ІНФОРМАЦІЯ

про хід виконання у 2023 році

комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області

на 2020 – 2024 роки, затвердженої рішенням обласної ради

від 27 лютого 2020 року № 1199-VII (зі змінами)

 

З метою забезпечення публічної безпеки і порядку, охорони прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави та протидії злочинності 27 лютого 2020 року рішенням Харківської обласної ради № 1199-VII затверджено комплексну регіональну Програму забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020 – 2024 роки, зі змінами (далі – регіональна Програма), яка розроблена обласною державною адміністрацією спільно з територіальними правоохоронними органами, вищими навчальними закладами правоохоронного спрямування тощо.

23 грудня 2023 року рішенням Харківської обласної ради № 733-VІІІ термін дії регіональної Програми продовжено до 2024 року.

Фінансування заходів, визначених у регіональній Програмі, здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету, виходячи з його реальних можливостей, та інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

Відповідно до регіональної Програми правоохоронними органами області у взаємодії з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування в межах своїх повноважень у 2023 році здійснено відповідні заходи, враховуючи військову агресію рф та введення воєнного стану в Україні, спрямовані на її виконання, а саме:

 

Головне управління Національної поліції в Харківській області

 

Керівництвом Головного управління Національної поліції в Харківській області вжито заходів з виконання комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності  на території Харківської області  на  2020-2024 роки, затвердженої рішенням ХХІІІ сесії Харківської обласної ради VII скликання від 27.02.2020 № 1199-VII (зі змінами).

З цією метою зміст програми доведено до відома підрозділів Головного управління Національної поліції, розроблено План заходів Головного управління Національної поліції в Харківській області з реалізації комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності  на території Харківської області  на  2020-2024 роки від 30.03.2020 № 2264/119-25/01-2020 (зі змінами), визначено терміни реалізації заходів та їх виконавців, забезпечено контроль за виконанням визначених заходів.

Зокрема, в рамках реалізації регіональної Програми здійснено наступні заходи:

 

На виконання п. 1.1 регіональної Програми у Головному управлінні Національної поліції в Харківській області (далі – ГУНП) забезпечено цілодобову роботу Ситуаційного центру ГУНП, силами якого здійснюється постійний моніторинг стану публічної безпеки і порядку на території області, вивчення структури та динаміки правопорушень.

Ситуаційним центром за результатами моніторингу готуються аналітичні документи стосовно негативних змін у динаміці та структурі злочинності, які надаються начальникові ГУНП для прийняття управлінського рішення.

У зв’язку з повномасштабним вторгненням військ рф на територію України, бойовими діями на території  Харківської області, тимчасовою окупацією її частини, зусилля підрозділів ГУНП в Харківській області зосереджені на виконанні завдань правового режиму воєнного стану, забезпеченні національної безпеки та правопорядку на території Харківської області, у тому числі: заходів із забезпечення публічної безпеки та порядку (щодоби несуть службу близько 1 тис. поліцейських у складі 324 нарядів), у тому числі під час комендантської години (щоночі залучаються 437 поліцейських у складі 93 автопатрулів); протидії злочинності; виявлення та затримання диверсійно-розвідувальних груп, їх членів, посібників, зрадників, колаборантів; спецпідрозділи спільно із Збройними Силами України приймають безпосередню участь у бойових діях; несення служби на блокпостах (на 41 блокпості щодоби несуть службу 149 поліцейських); посилена охорона 130 важливих об’єктів національної економіки та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення; заходи з вилучення з незаконного обігу зброї (вилучено 885 одиниць вогнепальної зброї, 463,1 тис. боєприпасів); розмінування звільненої території, нерозірваних снарядів, ракет, мін; огляди місць події після обстрілів та бомбардувань (працівниками вибухотехнічної служби Національної поліції України здійснено 5 448 виїздів, обстежено територію загальною площею 5 141,6 га, вилучено 37 378 вибухонебезпечних предметів, знищено 14 461); документування кримінальних правопорушень, пов’язаних зі збройним конфліктом (відкрито 16,3 тис. кримінальних проваджень, з них у 573 особам повідомлено про підозру, 357 кримінальних проваджень направлено до суду); вивезення трупів та поранених; надається допомога в отриманні гуманітарної допомоги населенням.

На виконання п. 1.2 регіональної Програми у 2023 році керівництвом ГУНП в області прийнято участь у:

спільній нараді керівників правоохоронних органів області з питань стану взаємодії у протидії злочинності в умовах воєнної агресії (09.02.2023)

засіданні постійно діючої міжвідомчої робочої групи у сфері протидії організованій злочинності (26.04.2023);

координаційній нараді керівників правоохоронних органів Харківської області з питань стану здійснення та ефективності координаційної діяльності правоохоронних органів у сфері протидії злочинності, у тому числі її організованим формам, в умовах воєнного стану, передусім розкриття та розслідування злочинів, пов’язаних зі збройною агресією російської федерації проти України, розкрадання бюджетних коштів, виділених на відновлення зруйнованої інфраструктури, житлових будинків і підтримку внутрішньо переміщених осіб, а також гуманітарної допомоги, повноти вжитих заходів, їх впливу на зміцнення законності та правопорядку (30.08.2023).

Створено постійно діючі міжвідомчі робочі групи:

-  у сфері протидії організованій злочинності;

-  щодо протидії та розкриття кримінальних правопорушень, пов’язаних з торгівлею людьми;

-  щодо протидії, розкриття та розслідування кримінальних правопорушень у сфері незаконного обігу наркотичних засобів;

-  щодо розкриття, розслідування і запобігання кримінальним правопорушенням, які вчиняються стосовно громадських активістів, а також іншим протиправним діям, спрямованим на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації, що можуть викликати загострення в суспільстві;

-  з питань координації діяльності правоохоронних органів Харківської області;

-  з питань протидії та розкриття кримінальних правопорушень у бюджетній та земельній сферах;

-  щодо протидії кримінальним правопорушенням, пов’язаним з незаконною торгівлею нафтопродуктами, а також виробництвом й обігом спирту та алкогольних напоїв;

-  у сфері запобігання протиправному втручанню у господарську та інвестиційну діяльність;

-  щодо протидії кримінальним правопорушенням проти громадської безпеки та громадського порядку, а також вчиненим з використанням зброї, боєприпасів або вибухових речовин;

-  з питань запобігання та протидії правопорушенням у сфері навколишнього природного середовища;

-  з питань аналізу стану досудового розслідування та нагляду за додержанням законів у кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, вчинені стосовно журналістів;

-  з питань забезпечення збереження речових доказів, належного їх стану, схоронності вилученого та арештованого майна і документів у кримінальних провадженнях органами Національної поліції в Харківській області.

Для ефективної протидії організованій злочинності вдосконалено штатну структуру ГУНП в Харківській області. У слідчому управлінні ГУНП створено відділ розслідування особливо тяжких злочинів та інших кримінальних правопорушень, що набули суспільного резонансу.

З урахуванням завдань підрозділів поліції в умовах воєнного стану, у слідчому управлінні ГУНП також створено постійно діючу слідчо-оперативну групу з розкриття та розслідування злочинів, пов’язаних зі збройним конфліктом.

 Діє робоча група ГУНП  із збору інформації  для здійснювання оцінювання загроз організованої злочинності та тяжких злочинів за методологією Європолу «SOCTA».

У рамках антитерористичних заходів та заходів забезпечення правового режиму воєнного стану, для виявлення та затримання диверсійно-розвідувальних груп супротивника на 39 блокпостах щодоби несуть службу 127 поліцейських.

За результатами вжитих заходів  направлено до суду 24 (у 2021 році – 33) кримінальних провадження відносно злочинних груп з ознаками організованості.

Викриті угруповання діяли у сферах суспільної моралі, незаконного обігу зброї, незаконного обігу наркотичних засобів, підакцизних товарів, вчиняли крадіжки, шахрайства, угони та підпали.

 Встановлено 109 (124) їх учасників, доведено їх участь в учиненні 186 (550) злочинів, з яких 154 (406) – тяжких та особливо тяжких, у тому числі: 1 умисне вбивство, 5 розбоїв, 2 грабежі, 16 крадіжок, 4 вимагання, 5 угонів, 59 шахрайств, 10 наркозлочинів, 5 фактів привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, 7 злочинів у сфері службової діяльності,  8 злочинів у сфері господарської діяльності, 1 факт незаконного обігу зброї, 42 факти сутенерства.

На виконання п. 1.3 регіональної Програми та на виконання Законів України «Про Національну поліцію», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації» керівниками підрозділів поліції та начальниками районних військових адміністрацій, головами органів місцевого самоврядування здійснюються заходи щодо забезпечення співпраці між поліцією, органами влади, громадськістю, спрямованої на виявлення та усунення проблем, пов’язаних із здійсненням поліцейської діяльності, забезпечення публічної безпеки та порядку в умовах воєнного стану.

Проведення спільних прийомів громадян, зустрічей з територіальними громадами та громадськими об'єднаннями тимчасово припинено у зв’язку з впровадженням воєнного стану та бойовими діями на території області.

10.02.2023 та 29.09.2023 на засіданнях постійної комісії Харківської обласної ради з питань антикорупційної та регуляторної політики, законності, боротьби зі злочинністю, регламенту та місцевого самоврядування, а також 14.02.2023 та 05.10.2023 на сесіях Харківської обласної ради заслухано інформацію начальника ГУНП в Харківській області про стан криміногенної обстановки.

Плани основних заходів підрозділів ГУНП в області на I та II півріччя 2023 року підготовані з урахуванням  потреб територіальних громад з питань безпеки.

На виконання п. 1.4 регіональної Програми Харківським національним університетом внутрішніх справ спільно із Соціологічною асоціацією України, Харківською обласною державною адміністрацією за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу відповідно до  комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020-2024 роки та Плану заходів на 2021-2023 роки з реалізації стратегії розвитку Харківської області на 2021-2027 роки проведені дослідження результатів опитування населення у 2013-2021 роках з питань публічної безпеки та довіри до правоохоронних органів.

Результати даного дослідження доведені до підрозділів ГУНП в Харківській області та враховані при плануванні їх роботи у 2023 році.

На виконання вимог Закону України «Про Національну поліцію», Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації» керівниками підрозділів поліції:

вивчається інформація населення щодо якості роботи поліції, проблеми з питань забезпечення публічної безпеки та порядку; визначаються заходи їх вирішення з метою надання населенню якісних поліцейських послуг;

підрозділи поліції інформують територіальні громади про стан правопорядку у відповідних населених пунктах; ефективність роботи поліції, у тому числі шляхом виступів на сесіях місцевих рад, розміщення інформації у ЗМІ та на офіційному веб-сайті в мережі Інтернет та ЗМІ;

плани основних заходів підрозділів ГУНП в області у I та II півріччях 2023 року складені з урахуванням  потреб територіальних громад з питань безпеки;

10.02.2023 та 29.09.2023 на засіданнях постійної комісії Харківської обласної ради з питань антикорупційної та регуляторної політики, законності, боротьби зі злочинністю, регламенту та місцевого самоврядування, а також 14.02.2023 та 05.10.2023 на сесіях Харківської обласної ради заслухано інформацію начальника ГУНП в Харківській області про стан криміногенної обстановки.

На виконання п. 1.5 регіональної Програми, наказом ГУНП в Харківській області від 23.04.2020 № 840 утворено комісію ГУНП з антикриміногенного планування територій.

На виконання п. 2.1 регіональної Програми, ГУНП в Харківській області продовжуються заходи з розбудови функціональної системи оперативного реагування нарядів поліції на повідомлення про правопорушення та інші події.

На сьогодні всі наряди поліції, які здійснюють реагування на повідомлення про злочини та інші події,  забезпечені планшетами, що дозволяє здійснювати управління ними з єдиного центру.

Суттєво розширені можливості служби «102». На сьогодні служба приймає телефонні повідомлення громадян з усіх районів м. Харків та області. Службою приймаються повідомлення, які відносяться до компетенції поліції, а також інших служб екстреного виклику. Таке повідомлення, в разі надходження, передається до відповідного відомства для розгляду та реагування за належністю.

 На цей час на території області діє 463 стаціонарних переговорних апарати термінового виклику спеціальних служб у місцях масового перебування громадян (вокзали, ринки, торгівельні та розважальні центри, публічні місця, перехрестя доріг), з початку року встановлено 23 таких апарати.

На виконання п. 2.4 регіональної Програми, на початок 2022 року на території Харківської області діяли 29 громадських формувань із забезпечення охорони громадського порядку і державного кордону. На даний час їх діяльність та установчі документи приводиться у відповідність до чинної редакції Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону», громадські формування, які не відповідають законодавству, будуть ліквідовані у судовому порядку. На даний час ліквідовано 1 таке формування. 

Відповідно до Закону України «Про основи національного спротиву», на початку 2022 року в Харківській області утворено 4 добровольчих формування територіальних громад (ДФТГ), які спільно з підрозділами поліції здійснюють заходи з охорони публічного порядку та безпеки в умовах воєнного стану (несення служби на блок-постах, патрулювання тощо).

На виконання п. 2.5 регіональної Програми, у ГУНП в Харківській області силами чергових служб, Ситуаційного центру ГУНП в Харківській області здійснюється постійний моніторинг стану криміногенної ситуації в області.

За результатами моніторингу визначаються проблемні питання щодо забезпечення публічної безпеки, негативні зміни в динаміці та структурі злочинності, місця учинення найбільшої кількості злочинів, поширення окремих злочинів, серійні злочини та інші загрозливі фактори.

Зазначені проблеми аналізуються, встановлюються їх причини та визначаються заходи щодо їх усунення.

Зокрема щоденно уносяться зміни до планів дислокації підрозділів, коригуються маршрути патрулювання, здійснюється маневрування нарядами. Наряди наближаються до місць учинення найбільшої кількості злочинів, залучається додаткова кількість нарядів поліції мобільних чи піших – з урахуванням особливостей проблеми.

В середньому за добу до несення служби з охорони публічної безпеки, забезпечення дотримання вимог правового режиму воєнного стану на території м. Харкова та області залучається близько 1 тис. поліцейських у складі 324 нарядів.

До несення служби під час комендантської години в середньому щоночі залучаються 437 поліцейських підрозділів ГУНП у складі 93 автопатрулів та 232 поліцейських УПП у складі 41 патруля. 

Працівниками ГУНП в Харківській області здійснюється контроль за дотриманням  особливого режиму в’їзду і виїзду та обмеження руху транспортних засобів, пересування людей. Всього на території м. Харкова та області встановлено 41 блокпост, на яких в середньому щодоби несуть службу 149 поліцейських.

На виконання п. 2.6 регіональної Програми, з метою удосконалення системи забезпечення публічної безпеки під час проведення заходів за участі великої кількості громадян, підрозділами ГУНП в Харківській області запроваджено Скандинавську модель забезпечення публічної безпеки при проведенні таких заходів. Модель передбачає роботу «груп комунікації» (перемовників) для проведення бесід, роз’яснювальної роботи серед організаторів та учасників акцій з метою попередження застосування сили під час проведення заходів, доведення до їх відома порядку проведення масових заходів; а також передбаченої законом відповідальності за порушення законодавства та інше.

Враховуючи заборону масових політичних акцій, скасування спортивних та інших масових заходів в умовах воєнного стану, робота «груп комунікації» тимчасово не здійснюється.

На виконання п. 2.7 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення. Її буде відновлено після скасування воєнного стану.

На виконання п. 2.8 регіональної Програми, на даний час, в умовах воєнного стану, залучення суб’єктів підприємницької діяльності, що надають охоронні послуги, до здійснення заходів із забезпечення публічної безпеки та порядку, а також під час проведення державних свят, культурно-видовищних, спортивних та релігійних заходів не здійснюється.

На виконання п.п. 2.9 та 2.10 регіональної Програми, відповідну роботу буде відновлено після скасування воєнного стану.

На виконання п. 2.11 регіональної Програми, протягом 2023 року кошти обласного бюджету на придбання планшетних пристроїв, відеореєстраторів, відеотехніки, сучасних засобів зв’язку, робочих станцій, серверного обладнання, обладнання для відеоспостереження та відеоаналітики для забезпечення груп швидкого реагування, слідчо-оперативних груп  та підрозділів превентивної діяльності не виділялись. Не втрачає актуальності проблема придбання додаткової кількості планшетів для нарядів реагування патрульної поліції у зв’язку з необхідністю формування резервного фонду для оперативної заміни планшетів, які виходять із ладу та передаються для проведення ремонту.

На виконання п. 2.12 регіональної Програми, ГУНП в Харківській області та територіальними відділами і відділеннями поліції у взаємодії з районними державними адміністраціями продовжується реалізація проєктів «Поліцейська станція» та «Поліцейський офіцер громади».

На сьогодні діє 29 поліцейських станцій у 23 громадах.

Проєкт «Поліцейський офіцер громади» повноцінно діє у 40 територіальних громадах області, де працюють 89 офіцерів громади.

На виконання п. 2.13 регіональної Програми, протягом звітного періоду 2023 року службою пробації не проводились навчання для працівників підрозділів поліції з питань забезпечення спільного контролю за правомірністю поведінки осіб, які звільняються з місць позбавлення волі.

На виконання п. 2.14 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення, її буде відновлено після скасування воєнного стану.

На виконання п. 2.16 регіональної Програми, відповідну роботу буде відновлено після скасування воєнного стану.

На виконання п. 2.17 регіональної Програми, розпорядженням Харківської обласної військової адміністрації від 24.02.2023 № 61 В, ГУНП в Харківській області виділені кошти в розмірі 5,1 млн. грн. для придбання спеціальних транспортних засобів для підрозділів Головного управління. Дані кошти витрачені за призначенням. 

Розпорядженням Харківської обласної військової адміністрації від 30.05.2023 № 236 В, ГУНП в Харківській області виділені кошти в розмірі 12,8 млн. грн. для придбання спеціалізованого бронеавтомобіля. Дані кошти витрачені за призначенням.

На виконання п. 2.18 регіональної Програми протягом поточного року кошти обласного бюджету на придбання спеціальних технічних засобів, апаратно-програмного комплексу пошуку мобільних терміналів  та наборів спецтехніки для оперативних служб ГУНП в Харківській області в Харківській області не виділялись. Придбання спеціальних технічних засобів, апаратно-програмного комплексу пошуку мобільних терміналів та наборів спецтехніки підвищує можливості оперативних служб ГУНП із проведення заходів, пов’язаних зі встановленням місцезнаходження засобів мобільного зв’язку та ефективності розкриття кримінальних правопорушень.

На виконання п. 3.1 регіональної Програми, підрозділами ГУНП в Харківській області проводиться комплекс заходів щодо протидії тероризму, попередження терористичних загроз, диверсійних актів, стан цієї роботи обговорюється спільно з органами влади та іншими правоохоронними органами на спільних нарадах, засіданнях Антитерористичного центру, визначаються заходи посилення охорони об'єктів можливих диверсій та терористичних посягань, а також організації та проведення на цих об'єктах заходів, спрямованих на підвищення їх протидиверсійної і антитерористичної захищеності.

З використанням ЗМІ постійно проводиться роз’яснювальна робота з населенням з питань інформування поліції чи інших правоохоронних органів про виявлення підозрілих предметів чи осіб; роз’яснюється порядок заходів безпеки при виявленні зазначених предметів.

На виконання п. 3.3 регіональної Програми, підрозділами ГУНП в Харківській області на постійній основі проводиться комплекс інформаційно-роз’яснювальних заходів щодо інформування громадян про необхідність добровільної здачі зброї, яка перебуває у громадян на незаконних підставах.

Протягом 2023 року населенням добровільно здано 387 одиниць вогнепальної зброї, з них 27 автоматів та кулеметів, 8 карабінів та гвинтівок, 37 рушниць, 6 пістолетів та револьверів, 26,3 тис. боєприпасів та 5 кг вибухівки.

На виконання п. 3.4 регіональної Програми, підрозділами дозвільної системи ГУНП в області проведено 282 комісійні перевірки підприємств, організацій та установ, які використовують (зберігають) озброєння, та 16,8 тис. перевірок фізичних осіб, з метою контролю дотримання порядку обліку, безпеки зберігання зброї, боєприпасів, вибухових речовин, інших засобів ураження. Під час перевірок вивчені питання: дотриманням фізичними та юридичними особами спеціальних правил і порядку зберігання та використання зброї; дотримання правил зберігання, носіння, перевезення і використання зброї, спеціальних засобів індивідуального захисту та активної оборони, боєприпасів, вибухових речовин і матеріалів, інших предметів, а також правил та обмежень функціонування місць їх зберігання чи використання. У ході перевірок виявлено 12 порушень, винних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.ст. 195, 195-4, 195-6 КУпАП.

На виконання п. 3.5 регіональної Програми, підрозділами ГУНП в Харківській області у взаємодії з іншими правоохоронними органами, органами влади, місцевого самоврядування, громадськістю проводяться системі заходи, спрямовані на вилучення з незаконного обігу зброї та інших небезпечних речовин, у тому числі які вивозяться із зони бойових дій.

Особливу увагу приділено виявленню та ліквідації каналів незаконного переміщення територією області зброї, боєприпасів, вибухових речовин, передусім їх вивезення з зони бойових дій, виявленню засобів учинення диверсій, розвідувальних і диверсійних груп.

Для цього організовано роботу 41 блокпосту, на яких в середньому щодоби несуть службу 149 поліцейських. 

У ході проведення вищезазначених заходів з незаконного обігу вилучено 885 одиниць вогнепальної зброї, 463,1 тис. одиниць боєприпасів. 

Результати цієї роботи постійно доводяться  до відома населення, висвітлюються у засобах масової інформації. 

На виконання п. 3.6 регіональної Програми, враховуючи, що у зв’язку з введенням воєнного стану, бойовими діями на території області, постійною загрозою життю та здоров’ю учнів та студентів закладів освіти Харківської області евакуйовані або здійснюють роботу у дистанційному режимі, відповідна робота тимчасово не проводиться.

На виконання п. 3.7 регіональної Програми, у 2021 році управлінням вибухотехнічної служби ГУНП розроблено та направлено до підрозділів Головного управління методичні рекомендації з порядку дії при виявленні вибухових предметів, виникненні інших загроз, пов’язаних із бойовими діями, обстрілами, можливістю скоєння диверсій. У 2023 році відповідна робота не проводилась у зв’язку із постійним задіянням спеціалістів-вибухотехників ГУНП до знешкодження вибухонебезпечних предметів на місцях обстрілів, деокупованих територіях тощо.

На виконання п. 4.1 регіональної Програми, на постійній основі проводиться роз’яснювальна робота з населенням щодо негативних наслідків несанкціонованого працевлаштування та можливих ризиків потрапляння у ситуації, пов’язані з торгівлею людьми.

У ЗМІ (на офіційних сайтах ГУНП в Харківській області в мережі Інтернет) висвітлюється відповідна інформація.

У червні та вересні поточного року УМП ГУНП в Харківській області спільно з представниками управління інспекційної діяльності у Харківській області Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці організовані спільні перевірки підприємців регіону щодо дотримання трудового законодавства України.

Окрім цього, УМП ГУНП в Харківській області отримані листівки (флаєри) від Міжнародної організації з міграції та плакати, розроблені спільним проєктом Національної поліції України і Міжнародною Місією Справедливості в Україні (IJM). Ці листівки роздані населенню у громадських місцях, а у підземці міста розміщені плакати про те, як розпізнати ознаки торгівлі людьми, про телефони служб для звернення у випадку потрапляння в небезпечні ситуації та корисні відомості для інформування громадськості про види торгівлі людьми. У листівках, за посиланнями громадяни зможуть переглянути короткі відео та ознайомитися з порадами, які надає Національна поліція України та Міжнародна місія Справедливості в Україні (IJM) про: безпечне переміщення, пошук роботи, пошук житла, ознаки торгівлі людьми.

На виконання п. 4.2 регіональної Програми, підрозділами ГУНП в Харківській області на системній основі проводяться заходи з протидії торгівлі людьми, у тому числі сексуальній та трудовій експлуатації, а також злочинам у сфері моральності.

У 2023 році відкрито 14 кримінальних проваджень за фактами торгівлі людьми. Повідомлено про підозру у 14 кримінальних провадженнях 3 особам. Розслідувано 20 кримінальних проваджень за ст. 149 КК України.

Проводиться комплекс заходів з метою виявлення та притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які займаються звідництвом та сутенерством, здійснюється моніторинг мережі Інтернет на предмет виявлення осіб, які надають сексуальні послуги за грошове винагородження, виявлення та документування злочинної діяльності он-лайн порно студій та осіб, які організовують та забезпечують виготовлення і розповсюдження зображень порнографічного характеру в мережі Інтернет.

У результаті вжитих заходів  до суду спрямовані  матеріали кримінальних проваджень з обвинувальними актами у відношенні 21 членів-учасників 3-х організованих груп, які втягували молодих жінок зі скрутним матеріальним станом в заняття проституцією та забезпечили їх сутенерство: у 1-му та 3-му випадках в орендованій квартирі, у 2-му - в приміщенні масажного салону.

Всього виявлено 109 кримінальних правопорушень: за фактом сутенерства (ст. 303 ККУ) – 53, щодо розповсюдження порнографії (ст. 301 ККУ) – 24, дитяча порнографія (ст. 301-1 ККУ) – 18, звідництво, утримання місць розпусти (302 ККУ) – 14.

 Повідомлено про підозру у 92 кримінальних провадженнях: за фактом сутенерства (ст. 303 ККУ) – 47, дитяча порнографія (ст. 301-1 ККУ) – 15, розповсюдження порнографії (ст. 301 ККУ) – 16, утримання місць розпусти (ст. 302 ККУ) – 14.

Розслідувано 96 кримінальних проваджень: за фактом сутенерства (ст. 303 ККУ) – 49, утримання місць розпусти (ст. 302 ККУ) – 18, розповсюдження порнографії (ст. 301 ККУ) – 17, дитяча порнографія (ст. 301-1 ККУ) – 12.

На офіційному сайті ГУНП та у соціальній мережі «Facebook» розміщено матеріали з тематики протидії торгівлі людьми, виготовленню та розповсюдженню порнографічної продукції; функціонуванню місць розпусти, звідництву, сутенерству, пропаганді насильства та жорстокості, примушуванню чи втягненню до зайняття проституцією, розбещенню дітей.

На виконання п. 4.3 регіональної Програми, на офіційному сайті ГУНП та сторінці ГУНП  у соціальній мережі «Facebook» розміщено  2 матеріали про функціонування «гарячої телефонної лінії» для надання психологічної допомоги громадянам, які стали жертвами торгівлі людьми.

На виконання п. 4.4 регіональної Програми, на постійній основі проводиться роз’яснювальна робота щодо інформування населення про негативні наслідки несанкціонованого працевлаштування, у тому числі за кордоном, та можливих ризиків потрапляння у ситуації, пов’язані з торгівлею людьми. У ЗМІ (на офіційних сайтах ГУНП в Харківській області в мережі Інтернет) висвітлюється відповідна інформація.

На виконання п. 4.5 регіональної Програми, поліцейськими на території Харківської області виявлено 27 фактів незаконного перетину державного кордону України. У 8 кримінальних провадженнях особам, які скоїли злочини, повідомлено про підозру, 4 провадження розслідувано та спрямовано до суду.

Задокументовано 5 фактів використання підроблених штампів у документах для виїзду за кордон. У ході досудового розслідування у 3 провадженнях особам повідомлено про підозру, 3 кримінальних провадження цієї категорії розслідувано та направлено до суду.

Протягом 2023 року виявлено 1 кримінальне правопорушення за ст. 369-2 КК України щодо корупційних правопорушень серед осіб, уповноважених на виконання функцій з оформлення документів, які в подальшому будуть використані для безперешкодного виїзду за кордон.

На виконання п. 5.1 регіональної Програми, Аналіз структури кримінальних проявів свідчить про поширеність в Харківській області правопорушень проти власності, частка яких до загальної кількості зареєстрованих злочинів становить 49%, найбільшу частку складають крадіжки (7,6 тис.) та шахрайства (6,1 тис.).

З метою попередження злочинів проти власності:

постійно здійснюється аналіз майнових злочинів за методом, місцем, часом їх учинення; для аналізу цих злочинів використовується інтелектуальна інформаційна система;

за результатами аналізу щомісяця складаються графіки відпрацювання криміногенних місць; з урахуванням цих графіків щоденно вносяться зміни до планів розстановки нарядів поліції та маршрутів патрулювання;

працівниками оперативних підрозділів відпрацьовуються місця збуту краденого майна (ринки, ломбарди, ювелірні крамниці);

вивчається спосіб життя осіб, які раніше притягувалися до кримінальної відповідальності, з метою встановлення їх причетності до вчинення злочинів проти власності;

використовуються «пастки» та засідки для виявлення осіб, причетних до злочинів проти власності, у тому числі таких, як квартирні крадіжки, незаконні заволодіння транспортними засобами.

В ході розшукових заходів розкрито: 25 з 26 розбоїв; 123 з 124 грабежів; 4,3 тис із 7,6 тис крадіжок; 366 із 442 крадіжок з квартир; 138 із 196 крадіжок з транспортних засобів, 1,2 тис. із 6,1 тис. шахрайств; 81 із 150 фактів незаконного заволодіння АМТ.

Високий рівень майнових злочинів потребує проведення підрозділами поліції, іншими правоохоронними органами, органами влади та місцевого самоврядування спільних комплексних заходів з метою усунення причин і умов, які сприяють цим злочинам, у тому числі з урахуванням умов воєнного стану, та негативно впливають на стан публічної безпеки та порядку в області.

Ефективність заходів, які вживаються підрозділами поліції з метою попередження злочинів проти власності, а також усунення причин і умов, що їм сприяють, постійно розглядається на нарадах керівництва ГУНП. За результатами заслуховувань визначаються додаткові заходи профілактики.

На офіційному веб-сайті ГУНП та у соціальній мережі «Facebook» розміщується інформація про попередження та розкриття майнових злочинів.

На виконання п. 5.2 регіональної Програми, ГУНП в Харківській області постійно інформує населення про стан криміногенної ситуації в області, майнової злочинності в регіоні, поширеність та способи учинення окремих видів майнових злочинів, необхідність ужиття заходів з посилення охорони власного майна.

З цією метою  підготовлені та розміщуються на офіційному веб-сайті ГУНП прес-релізи про доцільність укладання договорів з надання охоронних послуг у частині реагування нарядів поліції охорони на проникнення до квартир та домоволодінь. На офіційному сайті ГУНП розміщено інформацію для населення про способи захисту житла від крадіїв.

На виконання п.п. 5.3-5.6 регіональної Програми, відповідну роботу буде відновлено після скасування воєнного стану.

На виконання п. 5.7 регіональної Програми, наказом ГУНП в Харківській області від 23.04.2020 № 840 утворено комісію ГУНП з антикриміногенного планування територій.

На виконання п. 5.8 регіональної Програми, підрозділами ГУНП в Харківській області на постійній основі проводяться комплексні заходи з попередження незаконних операцій з металобрухтом, у тому числі спільні рейди за участю поліції, уповноважених органів виконавчої влади, громадськості, ЗМІ. На офіційному веб-сайті ГУНП та у соціальній мережі «Facebook» розміщуються матеріали із зазначеної тематики.

На виконання п. 5.9 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення. Її буде відновлено після скасування воєнного стану.

На виконання п. 5.10 регіональної Програми, виступи з даної тематики у закладах освіти тимчасово не проводяться, оскільки у зв’язку з введенням воєнного стану, бойовими діями на території області, постійною загрозою життю та здоров’ю учнів закладів освіти Харківської області здійснюють роботу у дистанційному режимі.

На виконання п. 5.11 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення. Її буде відновлено після скасування воєнного стану.

На виконання п. 6.1 регіональної Програми, підрозділами ГУНП в Харківській області у взаємодії з Управлінням протидії кіберзлочинам в Харківській області ДКП НП України проводиться комплекс заходів з метою протидії кіберзлочинності, у тому числі попередження, документування та розкриття шахрайств, що вчиняються з використанням мережі Інтернет та банківських карток.

Вивчено кримінальні провадження за фактами вчинення кіберзлочинів, передусім Інтернет-шахрайств. Закріплено слідчих за розслідуванням кримінальних правопорушень, вчинених у сфері високих інформаційних технологій.

З метою консолідації даних щодо методики розслідування цих злочинів та викриття винних осіб направлено інформацію до Національної поліції України.

У поточному році викрито 2783 шахрайства, учиненого з використанням мережі Інтернет (ч. 3, 4 ст. 190 КК), у 230  провадженнях повідомлено про підозру 50 особам, 152 кримінальних провадження (з урахуванням проваджень, відкритих у попередні роки) направлено до суду.

З метою попередження цих злочинів з початку року на офіційному сайті ГУНП та сторінці в соціальній мережі «Facebook» розміщуються публікації з тематики протидії шахрайствам, вчиненим з використанням мережі Інтернет.

На виконання п. 6.2 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення. Її буде відновлено після скасування воєнного стану.

На виконання п. 6.3 регіональної Програми, підрозділами ГУНП в Харківській області у взаємодії з Управлінням протидії кіберзлочинності в Харківській області Департаменту протидії кіберзлочинності на постійній основі проводиться комплекс заходів з метою виявлення та документування протиправної діяльності злочинних груп та окремих осіб, причетних до злочинів у сфері моральності, у тому числі вчинених з використанням Інтернету та телекомунікаційних мереж.

В результаті ужитих заходів виявлено 23 кримінальних правопорушення за фактом розповсюдження порнографічної продукції. У 14 кримінальних провадженнях повідомлено про підозру 5 особам за ст. 301 КК (розповсюдження порнографічної продукції), 17 проваджень розслідувано та направлено до суду.

На офіційному веб-сайті ГУНП розміщується інформація про попередження даних проявів у національному сегменті користувачів комп’ютерних мереж, організації співробітництва з цих питань з уповноваженими відомствами інших держав.

На виконання п. 6.4 регіональної Програми, підрозділами ГУНП в Харківській області вживаються заходи щодо забезпечення схоронності персональної інформації громадян, що міститься в базах даних та оброблюється в електронно-обчислювальних машинах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах чи зберігається на носіях.

Проводяться системні перевірки з цих питань. Доступ до інформаційних масивів надається лише працівникам, діяльність яких пов’язана з їх використанням.

На заняттях в системі службової підготовки до працівників поліції доводиться передбачена законом відповідальність за незаконне використання банків даних.

У 2023 році фактів порушень правил експлуатації електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку або порядку чи правил захисту інформації, яка в них оброблюється (ст. 363 КК) не виявлено.  

На виконання п. 6.5 регіональної Програми, на постійній основі у взаємодії з міжрегіональними територіальними підрозділами Національної поліції та іншими правоохоронними органами проводяться заходи з протидії несанкціонованому збуту чи розповсюдженню інформації з обмеженим доступом з використанням ПЕОМ, автоматизованих систем чи комп’ютерних мереж.

У 2023 році виявлено 2 факти несанкціонованого збуту або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах) (ст. 361-1 КК), досудове розслідування у даних кримінальних провадженнях триває.

На виконання п. 6.6 регіональної Програми, підрозділами ГУНП в Харківській області у взаємодії з Управлінням протидії кіберзлочинності в Харківській області Департаменту протидії кіберзлочинності на постійній основі проводиться комплекс заходів з протидії несанкціонованому збуту чи розповсюдженню інформації з обмеженим доступом, що зберігається в електронно-обчислювальних машинах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах чи зберігається на носіях такої інформації.

У 2023 році виявлено 3 злочини даної категорії (ст. 361-2), 1 особі повідомлено про підозру, кримінальне провадження направлено до суду. 

На виконання п. 6.7 регіональної Програми, у разі одержання інформації про скоєння кіберзлочинів, дана інформація направляться до слідчих підрозділів для початку досудового розслідування. В ході досудового розслідування кіберзлочинів слідчими проводиться огляд   комп’ютерної техніки, використаної у протиправній діяльності, в рамках кримінальних проваджень здійснюється комплексний  аналіз отриманої інформації.

На виконання п. 7.1-7.4 регіональної Програми, здійснюється профілактична робота з 3923 особами, які допустили домашнє насильство, з них 3828  поставлено на обліки у 2023 році.

Виявлено 7447 сімей, у яких допускається домашнє насильство.

3591 особа притягнута до адмінвідповідальності за домашнє насильство, з них 3574 дорослі особи, 17 неповнолітніх. Видано 931 заборонний припис.

205 кримінальних проваджень за фактами правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством, розслідувано та направлено до суду, у тому числі 14 вбивств, 1 вбивство через необережність, 4 тяжких тілесних ушкоджень, 6 тілесних ушкоджень середньої тяжкості, 70 легких тілесних ушкоджень, 93 факти домашнього насильства, 1 необережне тяжке тілесне ушкодження, 1 зґвалтування, 1 насильницьке задоволення статевої пристрасті неприроднім способом, 5 фактів розбещення неповнолітніх.  

Встановлено 127 осіб, які вчинили кримінальні правопорушення, пов’язані з домашнім насильством, з яких 117 чоловічої статі та 10 жіночої.

У Харківських районних управліннях поліції №№ 1-3  створено три сектори з протидії домашньому насильству в складі підрозділів превентивної діяльності, якими обслуговується територія м. Харків (всього 30 працівників, по 10 у кожному управлінні).

Підрозділи поліції постійно взаємодіють з суб’єктами, які здійснюють заходи у сфері попередження домашнього насильства, з метою одержання інформації про факти домашнього насильства, осіб, які їх учинили, потерпілих, з метою проведення профілактичної роботи.

На виконання п. 7.5 регіональної Програми, враховуючи, що у зв’язку з введенням воєнного стану, бойовими діями на території області, постійною загрозою життю та здоров’ю учнів закладів освіти Харківської області здійснюють роботу у дистанційному режимі, відповідна робота тимчасово не проводиться.

На виконання п. 7.6 регіональної Програми, у 2023 році відповідні наради не проводились.

На виконання п. 7.7 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення. Її буде відновлено після скасування воєнного стану.

На виконання п. 8.2 регіональної Програми, у 2023 році притягнуто до відповідальності 11,8 тис. осіб за вживання алкоголю в громадських місцях (ст. 178 КУпАП).

На виконання п. 8.3 регіональної Програми, на території Харківської області з липня 2022 року по жовтень 2023 року проводились заходи із запобігання нелегальному обігу спирту та лікеро-горілчаних виробів, припинення незаконної торгівлі алкоголем.

В ході заходів проведено 86,7 тис. перевірок об’єктів можливого незаконного обігу алкоголю, відкрито 38 кримінальних проваджень за виявленими порушеннями (ст. 199 КК України – 14, ст. 204 КК України – 9, ст. 227 КК України – 2, ст. 229 КК України – 13); за кримінальними провадженнями з незаконного обігу вилучено 1,9 тис. літрів алкоголю.

У 14 кримінальних провадженнях даної категорії особам, які скоїли злочини, повідомлено про підозру. 2 провадження направлено до суду.

Складено 1,7 тис. адміністративних протоколів за фактами незаконного обігу алкогольних виробів; за адміністративними провадженнями з незаконного обігу вилучено 208,8 тис. літрів алкоголю.

На виконання п. 9.1 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення. Її буде відновлено після скасування воєнного стану.

На виконання п. 9.2 регіональної Програми, з метою виявлення місць незаконного виробництва, зберігання наркотичних, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, припинення їх діяльності, притягнення до відповідальності осіб, які причетні до їх створення, забезпечено збір інформації щодо таких місць, у тому числі від населення та органів місцевої влади. На підставі аналізу зазначеної інформації проведено оперативно-профілактичні заходи щодо встановлення осіб, причетних до організації функціонування таких місць, та припинення їх діяльності.

У ході зазначених  заходів виявлено 4265 злочинів у сфері незаконного обігу наркотиків, з них 1621  факт збуту наркотичних речовин. Припинено діяльність 20  наркопритонів. Проведено 107 оперативних закупівель.

Розслідувано та направлено до суду 4173  кримінальних проваджень відносно 1455 осіб.

З незаконного обігу вилучено 482,3 кг наркотичних речовин та 13,8 кг психотропних речовин.

На виконання п. 9.3 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, відсутність можливості потрапляння осіб на територію України через ділянку державного кордону України у Харківській області. Її буде відновлено після скасування воєнного стану.

На виконання п. 9.4 регіональної Програми, підрозділами ГУНП проводяться заходи з виявлення та припинення  фактів розповсюдження наркотичних та психотропних речовин за допомогою мережі Інтернет, діяльності щодо вербування осіб, що мають рекламувати діяльність наркозбувачів та розповсюджувати наркотичні та психотропні засоби.

Забезпечується видалення з об’єктів інфраструктури реклами Інтернет-магазинів та акаунтів у соціальних мережах, через які здійснюється незаконне розповсюдження наркотичних засобів.

У поточному році викрито 6 фактів незаконного розповсюдження наркотичних засобів з використанням мережі Інтернет.

На виконання п. 9.5 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення. Її буде відновлено після скасування воєнного стану.

На виконання п. 9.6 регіональної Програми, підрозділами ГУНП в області  проводяться оперативні та інші заходи з виявлення та документування каналів витоку в незаконний обіг підконтрольних наркотичних лікарських засобів із об’єктів проведення замісної підтримувальної терапії, з метою притягнення до відповідальності посадових осіб, які допустили виток таких препаратів у незаконний обіг.

У 2023 році задокументовано 20 фактів незаконного виробництва, зберігання та збуту сильнодіючих лікарських засобів (ст. 321 КК), у 18 провадженнях особам повідомлено про підозру, 18 проваджень направлено до суду. 

Виконання заходів п.п. 9.7-9.9 регіональної Програми, буде відновлено після скасування воєнного стану.

На виконання п.п. 10.1- 10.2 регіональної Програми та вимог Закону України «Про Національну поліцію», проводиться індивідуальна профілактична робота з 45 дітьми, які перебувають на профілактичних обліках у підрозділах поліції. У поточному році поставлено на облік 45 неповнолітніх.

На виконання п. 10.3 регіональної Програми, враховуючи те, що у зв’язку з введенням воєнного стану, бойовими діями на території області, постійною загрозою життю та здоров’ю учнів закладів освіти Харківської області евакуйовані або здійснюють роботу у дистанційному режимі, відповідна робота тимчасово не проводиться.

На виконання п. 10.4 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення. Її буде відновлено після скасування воєнного стану.

На виконання п. 10.5 регіональної Програми, в ході проведення заходів з виявлення батьків або осіб, що їх замінюють, та ухиляються від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо створення належних умов для життя, навчання та виховання дітей, проводяться перевірки проблемних сімей, забезпечено вивчення умов виховання  у них неповнолітніх. За невиконання обов’язків із виховання дітей притягнуто до адміністративної відповідальності 2198 дорослих (ст. 184 КУпАП).

На виконання п. 10.6 регіональної Програми, протягом  2023 року надійшло 600 заяв про зникнення 637 дітей; всіх з них розшукано. Станом на 01.01.2024 залишилось в розшуку 88 дітей, зниклих у минулі роки.

На виконання п. 10.7 регіональної Програми, враховуючи, що у зв’язку з введенням воєнного стану, бойовими діями на території області, постійною загрозою життю та здоров’ю учнів та студентів закладів освіти Харківської області евакуйовані або здійснюють роботу у дистанційному режимі, відповідна робота тимчасово не проводиться.

На виконання п. 10.8 регіональної Програми, враховуючи, що у зв’язку з введенням воєнного стану, бойовими діями на території області, літні оздоровчі заклади для дітей не діють, відповідна робота тимчасово не проводиться.

На виконання п. 10.9 регіональної  Програми, враховуючи, що у зв’язку з введенням воєнного стану, бойовими діями на території області, постійною загрозою життю та здоров’ю учнів та студентів закладів освіти Харківської області евакуйовані або здійснюють роботу у дистанційному режимі, відповідна робота тимчасово не проводиться.

Виконання п.п. 10.10, 10.11, 10.13 - 10.15 регіональної Програми буде продовжено після скасування воєнного стану.

На виконання п. 10.12 регіональної Програми проводиться індивідуально-профілактична робота з 45 дітьми, які перебувають на профілактичних обліках у підрозділах поліції. На профілактичні обліки взято 45 дітей.

Проводяться рейди у місцях масового перебування дітей та підлітків, на ринках, у розважальних та торгівельних центрах, місцях розміщення неформальних молодіжних об’єднань, у тому числі за участі представників Служб у справах дітей районних державних адміністрацій.  Під час рейдів виявлено 27 бездоглядних дітей.

На виконання п. 10.16 регіональної Програми, у звітному періоду поточного року кошти в рамках Програми на забезпечення підрозділів ювенальної превенції квадрокоптерами для оперативного розшуку зниклих дітей та реагування на вчинення злочинів проти них не виділялись.

На виконання п. 11.1 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення. Її буде відновлено після скасування воєнного стану.

На виконання п. 11.2 регіональної Програми, протягом року службових осіб, які сприяли функціонуванню каналів незаконної міграції, не встановлено. Виявлено 2 осіб – засновників громадських благодійних організацій, які за допомогою внесення відомостей до системи «Шлях» сприяли незаконному перетину кордону особами призивного віку.

У  ході проведених заходів з протидії нелегальній міграції виявлено 33 кримінальних правопорушення: 5 – за ст. 358 КК України (підроблення документів), 27 – за ст. 332 КК України (незаконний перетин державного кордону), 1 – за ст. 369-2 КК України (зловживання впливом).

Повідомлено про підозру у 11 кримінальних провадженнях: 3 – за ст. 358 КК України (підроблення документів), 8 – за ст. 332 КК України (незаконний перетин державного кордону). Розслідувано та направлено до суду 7 кримінальних проваджень: за ст. 358 КК України – 3, за ст. 332 КК України – 4.

На виконання п. 11.3 регіональної Програми, підрозділами ГУНП надається допомога підрозділам Державної прикордонної служби та ГУДМС в області у здійсненні контролю за додержанням правил в’їзду-виїзду і перебування в Україні іноземців та осіб без громадянства.

З квітня 2022 року організовані перевірочні та стабілізаційні заходи щодо іноземців з метою встановлення законності їх перебування в Україні, мети та маршруту руху, можливої причетності останніх до диверсійно-розвідувальної діяльності в інтересах країни-агресора. Під час заходів відпрацьовано 1935 іноземців. Окремо установлено та перевірено 314 громадян рф та рб, які отримали посвідки на проживання в Україні в період з 2021 по 2022 роки.

За результатами відпрацювань до Управління Служби безпеки України в Харківській області передано з підозрою на диверсійно-розвідувальну діяльність 9 осіб. До ГУДМС України в Харківській області передано 6 порушників міграційного законодавства (порушили правила перебування на території України), з них відносно 5 складені адміністративні протоколи за ст. 203 КупАП.

Виявлено 5 кримінальних правопорушень за ст. 358 КК України (підроблення документів). Повідомлено про підозру у 3 та розслідувано 3 кримінальних провадження за фактом виявлення підробки штампів про перетин державного кордону.

На виконання п. 11.4 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення. Її буде відновлено після скасування воєнного стану.

На виконання п. 12.4 регіональної Програми, у поточному році керівництвом ГУНП в Харківській області прийнято участь у 11 брифінгах, прес-конференціях та «круглих столах» з питань запобігання та протидії злочинності, забезпечення публічного порядку та безпеки, забезпечення правового режиму воєнного стану, відновлення правопорядку на деокупованих територіях.

На виконання п. 12.5 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення. Її буде відновлено після скасування воєнного стану.

На виконання п. 12.6 регіональної Програми, протягом року в ЗМІ розміщено 2817 матеріалів про роботу правоохоронних органів, з них 45 – у друкованих ЗМІ, випущено до ефіру 362 відеосюжети на каналах телебачення, розміщено 2328 інформаційних повідомлень на веб-сайті ГУНП, проведено 11 брифінгів та прес-конференцій.

Інформація про роботу поліції розміщується в 11 обласних друкованих виданнях та 6 телеканалах місцевого телебачення.

Інформація з профілактики правопорушень розміщується на рекламоносіях (бігборди, сіті-лайти; об’єкти метрополітену та інше).

                              

Управління Служби безпеки України в Харківській області

 

Інформація Управління Служби безпеки України в Харківській області щодо виконання у 2023 році заходів регіональної Програми із грифом «для службового користування» знаходиться в управлінні діловодства апарату Харківської обласної військової адміністрації. Ознайомлення із зазначеною інформацією Управління Служби безпеки України в Харківській області здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства.

 

Управління протидії кіберзлочинам в Харківській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України

 

В 2023 році роботу управління протидії кіберзлочинам в Харківській області ДКП НПУ (далі - управління) організовано відповідно до заходів визначених Департаментом кіберполіції НПУ. Основні зусилля працівників управління спрямовано на виявлення та документування кримінальних правопорушень, скоєних учасниками злочинних організацій  та організованих груп у сфері протидії онлайн шахрайству, протиправному контенту, у банківській сфері та сфері використання комп’ютерних систем.

З початку повномасштабного вторгнення країни-агресора на територію України, особовим складом управління виконуються службові обовязки в повному обсязі.

Протягом 2023 року територіальними відділами поліції ГУНП в Харківській області внесено до ЄРДР 3747 кримінальних правопорушень, вчинених з використанням високих інформаційних технологій, з них  за матеріалами  кіберполіції - 103, всього в провадженні слідчих підрозділів ГУНП знаходиться 210 кримінальних проваджень за матеріалами кіберполіції.

Працівниками управління проведено 185 обшуків, з яких у сфері протиправного контенту і телекомунікацій – 26, у сфері протидії різновидам онлайн шахрайств – 138, у сфері комп’ютерних систем – 11, у банківській сфері – 5, інші – 4.

Повідомлено про підозру 84 особам за 230 фактами скоєних злочинів, з яких 54 особи – члени 10 організованих злочинних угрупувань.

У порядку ст. 208 КПК України затримувалось 20 осіб, обрано запобіжні заходи 52 особам, у тому числі – тримання під вартою 34 особам.

В результаті оперативного супроводження за 15 кримінальними провадженнями направлено обвинувальні акти до суду відносно 44 осіб.

Протягом звітного періоду за пріоритетним напрямком роботи – протидія онлайн шахрайствам задокументовано 3 193 нових фактів онлайн шахрайств, відповідальність за які передбачена ч. 3, ч. 4, ч. 5  ст. 190 КК України, з яких по 181 кримінальному провадженню повідомлено про підозру 60 особам. 

На виконання пункту 4.2 регіональної Програми, відділом протидії злочинам у сфері обігу протиправного контенту і телекомунікацій управління протидії кіберзлочинам в Харківській області ДКП НПУ на постійній основі здійснюється взаємодія з Управлінням міграційної поліції ГУНП в Харківській області, так в рамках взаємодії, здійснюються виїзди технічних спеціалістів  УПК в Харківській області ДКП НПУ на об’єкти під час проведення НС(Р)Д за ініціативою Управління боротьби зі злочинами пов’язаними з торгівлею людьми ГУНП в Харківській області.

Протягом звітного періоду в мережі інтернет виявлено факт вчинення розпусних дій, щодо особи, яка не досягла шістнадцятирічного віку, виготовлення за участі неповнолітньої 1 відео та 26 фото файлів порнографічного характеру. Вказані фали визнані, згідно висновку судово-мистетствознавчої експертизи № 3032/23 від 12.12.2023, дитячою порнографією.

За вказаним фактом відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.156; ч.1 ст.301-1 КК України відносно особи, 1968р.н., якому повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 156, ч. 1 ст. 301-1 КК України.

На виконання пункту 6.4 регіональної Програми, УПК в Харківській області ДКП НПУ організовано безперервний моніторинг мережі Інтернет з метою виявлення та документування фактів виготовлення та розповсюдження продукції порнографічного характеру, у тому числі виготовленої за участю дітей.

Протягом звітного періоду виявлено 2 факти отримання доступу та зберігання дитячої порнографії, інформацію про які внесено до ЕРДР:

за ч.1 ст.301-1 КК України за фактом одержання доступу до дитячої порнографії та зберігання без мети збуту. Згідно висновку мистетствознавчої експертизи, файли, що зберігались особою, 1979 р.н. - містять ознаки дитячої порнографії. За місцем мешкання фігуранта проведено обшук, вилучено докази та повідомлено йому про підозру за ч. 1 ст. 301-1 КК України.

за ч.1 ст.156; ч.1 ст.301-1 КК України відносно чоловіка, який в 2011 році вчиняв розпусні дії щодо особи, яка на той час не досягла шістнадцятирічного віку, виготовив за участі неповнолітньої 1 відео та 26 фото файлів порнографічного характеру, які у подальшому зберігав на своєму персональному комп’ютері за місцем мешкання. Вказані фали визнані, згідно висновку судово-мистетствознавчої експертизи № 3032/23 від 12.12.2023, дитячою порнографією. За місцем мешкання фігуранта проведено обшук, вилучено докази та повідомлено йому про підозру за ч. 1 ст. 156, ч. 1 ст. 301-1 КК України.

На виконання пунктів 6.1,6.2 регіональної Програми, розвиток купівлі-продажу товарів та послуг через Інтернет, сприяє активізації злочинців, які відповідно реагують на зростання обсягів обігу коштів в онлайн-мережі. Крім того, під час дії особливого режиму – воєнного стану на території держави зявився новий вид онлайн шахрайства, розсилка  у соціальних мережах та месенджерах фішингових посилань на заповнення форми-заявки для отримання матеріальної допомоги тимчасово переміщеним особам та іншим категоріям населення. Потерпілий вносить в форму-заявку інформацію щодо свої банківських реквізитів, після чого шахраї отримують доступ до інтернет-банкінгу потерпілих та виводять  кошти з їх рахунків.

В 2023 році територіальними відділами поліції ГУНП в Харківській області територіальними відділами поліції ГУНП в Харківській області внесено до ЄРДР 3 193  кримінальних проваджень, відповідальність за які передбачено ч. 3, 4, 5 ст. 190 КК України (шахрайство), що вчинені з використанням високих інформаційних технологій, з них за матеріалами кіберполіції - 80 кримінальних правопорушень. Управлінням розкрито 181 кримінальних провадження вказаної категорії, за шахрайства до кримінальної відповідальності  притягнуто 60 осіб, у тому числі задокументовано діяльність членів 3 злочинних організації (22 особи) та  5 ОЗГ (20 осіб).

В 2023 році керівництвом  УПК в Харківській області ДКП НПУ забезпечено висвітлення в ЗМІ фактів затримання шахраїв та кіберзлочинців, так здійснено 25 публікацій на офіційних сайтах Департаменту кіберполіції та ГУНП в Харківській області за результатами проведених заходів, з роз’ясненням громадянам схем та методів скоєння злочинів.

На виконання пунктів 6.3 регіональної Програми, УПК в Харківській області ДКП НПУ організовано безперервний моніторинг мережі Інтернет з метою своєчасного впливу на криміногенну ситуацію в Харківській  області  в разі виявлення осіб, які розпалюють міжнаціональну, міжрелігійну ворожнечу або провокують дестабілізацію соціально-політичної обстановки. В звітному періоді вказаних  фактів виявлено не було.

На виконання пунктів 6.5-6.6 регіональної Програми, Управлінням вживаються заходи з забезпечення охорони державних баз даних, що містять персональну інформацію громадян  та оброблюються в електронно-обчислювальних машинах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах чи зберігаються на носіях такої інформації, протидії несанкціонованому збуту чи розповсюдженню інформації з обмеженим доступом, що зберігається в електронно-обчислювальних машинах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах чи зберігається на носіях такої інформації.   

Протягом 2023 року територіальними відділами поліції ГУНП в Харківській області внесено до ЄРДР 132  кримінальних проваджень, відповідальність за які передбачено ст. 361 КК України (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку), повідомлено про підозру 22 особам за 33 фактами.

Розслідувано 2 кримінальні провадження за ч. 1 ст. 361-2 КК України, щодо несанкціонованого збуту  інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах, 1 особі повідомлено про підозру та обвинувальний акт направлено до суду.

На виконання пунктів 6.7 регіональної Програми, спеціалістами Управління протидії кіберзлочинам в Харківській області ДКП НПУ забезпечено ефективне реагування на злочини, скоєні з використанням високих інформаційних технологій.

В 2023 році суттєво збільшився обсяг доручень, що надходять на виконання до Управління протидії кіберзлочинам в Харківській області ДКП НПУ, в рамках підтримки та надання допомоги в загальнокримінальних розслідуваннях. Так слідчими підрозділам ГУНП в Харківській області направлено для виконання 4 292 доручення, на підставі яких: - проведено 185 обшук за провадженнями, що супроводжуються кіберполіцією; - взято участь у 46 обшуках в рамках взаємодії; - отримано доступ до 75 віддалених ресурсів; - надано допомоги у розкритті резонансних злочинів – 5.

З початку повномасштабного вторгнення країни-агресора на територію України, особовим складом управління здійснюються заходи з відсічі та стримуванні збройної агресії проти України в інформаційній сфері.

 

Управління патрульної поліції в Харківській області

Департаменту патрульної поліції

 

На виконання  п.1.1. регіональної Програми, Управлінням патрульної поліції в Харківській області Департаменту патрульної поліції (далі - Управління) здійснюється моніторинг стану публічної безпеки і порядку на території обслуговування, проводиться аналіз структури та динаміки правопорушень. За результатами аналізу до місць із несприятливою криміногенною ситуацією наближуються наряди поліції, у тому числі спільні наряди із співробітниками територіальних підрозділів ГУНП в Харківській області, Національної гвардії України, тощо. Переглянуті плани комплексного використання сил та засобів, з метою запровадження додаткових патрульних маршрутів у найбільш криміногенних місцях на території обслуговування Управління.

Задля зниження рівня злочинів, пов’язаних із незаконним виробництвом, зберіганням та збутом наркотичних, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, особовий склад Управління націлено на виявлення місць незаконного виробництва, зберігання наркотичних, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, припинення їх діяльності та сприяння притягненню до відповідальності осіб, причетних до їх створення.

Забезпечено підвищення рівня публічної безпеки та порядку, у тому числі під час проведення державних свят, культурно-видовищних, спортивних та релігійних заходів. З метою попередження вчинення злочинів та інших правопорушень, проводилась профілактична інформаційно - роз’яснювальна робота з населенням з питань неприпустимості проявів екстремізму, а також щодо невідворотності притягнення до юридичної відповідальності з вчинення протиправних діянь на ґрунті  екстремізму, расизму, ксенофобії та радикальних поглядів.

Управлінням в межах повноважень здійснюються заходи щодо забезпечення охорони громадського порядку та безпеки, а також своєчасне реагування на ризики та актуальні загрози публічній безпеці і порядку на території міста. Особлива увага приділяється питанням протидії корупційним злочинам, злочинам, учиненим організованими групами, злочинам у сфері обігу наркотичних засобів, фактам порушення прав людини. Проходить процес удосконалення механізму взаємодії та оперативного прийняття управлінських рішень з місцевими  органами виконавчої влади. 

З метою посилення безпеки у місцях масового перебування громадян (вокзали, ринки, торговельні та розважальні центри тощо), масового відпочинку громадян, публічних місць, перехресть доріг (місць концентрації ДТП), де найбільш часто відбуваються правопорушення, забезпечується моніторинг стану публічної безпеки і порядку та  оперативного реагування на надзвичайні події задля  підвищення рівня захищеності громадян міста Харкова та області у публічних місцях від вчинення злочинів та інших правопорушень. До дислокації сил і засобів по забезпеченню безпеки дорожнього руху та охорони публічного порядку внесені зміни для забезпечення посиленого патрулювання з метою здійснення превентивної діяльності.

В четвертому кварталі 2023 року було організовано проведення комплексу профілактичних заходів щодо зниження рівня аварійності та тяжкості її наслідків під умовною назвою «Безпечні канікули 2023». З метою реалізації повноважень Національної поліції з контролю за безпекою дорожнього руху, дотримання Правил дорожнього руху, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 № 1306, його учасниками, запобігання загибелі та травмуванню людей на дорогах, увага приділялась ділянкам вулично-дорожньої мережі, які прилягають до територій дитячих і закладів освіти та якими проходять маршрути руху шкільних автобусів.

На виконання підпункту 2 пункту 5 доручення Національної поліції України від 13.09.2023 № 9149/01/25-2023 «Про виконання окремих завдань Міністра внутрішніх справ України» по маршруту руху шкільних автобусів перевірено наявність безпечних місць та обізнаність водіїв автобусів про порядок дій у разі отримання інформації про повітряну тривогу; погоджено додаткові 2 паспорти  автобусних маршрутів регулярних спеціальних перевезень організованих груп дітей до станцій КП «Харківський метрополітен», де відбуваються навчання; забезпечено супроводження дітей, за затвердженими маршрутами руху, нарядами поліції згідно дислокацій сил та засобів; організовано належний рівень взаємодії з відповідальними особами - представниками Департаменту освіти Харківської міської ради з метою інформування про події та забезпечення оперативного реагування за необхідності.

На виконання пункту 7.5. регіональної Програми, працівниками Управління на постійній основі проводяться онлайн  зустрічі із учнями закладів загальної середньої освіти, керівництвом цих закладів, батьківськими комітетами з питань протидії цькуванню (булінгу) та вжиття своєчасних заходів щодо попередження булінгу серед учнівської молоді.

На виконання пункту 7.6. регіональної Програми, за 2023 рік проведено 36 спільних нарад та зустрічей за участі  органів, які виконують функції у сфері запобігання домашньому насильству та булінгу, з метою обговорення проблемних питань та визначення найефективніших заходів їх вирішення.

Управління співпрацює з відповідними установами та організаціями для повного розуміння проблем запобігання безпритульності та бездоглядності серед дітей, протидії поширенню у молодіжному середовищі соціально-негативних явищ та визначення шляхів їх вирішення, а також активно співпрацює з освітніми установами, громадськими організаціями та іншими зацікавленими сторонами для реалізації заходів та програм, спрямованих на соціальну підтримку та розвиток дітей.

На виконання пункту 10.7 регіональної Програми, Управління систематично організовує та забезпечує проведення у закладах середньої, професійно-технічної освіти заходів та роз’яснень щодо кримінальної та адміністративної відповідальності за порушення публічної безпеки та порядку, безпеки дорожнього руху, формування у дітей і підлітків навичок правомірної поведінки. У рамках цих заходів патрульні поліцейські проводять профілактичні бесіди з учнями та студентами, розповідають їм про кримінальну та адміністративну відповідальність за порушення публічної безпеки та порядку, безпеки дорожнього руху. Патрульні поліцейські також проводять практичні заняття з дітьми та підлітками, на яких навчають їх правилам дорожнього руху, правилам поведінки у громадських місцях.

Згідно з умовами воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» (зі змінами), затвердженого Законом України «Про введення воєнного стану в Україні», в Харківській області протягом 2023 року не функціонували заклади, на базі яких було б організовано оздоровлення та відпочинок дітей, які перебувають на профілактичних обліках у підрозділах поліції.

На виконання пункту 8 регіональної Програми, Управлінням на постійній основі проводяться ознайомлювальні, превентивні і виховні бесіди з неповнолітніми та їхніми батьками (законними представниками), учасниками освітнього процесу для підвищення рівня правової обізнаності та знань про діяльність поліції з урахуванням необхідного рівня безпеки для населення у різних регіонах України.

В рамках службової підготовки, для особового складу забезпечено проведення занять по вивченню нормативних документів, що регламентують діяльність Національної поліції щодо складання адміністративних матеріалів за фактами домашнього насильства. Забезпечено заходи щодо планування та організації роз’яснювальної роботи серед населення у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Так, інспекторами відділу зв’язків з громадськістю Управління на постійній основі проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з питань запобігання та протидії випадкам домашнього насильства, насильства за ознакою статі, торгівлі людьми, формування нетерпимого ставлення до насильства, забезпечення прав та свобод людини і громадянина.

Продовжується співпраця з Харківським міським центром соціальних служб «Довіра» з питань протидії домашньому насильству. Разом з тим поширюється соціальна реклама з профілактичною інформацією щодо питань запобігання та протидії випадкам домашнього насильства.

Управлінням на постійній основі в засобах масової інформації проводиться інформаційно-просвітницька кампанія, а саме на офіційних сторінках патрульної поліції та у соціальних мережах (Instagram, Telegram, Facebook, Tik-tok) за ІV квартал 2023 року опубліковано більше 40 публікацій в кожній, які спрямовані на підвищення рівня обізнаності суспільства у сфері безпеки дорожнього руху, у тому числі шляхом надання узагальнених статистичних та аналітичних даних.

 

          Харківський національний університет внутрішніх справ

Протягом звітного періоду Харківським національним університетом внутрішніх справ (далі – ХНУВС) здійснено наступні заходи.

На виконання пункту 12.1 регіональної Програми співробітниками ХНУВС проводяться соціологічні дослідження, які спрямовані на вивчення довіри населення до правоохоронних органів, стану публічної безпеки та порядку на території області, протидії злочинності, фоновим протиправним явищам, наркотизації, корупції, а саме:

    за результатами соціологічного дослідження громадської думки мешканців міста Харкова та Харківської області про роботу правоохоронних органів підготовлено монографію «Безпека та довіра 2022: за результатами досліджень 2013–2022 років, проведених у Харківській області». З її змістом можна ознайомитись, відвідавши сайт інституційного репозитарію ХНУВС за посиланням: https://dspace.univd.edu.ua/items/8b7e0cf5-484c-4595-b637-c015268caa3b;

    проводиться соціологічний моніторинг розповсюдження залежної поведінки серед молоді «Молодь та наркотики (ULS+)», за результатами якого триває написання монографії (запланована дата виходу січень-лютий 2024 року).

На виконання пункту 12.2 регіональної Програми розроблено та виготовлено наступні інформаційні матеріали (пам’ятки, буклети, науково-методичні рекомендації) для забезпечення проведення практичних заходів передбачених Програмою:

–  навчальний посібник «Криміналістика: криміналістична техніка»;

–  практичний посібник «Пам’ятка для курсантів закладів вищої освіти МВС України з документування злочинів, пов’язаних із збройною агресією рф проти України»;

–  науково-методичні рекомендації «Зарубіжний досвід правового регулювання, організації запобігання і протидії домашньому насильству та можливості його використання в Україні»;

–  науково-методичні рекомендації «Методика розслідування незаконного заволодіння транспортними засобами, що вчиняються неповнолітніми»;

–  інформаційно-практичний довідник «Організаційно-правове та матеріально-технічне забезпечення полку поліції особливого призначення»;

–  інформаційно-практичний довідник «Підготовка працівників поліції у зарубіжних країнах».

Реалізація цих заходів, сприятиме підвищенню рівня інформованості населення області про заходи особистої безпеки, недопущення протиправної поведінки серед населення регіону.

На виконання пункту 12.4 регіональної Програми ХНУВС було організовано та проведено низку науково-практичних конференцій, семінарів, «круглих столів» з питань запобігання та протидії злочинності, забезпечення публічного порядку та безпеки на регіональному та державному рівнях:

1)      Всеукраїнська науково-практична конференція «Психологічні та педагогічні проблеми професійної освіти та патріотичного виховання персоналу системи МВС України» (24.03.2023).

2)      Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні питання фінансової безпеки» (27.03.2023).

3)      Міжнародний психологічний форум «Особистість, суспільство, війна» (07.04.2023).

4)      Науково-практична конференція «Злочинність і протидія їй в умовах війни: глобальний, регіональний та національний виміри» (12.04.2023).

5)      XXІV Міжнародна студентська науково-практична конференція іноземними мовами «Діяльність органів правопорядку під час та після збройних конфліктів (зарубіжний досвід)» (14.04.2023).

6)      Науково-практична конференція «Проблеми сучасної поліціїстики» (11.05.2023).

7)      Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів» (17.05.2023).

8)      ІV Міжнародна науково-практична конференція «Авіація, промисловість, суспільство» (18.05.2023).

9)      Міжнародна науково-практична конференція «Підготовка правоохоронців у системі МВС України в умовах воєнного стану» (26.05.2023).

10)   Міжнародна науково-практична конференція «Протидія кіберзлочинності та торгівлі людьми» (31.05.2023).

11)   Міжнародна науково-практична конференція «Теоретико-прикладні проблеми кримінального процесу та криміналістики в умовах воєнного стану» (24.11.2023).

12)   Науково-практична конференція «Захист та дотримання прав громадян органами Національної поліції України в умовах воєнного стану» (07.12.2023).

13)   Круглий стіл «Застосування інформаційних технологій у правоохоронній діяльності» (14.12.2023).

Матеріали науково-практичних конференцій та засідань круглих столів можна переглянути на офіційній веб-сторінці ХНУВС за посиланням: http://www.univd.edu.ua

Реалізація заходів передбачених пунктом 12.4 Програми сприяє: по-перше, здійсненню наукового супроводу заходів з питань забезпечення публічної безпеки та порядку; по-друге, виробленню науково обґрунтованих пропозицій щодо вдосконалення правоохоронної діяльності на території області.

На виконання пункту 12.6 регіональної Програми на офіційному веб-сайті ХНУВС (http://www.univd.edu.ua) та у телеграм-спільноті «Освіта МВС» регулярно публікується інформація щодо здійснення заходів із забезпечення публічної безпеки та порядку та протидії злочинності на території області, у тому числі шляхом надання узагальнених статистичних та аналітичних даних.

 

Головне управління Державної служби України

з надзвичайних ситуацій у Харківській області

 

На виконання заходів регіональної Програми протягом звітного періоду Головним управлінням ДСНС України у Харківській області (далі – Головне управління) в межах компетенції проведено наступну роботу.

Спільно з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, військовими адміністраціями, Національною поліцією, засобами масової інформації, соціальними службами (соціальними інспекторами), громадськими та волонтерськими організаціями організовуються рейдові відпрацювання населених пунктів з метою проведення профілактичної роботи щодо попередження пожеж у житловому секторі, зокрема дотримання правил пожежної безпеки в побуті, правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електроустановок (аварійні режими роботи), правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації печей і теплогенеруючих агрегатів та установок тощо. Під час проведення даної роботи особлива увага звертається на малозабезпечені та неблагонадійні сім’ї, людей з обмеженими можливостями, похилого віку та самотніх осіб тощо.

Перед органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та військовими адміністраціями ініційовуються питання проведення інформаційно-просвітницької роботи з населенням щодо правил поведінки в умовах надзвичайних ситуацій, в тому числі воєнного (військового) характеру та пожеж, шляхом запровадження постійних рубрик у засобах масової інформації, зокрема друкованих, а також за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, аудіовізуальних та інтерактивних засобів і соціальної реклами.

На об’єктах з масовим перебуванням людей (автовокзалах, залізничних вокзалах, метрополітенах, закладах освіти, культури, медичних установ тощо) поновлюються плакати, листівки, тексти застережень (аудіо та друковані, в тому числі в електронному вигляді із використанням «QR-кодів») щодо необхідності дотримання населенням правил пожежної безпеки, дій під час пожеж, інших надзвичайних ситуацій та повітряної тривоги, зокрема у доступній для осіб з порушенням зору та слуху формі. Організовуються проведення у закладах дошкільної та загальної середньої освіти виступи та тематичні уроки з основ пожежної безпеки та цивільного захисту, поводження із вибухонебезпечними предметами та дій під час виникнення пожежі, іншої надзвичайної ситуації та повітряної тривоги.

Продовжується робота стосовно надання роз’яснень громадянам та суб’єктам господарювання щодо безпечного використання електричних генераторів, побутових газових балонів, газових приладів для обігріву та приготування їжі.

Забезпечується доведення основних вимог пожежної безпеки до керівників об’єктів сільськогосподарського призначення (фермерських господарств), промислових підприємств та об’єктів із цілодобовим перебуванням людей, які надають соціальні послуги особам похилого віку та особам з інвалідністю, іншим вразливим групам населення.

Під час проведення профілактичної роботи особлива увага зосереджується на роз’ясненні населенню: правил пожежної безпеки у побуті та при влаштуванні і експлуатації електроустановок, приладів обігріву тощо; порядку дій у разі виявлення пожеж; правил поводження із вибухонебезпечними предметами (мінна безпека); правил поведінки на воді, зокрема у зонах відпочинку та рибальства.

  Упродовж 2023 року Головним управлінням та підпорядкованими підрозділами запропоновано до розгляду на комісіях з питань ТЕБ та НС 611 питань щодо попередження надзвичайних ситуацій, по яким прийнято 504 рішення. Проведено 11602 навчання, тренування (інструктажів, бесід, лекцій тощо) з працюючим населенням (за місцем роботи), з яких 6468 навчань (тренувань) щодо мінної безпеки та 6255 навчань (тренувань) алгоритму дій у разі сигналу «Повітряна тривога», під час проведення заходів охоплено 125232 особи.

З непрацюючим населенням підрозділами ДСНС проведено 15313 заходів інформаційно – профілактичної роботи, з яких проведено 13969 рейдів щодо запобігання виникнення НС різного характеру (відпрацювання населених пунктів, зон відпочинку тощо), із залученням органів виконавчої влади та місцевого самоврядування проведено 3650 заходів. З особами, які відносяться до «Груп ризику» проведено 4098 заходів, також проведено 5887 навчань (тренувань) щодо мінної безпеки та 3738 навчань заходам безпечного відпочинку та оздоровлення. Під час проведення інформаційно – профілактичної роботи з не працюючим населенням охоплено 573827 осіб.

В закладах освіти проведена наступна інформаційно – профілактична робота:

- у закладах дошкільної освіти проведено 1369 навчань, тренувань (інструктажів, бесід, лекцій тощо) щодо безпечної життєдіяльності, з яких 677 навчань (тренувань) алгоритму дій у разі сигналу «Повітряна тривога», а також 728 навчань (тренувань) щодо мінної безпеки. Під час проведення навчань (тренувань) охоплено 12152 особи;            

- у закладах середньої освіти проведено 18922 навчання, тренування (інструктажів, бесід, лекцій тощо) щодо безпечної життєдіяльності, з яких 10414 навчань (тренувань) алгоритму дій у разі сигналу «Повітряна тривога», а також 10566 навчань (тренувань) щодо мінної безпеки. Під час проведення навчань (тренувань) охоплено 259179 осіб;

- у закладах професійно-технічної освіти проведено 468 навчань, тренувань (інструктажів, бесід, лекцій тощо) щодо безпечної життєдіяльності, з яких 241 навчання (тренування) алгоритму дій у разі сигналу «Повітряна тривога», а також 269 навчань (тренувань) щодо мінної безпеки. Під час проведення навчань (тренувань) охоплено 7749 осіб;

- у закладах вищої освіти проведено 333 навчання, тренування (інструктажів, бесід, лекцій тощо) щодо безпечної життєдіяльності, з яких 171 навчання (тренування) алгоритму дій у разі сигналу «Повітряна тривога», а також 174 навчань (тренувань) щодо мінної безпеки. Під час проведення навчань (тренувань) охоплено 10156 осіб.

У місцях з масовим перебуванням людей: проведено 3104 заходи    інформаційно – роз’яснювальної роботи, підготовлено і розміщено 261124 плакатів, буклетів, аудіо та відео ролик соціальної реклами.

Співробітниками ДСНС до Дня цивільного захисту проведено 69 заходів, до Тижня безпеки життєдіяльності – 211 заходів, до Тижня безпеки дитини в закладах освіти – 778 заходів. 

Висвітлено заходів у засобах масової інформації: 157 статей в друкованих виданнях, 151586 повідомлень по радіо, 21266 відеороликів на телебаченні, 9351 відеоролик, стаття, брифінг тощо на інтернет - ресурсах.    

 

 

 

 

 

Північно-Східне міжрегіональне управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції

 

На виконання пункту 1.2 регіональної Програми відділом оперативно- розшукової роботи Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції та оперативними підрозділами установ виконання покарань Харківської області протягом поточного року вживались організаційно-практичні заходи щодо недопущення протиправних проявів з боку засуджених, попередження вчинення тяжких та особливо-тяжких злочинів і правопорушень, перекриття каналів надходження до зон, що охороняються заборонених предметів, у тому числі наркотичних засобів, налагодження дієвої взаємодії' з територіальними органами внутрішніх справ у розкритті злочинів, тощо. Особлива увага приділялася питанням попередження та протидії корупційним проявам з боку персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України, злочинам вчиненим організованими групами осіб, злочинам у сфері протидії наркозлочинності, сепаратизму, расизму, ксенофобії, а також порушення прав людини.

Оперативними працівниками установ виконання покарань Харківської області налагоджена тісна взаємодія з територіальними правоохоронними органами, щодо інформування з приводу майбутнього звільнення осіб, які можуть впливати на криміногенну обстановку в регіоні і відносять себе до так званих «смотрящих», «авторитетів», лідерів ОЗУ та їх оточення із зазначенням необхідної інформації та такої, що становить оперативний інтерес.

Продовжуються заходи щодо встановлення осіб, причетних до вчинення кримінальних правопорушень, в тому числі розповсюдження наркотичних засобів та своєчасного надання інформації до правоохоронних органів. Всього протягом IV кварталу 2023 року оперативними підрозділами установ виконання покарань було надано допомогу правоохоронним органам України у розкритті 860 злочинів.

Оперативними підрозділами установ Харківської області серед засуджених та ув’язнених протягом звітного періоду було попереджено скоєння 332 злочинів, у тому числі 326 злочинів проти життя та здоров’я особи, 3 злочини ухилень від відбування покарання та 3 злочини у сфері протидії наркозлочинності.

Протягом 2023 року оперативними підрозділами установ виконання покарань Харківської області та відділом оперативно-розшукової роботи міжрегіонального управління з відповідними підрозділами інших органів правопорядку налагоджена належна взаємодія. Під час проведення міжвідомчих нарад обговорюються питання у напрямку протидії злочинності, боротьби з наркотичними засобами, інформаційної безпеки, а також значна увага приділяється антитерористичним заходам та іншим напрямкам роботи. У разі отримання інформації в інтересах безпеки громадян, суспільства і держави, проводяться невідкладні заходи щодо інформування інших органів правопорядку, у тому числі СБ України та ГРУ МО України. Взаємодія налагоджена практично з усіма оперативними підрозділами.

Таким чином, з метою своєчасного обміну інформацією та координації подальшої спільної діяльності у 2023 році було проведено 113 спільних службових нарад.

На протязі звітного періоду оперативними підрозділами установ області було перекрито 42 канали надходження до зон, що охороняються, установ виконання покарань та слідчого ізолятору, невідомих речовин, в результаті чого, згідно висновків експертів, не допущено потрапляння в користування засуджених та ув’язнених 40,42 г наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів або їх аналогів.

З метою профілактики злочинів корупційної спрямованості відділом оперативно-розшукової роботи Північно-Східного МРУ та оперативними підрозділами установ області протягом звітного періоду було проведено 1567 профілактичних бесід з персоналом установ, особлива увага приділялась особам з так званої «групи ризику».

Станом на 31 грудня 2023 року в державній установі «Харківський слідчий ізолятор» утримуються 7 неповнолітніх осіб, стосовно яких є ухвала суду про тримання під вартою та вирок відносно яких не набрав законної сили.

Працівниками відділу соціально-виховної та психологічної роботи установи забезпечується стосовно неповнолітніх ув’язнених реалізація всього переліку заходів соціально-психологічного та педагогічного характеру, що передбачені Законом України «Про попереднє ув’язнення» та Правилами внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів.

Психологом установи проводилась систематична психодіагностична робота, яка включає в себе планову, поточну та позапланову діагностику, спрямовану на вивчення індивідуальних особливостей неповнолітніх ув’язнених. Також з неповнолітніми було проведено ряд психокорекційних занять на тему: «Життєві навички», «Протистояння тиску оточення», «Здоровий спосіб життя», «Навчися сам відповідати за своє життя», «Щоденник гніву». На постійній основі з неповнолітніми проводяться арт-терапевтичні заняття, музико-терапія, дихальні вправи для релаксації, прогресивні м’язові релаксації.

Проведено ряд бесід на теми: «Цінуй життя», «Подолання депресії», «Як конструктивно реагувати на складні життєві ситуації», «Шляхи управління стресом». Окрім цього персоналом відділу СВПР було проведено 224 заходи, а саме, 57 заходів виховного характеру, 39 заходів інформативного характеру, 46 тренінгів, спрямований на зниження рівня агресії, 41 лекцію на тему шкідливості паління, вживання алкоголю, правил особистої гігієни та профілактика вірусних захворювань, 65 заходів спортивного характеру.

З метою усунення педагогічної занедбаності неповнолітніх ув’язнених спільно з педагогічними працівниками комунального закладу «Дергачівський ліцей №4» Дергачівської міської ради Харківської області організовано навчання в 9-Б, 11-В та 12-В класах, максимально охоплено навчанням неповнолітніх, що не мають загальної середньої освіти.

За звітній період неповнолітні ув’язнені 19 разів приймали участь у заходах онлайн-формату, згідно з графіком проведення заходів (онлайн-формат) для засуджених неповнолітніх та неповнолітній осіб, взятих під варту протягом 2023 року. Також неповнолітні ув’язнені 3 рази приймали участь у психо-корекційних заходах, що проводилися психологами громадської організації «Я і моя школа», плідне співробітництво з якою в установі налагоджено з 2021 року. В рамках заходів програми національно-патріотичного виховання всі неповнолітні ув’язнені 7 разів прийняли участь в творчих конкурсах, літературних та художніх виставках з нагоди відзначення пам’ятних дат.

У разі надходження оперативної інформації про підготовку або вчинення протиправних діянь терористичної спрямованості, отриманої оперативними підрозділами установ Харківської області в результаті оперативно-розшукової діяльності, вищевказана інформація буде негайно направлена до Управління Служби безпеки України в Харківській області.

 

Служба у справах дітей

Харківської обласної військової адміністрації

 

На виконання п. 4.2 регіональної Програми, Службами у справах дітей місцевих органів влади спільно з відділами освіти, закладами охорони здоров’я, відділами у справах сім’ї та молоді, центрами соціальних служб, відділами ювенальної превенції проводиться профілактична робота з сім’ями, які опинились у складних життєвих обставинах, з приводу недопущення випадків втягування дітей до різних видів експлуатації: направляються повідомлення про дітей, які систематично залишають місця постійного проживання, до центрів соціальних служб з метою взяття їх родин під соціальний супровід.

Кількість дітей на обліку служб у справах дітей  як таких, що перебувають у складних життєвих обставинах – 958 (проживають та виховуються  у 556 сім’ях). Із загальної кількості  836 дітей  проживають у родинах, де батьки ухиляються від належного виконання своїх обов’язків. Під час відвідування таких родин здійснюється спілкування з дітьми та їх батьками щодо недопущення різних проявів насилля та відповідальність за такі випадки згідно із чинним законодавством, наголошується на правах дитини, роз’яснюється питання самозахисту дитини та необхідності негайного звернення батьків до усіх дотичних структур.

Під час проведення профілактичних заходів (рейдів) з дітьми та неповнолітніми проводяться бесіди щодо здорового способу життя та формування відповідального ставлення до сімейних цінностей, проводиться індивідуальна робота у вигляді соціально-психологічних консультацій.

На виконання пункту 7.2 регіональної Програми, протягом 2023 року  за підсумками розгляду питань щодо вчинення насильства в сім’ях, з метою встановлення фактів насильства та притягнення осіб, які вчинили насильство відносно дитини, спільно з відділами ювенальної превенції, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводилась  профілактична робота з батьками дітей, іншими особами.

Із загальної кількості дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, зареєстровано 182 випадки вчинення насильства відносно них (за видами  насильства: фізичне – 59 випадків; психологічне –  121 випадок; сексуальне – 1 випадок за участі неповнолітніх (кривдник-жертва), економічне – 1 випадок.

Повідомлень про вчинення насильства від служб у справах дітей області за звітний період надійшло 344, але за підсумком проведеної спільної роботи служб у справах дітей та інших дотичних структур факт здійснення насильства відносно дітей не підтвердився у 162 випадках.

Загальна кількість постраждалих від домашнього насильства – 386 дітей: дівчат – 186, хлопців – 200.

Дітей, які постраждали від насилля в сім’ях, було поставлено на профілактичний облік відповідними службами у справах дітей територіальних громад.

Питання вчинення насильства ґрунтовно розглядались на засіданнях комісій з захисту прав дітей органів опіки та піклування територіальних громад, проведено роботу з батьками,  розроблено індивідуальні плани роботи по кожному випадку За підсумками розгляду приймались рішення про підтвердження або відсутність фактів  насильства в сім’ї. З особами, які вчинили насильство над дітьми, службами у справах дітей проведено профілактичні бесіди, роз’яснювальну роботу з приводу відповідальності за скоєння випадків насильства, направлено відповідну інформацію до правоохоронних органів та соціальних служб.

Стан підліткової злочинності, попередження правопорушень, бродяжництва розглядався на засіданнях Координаційних рад служб у справах дітей. Протягом звітного періоду проведено 110 засідань рад, на розгляд яких було винесено 38 питань профілактики домашнього насильства, дитячої злочинності та розглянуто  243 питання  щодо захисту прав та інтересів дітей.

Для проведення соціально – психологічної реабілітації дітей працюють заклади соціального захисту дітей, в яких протягом року отримало допомогу  208 дітей.

На виконання пункту 7.3 регіональної Програми, інформація щодо роботи служб у справах дітей з питань захисту прав дітей, які потерпають від жорстокого поводження в родинах, щодо попередження скоєння злочинів неповнолітніми, профілактики безпритульності та бездомності  протягом 2023 року висвітлювалась на сайтах міських, селищних, сільських  рад.

Загальна кількість матеріалів, підготовлених службами у справах дітей для висвітлення на сайтах громад щодо спільної роботи дотичних структур з питань подолання дитячої безпритульності, бездоглядності, соціального захисту дітей, недопущення домашнього насильства становить 474 одиниці.

На виконання пункту 7.4 регіональної Програми, між відділами освіти, службами у справах дітей міських, селищних, сільських  рад, центрами соціальних служб, відділами ювенальної превенції щомісяця проводяться взаємозвірки інформації щодо дітей, які перебувають  на обліку як такі, що потрапили у складні життєві обставини, постраждали від домашнього насильства, є правопорушниками, схильні до бродяжницта, з метою взаємоінформованості та сприяння у подальшій індивідуальній роботі по кожному випадку.

Інформація по кожному випадку насильства відносно дітей та скоєному дітьми, зафіксованому правоохоронними органами, передається службам у справах дітей територіальних громад  з метою проведення подальшої роботи.

Службами у справах дітей враховуються методичні рекомендації з питань своєчасного  виявлення дітей, які потерпають від насильства, інформування під час проведення профілактичної роботи з питань отримання послуг у разі скоєння випадків насильства відносно дітей, з урахуванням вимог Порядку розгляду звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження з дітьми або загрози його вчинення.

На виконання пункту 7.5 регіональної Програми, з метою формування у дітей навичок правомірної поведінки, здатності здійснювати самостійний вибір і приймати відповідальне рішення, уміння орієнтуватись у конкретних життєвих ситуаціях, протягом 2023 року заклади соціального захисту дітей, евакуйовані до інших областей  України, проводили виховні заняття, години спілкування з дітьми старшого віку на теми: «Золоте правило людяності», «Твоя життєва позиція», «Законодавство захищає», «Булінг. Види та профілактика», «Принципи безконфліктного спілкування» тощо.

На виконання пункту 7.6 регіональної Програми, під час організації роботи груп взаємодопомоги та взаємопідтримки для прийомних батьків-вихователів спеціалісти служб у справах дітей надають консультаційну допомогу з питань виховання дітей, у т. ч. щодо попередженняи випадків насильства у сім’ях, бродяжництва.

За звітний період сім’ям з дітьми територіальних громад області було надано 18871 одиницю різних видів допомоги.  З них: речової – 12792 одиниці, матеріальної – 383 одиниці, 5715 одиниць консультативної.

На виконання пункту 8.1 регіональної Програми, протягом звітного періоду для вихованців закладів соціального захисту дітей відповідно до річних планів роботи проводились тематичні заходи, години спілкування, виховні години з питань пропаганди здорового способу життя, правової освіти, до яких залучались представники ювенальної превенції, лікарі, спеціалісти служб у справах дітей.

Теми заходів, проведених з початку року: «Небезпека паління», «Наркотична хвороба – плата за задоволення», «думай за майбутнє-бережи життя» для середньої та старшої вікових груп вихованців закладів соціального захисту дітей

На виконання пункту 9.1 регіональної Програми, під час проведення профілактичних заходів (рейдів) «Діти вулиці», «Вокзал» (1894 заходи протягом 2023 року) до місць перебування молоді, підлітків, працівниками правоохоронних органів за участі спеціалістів служб у справах дітей здійснювались перевірки фактів продажу алкоголю неповнолітнім. При проведенні заходів працівники торгівлі щоразу попереджаються про неприпустимість подібних випадків та відповідальність згідно з чинним законодавством.

На виконання пункту 9.5 регіональної Програми, з початку 2023 року за участі спеціалістів служб у справах дітей, правоохоронних органів проведено 1894 профілактичних рейди, під час яких було виявлено 8 випадків вживання неповнолітніми алкогольних напоїв та 6 випадків порушення правил торгівлі неповнолітнім спиртними напоями та тютюновими виробами. По кожному з випадків службами у справах дітей проведено відповідну профілактичну роботу з дітьми та їх батьками.

З метою здійснення контролю за вільним часом підлітків продовжено роботу по залученню дітей, схильних до вчинення правопорушень, до участі у відвідуванні гуртків та секцій спортивних та культурно-мистецьких закладів. Всього протягом року зайнято у позашкільних закладах 63987 дітей, з них облікових категорій (діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування – 4418 дітей, що становить 7 % від загальної кількості).

На виконання п. 10.1 регіональної Програми, службами у справах дітей, з метою раннього виявлення неповнолітніх, схильних до вчинення правопорушень, проводяться спільні рейди до місць відпочинку молоді, масового перебування дітей та підлітків.

Протягом звітного періоду під час проведення профілактичних заходів (рейдів) виявлено 641 дитину, яка потребувала допомоги.

За віком виявлено: до 6 років – 170 дітей, від 6 до 14 років – 341 дитина, від 14 до 18 років – 130 неповнолітніх.

Із загальної кількості виявлених дітей – 465 дітей є учнями шкіл та професійно-технічних училищ.

Під час виїздів до сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, з метою обстеження умов проживання дітей, працівниками служби проводиться індивідуальна робота у формі бесід з батьками.

За звітний період під час проведення профілактичних рейдів обстежено 4248 сімей, попереджено 1969 батьків, ініційовано притягнення до відповідальності 422 батьків.

На виконання п. 10.2 регіональної Програми, відповідно до чинного законодавства основними напрямками роботи служб у справах дітей є постійний збір та обробка інформації щодо дітей, які потребують соціального захисту та вжиття заходів з метою захисту прав дітей.

На виконання п. 10.3 регіональної Програми, відповідно до річних плані роботи заклади соціального захисту дітей проводять виховні заходи для вихованців центрів соціально-психологічної реабілітації, центрів соціальної підтримки дітей та сімей: виховні години «Здоров’я нації – здоров’я країни», «Правова основа дорожнього руху», «Надання першої медичної допомоги» тощо.

На виконання п. 10.4 регіональної Програми, Служби у справах дітей здійснюють роботу щодо виявлення  та взяття на облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Відповідно до чинного законодавства у разі загрози для життя та здоров’я дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах, органом опіки та піклування здійснюється відібрання дитини від батьків.

З батьками проводиться індивідуальна робота з метою покращення умов проживання та утримання дітей, ініціюється притягнення батьків, у разі невиконання ними своїх обов’язків, до адміністративної відповідальності або батьки попереджаються про відповідальність за  наслідки ухилення від своїх обов’язків.  Підсумком проведеної роботи служб у справах дітей  була постановка дітей на облік, проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з батьками або особами, що їх замінюють, та підготовка матеріалів для подання на розгляд суду питань щодо позбавлення батьків, які не виконують батьківських обов’язків відносно своїх дітей.

За підсумками проведення рейдів дітей, які потребують негайного захисту, служби  у справах дітей за своїми клопотаннями влаштовують до центрів соціально-психологічної реаблітації дітей, центрів соціальної підтримки дітей та сімей.

На виконання п. 10.6 регіональної Програми, протягом 2023 року до закладів соціального захисту за клопотанням служб у справах дітей територіальних громад було влаштовано 208 дітей, з них 195 дітей перебували у складних життєвих обставинах, 12 дітей залишились без сімейного  оточення, 3 дитини звернулись самостійно до закладів.

Протягом 2023 року службами у справах дітей територіальних громад направлено до  установ, організацій, підприємств 11190  інформацій з питань соціально – правового захисту дітей. За інформацією служб у справах дітей протягом року притягнуто до відповідальності 494 батьків за порушення прав дітей, жорстоке поводження з ними.

Інформація щодо роботи служб у справах дітей з питань захисту прав дітей, які потерпають від жорстокого поводження в родинах, щодо попередження скоєння злочинів неповнолітніми, профілактики безпритульності та бездомності  протягом 2023 року  висвітлювалась на сайтах міських, селищних, сільських  рад.

Кількість розглянутих службами у правах дітей заяв громадян та надання консультацій на особистому прийомі з питань соціального захисту і профілактики правопорушень серед неповнолітніх за 2023 рік становить 16206 одиниць.

На виконання п. 10.6 регіональної Програми, питання роботи з неповнолітніми, які залишають домівки або самовільно залишають заклади соціального захисту дітей перебувають на постійному контролі служб у справах дітей та керівників навчальних закладів, центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, центрів соціальної підтримки дітей та сімей.

По кожному випадку залишення дітьми місця проживання та перебування, служби у справах дітей надають інформацію працівникам закладів соціального захисту дітей, відповідальним за збереження життя та здоров’я дітей, щодо проведення профілактичних заходів з дітьми та їх батьками,  батьками-вихователями за місцем проживання та забезпечення соціальними послугами, спільно проводять роботу щодо з’ясування причин, за яких дитина залишила домівку та попередження у кожному окремому випадку про наслідки  вчинків. Протягом 2023 року випадків самовільного залишення закладів соціального захисту дітей не зареєстровано.

На виконання п. 10.7 регіональної Програми, у закладах соціального захисту дітей протягом  2023 року проводились інтерактивні тематичні заходи для дітей старшого віку на теми: «Правила поведінки під час обстрілів», «Безпека вдома та на вулиці», «Якщо дитина загубилась», «Увага!Діти на вулиці!» тощо.

На виконання п. 10.9 регіональної Програми, на підставі наказів адміністрацій закладів відповідальність щодо роботи в умовах надзвичайних ситуацій з метою їх попередження, виконання вимог щодо здійснення належного догляду за дітьми,  забезпечення навчально-виховного процесу покладено на керівників центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, центрів соціальної підтримки дітей та сімей та призначених відповідальних осіб.

Контроль за виконанням запланованих заходів є постійним, здійснюється адміністраціями закладів, службами у справах дітей, яким підпорядковуються дані установи. З вихованцями закладів проводиться роз’яснювальна робота з питань безпечного поводження з виявленими підозрілими предметами, вибуховими речовинами, боєприпасами, виховні години «Як діяти при виявленні небезпечного предмета», «Надання першої медичної допомоги» тощо.

На виконання п. 10.10 регіональної Програми, спілкування з молоддю та підлітками здійснюється спеціалістами служб у справах дітей спільно з дотичними до роботи з дітьми структурами під час відвідування місць перебування молоді, під час виїздів до сімей, діти у яких перебувають у складних життєвих обставинах, з метою інформування про  відповідальність дітей та дорослих згідно з чинним законодавством за антигромадську поведінку у суспільстві, у тому числі, необхідність додержання правил безпечного поводження у соціальних мережах.

З початку року у режимі ZOOM проведено спільні наради за участю представників закладів освіти, служб у справах дітей, ювенальної превенції, батьківських комітетів навчальних закладів щодо попередження розповсюдження руху «Редан» та «Антиредан».

На виконання п. 10.11 регіональної Програми, під час проведення зустрічей з батьками, батьками- вихователями спеціалісти служб у справах дітей наголошують у спілкуання на необхідності здійснення постійного контролю щодо використання дітьми інформації соціальних мереж, актуальності проведення співбесід з дітьми, у разі необхідності - залучення психологів до роботи з дітьми.

На виконання п. 10.12 регіональної Програми, між відділами освіти, службами у справах дітей, центрами соціальних служб, відділами ювенальної превенції щомісяця проводяться взаємозвірки інформації щодо дітей, які перебувають  на обліку як такі, що потрапили у складні життєві обставини, є правопорушниками, схильні до бродяжницта, з метою взаємоінформованості та сприяння у подальшій індивідуальній роботі по кожному випадку.

Відповідно до законодавства в частині індивідуально-профілактичної роботи з неповнолітніми при виконанні судових рішень про застосування до них примусових заходів виховного характеру, працівниками служб у справах дітей спільно з фахівцями соціальної роботи, представниками органів місцевого самоврядування здійснюються виїзди за місцем проживання неповнолітніх, які перебувають у конфлікті із законом, для вивчення умов їх проживання та проведення профілактичної роботи з метою забезпечення батьками належного утримання, з’ясування причин та умов, за яких неповнолітні скоїли правопорушення. У разі необхідності неповнолітніх, які перебувають у конфлікті із законом, служби у справах дітей беруть на облік як таких, що перебувають у складних життєвих обставинах, з виконанням у подальшому комплексу відповідних заходів згідно із чинним законодавством.

Під час спілкування з неповнолітніми,  спеціалістами служб у справах дітей та соціальними працівниками роз’яснюються основні вимоги з метою усвідомлення ними відповідальності за вчинене та відповідальності у разі повторного порушення закону.

На виконання п. 10.13 регіональної Програми, закладами соціального захисту дітей, евакуйованими до інших областей України, протягом 2023 року організовано та проведено тематичні заходи для дітей та підлітків, що перебувають у складних життєвих обставинах, присвячені темі поваги до минулого та сьогодення України: виховні години та години спілкування «Праведники народів світу», «Сторінки українського козацтва», «І синє небо, і жовте колосся…», «ЗСУ – наша гордість» тощо.

 

Департамент соціального захисту населення

Харківської обласної військової адміністрації

 

На виконання п. 4.1 регіональної Програми, з метою упередження можливих негативних наслідків несанкціонованого працевлаштування в державах поза межами України з порушенням законодавства, що регулює відносини у цій сфері, службою зайнятості Харківської області системно здійснюється проведення відповідних семінарів, метою яких є довести переваги законного оформлення трудових відносин та негативні наслідки при порушенні чинного законодавства в разі нелегального працевлаштування, в тому числі поза межами держави. Протягом 2023 року було проведено 364 таких семінарів (в т. ч. з використанням дистанційних форм комунікацій).

На виконання п. 4.3 регіональної Програми, у Харківській області створено умови щодо надання підтримки особам, які постраждали від торгівлі людьми, їх реабілітації та реінтеграції. Діє Комунальна установа Харківської обласної ради «Кризовий соціальний центр для жінок», в якій можуть перебувати жінки, постраждалі від насильства, ті, що повернулися з місць позбавлення волі та жінки, які постраждали від торгівлі людьми.

Внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, значно зросли ризики потрапляння в ситуацію торгівлі людьми. Масове переміщення громадян з тимчасово окупованих територій та територій, на яких тривають бойові дії, пошук нового місця проживання, роботи, високий рівень конкуренції на ринку праці призвели до підвищення рівня уразливості громадян та можливості таких осіб стати постраждалими від торгівлі людьми.

У 2023 році за встановленням статусу особи, постраждалої від торгівлі людьми звернулося 6 осіб. Національною соціальною сервісною службою України за результатами засідань робочої групи прийняті рішення стосовно встановлення статусу 5 особам, які постраждали від торгівлі людьми. Усім цим особам надано необхідну допомогу, відповідно до їх потреб.

З метою мінімізації ризиків та зниження рівня вразливості громадян до потрапляння в ситуацію, пов’язану з торгівлею людьми, та збільшення кількості самоідентифікованих осіб, які постраждали і надання їм необхідної допомоги, в області розроблено регіональну соціальну Програму протидії торгівлі людьми на період до 2025 року (далі - Програма), яку затверджено на засіданні Харківської обласної ради 05 жовтня 2023 року (рішення № 672-VIII).

У межах реалізації Програми проводиться інформаційно-просвітницька робота із залученням громадських об’єднань, медіа та посадовців для підвищення рівня обізнаності громадян та усвідомлення ними проблеми торгівлі людьми, підвищення рівня професійної компетенції державних службовців місцевих державних (військових) адміністрацій та посадових осіб місцевого самоврядування у сфері протидії торгівлі людьми.

З метою покращення ситуації в області в напрямку ідентифікації та надання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми, відпрацювання механізму надання потерпілим відповідного статусу у 2023 році Департаментом організовано проведення тренінгу на тему: «Підвищення кваліфікації посадових осіб, відповідальних за процедуру встановлення статусу постраждалих від торгівлі людьми», який відбувся за підтримки Громадської організації «Чистий аркуш» в рамках проекту «Допоможемо! Підтримаємо! Переможемо!» в Харківській області.

Для запобігання та убезпечення громадян від потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, висвітлюється необхідна інформація на сайті Харківської обласної державної (військової) адміністрації на сторінці Департаменту у відповідній рубриці, в соціальних мережах Facebook, Instagram, офіційних каналах в соціальних месенджерах Telegram та WhatsApp, на офіційних інформаційних каналах районних державних (військових) адміністрацій Харківської області, а також у місцевих ЗМІ. В закладах соціальної сфери (управліннях пенсійних фондів, центрах зайнятості, ЦНАПах, центрах соціальних служб, центрах надання соціальних послуг та інших) розміщено постери з телефонами «гарячих» ліній та громадських організацій, куди можна звернутися за допомогою постраждалим особам.

Щороку до Всесвітнього дня (30 липня) та Європейського дня (18 жовтня) боротьби з торгівлею людьми, а також до Міжнародного дня боротьби за скасування рабства (02 грудня) в області активізується інформаційна робота під час якої проходять відповідні просвітницькі заходи та кампаній щодо протидії торгівлі людьми із залученням до їх проведення правоохоронних органів, служби зайнятості, громадських організацій та інших суб’єктів взаємодії.

Так, до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми Департаментом спільно з Благодійним фондом «Джерело Відродження», ГО «Громада Харкова» та ГО

«Студентське самоврядування ХНМУ» на Харківському центральному автовокзалі №1 проведено інформаційну вуличну акцію «Безпечний шлях» з питань безпеки в умовах міграції внутрішньої чи закордон. Під час акції, громадянам надавались інформаційні матеріали від ЮМ Ukraine _ ЮМ - UN Migration, з телефонами «гарячих» ліній та роз'яснювали, як не стати жертвами торгівлі людьми та не потрапити у трудове або сексуальне рабство.

До Європейського дня боротьби з торгівлею людьми 18.10.2023 Департаментом у співпраці з ГО «Чистий аркуш» та працівниками поліції у приміщенні залізничного вокзалу станції Харків-Пасажирський проведено інформаційно-просвітницьку кампанію «ПРИДИВИСЬ», під час якої розповсюджено інформаційні матеріали та браслети з номерами гарячої лінії протидії торгівлі людьми.

На виконання п. 4.4 регіональної Програми, для підвищення рівня поінформованості громадян про механізм безпечної поведінки під час працевлаштування за кордоном, в філіях Харківського обласного центру зайнятості та їх структурних підрозділах оформлені тематичні добірки, в яких можна ознайомитись з блоком інформації щодо нормативно-правових актів, які регламентують оформлення документів для виїзду за кордон, висвітлюють особливості перебування за кордоном та працевлаштування, з буклетами, листівками та іншими матеріалами з різноманітних питань трудової та соціальної сфери, запобігання торгівлі людьми, дізнатись про діючі громадські організації тощо.

На постійній основі вживаються заходи у напрямку підвищення привабливості національного ринку праці для громадян країни та стимулювання їх до внутрішньої зайнятості. В першу чергу, надаються соціальні послуги з підбору роботи, професійного навчання, надання допомоги в організації підприємництва та самозайнятості тощо, ведеться інформування про ризики незаконного працевлаштування за кордоном (інформація розміщується в секторі запобігання соціальним ризикам).

Громадянам, які вирішили їхати за кордон з метою працевлаштування, надаються інформаційні послуги, спрямовані на зменшення ризику стати потерпілими від торгівлі людьми. У процесі співбесіди з шукачами роботи з'ясовуються їхні наміри щодо виїзду за кордон на заробіток та акцентується їх увага на можливих прихованих економічних та соціальних труднощах та ризиках, надається інформація щодо заходів підвищення безпеки виїзду за кордон на заробіток тощо. Проведено 116 семінарів «Ризики нелегальної трудової міграції» за участю 888 осіб.

На веб-сторінці Харківського обласного центру зайнятості та у соціальних мережах Фейсбук, Інстаграм постійно розміщується інформація про проведення спільних з органами місцевої влади, роботодавцями та громадськими організаціями інформаційно-роз’яснювальних заходів щодо легалізації заробітної плати та виводу з «тіні» робочих місць, для шукачів роботи та безробітних - інформація щодо соціального забезпечення та прозорої оплати праці (загалом було розміщено 83 публікації). Крім того, з даної тематики у ЗМІ вийшли 4 статті в газетах, проведено 9 ефірів на радіо, 29 матеріалів було опубліковано в різних Інтернет-виданнях.

За допомогою Web-порталу проводиться інформування громадськості щодо працевлаштування за кордоном, консультації надаються під час особистих прийомів,  онлайн по «Гарячій лінії» обласного центру зайнятості.

На виконання п. 8.1 регіональної Програми, в області забезпечено проведення інформаційно-просвітницької роботи з попередження насильства в сім’ї та проводиться робота з організації надання соціальних, медичних та інших послуг, а також правової підтримки громадянам, які потерпіли від насильства в сім’ї.

З метою поширення інформації про заходи щодо запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, права та соціальні послуги, якими можуть скористатися постраждалі, на офіційному вебсайті обласної військової адміністрації на сторінці Департаменту соціального захисту населення в розділі «Запобігання та протидія домашньому насильству» розміщено відповідну інформацію.

Також, на сайтах місцевих територіальних громад розміщена інформація про урядову «гарячу» лінію 15-47 з питань протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей.

З метою надання комплексної допомоги та соціальних послуг особам, які постраждали від насильства, в області створено 22 спеціалізовані служби, а саме: Комунальний заклад Харківської міської ради «Центр надання допомоги постраждалим від насильства», Комунальна установа Харківської обласної ради «Кризовий соціальний центр для жінок», 2 денних центри соціально-психологічної допомоги, 2 кризові кімнати, 1 Служба первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, 15 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги постраждалим особам від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Станом на 01.01.2024 діють 19 спеціалізованих служб: 2 притулки, 2 денних центри соціально-психологічної допомоги, 1 кризова кімната, 1 Служба первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, 13 мобільних бригад, тимчасово не працюють 2 МБ (Вовчанська ТГ, Старосалтівська ТГ), 1 кризова кімната (м. Мерефа).

Комунальним закладом Харківської міської ради «Центр допомоги постраждалим від насильства» (трьома відділеннями) протягом 2023 року надано допомогу 2815 особам, а саме:

-   притулком для жінок, які постраждали від насильства, надано допомогу 37 особам (з них: 32 жінкам та 5 дітям);

-   денним центром соціально-психологічної допомоги та методичного забезпечення надано допомогу 2195 особам (з них: 1950 жінкам, 159 дітям, 86 чоловікам);

-     відділенням кризового реагування надано допомогу 222 жінкам;

-     мобільною бригадою 361 жінці.

Комунальною установою Харківської обласної ради «Кризовий соціальний центр для жінок», комплекс соціальних послуг у звітному періоді надано 21 особі (7 жінкам та 14 дітям).

Денним центром соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (м. Мерефа) надано допомогу 16 жінкам, 7 чоловікам та 13 дітям.

Службою первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, яка створена на базі 2 відділів соціальної роботи Харківського міського центру соціальних служб «Довіра», допомогу надано 368 особам (309 жінкам та 59 чоловікам).

Тринадцятими мобільними бригадами соціально-психологічної допомоги постраждалим особам від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі за 2023 року здійснено 738 виїздів, надано соціальні послуги 1687 особам (1327 жінкам, 99 чоловікам, 261 дитині).

З метою розвитку мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, в області налагоджено співпрацю з міжнародними організаціями. Завдяки підтримці, наданої UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні у 2023 році в регіоні створено 10 спеціалізованих служб, а саме:

-    1 притулок у Близнюківській ТГ;

-    7 мобільних бригад надання соціально-психосоціальної допомоги особам, постраждалим від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі у м. Харкові (2 бригади) та в Ізюмській, Лозівській, Балаклійській, Первомайській та Валківській громадах області (та надано підтримку з посилення матеріально- технічної бази мобільної бригади в Олексіївській ТГ);

-    2 денних центри з кризовими кімнатами у Валківській ТГ та Балаклійській ТГ.

Також, у 2023 році Харківській області надано субвенцію з державного бюджету у сумі 8,7 млн грн, яка спрямована на створення відділення «Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та /або насильства за ознакою статі» у складі КЗ «Красноградський центр соціальних служб» Красноградської міської ради.

На виконання п. 8.2 регіональної Програми на превентивному обліку Головного управління Національної поліції в Харківській області (далі - ГУНП в Харківській області) перебуває 3914 кривдників, з них: чоловіків - 3426 осіб, жінок - 488 особи. Також, у ювенальній превенції поліції на обліку перебуває 10 неповнолітніх кривдників (хлопчиків).

Поліцейськими територіальних (відокремлених) підрозділів ГУНП в Харківській області на постійній основі здійснюється профілактична робота з кривдниками.

На виконання п. 8.3 регіональної Програми, в області забезпечено вжиття заходів, направлених на попередження та профілактику домашнього насильства 3 цією метою проводиться інформаційно- роз’яснювальна робота. На офіційних вебсайтах місцевих військових адміністрацій/органів місцевого самоврядування та у засобах масової інформації розміщено відповідні публікації.

У закладах охорони здоров’я забезпечено виконання наказу МОЗ України № 278 від 01.02.2019 «Про затвердження Порядку проведення та документування результатів медичного обстеження постраждалих осіб від домашнього насильства або осіб, які ймовірно постраждали від домашнього насильства, та надання їм медичної допомоги», яким регламентується алгоритм дій як закладу охорони здоров’я, так і права постраждалого пацієнта.

Відповідно до наказу в закладах охорони здоров'я забезпечено підготовку медичних працівників з питань проведення медичного обстеження постраждалих осіб та надання їм медичної допомоги.

Постраждалі особи, які потребують психологічної допомоги, мають можливість отримати допомогу особисто або у телефонному режимі у лікарів психотерапевтів і психіатрів.

До проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо прав громадян, які потерпіли від насильства в сім’ї, долучається Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях разом з місцевими центрами та бюро правової допомоги. У звітному періоді проведено понад ЗО правопросвітницьких заходів, поширено інформацію щодо можливості отримати безоплатну правову допомогу (розповсюджено 350 листівок, буклетів і 50 плакатів на тему «Допоможемо зупинити домашнє насильство»).

На виконання п. 8.4. регіональної Програми, в області налагоджено взаємодію між суб’єктами, які здійснюють заходи у сфері попередження та протидії насильства в сім’ї.

За інформацією Головного управління Національної поліції в Харківській
області (далі - ГУНП в Харківській області) протягом 2023 року в інформаційно-комунікаційній системі «Інформаційний портал Національної поліції України» зареєстровано 7447 заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події, пов'язані з домашнім насильством.

Перебуває на превентивному обліку ГУПН в Харківській області 3914 кривдника, з них: чоловіків - 3426 особа, жінок - 488 особи. Також, у ювенальній превенції поліції на обліку перебуває 10 неповнолітніх кривдників (хлопчиків).

Протягом     звітного періоду винесено термінові заборонні приписи 825 кривдникам, з них: чоловікам - 746, жінкам - 79.

Анульовано дозвіл на право придбання, зберігання, носіння зброї та боєприпасів 21 кривднику, у 15 з них зброю та боєприпаси вилучено.

 

Департамент охорони здоров’я

Харківської обласної військової адміністрації

 

Під організаційно-методичним супроводом Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласний центр медичної статистики, здорового способу життя та Інформаційно-аналітичної діяльності» (далі - КНП ХОР «ОЦМСЗСЖІАД») підприємствами/закладами охорони здоров’я області постійно проводиться гендерно чутлива інформаційно- просвітницька робота з промоції зміцнення здоров’я населення, профілактики інфекційних захворювань, раннього виявлення хронічних неінфекційних захворювань, формування навиків здорового способу життя, у тому числі - щодо профілактики вживання алкогольних напоїв, наркотичних і психотропних речовин, тютюнопаління, ВІЛ/СНІДу та інфекцій, що передаються статевим шляхом, відповідальної самозбережувальної поведінки (принцип «здоров’я, а не лікування»).

На виконання п. 8.1 регіональної Програми, КНП ХОР «ОІДМСЗСЖІАД» підготовлено та розповсюджено на підприємствах/закладах охорони здоров’я 23 інформаційних листа до дат медичного календаря. В інформаційних листах акцентовано особливу увагу на профілактику захворювань як умови здорового старіння та активного довголіття, здорового харчування, корекції поведінкових факторів ризику, зокрема: гіподинамії, надмірної маси тіла, ожиріння, а також тютюнопаління, зловживання алкоголем.

З метою удосконалення профілактичної роботи лікувальних закладів в районах області щодо підвищення рівня знань, поінформованості та формування практичних навичок з ведення здорового способу життя у населення, КНП ХОР «ОЦМСЗСЖІАД» розповсюджено ілюстровані листівки на теми: «Куріння та алкоголь шкодять здоров’ю», «Урядова програма - «Доступні ліки», «Здоров’я не можна купити - його можна зберегти», «Наше здоров’я залежить від руху», «Шкідливі звички: куріння і вживання алкоголю - руйнують Ваше здоров’я», «Алкоголь і здоров’я людини», «Увага! - Наркотики вбивають», «Профілактичні медичні огляди - запорука здоров’я», «Знати, щоб жити! Профілактика ВІЛ-інфекції/СНІДу», «Як подолати стрес в умовах війни».

Впродовж 2023 року на теми промоції здорового способу життя на обласному суспільному телебаченні та телеканалах районних телерадіокомпаній транслювалось 43 передачі та відеосюжети, на радіо організовано 36 передач, у місцевій пресі та інтернет-виданнях розміщено 773 публікації. На сайтах підприємств/закладів охорони здоров‘я і соцмережі Фейсбук розміщено 266 публікацій.

З метою сприяння проведенню соціальної інформаційної кампанії під назвою «Турбота про здоров’я - твій внесок у перемогу», започаткованої ГО «Центр громадського представництва «ЖИТТЯ» у співпраці з ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», в закладах охорони здоров’я районів і ОТГ області використовується в інформаційній роботі з промоції здорового способу життя відеоролик «Захистить своє здоров’я, доки ми захищаємо Україну».

Медичними працівниками підприємств/закладів охорони здоров’я області серед населення проведено 19 186 бесід та індивідуальних консультацій, випущено 238 санітарних бюлетенів, організовано 698 відео демонстрацій на екранах, встановлених у приміщеннях загального користування в підприємствах/закладах охорони здоров’я всіх рівнів.

Фахівці наркологічної служби приймали участь у проведенні профілактичної і, зокрема пропагандистської роботи серед населення всіх вікових груп під час їх звернень до лікарняних закладів, оскільки у зв’язку з бойовими діями на території Харківської області усі планові заходи відмінено. У 2023 році було випущено 75 санітарних бюлетенів, присвячених проблемам шкоди вживання алкогольних напоїв та наркотичних речовин.

На виконання п. 9.1 регіональної Програми, з метою надання методичної допомоги медичним закладам у проведенні тематичних інформаційно-освітніх заходів, КНП ХОР «ОЦМСЗСЖІАД» розповсюджено серед закладів охорони здоров’я інформаційні матеріали для розміщення соціальної реклами: «Шкідливі звички: куріння і вживання алкоголю - руйнують ваше здоров’я», «Обирай здоров’я, а не тютюн», «Куріння-фактор ризику багатьох хвороб», «Алкоголь і здоров’я людини», «Профілактичні медичні огляди - запорука здоров’я», «Знати, щоб жити! Профілактика ВІЛ-інфекції і СНІДу», «Профілактика гепатитів», «Наркотики вбивають», «Увага: туберкульоз!», «Профілактика інфекційних захворювань», «Що треба знати про вірусні гепатити», «Профілактика наркоманії».

Крім того, з метою популяризації здорового способу життя та протидії поширенню соціально-небезпечних хвороб, на сайті і на сторінці соцмережі Фейсбук впродовж звітного періоду розміщувалися інформаційні матеріали відповідного тематичного спрямування.

КНП ХОР «ОЦМСЗСЖІАД» підготовлено інформаційні листи до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, Всесвітнього дня боротьби з гепатитами, Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом, Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом. Інформаційні листи розповсюджені в заклади охорони здоров’я районів і об’єднаних територіальних громад електронною поштою.

Для заохочення людей усіх вікових категорій та соціальних груп до бажання берегти себе та піклуватись про свій організм, особливо під час війни, пропагувати цінність здоров’я серед широкої аудиторії в медичні заклади області було розповсюджено серію інформаційних матеріалів, розроблених в межах співпраці МОЗ України та ГО «INSCIENCE», а саме: «Бережи себе, бо у твоїй пам’яті ще так багато місця для нового», «Бережи себе, бо ти важлива частинка всесвіту», «Бережи себе, бо твоя ДНК унікальна», «Бережи себе, бо ти такий важливий для України, як еритроцити для крові», «Бережи себе, бо твої очі мають побачити ще так багато краси».

На офіційних сайтах і в соціальній мережі Фейсбук комунальних некомерційних підприємств територіальних громад області, зокрема - КНП ХОР «ОЦМСЗСЖІАД», розміщено 279 інформаційних матеріалів стосовно епідситуацїї, лікування та заходів з профілактики соціально-небезпечних інфекційних захворювань, у тому числі - спрямованих на підтримку вакцинації.

В школах імунізації, що діють в медичних закладах м. Харкова, пройшли навчання 1 603 слухачі, в школах гігієнічного навчання матерів, які мають дітей у віці до 1 року, про користь вакцинації дізналися 2 038 жінок та їх родини.

Питання формування здорового способу життя та профілактики інфекційних захворювань (туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу) інтегровані до змісту лекцій «Розвиток здоров’я зберегувальної компетентності педагогів та учнів» курсів підвищення кваліфікації КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти».

Фахівцями наркологічної служби проводилась інформаційно- роз’яснювальна робота серед населення з питань негативних наслідків вживання наркотичних, психотропних, сильнодіючих речовин та алкогольних напоїв. Проведено 204 лекції, 3600 лікарських бесід та 5670 бесіди середнього медичного персоналу.

На виконання п. 9.8 регіональної Програми, нагляд за неповними та багатодітними родинами, в яких батьки перебувають  на наркологічному обліку та є неповнолітні діти, не проводиться, оскільки  у зв’язку з реформою медицини патронажна  служба була ліквідована.

На виконання п. 10.3 регіональної Програми, базові тренінгові центри для освоєння фахівцями системи освіти охорони здоров’я, соціальними працівниками служб у справах неповнолітніх, працівниками правоохоронних органів навичок профілактичної антиалкогольної роботи серед дітей та молоді при всіх районних наркологічних кабінетах у зв’язку з проведенням бойових дій на території Харківської області не працювали. У зв’язку з бойовими діями та не працюючими в штатному режимі учбовими закладами тематичні вечори та диспути не проводились.

 

Департамент науки і освіти

Харківської обласної військової адміністрації

 

На виконання п. 4.1 регіональної Програми, Центром практичної психології соціальної роботи та здорового способу життя КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти»  у межах Методичного колоквіуму «Організація діяльності психологічних служб на сучасному етапі реформування системи освіти в Україні у воєнний та післявоєнний період» проведений вебсемінар за темою: «Обмін досвідом щодо розроблених шляхів впровадження пріоритетних напрямів планування змін у роботі психологічної служби закладу освіти у післявоєнний період».

На виконання п. 6.2 регіональної Програми, питання створення безпечного цифрового середовища є актуальним в умовах появи молодіжного руху - "ПВК Рьодан". Ураховуючи виклики сьогодення, науково-педагогічні працівники КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» розробили освітню програму тематичного спецкурсу «Безпечне цифрове середовище як запобіжник агресивним молодіжним субкультурам».

У програмах переважної більшості курсів підвищення кваліфікації педагогів обов’язково розкриваються питання, присвячені інформаційній безпеці, захисту власного цифрового простору, створенню безпечного цифрового середовища дитини. А саме розглядаються такі теми: «Основи медіаграмотності, способів та правил використання сучасного медіапростору, культури користування мережею Інтернет. Безпечна поведінка в цифровому середовищі», «Взаємодія за допомогою цифрових технологій. Захист персонального цифрового простору», «Безпечне цифрове середовище молодшого школяра», «Розвиток цифрової компетентності педагога. Безпечний інтернет», «Що треба знати про безпечний інтернет».

На виконання п. 7.5 регіональної Програми, з метою розвитку компетентності педагогічних працівників з питань протидії цькуванню (булінгу) та вжиття своєчасних заходів щодо попередження булінгу серед учнівської молоді кафедрою виховання й розвитку особистості у 2023 році розроблено:

- освітню програму тематичного спецкурсу «Медіаційні практики в освітньому просторі»;.

- освітню програму «Педагогіка партнерства як платформа запобігання/протидії булінгу»;

- освітню програму тематичного спецкурсу «Безбарʼєрність у навчанні дітей з ООП».

На виконання п. 9.7 регіональної Програми, Центром практичної психології соціальної роботи та здорового способу життя у  2023 році проведено такі науково-методичні заходи:

- заочна вебконсультація в асинхроному форматі за темою ««Профілактика шкідливих звичок та девіантної поведінки під час освітнього процесу в ЗЗСО» (08.12.2023, взяли участь 233 особи);

-  вебсемінар (на платформі Google meet) у межах тематичної майстерні класного керівника «Превентивне виховання в роботі класного керівника на засадах педагогіки партнерства» за темою «Формування життєвих цінностей як профілактика правопорушень серед підлітків у ЗЗСО» (19.11.2023, взяли участь 21 особа).

На виконання п. 10.7 регіональної Програми, із 2021 року Харківською академією неперервної освіти проводиться підготовка вчителів щодо викладання інтегрованого курсу «Здоров’я, безпека та добробут» для учнів 5-6-х класів в умовах Нової української школи. Значна частина курсу спрямована на вивчення алгоритмів дій при різних видах небезпек, особливо в умовах воєнного стану (природної, техногенної, соціальної), формування навичок безпечної поведінки в закладі освіти, побуті, на дорозі, на природі; безпечного дозвілля; безпечного спілкування. У 2023 року навчання пройшли – 94 педагоги.

Алгоритми дій у небезпечних ситуаціях різного походження, надання домедичної допомоги в разі небезпеки при надзвичайних ситуаціях опрацьовують учителі на фаховому спецкурсі «Нові акценти в роботі вчителя предмета «Захист України («Основи медичних знань») в умовах воєнного часу», у 2023 року пройшли навчання 125 педагогів.

Знання основ законодавства України щодо охорони здоров’я людини, характеристики екстремальних і небезпечних ситуацій, алгоритмів дій у кожній конкретній ситуації, протоколи надання домедичної допомоги при різних видах травм, кровотеч тощо вивчають учителі на тематичному спецкурсі «Домедична допомога в системі роботи педагога в умовах воєнного стану». У 2023 році навчання пройшли 128 педагогів.

На виконання п. 10.9 регіональної Програми, з метою організації системного навчання учасників освітнього процесу діям в умовах надзвичайних ситуацій фахівцями Харківської академії неперервної освіти проводяться тематичні заняття в онлайн-режимі за тематикою:

- «Організація безпечного освітнього середовища: організаційно-методичні кейси в роботі керівника»;

- «Безпечне освітнє середовище ЗЗСО. Дії учасників освітнього процесу в умовах надзвичайних ситуацій;

- «Екстремальні і небезпечні ситуації. Оцінка ризиків травмування. Надзвичайна ситуація – війна»;

- «Дії в умовах надзвичайних ситуацій як складова предметної компетентності учнів»;

- «Безпека особистості. Алгоритми дій у небезпечних ситуаціях різного походження»;

- «Алгоритми здійснення заходів захисту вихованців під час освітнього процесу в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуацій»;

- «Партнерство вихователя та батьків: профілактика дитячого травматизму»;

- «Профілактика дитячого травматизму та оцінка ризиків травмування в умовах воєнного стану»;

- «У найкращих інтересах людей з ООП: архітектурна доступність та безпечне освітнє середовище;

- «Пожежо- газо- та електронебезпека. Алгоритми дій у закладі освіти»;

- «Профілактика дитячого дорожньо-транспортного травматизму».

Розроблені освітні програми тематичних спецкурсів за темами:

- «Профілактика дитячого травматизму: організаційно-методичні кейси вчителя»;

- «Розвиваємо  інклюзивну компетентність керівника ЗЗСО» (для керівних кадрів;

- «Здоров’язбережувальна компетентність керівника ЗЗСО: від стратегії до практичної реалізації».

На виконання п. 10.10 регіональної Програми, Центром практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя Комунального вищого навчального закладу «Харківська академія неперервної освіти» у межах ХАБів «Безпечна школа» та «Здорова школа» реалізується регіональний проєкт «Освітній технопарк Харківщини - 2030»).

На виконання п. 10.13 регіональної Програми, у контексті підвищення рівня патріотичного виховання учнів важливою ланкою є розвиток діяльності музеїв при закладах освіти. У закладах освіти функціонує 305 паспортизованих музеїв, із них: 112 музеїв широкого історичного профілю, 80 – військово-історичного. У музеях широкого історичного та військово-історичного профілів існують розділи, що присвячені різним сторінкам історії Другої світової війни, бойовим подіям на території інших держав та антитерористичної операції на сході України, оформлені фотовиставки «У житті завжди є місце для подвигу», «Забуттю не підлягає», «Часи не обирають…», «Україна в боротьбі за державність», «В єдності сила народу», «Герої не вмирають», «Без права на забуття», «Біля мужніх людей схиляю коліно». Музеї зберігають безцінну історико-культурну та етнографічну спадщину українського народу, яка має колосальний потенціал для освітньої діяльності. Засобами музейної педагогіки у дітей виховується активна громадянська позиція, відповідальність за свою державу, за світле майбутнє.

На виконання п. 10.14 регіональної Програми, упродовж поточного навчального року у закладах освіти області проводяться профілактичні бесіди з учнями загальноосвітніх, професійних (професійно-технічних) закладів освіти з питань формування алгоритмів безпечної поведінки в публічних місцях, під час відпочинку на воді, природі, на вуличній дорожній мережі тощо.

Навичкам безпечної поведінки, культури здорового способу життя навчаються учні на уроках предметів соціальної та здоров’язбережувальної освітньої галузі Державного стандарту базової середньої освіти, а саме: «Здоров’я, безпека та добробут», «Основи здоров’я», «Культура добросусідства», «Вчимося жити разом».

Щорічно до 250 педагогів опановують методику розвитку життєвих навичок, інтерактивну модель навчання учнів на фахових спецкурсах в Харківській академії неперервної освіти за однойменною тематикою.

На виконання п. 12.12 регіональної Програми, у рамках реалізації Регіонального освітнього проєкту «Створення сприятливих умов для організації безпечного освітнього процесу в закладах освіти Харківської області» для педагогів Харківщини у листопаді 2023 року проведена педагогічна майстерня «Створення сприятливих умов для організації безпечного освітнього процесу в закладах освіти Харківської області».

У 2023 році з метою формування безпечної поведінки дітей в різних життєвих ситуаціях проведені наступні заходи:

- постійно діючий семінар за темою: «Комплексні підходи до створення безпечного середовища»;

- вебсемінар «Правила користування засобами індивідуального та колективного захисту»,

- семінар-тренінг «Поняття безпеки та створення безпечного освітнього середовища. Фізична безпека»;

- постійно діючий семінар «Надання домедичної допомоги потерпілим»;

- вебсемінар для керівників територіальних методичних об’єднань директорів/заступників директорів із навчально-виховної роботи закладів загальної середньої освіти за темою: «Механізми розбудови безпечного особистісно орієнтованого освітнього середовища закладу загальної середньої освіти в умовах воєнного стану»;

- навчально-методичний семінар за темою: «Класи безпеки як основа формування безпечного освітнього середовища в особливий період»;

- навчально-методичний семінар за темою: «Вирішення безпекових завдань базовими (опорними) з питань безпеки життєдіяльності та цивільного захисту закладами освіти в умовах особливого періоду»;

- навчально-методичний семінар за темою: «Організація та здійснення заходів цивільного захисту в особливий період, пов’язаних із навчанням учасників освітнього процесу дій щодо реагування на надзвичайні ситуації воєнного характеру».

 

Департамент житлово-комунального господарства

та паливно-енергетичного комплексу

Харківської обласної військової адміністрації

 

На виконання регіональної Програми, Департаментом житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу обласної військової адміністрації (далі – Департамент) здійснено наступні заходи.

На виконання п. 2.7 регіональної Програми, Департаментом направлено листа до об’єднаних територіальних громад від 23.03.2023 року № 08-11/1134 щодо вжиття заходів з проведення перевірки покинутих споруд, горищ підвальних приміщень у житлових та інших будівлях, з метою недопущення доступу до них сторонніх осіб.

Протягом  2023 року територіальними громадами області проводилася робота по очищенню підвалів, і технічних поверхів від сміття, ремонту (установлення) дверей та їх закриття на замикаючі пристрої з метою унеможливлення доступу сторонніх осіб в зазначені приміщення, були визначені відповідальні особи які проводили постійний нагляд та відкривали підвальні приміщення та горища житлових будинків. Проводилися комісійні обстеження та ставилися на облік покинуті споруди та будівлі незавершеного будівництва.

На виконання п. 5.2 регіональної Програми, Департаментом направлено листа до об’єднаних територіальних громад від 23.03.2023 року № 08-11/1134 про необхідність разом з управляючими компаніями, органами самоорганізації населення, керівництвом ОСББ та ЖБК інформувати населення для вжиття заходів щодо посилення охорони власного майна з метою попередження квартирних крадіжок майна з житла громадян, а також про необхідність відновлення освітлення в населених пунктах, зокрема вуличної мережі, прибудинкових територій, під’їздів житлових будинків, зупинок автотранспорту з метою зниження вуличної злочинності.

Протягом 2023 року територіальними громадами області проводилася робота з розміщення інформаційно- роз’яснювальних та агітаційних матеріалів у засобах масової інформації та офіційних веб-сайтів стосовно інформування населення про необхідність вжиття заходів щодо посилення охорони власного майна, встановлення охоронної сигналізації, домофонів, укріплення вхідних дверей, встановлення кодових замків на під’їздах житлових будинків, недопущення перебування осіб на вулицях після комендантської години.

Крім того, Департаментом направлено листа від 23.03.2023 № 08-11/1134 до об’єднаних територіальних громад про необхідність відновлення освітлення в населених пунктах, зокрема вуличної мережі, прибудинкових територій, під’їздів житлових будинків, зупинок автотранспорту з метою зниження вуличної злочинності.

Територіальними громадами протягом 2023 року приймалися відповідні заходи (виходячи з наповнення бюджету громад) щодо здійснення підключення зовнішнього освітлення вулично-дорожньої мережі, житлових кварталів, парків, зупинок автотранспорту, також управляючими    компаніями, які обслуговують житловий фонд Харківської області, ОСББ та ЖБК вживаються заходи стосовно проведення освітлення під’їздів та місць загального користування. Проводяться роботи з відновлення електропостачання і на деокупованих територіях.

 

Департамент культури і туризму

Харківської обласної військової адміністрації

 

Протягом 2023 року з метою забезпечення превенції протиправної поведінки в молодіжному середовищі, до планів виховної роботи закладів фахової передвищої мистецької освіти, що належать до сфери управління Департаменту культури і туризму Харківської обласної військової адміністрації, включені заходи по роботі з неблагополучними сім’ями, відповідні тематичні бесіди в онлайн режимі.

У закладах фахової передвищої мистецької освіти проведено бесіди з  профілактики правопорушень та індивідуальна виховна робота зі студентами схильними до правопорушень в онлайн режимі.

Проводились заходи, спрямовані на заборону тютюнопаління та проведення антинікотинової, антинаркотичної роботи серед студентів та бесіди на теми етичних, моральних та правових норм поведінки з студентами закладів фахової передвищої мистецької освіти в онлайн режимі.

У КЗ «Харківський фаховий вищий коледж мистецтв» Харківської обласної ради проведені онлайн-лекції психолога для груп випускних курсів «Особливості домашнього насильства у воєнний час», збори та виховні години  онлайн у навчальних групах: «Твоя професія», «Талант і праця», «Кожен робить свою справу – разом переможемо», «Правила поведінки у воєнний час», бесіда: «Формування здорового способу життя дітей і молоді як складова соціальної політики України». Проводились інформаційні онлайн хвилинки зі студентами «Хортинг – система зміцнення здоров’я, яка заснована на культурних традиціях українського народу.

У КЗ «Лозівський фаховий вищий коледж мистецтв» Харківської обласної ради проведені години спілкування, бесіди, онлайн- засідання круглих столів для студентської молоді в групах з питання запобігання та протидії торгівлі людьми за темами «Сучасне рабство. Ризики в умовах війни», «Гендерна політика. Рівні права, рівні можливості», «Торгівля людьми в сучасному світі», «Вчимося протидіяти насиллю», «Твоя професія», «Талант і праця», «Кожен робить свою справу – разом переможемо», «Правила поведінки у воєнний час», бесіда: «Формування здорового способу життя дітей і молоді як складова соціальної політики України».

У ОКЗ «Харківська обласна бібліотека для дітей» на інтернет ресурсах розміщено матеріали  Інформаційної години «STOP Булінг. Поради дітям».

У КЗ «Харківський музичний фаховий коледж ім. Б.М. Лятошинського» Харківської обласної ради проводились години спілкування, диспути: «Мистецтво розуміти себе і колектив», «Моральність вчинків: як ми поважаємо один одного», «Роль самовиховання у формуванні особистості», «Особливості духовної та ментальної сфери українського народу» тощо.

У КЗ «Харківський фаховий вищий художній коледж» Харківської обласної ради проводились індивідуальні виховні роботи зі студентами схильними до правопорушень та індивідуальні зустрічі з батьками студентів, бесіди та консультації  з питань навчання та виховання.

 

Департамент масових комунікацій та забезпечення доступу

до публічної інформації Харківської обласної військової адміністрації

 

Департаментом масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації обласної військової адміністрації проінформовано в межах повноважень про виконання заходів регіональної Програми.

Зокрема, зазначена тема висвітлювалася на офіційному веб-сайті Харківської обласної військової адміністрації, офіційних сторінках обласної військової адміністрації в соціальних мережах Facebook та Instagram, офіційних каналах в соціальних месенджерах Telegram та WhatsApp, а також на офіційних інформаційних каналах районних військових адміністрацій. Зазначені матеріали систематично надсилалися для оприлюднення на інформаційних ресурсах органів місцевого самоврядування та медіа.

На регіональних телекомпаніях: TOB ТРК «Надія» (м. Первомайський), ПП «Медіа - Зміїв (ТБ м. Зміїв), ТРК «Елітон» (ТБ «Солоницівка»), ТРК «Вектор» (ТБ м. Лозова), а також радіокомпаніях: ТРК «Лозова» (м. Лозова), ТОВ «Терра-Медіа» (м. Лозова), ТОВ ТРК «Матрікс+», Радіо «Накипіло», ТОВ «Радіо «Нова Хвиля» («Люкс», «Максимум», «МФМ», «Перець ФМ») ТРК Красноградщини «Центр» (м. Красноград), ТОВ «ТРК Слобожанське ФМ» Департаментом забезпечено транслювання тематичних аудіо та відеороликів.

На веб-сайті обласної військової адміністрації створено банер «Безпековий портал». На сторінках банеру дано рекомендації щодо правил безпеки при загрозі терористичного акту, щодо дій у разі виявлення підозрілого предмету, щодо правил поведінки при захопленні і утриманні заручників, при евакуації.

Також, серед напрямків, які висвітлювалися на вищезгаданих ресурсах, необхідно зазначити наступні: інформування громадян про місця розташування споруд цивільного захисту, лікарень, органів соціального захисту; про порядок реагування населення на можливі надзвичайні ситуації; про порядок дій у разі виявлення вибухонебезпечних та підозрілих предметів; а також про вжиті органами виконавчої влади та місцевого самоврядування спільно із правоохоронними органами регіону додаткові заходи щодо забезпечення публічної безпеки і порядку, охорони прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави, протидії терористичної діяльності, запобіганню загостренню криміногенної ситуації в Харківській області.

Додатково зазначаємо, що відповідні відеоролики транслюються на LED екранах торгових мережах Харкова та області.

Також щотижня по понеділках у офіційному Медіа-центрі на тему розмінування деокупованих територій проводяться брифінги за участю речника ГУ ДСНС України у Харківській області Євгена Василенка.

З метою недопущення терористичних актів, диверсій та інших надзвичайних подій регіональні ЗМІ області також постійно публікують звернення Управління Служби безпеки України в Харківській області до населення бути пильники і у разі підозрілих дій окремих осіб і виявлення безхазяйних предметів та об’єктів терміново повідомляти до управління СБУ в Харківської області за телефонами: (057) 700-34-50; 700-16-61; 067-570-10-77; 099-040-96-11.

Для широкого інформування громадян про небезпеку мін та вибухових пристроїв, ризики пов’язані із вибухонебезпечними предметами та алгоритм дій при їх виявленні, Департаментом розроблено тематичні брошури, які роздруковані у кількості 15 000 примірників.

Департаментом масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації обласної військової адміністрації відповідна робота проводиться й надалі.

 

Фінансування заходів регіональної Програми здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету, виходячи з його реальних можливостей, та інших джерел, не заборонених законодавством.

У зв’язку зі змінами  внесеними рішеннями обласної ради від 15 жовтня 2020 року № 1340-VIІ, від 15 жовтня 2020 року № 1350-VIІ, від 24 грудня 2020 року № 13-VІІI, від 11 березня 2021 року № 72-VІIІ, від 10 червня 2021 року № 187-VІIІ, від 23 вересня 2021 року № 212-VІIІ, від 25 листопада 2021 року № 283-VІIІ, від 16 лютого 2020 року № 366-VІIІ, розпорядженням начальника Харківської обласної військової адміністрації від 15 квітня 2022 року № 22 В, рішенням обласної ради від 24 грудня 2022 року № 467-VIII, розпорядженнями начальника Харківської обласної військової адміністрації від 08 березня 2023 року № 84 В, від 13 квітня 2023 року № 151 В, рішенням обласної ради від 12 травня 2023 року № 554-VIII, розпорядженнями начальника Харківської обласної військової адміністрації від 31 липня 2023 року № 403 В, від 17 серпня 2023 року № 443 В, від 13 листопада 2023 року № 850 В, орієнтовний обсяг фінансування заходів комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020 – 2023 роки було збільшено до 236 млн. 552 тис. 108 грн., з яких 107 млн. 172 тис. 05  грн у 2023 році.

Протягом 2023 року на виконання заходів Програми виділено 34 052,40 тис. грн. за рахунок коштів обласного бюджету, з них:

3 000,00 тис. грн. – для забезпечення придбання спеціалізованих транспортних засобів для управління патрульної поліції в Харківській області Департаменту патрульної поліції (використано – 2 910,00 тис. грн. (97%), повернуто до обласного бюджету 90,00 тис. грн.);

 1 500,00 тис. грн. – для забезпечення придбання спеціалізованих транспортних засобів, обладнання і техніки для Харківського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України з метою контролю за дотриманням законних прав, свобод та інтересів громадян з боку працівників територіальних підрозділів Головного управління Національної поліції в Харківській області, у тому числі розташованих у віддалених населених пунктах, під час несення служби (використано – 1 500,00 тис. грн. (100%));

17 973,90 тис. грн. – для забезпечення придбання автомобілів спеціалізованого призначення для ГУНП в Харківській області та територіальних підрозділів; ситуаційного автомобіля типу міні вен для передачі відеопотоку з місця проведення заходів за участю великої кількості людей до Ситуаційного центру ГУНП в Харківській області для аналізу оперативної обстановки, коригування дій, сил і засобів, залучених до забезпечення правопорядку; автомобілю спеціалізованого призначення (машина зв’язку для проведення ремонтно-відновлюваних робіт з необхідним обладнанням) (використано – 17 972,77 тис. грн. (99,99%), повернуто до обласного бюджету 1,125 тис. грн.);

3 198,50 тис. грн. – для забезпечення придбання спеціалізованого автотранспорту для Управління стратегічних розслідувань в Харківській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України з метою використання під час проведення оперативних заходів та розкриття злочинів, учинених у складі організованих груп, документування та припинення діяльності транснаціональних організованих груп та злочинних організацій, екстремістських та радикальних злочинних груп, злочинів в органах державної влади та місцевого самоврядування, протидії корупції, захисту прав і свобод людини і громадянина та об’єктів права власності від протиправних посягань (використано – 3 198,50 тис. грн. (100%));

2 100,00 тис. грн. – для забезпечення відновлення пошкоджених внаслідок військової агресії та вторгнення рф об’єктів нерухомості (огорожі та будівлі) Державної установи «Покровська виправна колонія (№ 17)» та оплати будівельних матеріалів (використано – 2 100,00 тис. грн. (100%));

2 000,00 тис. грн. – для сприяння у створенні належних умов праці працівникам Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, для дотримання високого рівня боротьби зі злочинністю та колабораціонізмом (використано – 2 000,00 тис. грн. (100%);

2 780,00 тис. грн. – створення у Харківському національному університеті внутрішніх справ належних умов для підготовки поліцейських, фахівців оперативних служб підрозділів слідства, поліції особливого призначення (використано – 2 771,18 тис. грн. (99,68%), повернуто до обласного бюджету 8824,87 грн.);

1 500,00 тис. грн. – для забезпечення придбання для Харківського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України компактної ренгено-телевізійної установки типу Astrophysics XIS-5335S з метою виконання судових експертиз, пов’язаних із дослідженням боєприпасів та вибухових пристроїв різноманітного призначення та походження (використано – 1 494,00 тис. грн. (100%), повернуто до обласного бюджету 6000,00 грн.)

Усього у 2023 році на виконання заходів, передбачених регіональною Програмою забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020 – 2024 роки (зі змінами), профінансовано за рахунок коштів обласного бюджету 34 млн. 52 тис. 40 грн. з яких використано 33 млн. 946 тис. 45 грн (використання 99,7 %).

Виконання заходів, передбачених комплексною регіональною Програмою забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020 – 2024 роки, знаходиться на постійному контролі керівництва обласної військової адміністрації.

 

 

Директор Департаменту оборонної,

мобілізаційної роботи та взаємодії

з правоохоронними органами

Харківської обласної військової

адміністрації                                                                             Андрій ПОЖИДАЄВ

 

Юлія Биканова

Михайло Парфьонов 705 49 99