Звіт (інформація)

про виконання програми інформатизації Харківської області «Електронна Харківщина» на 2021 – 2023 роки

 

1. Основні дані.

 

Назва обласної (цільової) програми.

        Програма інформатизації Харківської області "Електронна Харківщина" на 2021-2023 роки

Замовник та відповідальний виконавець програми.

        Харківська обласна державна (військова) адміністрація

 

2.  Мета програми та результати її досягнення.

 

Головною метою інформатизації Харківської області "Електронна Харківщина" на 2021-2023 роки є розбудова та створення умов для розвитку регіональної складової електронної інформаційної системи «Електронний Уряд», удосконалення системи забезпечення місцевих органів влади повною й достовірною інформацією для підтримки процесів прийняття управлінських рішень, забезпечення інформаційних потреб громадян, суспільства та держави, сприяння соціально-економічному розвитку регіону шляхом упровадження сучасних та перспективних інформаційних технологій в усі сфери життєдіяльності регіону, створення умов для модернізації інформаційної інфраструктури.

 

3. Фінансування.

 

        Заплановані обсяги та джерела фінансування програми, визначені в паспорті програми:

Обсяги фінансування у 2021 році, у тому числі бюджетні/позабюджетні: 38122,00 тис. грн.

Обсяги фінансування у 2022 році, у тому числі бюджетні/позабюджетні: 33301,50 тис. грн.

Обсяги фінансування у 2023 році, у тому числі бюджетні/позабюджетні: 29526,50 тис. грн.

Обсяги фінансування на 2021 – 2023 роки, у тому числі бюджетні/позабюджетні: 100890,00 тис. грн.

 

        Зазначаються фактичні обсяги та джерела фінансування програми у звітному періоді:

 

за рахунок коштів обласного бюджету 8214,879 тис. гривень (КПКВ) (у тому числі: капітальні вкладення 3436,018 тис. гривень;

 

        Зазначаються касові видатки програми у звітному періоді, з додатковою інформацією щодо напрямків спрямування коштів у розрізі КЕКВ:

за рахунок коштів обласного бюджету 8094,531 тис. гривень, що складає 98,53 % (у тому числі: капітальні вкладення 3436,018 тис. гривень).

 

4. Виконання заходів і завдань.

 

За період  з 2021 по 2023 рік в області:

Здійснено модернізацію та розширення мережі IP-телефонії AVAYA IP Office в Харківській обласній державній (військовій) адміністрації. Придбано комутатор для об’єднання ІР-телефонів у відокремлену мережу та додаткові 9 одиниць ІР-телефонів для забезпечення зв’язку керівництва обласної державної (військової) адміністрації, а також для  реалізації багатоканальної лінії (міні-колцентр). У 2023 році здійснено оновлення та відновлення працездатності системи оперативно-диспетчерського зв’язку (мережа ІР-телефонії) після руйнувань Будинку рад.

Для забезпечення оперативного опрацювання працівниками Харківської обласної державної (військової) адміністрації листів, доручень та інших документів органів влади вищого рівня та звернень громадян у 2021 році було придбано сучасну комп’ютерну техніку, а саме 45 персональних комп’ютерів, 5 сканерів поточного вводу, 8 багатофункціональних пристроїв, 100 ліцензій антивірусного захисту, а також здійснено оновлення керуючих модулів системи електронного документообігу «АСКОД».

З метою забезпечення виконання Закону України «Про звернення громадян» було забезпечено поліпшення конфігурації офіційного вебсайту обласної державної адміністрації шляхом створення електронної форми звернення громадян до керівництва Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

Харківською обласною радою здійснено оновлення ліцензій програмного забезпечення комплексної платформи захисту корпоративної мережі на базі мережевого екрану FortiGate 100 EF від  несанкціонованого доступу.

Протягом 2022 року, унаслідок ураження інфраструктури під час обстрілів, зокрема знищення обладнання інформаційно-комунікаційної системи обласної державної (військової) адміністрації, проводилась комплексна робота з відновлення мережевого обладнання. Було поновлено доступ користувачів до системи електронного документообігу обласної державної (військової) адміністрації «АСКОД», сплачено послуги з розміщення інформаційних ресурсів системи на захищеній хмарній платформі.

Для забезпечення засобами інформатизації органів виконавчої влади проводилась робота та оплачувались послуги з технічного обслуговування комп’ютерної техніки в структурних підрозділах та апараті обласної державної (військової) адміністрації.

У 2023 році оплачено оновлення та обслуговування комп’ютерної програми «M.E.Doc», програмного забезпечення «СОФТМАКС», послуги з адміністрування та оренди серверних ресурсів програмного забезпечення «Віртуальний хмарний Датацентр», послуги інтернет-провайдерів за користування інтернетом, послуги з адміністрування та оренди серверних ресурсів програмного забезпечення «Віртуальний хмарний Датацентр». У кінці 2023 року система електронного документообігу обласної військової адміністрації «АСКОД» була перенесена у захищене хмарне середовище Microsoft Azure.

Забезпечено навчання двох адміністраторів системи електронного документообігу «АСКОД».

Заходи, що проводилися обласною державною (військовою) адміністрацією, забезпечувались технічним супроводженням. Здійснено технічний супровід селекторних нарад із використанням обласної системи відеоконференцзв’язку, відеонарад на базі публічних сервісів (Zoom, WebEx, Teams).

Здійснено технічне обслуговування офіційного вебсайту обласної військової адміністрації.

Організовано придбання та налаштування комплексу обладнання мобільної системи відображення (відеостіни) та комплексу обладнання конференс-системи, брошурувально-палітурного центру з можливістю роботи з документами для службового користування.

Придбано апаратуру для запису та відтворення аудіо- та відеоматеріалу (моноблок), мультимедійне обладнання, апаратно-програмний комплекс «Мережеве сховище», обладнання мережевого друку, брандмауер та сервісний пакет.

Проводилась щорічна планова інвентаризація комп’ютерної техніки та комп’ютерних програм, що використовуються в структурних підрозділах обласної державної (військової) адміністрації та районних державних (військових) адміністрацій, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2003 року № 1433 «Про затвердження Порядку використання комп’ютерних програм в органах виконавчої влади». За результатами інвентаризації надано звіт до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Підтримувався в актуальному стані Реєстр інформаційних, телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем органів виконавчої влади, а також підприємств, установ і організацій, що належать до сфери їх управління (щопівроку до інформаційного фонду надаються оновлені відомості інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем органів виконавчої влади області).

 

5. Оцінка ефективності виконання програми.

 

Виконання заходів програми інформатизації Харківської області "Електронна Харківщина" на 2021-2023 роки забезпечило подальший розвиток інформаційно-телекомунікаційного середовища регіону, впровадження сучасних інформаційних технологій та зростання кваліфікаційного рівня управлінського персоналу.

Забезпечення працівників обласної державної (військової) адміністрації сучасною комп’ютерною технікою та економічно вигідним сучасним телефонним зв’язком, використання типових програмно-технічних комплексів та мережевих версій програмних продуктів забезпечило заощадження на кожному автоматизованому робочому місці коштів за рахунок, скорочення видатків на папір, витратні матеріали, значне скорочення часу на пошук, обробку та підготовку документів.

Подальший розвиток системи електронного документообігу забезпечив оперативне опрацювання документів органів влади вищого рівня та звернень громадян.

 

 

 

Начальник відділу

інформаційних технологій  

апарату обласної

військової адміністрації                                                            Євген ІЛЬЯШЕНКО