ІНФОРМАЦІЯ

про хід виконання у 2023 році

регіональної Програми протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2021 2024 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 14-VІІІ (зі змінами)

 

З метою забезпечення ефективної реалізації державної політики у сфері боротьби з тероризмом шляхом розроблення та здійснення комплексу заходів, спрямованих на виявлення та усунення причин і умов, що можуть призвести до проявів тероризму, а також захисту людини і громадянина, суспільства і держави від тероризму, зосередження основних зусиль на протидії терористичній діяльності, мінімізації її наслідків 24 грудня 2020 року рішенням ІІ сесії VІII скликання Харківської обласної ради № 14-VIІI затверджено регіональну Програму протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2021-2024 роки, зі змінами (далі - регіональна Програма).

23.12.2023 рішенням ХХ сесії VІІ скликання Харківської обласної ради від № 732-VІІІ внесено зміни до рішення обласної ради від 24 грудня 2020 року № 14-VІІІ «Про затвердження регіональної Програми протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2021 – 2023 роки» та її термін дії продовжено на 2024 рік, а також передбачено фінансування  у 2024 році заходів за пунктом 2.1. регіональної Програми для Управління Служби безпеки України в Харківській області у  розмірі - 40 млн. грн.

Фінансування заходів, визначених у регіональній Програмі, здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету, виходячи з його реальних можливостей, та інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

Відповідно до регіональної Програми виконавцями її заходів в межах своїх повноважень у звітному періоді здійснено відповідні заходи, враховуючи військову агресію рф та введення воєнного стану в Україні, спрямовані на її виконання, а саме:

 

Управління Служби безпеки України в Харківській області

 

Інформація Управління Служби безпеки України в Харківській області щодо виконання у 2023 році заходів регіональної Програми із грифом «для службового користування» знаходиться в управлінні діловодства апарату Харківської обласної військової адміністрації. Ознайомлення із зазначеною інформацією Управління Служби безпеки України в Харківській області здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства.

Фінансування заходів, передбачених п. 2.1 регіональної Програми, виконавцем яких є Управління Служби безпеки України в Харківській області, у 2023 році здійснено у розмірі 18 550,0 тис. грн. за рахунок коштів обласного бюджету.

 

 

 

Департамент масових комунікацій

та забезпечення доступу до публічної інформації

Харківської обласної військової адміністрації

 

На виконання регіональної Програми Департаментом масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації обласної військової адміністрації (далі – Департамент) тема щодо протидії терористичній діяльності висвітлювалася на офіційному вебсайті Харківської обласної військової адміністрації, офіційних сторінках обласної військової адміністрації в соціальних мережах Facebook та Instagram, офіційних каналах в соціальних месенджерах Telegram та WhatsApp, а також на офіційних інформаційних каналах районних військових адміністрацій.

Разом з тим, зазначені матеріали систематично надсилалися для оприлюднення на інформаційних ресурсах органів місцевого самоврядування та медіа.

На регіональних телекомпаніях: TOB ТРК «Надія» (м. Первомайський), ПП «Медіа - Зміїв (ТБ м. Зміїв), ТРК «Елітон» (ТБ «Солоницівка»), ТРК «Вектор» (ТБ м. Лозова), а також радіокомпаніях: ТРК «Лозова» (м. Лозова), ТОВ «Терра-Медіа» (м. Лозова), ТОВ ТРК «Матрікс+», Радіо «Накипіло», ТОВ «Радіо «Нова Хвиля» («Люкс», «Максимум», «МФМ», «Перець ФМ») ТРК Красноградщини «Центр» (м. Красноград), ТОВ «ТРК Слобожанське ФМ» Департаментом забезпечено транслювання тематичних аудіо та відеороликів.

На веб-сайті обласної військової адміністрації створено банер «Безпековий портал». На сторінках банеру дано рекомендації щодо правил безпеки при загрозі терористичного акту; щодо дій у разі виникнення підозрілого предмету; щодо правил поведінки при захопленні і утриманні заручників, при евакуації.

Так, серед напрямків, які висвітлювалися на вищезгаданих ресурсах, необхідно зазначити наступні: розміщення актуальної інформації щодо мінної небезпеки для громадян Харківщини (алгоритм поводження в небезпечних місцях, телефони ДСНС тощо); про вжиті органами виконавчої влади та місцевого самоврядування спільно із правоохоронними органами регіону додаткові заходи щодо протидії терористичної діяльності; щодо залучення добровольців до лав штурмових бригад ЗСУ, НГУ та НПУ та проведення відповідних навчань військових.

Додатково зазначаємо, що відповідні відеоролики транслюються на LED екранах торгових мережах Харкова та області.

Також щотижня по понеділках у Офіційному Медіа-центрі на тему розмінування деокупованих територій проводяться брифінги за участю речника ГУ ДСНС України у Харківській області Євгена Василенка.

З метою недопущення терористичних актів, диверсій та інших надзвичайних подій регіональні ЗМІ області також постійно публікують звернення Управління Служби безпеки України в Харківській області до населення бути пильними і у разі підозрілих дій окремих осіб і виявлення безхазяйних предметів та об’єктів терміново повідомляти до управління СБУ в Харківської області за телефонами: (057) 700-34-50; 700-16-61; 067-570-10-77; 099-040-96-11.

Для широкого інформування громадян про небезпеку мін та вибухових пристроїв, ризики, пов’язані із вибухонебезпечними предметами та алгоритм дій при їх виявленні Департаментом розроблено тематичні брошури, які роздруковані тиражом 15 000 примірників.

 

Харківський національний університет внутрішніх справ

 

Харківський національний університет внутрішніх справ є одним із відповідальних виконавців заходів, передбачених регіональною Програмою протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2021-2024 роки (далі – регіональна Програма), а саме: пункту 1.6 регіональної Програми «Розроблення (оновлення) та виготовлення інформаційних матеріалів (пам’яток, буклетів, довідників, науково-методичних рекомендацій тощо) для забезпечення проведення практичних заходів, передбачених Програмою» та пункту 1.7 регіональної Програми «Виготовлення та поширення соціальної реклами, телепередач, агітаційних відеоматеріалів, спрямованих на попередження та протидію терористичній діяльності в Харківській області. Інформування населення стосовно позитивних прикладів протидії тероризму».

Відповідно до Розділу VІ «Заходи Програми» фінансування університету з метою реалізації ним вищезазначених пунктів регіональної Програми у 2023 році не здійснювалося.

Водночас, науково-педагогічним складом ХНУВС було виконано низку наукових робіт, спрямованих на удосконалення діяльності правоохоронних органів щодо протидії злочинам проти основ національної безпеки, запобігання незаконному розповсюдженню зброї та боєприпасів в умовах воєнного стану, покращення досудового розслідування кримінальних правопорушень, а також нормативно-правового та інформаційного забезпечення протидії терористичній діяльності, зокрема:

1. Адміністративне право та адміністративний процес України в умовах воєнного стану: колективна монографія / за заг. ред. В. Фелика, В. Курила. Київ: «Видавництво Людмила», 2023. 704 с.

2. Криміналістика: криміналістична техніка: навч. посіб. / [Р.Л. Степанюк, В.О. Гусєва, В.В. Кікінчук та ін.]; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. Харків: ХНУВС, 2023. 388 с.

3. Пам’ятка для курсантів закладів вищої освіти МВС України з документування злочинів, пов’язаних із збройною агресією рф проти України: [практ. посіб.] / кол. авт.-уклад.: О.А. Моргунов, О.М. Музичук, В.В. Романюк та ін.; упоряд.: В.О. Невядовський; за заг. ред. В.В. Сокуренка; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. Харків: ХНУВС, 2023. 44 с.

 

 

4. Дії слідчо-оперативних груп Національної поліції з документування злочинів, пов’язаних із збройною агресією РФ проти України: [онлайн-курс] [Електронний ресурс] / [В. Кікінчук, Ю. Орлов, Т. Фоміна]; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. Харків, 2023. 57 с. Режим доступу: https://dspace.univd.edu.ua/handle/123456789/18371

5. Безпека та довіра 2022: за результатами досліджень 2013–2022 років, проведених у Харківській області: моногр. / [Сердюк О.О., Бугайчук К.Л., Матюшкова Т.П. та ін.; за заг. ред. Сокуренка В. В.]; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ, НДЛ з пробл. психолог. забезп. правоохор. діяльн., Харків. обл. держ. (військ.) адмін., Департамент оборон., мобілізац. роботи та взаємодії з правоохор. органами, Департамент науки і освіти, Соціолог. асоц. України. Харків [ХНУВС], 2023. 136 с. DOI: https://doi.org/10.32631/sf2022

6. Науково-дослідна діяльність ХНУВС в умовах воєнного стану: монографія / за заг. ред. В.В. Сокуренка, Д.В. Швеця, О.А. Моргунова; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. Вінниця : ТВОРИ, 2023. 608 с.

7. Досудове розслідування кримінальних проступків: монографія / В.Г. Дрозд, Л.В. Гаврилюк, М.Ю. Романов та ін. Київ: 7БЦ. 2023. 568 с.

8. Злочинність і протидія їй в умовах війни: кримінально-правовий та кримінологічний виміри: монографія / Ю. В. Орлов; Кримінол. асоц. України. Харків: Право, 2023. 252 с.

9. Роль та місце Національної поліції України в системі забезпечення безпеки-стійкості критичної інфраструктури України: наук.-метод. рекомен. / Шатрава С.О., Джафарова О.В., Кріцак І.В., Денищук Д.Є., Полгорілець О.В., Артеменко І.А., Куркова К.М. Харків: Харк. нац. ун-т внутр. справ. 2023. 32 с.

Співробітниками ХНУВС взято участь у розробці та направлено до Міністерства внутрішніх справ України такі нормативно-правові акти, спрямовані на попередження та протидію терористичній діяльності:

проєкт Закону України «Про організаційно-правові засади формування безпекового середовища в Україні»;

проєкт Концепції діяльності Міністерства внутрішніх справ України щодо формування та розвитку внутрішнього безпекового середовища держави з урахуванням викликів спричинених військовою агресією.

Окремі питання щодо протидії глобальним терористичним проявам, фінансування тероризму та протидії злочинам проти національної безпеки були предметом розгляду наступних наукових заходів, що проводилися в ХНУВС протягом 2023 року:

1)          Науково-практична конференція «Злочинність і протидія їй в умовах війни: глобальний, регіональний та національний виміри» (12.04.2023).

2)          XXІV Міжнародна студентська науково-практична конференція іноземними мовами «Діяльність органів правопорядку під час та після збройних конфліктів (зарубіжний досвід)» (14.04.2023).

3)          Міжнародна науково-практична конференція «Підготовка правоохоронців у системі МВС України в умовах воєнного стану» (26.05.2023).

Робота щодо виконання заходів, передбачених регіональною Програмою протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2021-2024 роки, триває і знаходиться на постійному контролі керівництва обласної військової адміністрації.

 

 

 

Директор Департаменту оборонної,

мобілізаційної роботи та взаємодії

з правоохоронними органами

Харківської обласної військової

адміністрації                                                                             Андрій ПОЖИДАЄВ

 

Юлія Биканова

Михайло Парфьонов 705 49 99

Олександр Колесник