ЗВІТ

постійної комісії обласної ради з питань антикорупційної та регуляторної політики, законності, боротьби зі злочинністю, регламенту та місцевого самоврядування
про роботу за друге півріччя 2022 року та за 2023 рік

 

Постійна комісія обласної ради з питань антикорупційної та регуляторної політики, законності, боротьби зі злочинністю, регламенту та місцевого самоврядування створена рішенням обласної ради від 11 грудня 2020 року № 5-VІІI на І сесії VІІІ скликання.

До її складу входять 8 депутатів обласної ради. Всі вони оперативно та кваліфіковано працюють згідно з профілем діяльності постійної комісії.

Свою роботу комісія здійснює відповідно до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад», «Про правовий режим воєнного стану», Регламенту Харківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 11 березня 2021 року № 50-VІІI (зі змінами), та Положення про постійні комісії Харківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 37-VІІI (зі змінами), інших законодавчих та нормативно-правових актів.

Діяльність постійної комісії будується відповідно до плану роботи обласної ради, плану роботи постійної комісії на основі законності, гласності, рівноправності та вільного колективного обговорення питань.

У зв'язку із введенням в Україні воєнного стану, відповідно до статті 75 Регламенту Харківської обласної ради VIII скликання засідання постійної комісії проводяться у режимі відеоконференції, на вебплатформі Cisco WEBEX.

За звітний період постійною комісією було проведено 35 засідань, на яких розглянуто 215 питань.

З початком російської повномасштабної військової агресії проти України першочерговими питаннями, які розглядала комісія, були питання обороноздатності та забезпечення правопорядку, публічної безпеки, протидії тероризму на території Харківського регіону.

На засіданнях постійної комісії заслуховувалися та аналізувалися звіти про хід виконання регіональних програм з подальшим розглядом на пленарних засіданнях сесій обласної ради. Так, за вищезазначений період, з метою матеріально-технічного забезпечення підрозділів територіальної оборони, забезпечення правопорядку, публічної безпеки, протидії тероризму на Харківщині на виконання заходів програм було виділено:

-     Програми територіальної оборони Харківської області на 2022-2024 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 16 лютого 2022 року № 365-VIII (зі змінами), 1 358 651,66 тис. грн;

-     комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020-2024 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 27 лютого 2020 року № 1199-VII (зі змінами), 56 349,85 тис. грн;

-      регіональної Програми протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2021-2024 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 14-VІII (зі змінами), 18 550,00 тис. грн.

Два рази на рік, відповідно до плану роботи постійної комісії та згідно з вимогами законів України «Про прокуратуру» та «Про Національну поліцію», на засіданнях постійної комісії заслуховувалася інформація прокурора області щодо результатів діяльності, а саме: комплексного забезпечення реалізації державної політики у сферах боротьби зі злочинністю за основними пріоритетними напрямами діяльності органів правопорядку та протидії військовій агресії, а також інформація начальника ГУНП в Харківській області про стан правопорядку в Харківській області щодо забезпечення публічної безпеки і порядку, охорони прав і свобод людини, протидії злочинності в умовах воєнного стану.

У 2022-2023 роках постійною комісією було проведено значну роботу в частині виконання обласною радою Закону України «Про Національну поліцію».

Зокрема, за підтримки постійної комісії було розроблено та затверджено Порядок обрання представників громадськості до складу поліцейських комісій територіальних органів поліції Харківської області, який визначає процедуру обрання Харківською обласною радою представників громадськості до складу поліцейських комісій територіальних органів поліції Харківської області (рішення обласної ради від 28.07.2023 № 667-VIII).

З метою обрання обласною радою представників громадськості до складу поліцейської комісії Головного управління Національної поліції в Харківській області, а також до складу поліцейської комісії Управління поліції охорони в Харківській області на засіданнях постійної комісії було розглянуто документи кандидатів, які виявили бажання увійти до складу вищезазначених поліцейських комісій.

За результатами цієї роботи  представниками громадськості було обрано 1 представника до складу поліцейської комісії Головного управління Національної поліції в Харківській області та 2 представників до складу поліцейської комісії Управління поліції охорони в Харківській області.

Наприкінці 2023 року на засіданні постійної комісії депутатами-членами постійної комісії одноголосно підтримано створення нової комунальної установи - «ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ПІДГОТОВКИ НАСЕЛЕННЯ ДО НАЦІОНАЛЬНОГО СПРОТИВУ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ, а також призначення керівника цієї установи.  

Метою є реалізація комплексу заходів, спрямованих на підвищення обороноздатності держави, надання обороні України всеохоплюючого характеру, а також сприяння готовності громадян України до національного спротиву.

Одним із найважливіших напрямів комісії є антикорупційна політика.

Наказом НАЗК № 830/21 від 8.12.2021 затверджено та введено в дію Методологію управління корупційними ризиками. Відповідно до оновленої Методології персональний склад Комісії щодо оцінки корупційних ризиків у Харківській обласній раді затверджено розпорядженням голови обласної ради.

На початку 2023 року на засіданні постійної комісії розглянуто і в подальшому підтримано на пленарному засіданні ради проєкт рішення «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких пунктів рішення обласної ради від 10 червня 2021 року № 181-VIII «Про розроблення Антикорупційної програми Харківської обласної ради на 2021-2023 роки».

Також протягом звітного періоду на засіданні постійної комісії в порядку контролю було заслухано звіт про хід виконання у 2022 році Антикорупційної програми Харківської обласної ради на період з 2021 по 2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 23 вересня 2021 року № 221-VІІІ (зі змінами) відповідно до завдань і заходів з її виконання та додатку 1 до Звіту за результатами оцінки корупційних ризиків у діяльності Харківської обласної ради «Опис ідентифікованих корупційних ризиків, чинників корупційних ризиків та можливих наслідків вчинення корупційного правопорушення чи правопорушення, пов’язаного з корупцією», із дотриманням вимог антикорупційного законодавства.

На засіданнях постійної комісії депутатами -членами постійної комісії – попередньо розглянуто і підтримано проєкти рішень обласної ради:

­     Про наявність обставин непереборної сили та перелік суб'єктів господарювання, що постраждали внаслідок таких обставин;

­     Про затвердження Програми підтримки реалізації державної політики органами виконавчої влади у Харківській області на 2022-2024 роки.

­     Про присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області»,

­     Про присудження щорічної Премії Верховної Ради України,

­     Про нагородження відзнаками Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, а також Почесною відзнакою Харківської обласної ради «Слобожанська слава»;

­     Про затвердження планів роботи обласної ради;

­     Про проведення звітів депутатів обласної ради перед виборцями;

­     Про внесення змін до додатків до рішення обласної ради від 11 грудня 2020 року № 5-VIІI «Про утворення та обрання постійних комісій обласної ради» (зі змінами);

­     Про упорядкування структури виконавчого апарату обласної ради;

­     Про дострокове припинення повноважень депутатів обласної ради VIІI скликання;

­     Про внесення змін до Положень про обласні конкурси проєктів місцевого та регіонального розвитку «Разом в майбутнє» та мініпроєктів «Ефективна медицина в громаді»;

­     Звернення до центральних органів влади, органів місцевого самоврядування.

 Зокрема, протягом звітного періоду за підтримки постійної комісії обласною радою прийнято та надіслано до центральних органів влади 4 звернення, а саме:

- до Кабінету Міністрів України – щодо передачі об’єктів соціальної інфраструктури з державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області та надання відповідної згоди на їхнє прийняття;

-       до Кабінету Міністрів України – щодо створення центрального органу виконавчої влади з питань захисту прав дітей;

-    до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України – щодо розгляду законів, спрямованих на врегулювання суспільно-релігійних відносин в Україні;

-    до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України – щодо реалізації органами місцевого самоврядування норм Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 травня 2022 року № 634 «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану».

Зміни до комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2022-2024 роки», які неодноразово розглядалися постійною комісією, стосувалися забезпечення ефективної організації місцевого самоврядування на обласному рівні в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуацій, раціонального використання бюджетних коштів та їхнього направлення на фінансування заходів з відновлення Харківщини і забезпечення нагальних потреб органів місцевого самоврядування області, з урахуванням сучасних реалій.

Крім цього, постійною комісією підтримано питання щодо вступу Харківської області до Асамблеї європейських регіонів (Assembly of European Regions, AER)» у якості повноправного члена, що відкрило нові можливості для Харківського регіону на міжнародному рівні та сприятиме економічному та гуманітарному розвитку, взаємовигідному обміну досвідом, формуванню нового сталого партнерства у багатьох сферах.

За підтримки постійної комісії запроваджено нову обласну нагороду «Знак пошани Харківської обласної ради "За заслуги перед Харківщиною"», яку  запроваджено для відзначення військовослужбовців Збройних Сил України, інших військових формувань та державних органів, волонтерів, працівників комунальних служб, громадян України за видатну особисту хоробрість, гідність та патріотизм під час ведення бойових дій, особистий внесок у справу зміцнення обороноздатності Харківщини, відвагу та самовідданість при ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та під час виконання службових обов’язків, за особисту мужність при наданні різних видів допомоги цивільному населенню Харківської області у період воєнного стану або надзвичайних ситуацій.

Ще одним із напрямів роботи постійної комісії є розгляд питань адміністративно-територіального устрою, зокрема, перейменування населених пунктів Харківської області.

На засіданнях постійної комісії було розглянуто і підтримано питання щодо перейменування села Ватутіне Харківського району, села Першотравневе Печенізької селищної територіальної громади Чугуївського району та перейменування деяких населених пунктів Богодухівської міської територіальної громади.

Постійна комісія приділяє велику увагу роботі обласних комунальних підприємств. Депутатами – членами постійної комісії уважно вивчаються аналітичні матеріали щодо їхньої фінансово-господарської діяльності.

Основними принципами діяльності постійної комісії є законність, гласність, рівноправність, колегіальність, вільне обговорення питань та прийняття рішень. Співпраця депутатів постійної комісії будується на засадах конструктивізму, рівноправності та взаємоповаги й спрямована, насамперед, на забезпечення законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю.

 

 

 

Голова постійної комісії                                              Олег КАРАТУМАНОВ