не перевищує 200 квадратних метрів на одного балансоутримувача.

Так, у звітному періоді постійною комісією надано пропозиції щодо передачі в оренду 16 об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, у т.ч.: 11 об’єктів - з проведенням аукціону, 5 - без проведення аукціону.

На виконання п.3 рішення обласної ради від 28.05.2020 № 1303-VIІ «Про деякі питання нарахування та сплати орендної плати за користування майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області під час дії карантину» (зі змінами) постійною комісією протягом звітного періоду розглянуто 49 питань та надано відповідні висновки щодо звільнення від сплати, нарахування орендної плати у розмірі 50 % за користування майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на період дії карантину та воєнного стану.

На контролі постійної комісії перебувають питання щодо діяльності;

­    КП «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ФОНД ПІДТРИМКИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЖИТЛОВОГО БУДІВНИЦТВА НА СЕЛІ»;

­    ОК СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО ПІДПРИЄМСТВА З ВИКОНАННЯ НОРМ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ;

­    ОКП ХОР «ЗНАХІДКА».

З метою раціонального використання майна, встановлення справедливої ринкової вартості об’єктів спільної власності, що перебувають в оренді, передаються в оренду та підлягають продажу шляхом списання, на засіданнях постійної комісії було розглянуто та погоджено 22 висновки суб’єктів оціночної діяльності про незалежну оцінку вартості цих об’єктів.

Основну увагу протягом звітного періоду було приділено питанням, пов’язаним з необхідністю усунення причин погіршення фінансово-економічного стану та запобігання банкрутству обласних комунальних підприємств. З цією метою заслуховувались керівники цих підприємств, надавались пропозиції та рекомендації стосовно шляхів і механізмів покращення фінансово-господарської діяльності.

З метою поліпшення фінансового стану деяких комунальних підприємств, відповідно до Законів України «Про оренду державного та комунального майна» та «Про місцеве самоврядування в Україні» у звітному періоді постійною комісією було запропоновано спрямовувати 100 % орендної плати, нарахованої за оренду нерухомого майна, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та обліковується на балансах підприємств, на розрахунковий рахунок підприємств, за умови її використання на утримання, облаштування, ремонт майна та його придбання в установленому чинним законодавством України порядку із зобов’язаннями надання обласній раді щоквартальних звітів про надходження та використання коштів:

­  КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ОБЛАСНА КЛІНІЧНА ДИТЯЧА ЛІКАРНЯ № 1»;

­  КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ОБЛАСНА ДИТЯЧА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ»;

­  ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ВИРОБНИЧО-ЕКСПЛУАТАЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ДЕРЖПРОМ»,

­  ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ЗНАХІДКА».

 

Крім того, згідно з повноваженнями постійної комісії та за ініціативи її членів на засіданнях постійної комісії розглядалися аналітичні довідки про показники фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області та питання про:

­  оптимізацію мережі обласних комунальних закладів та підприємств;

­  внесення змін до контрактів, укладених з керівниками комунальних підприємств;

­  погодження кадрового резерву керівників обласних комунальних підприємств;

­  надання згоди на проведення ремонтних та реставраційних робіт;

­  результати перевірок стану та ефективності використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

 

Члени постійної комісії активно долучаються до повсякденного життя громад області в умовах воєнного стану та надають дієву допомогу; сприяють у вирішенні проблемних питань в територіальних громадах.

 

Постійна комісія з питань спільної власності територіальних громад області тісно співпрацює з іншими постійними комісіями обласної ради. Членів постійної комісії об’єднує відповідальна депутатська діяльність, активна життєва й громадська позиції й плідна співпраця задля розвитку регіону.

 

 

 

 

Секретар постійної комісії                                             Ростислав ЛІТВІНОВ