ПІДСУМКОВИЙ ЗВІТ

про  результати виконання

Програми розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини Харківської області на 2019- 2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 06 грудня 2018 року № 822-VII (зі змінами)

 

1. Основні дані.

 

Програму розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини Харківської області на 2019-2023 роки (далі – Програма) розроблено та затверджено обласною радою VIІ скликання в грудні 2018 року строком на 5 років. Виконавцями Програми визначені Департамент культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації, Департамент капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації, Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, ОБЛАСНИЙ КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ХАРКІВСЬКИЙ НАУКОВО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР ОХОРОНИ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ», ОБЛАСНИЙ КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ХАРКІВСЬКИЙ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР ТУРИЗМУ», ОБЛАСНИЙ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ПРАЦІВНИКІВ КУЛЬТОСВІТНІХ ЗАКЛАДІВ, КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ОБЛАСНИЙ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВА», ОБЛАСНИЙ КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА УНІВЕРСАЛЬНА НАУКОВА БІБЛІОТЕКА».

 

2. Мета програми та результати її досягнення.

 

 Основною метою Програми була реалізація державної політики в галузях «Культура» і «Туризм» на регіональному рівні, формування у населення області духовних та моральних цінностей, патріотизму, виховання естетичної культури особистості як фундаментальних складових демократичного суспільства, покращення якості надання послуг у сфері культури і туризму для мешканців та гостей області, створення умов для розвитку сфери охорони культурної спадщини, забезпечення належного рівня збереження та використання об’єктів культурної спадщини, розвитку внутрішнього та в’їзного туризму, задоволення культурних і духовних потреб людини.

В рамках Програми протягом 2019-2023 років проводились заходи, що стосувалися:

-     забезпечення населення якісними культурними послугами;

-     вдосконалення бібліотечної справи, поповнення бібліотечних фондів;

-     створення сприятливих умов навчання дітей, юнацтва та підготовки майбутніх митців, підвищення кваліфікації професійних працівників галузі культури, формування професійної майстерності студентів закладів фахової передвищої мистецької освіти;

-     збереження та популяризації нематеріальної культурної спадщини;

-     збереження об’єктів культурної спадщини;

-     створення електронної інформаційної системи бази даних щодо пам’яток культурної спадщини;

-     оновлення експозицій музейних закладів із застосуванням сучасних мультимедійних та інформаційно-комунікаційних технологій;

-     створення якісного туристичного продукту.

 

3. Фінансування.

 

Для вирішення питань, визначених основними напрямами  Програми, протягом 2019-2023 років Програмою було передбачено кошти в сумі 1 195 763,80 тис. гривень, профінансовано з обласного бюджету 742 641,15 тис. гривень, фактично освоєно  742 012,93 тис. гривень (99,9%), в тому числі по роках:

 

                                                                                                                        тис. грн

 

2019

2020

2021

2022

2023

ВСЬОГО

%

передбачено

Програмою

230 883,30

254 273,00

261 864,10

232 100,1

216 643,3

1 195 763,80

62,1

профінансовано

157 342,86

144 388,92

196 628,19

136 728,94

107 552,52

742 641,15

100

освоєно

157 342,86

144 388,92

196 628,19

136 100,71

107 552,25

742 012,93

 

 

 

4. Виконання заходів і завдань.

 

На виконання розділу 1 «КУЛЬТУРА І МИСТЕЦТВО» Заходів Програми: пункту 1.1. «Театрально-концертна діяльність» протягом звітного періоду передбачалися кошти в сумі 977 165,80 тис. гривень, виділено 731 855,88 тис. гривень, фактично витрачено 731 227,67 тис. гривень (99,9 %).

З метою відзначення та стимулювання творчої праці обдарованої молоді та визначних діячів у галузі культури і мистецтва, які досягли високого професіоналізму й визначних успіхів, зробили вагомий внесок у відродження й розвиток культурних надбань Харківщини протягом 2019-2021 років відповідно до Положень про іменні стипендії та щорічні Гранд-премії Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради в галузі культури і мистецтва, затверджених рішенням Харківської обласної ради від 26.04.2012 № 393-VІ (зі змінами), та Положення про присудження щорічних премій імені О.С. Масельського в галузях культури і мистецтва, фізичної культури і спорту, молодіжної політики, затвердженого рішенням Харківської обласної ради від 15.11.2012 № 544-VІ (зі змінами): щорічно були сформовані та проведені засідання робочих груп на визначення кандидатів на здобуття іменних стипендій, щорічних Гранд-премій за номінаціями та кандидата на здобуття щорічної премії імені О.С. Масельського; проведені засідання Комітету з призначення іменних стипендій, щорічних Гранд премій у галузі культури і мистецтва та щорічної премії імені О.С. Масельського. Спільними розпорядженнями голови Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради «Про призначення іменних стипендій Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради в галузі культури і мистецтва та щорічних Гранд-премій Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради в галузі культури і мистецтва» та «Про присудження щорічних премій імені О.С. Масельського в галузях культури і мистецтва, фізичної культури і спорту, молодіжної політики» протягом 2019-2021 років було присуджено та здійснена виплата 28 іменних стипендій у розмірі 6 000 грн одноразово кожному стипендіату, 30 щорічних Гранд-премій та 3 щорічних премій імені О.С.  Масельського у розмірі 5 000 грн одноразово кожному номінанту.

Протягом 2022-2023 років у зв’язку із збройною агресією рф проти України та введення з 24.02.2022 воєнного стану в Україні присудження іменних стипендій, щорічних Гранд-премій та премій імені О.С.  Масельського не здійснювалось.

З метою задоволення творчих потреб та інтересів мешканців Харківщини, естетичного виховання населення протягом звітного періоду здійснювалась пропаганда кращих зразків класичної та сучасної музики, національних та світових творів театрального мистецтва. Театральними закладами області протягом звітного періоду підготовлено 41 прем’єрну виставу. Зокрема, обласний комунальний заклад «Харківський державний академічний український драматичний театр імені Т.Г. Шевченка» у жовтні 2022 року, презентуючи виставу «Калігула» за п’єсою Альбера Камю, здобув Гран-прі на ІІІ-му Багдадському Міжнародному театральному фестивалі, а виконавець головної ролі Максим Стерлік переміг у номінації «краща чоловіча роль».

Департаментом культури і туризму Харківської обласної державної (військової) адміністрації та обласними підприємствами/закладами культури на виконання заходів Програми були підготовлені та проведені урочистості та культурно-мистецькі заходи: до Дня Соборності України, Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, Дня вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні, Дня народження Т.Г. Шевченка, Міжнародного Дня Театру, роковин трагедії на Чорнобильській АЕС, Дня пам’яті та примирення і річниць перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років, Дня Конституції України, Дня Державного Прапору України, Дня незалежності України, Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, до річниць з Дня завершення Другої Світової війни, Дня партизанської слави, Дня туризму, Всеукраїнського Дня бібліотек, Дня захисника України та Дня українського козацтва, Всеукраїнського Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, Дня пам’яті жертв голодоморів, Дня Гідності та Свободи тощо.

Зокрема, у 2021 році з нагоди 30-річчя Незалежності України відкрито оглядовий майданчик та експозицію «Харків. Ракурси історії» на будівлі пам'ятки архітектури та містобудування «Будинок Держпромисловості (Держпром)», проведено конкурс аматорських короткометражних відеофільмів «Україна-30. Ти у мене єдина!» та конкурс саморобки, проведені концерти «просто неба» творчих колективів Харківщини: КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ВЕЛИКИЙ АКАДЕМІЧНИЙ СЛОБОЖАНСЬКИЙ АНСАМБЛЬ ПІСНІ І ТАНЦЮ» (24.06.2021 на амфітеатрах Співочих терас), КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ФІЛАРМОНІЯ» (30.06.2021 на території Шарівського палацово-паркового комплексу «Садиба»), МОЛОДІЖНОГО АКАДЕМІЧНОГО СИМФОНІЧНОГО ОРКЕСТРУ «СЛОБОЖАНСЬКИЙ» та краснокутського фолькгурту «ЯРИ» «Харитонівська ремінісценція» (04.09.2021 на амфітеатрах Співочих терас).

Крім того, були проведені флешмоби, фольклорні фестивалі аматорського мистецтва та традиційної народної культури, новорічні та різдвяні свята тощо.

З метою створення належних умов для культурного обслуговування населення здійснювалось оновлення матеріально-технічної бази театрально-концертних установ. Зокрема: придбано автомобіль марки NISSAN комунальному закладу «Обласний організаційно-методичний театрально-концертний центр», придбано та встановлено у глядацькій залі 668 крісел для обласного комунального закладу «Харківський державний академічний український театр ім. Т.Г. Шевченка», придбано професійні прожектори, відео проектор, об’єктив, радіомікрофон для комунального закладу «Харківський академічний драматичний театр», придбано комплект світлового обладнання, прожектори, світлові голови, театральні прожектори, комплект «Дим машина та джерело живлення, комплект комутації сигнальної для  обласного комунального закладу Харківський академічний театр музичної комедії, придбано взуття та одяг для виступів артистів комунального підприємства Харківської обласної ради «Великий академічний Слобожанський ансамбль пісні і танцю»,  придбано модем для запуску системи газопостачання обласного комунального закладу «Харківський театр для дітей та юнацтва».

 

До пункту 1.2. «КЛУБНА ДІЯЛЬНІСТЬ» протягом звітного періоду передбачалися кошти в сумі 4 600,00 тис. гривень, виділено 149,40 тис. гривень, фактично використано 149,40 тис. гривень (100 %).

З метою подальшої підтримки та розвитку жанрів народної творчості області:

у 2019 році проведено:

- огляд – конкурс декоративно – ужиткового мистецтва за участю 38 майстрів з 15 районів Харківської області та 3 міст (Ізюма, Первомайського та Харкова). Було представлено 59 сувенірних робіт, виконаних в різних техніках декоративного мистецтва.

- конференцію з питань збереження народної традиційної культури за участі 125 науковців та досвідчених фахівців-практиків у галузі культури та мистецтва з різних міст України. Серед учасників конференції 11 докторів наук та 38 кандидатів наук.

у 2020 році проведені:

різдвяний фестиваль творчості дітей та молоді «Зимовий сонцеворот», фестиваль вертепів «Вертеп–Фест 2020», фольклорний фестиваль зимового календаря «Святовид», Обласний онлайн фестиваль художнього слова «Чарівний світ Слобожанської казки».

у 2021 році проведені:

виставка робіт переможців обласних конкурсів декоративно-прикладного мистецтва «Слобожанське розмаїття» (01-20.01.2021), народознавче свято «Казки Різдвяної ночі» (04.01.2021), фестиваль традиційної народної культури «Кроковеє коло» для дітей та молоді (січень, в он-лайн режимі), Обласний конкурс з вишивки «Закодоване щастя» (січень, в он-лайн режимі), міні-фестиваль учасників ТО «Центр театральних експериментів імені Курбаса та Куліша» за п’єсами Семюела Бекета (18.04.2021), І етап обласного фестивалю-конкурсу традиційних страв, випічки та напоїв Харківщини «Смачного!»,  виставки обласних конкурсів з вишивки «Закодоване щастя», конкурс сувенірів «Про Харківщину» (березень – вересень 2021, онлайн), фестиваль «Олексіївська фортеця» (18.09.2021), регіональний етап Всеукраїнського огляду-конкурсу клубних закладів у сільській місцевості (серпень – вересень 2021), гала-концерт переможців та учасників конкурсу виконавських мистецтв за номінаціями «Слобожанські оповідки», «Автентичний гуртовий спів», «Автентичний солоспів», «Фольклористично-етнографічні дійства» ХХ Обласного фестивалю-конкурсу традиційної народної культури «Кроковеє коло» для дітей та молоді» (10.10.2021), виставки робіт майстрів декоративно-прикладного мистецтва Харківщини.

у 2022 році (більшу частину в онлайн форматі) проведені: ХХІ Відкритий фестиваль традиційної народної культури «Кроковеє коло+» для дітей та молоді (номінації «Автентичний солоспів та гуртовий спів», «Традиційні художні ремесла»); мистецький аудіопроєкт «Казки надії і життя» (автор Таміла Іванченко), різножанрові виставки традиційного, сучасного прикладного, образотворчого мистецтва, дитячої творчості, фотографії. Крім того, організовано і проведено науково-практичну конференцію «Традиційна культура в умовах глобалізації: виклики війни» за участю 70 учасників з 8 областей України, а також фахівців з Великобританії, Бельгії, Канади, Німеччині, Польщі. Завершено науково-дослідну роботу проєкту «Рушникова традиція Слобожанщини», підсумком якої став альбом «Рушникова традиція Слобожанщини», презентований на сайті Комунального Закладу «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва» і у соцмережах.

у 2023 році в онлайн форматі забезпечувалась безперервна робота сайту та інтернет-ресурсів комунального закладу «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва» з наповнення матеріалами етнографічного та фольклористичного напрямку, статтями про творчість художників і майстрів декоративно-прикладного мистецтва, інформацією про творчі колективи та солістів Харківщини, інформацією щодо Національного та обласного переліків елементів нематеріальної культурної спадщини для постійних рубрик «Майстри Харківщини», «Митці Харківщини», «Мистецька вАРТа», «Таланти Харківщини», «День традиційної культури» тощо. Крім того, протягом звітного періоду організовано виставки виробів декоративно-прикладного мистецтва та майстер-класи майстрів Харківщини, зокрема за участю внутрішньо переміщених осіб, проводились народознавчі зустрічі.

 

До пункту 1.3. «БІБЛІОТЕЧНА СПРАВА» протягом звітного періоду передбачалися кошти в сумі 6 864,20 тис. гривень, виділено 946,30 тис. гривень, фактично використано 946,30 тис. гривень (100 %).

З метою поповнення фондів обласних бібліотек друкованими та електронними виданнями у 2019 році обласними бібліотеками придбано 2132 примірників, у 2023 році – 1169 примірників.

З метою розповсюдження  бібліотечними закладами області придбано у 2019 році 500 одиниць  книги «Остроумный Основьяненко» Л. Фрізмана та 500 одиниць книги «Малороссийская проза» Г. Квітки – Основ’яненка; у 2020 році ‒ 20 видань Харківського тому Всеукраїнського багатотомного енциклопедичного видання «Звід пам’яток історії та культури України».

В 2020-2023 роках бібліотечні фонди поповнювались за рахунок надходжень видань за державними програмами.

Протягом звітного періоду проведенні наступні соціально-культурні, інтерактивні заходи:

- 2019 рік: регіональний форум «Децентралізація. Культурний сектор. Заклади культури: успіхи, виклики, можливості»; обласний етап конкурсу дитячого читання «Книгоманія – 2019»; Всеукраїнський молодіжний бібліокараван «Читай, юність!»; вебінар «Україна – ЕС: програмно-цільова діяльність дитячої бібліотеки на сучасному етапі»; V Обласний патріотичний форум «Діти єднають Україну», форум молодих працівників публічних бібліотек Харківської області «Бібліотека в молодіжному форматі», обласні семінари, тренінги для бібліотечних працівників області;

- 2020 рік: семінари, тренінги, вебінари для бібліотекарів області. Зокрема,  «Україна – ЄС: шляхи співпраці та взаємопорозуміння», «Інформаційна підтримка ЄС – бібліотекам для дітей та юнацтва в Україні», «Наше кредо: ефективні форми і методи роботи з молоддю, як відображення нових можливостей юнацьких бібліотек», «Сучасна публічна бібліотека: професійні ідеї, успішні практики»;

- 2021 рік: Літературний марафон «Моя Леся Українка» та Tribute-марафон «Наша Леся» до 150-річчя від дня народження Лесі Українки; Літературне свято «Читай! Формат не має значення» до Всеукраїнського тижня дитячого читання; Літературне свято «Мови рідної краса»; Онлайн-флешмоб «Я – інформація. Я потребую верифікації» до Європейського тижня медіаінформаційної грамотності; обласні тури Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули – 2021», Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Незалежна і єдина – моя Україна», Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання – 2021», культурно-мистецька акція «Україна – це ми», міжрегіональний конкурс дитячої листівки «Бібліотека моєї мрії», марафон читання «Літні канікули – 2021» до Всеукраїнського дня бібліотек, VI Обласний патріотичний форум, обласний турнір серед команд шкільної молоді «Бібліотечні перегони», а також, курси комп’ютерної грамотності, літературні творчі зустрічі, інтерактивні заняття, семінари, тренінги, вебінари для бібліотечних працівників області;

- 2022-2023 роках: у відділеному доступі забезпечувалась безперервна робота сайтів та інтернет-ресурсів бібліотек, наповнюючи контент постійних рубрик інформаційно-методичними матеріалами з медіаграмотності та популяризації читання, обласні бібліотеки беруть участь у всеукраїнських та міжнародних бібліотечних проєктах, проводять збір інформації про стан бібліотек на деокупованих територіях області, надають консультативну допомогу бібліотекам області з питання актуалізації бібліотечних фондів.

Оновлено матеріально-технічну базу обласних бібліотечних закладів:

- у 2019 році придбано 5 комп’ютерів, монітори, клавіатури, миші, комп’ютерні столи; приміщення обласного комунального закладу «Харківська обласна бібліотека для юнацтва» обладнано системою відеоспостереження та системою охоронно-тривожної сигналізації (тривожною кнопкою).

До пункту 1.4. «МИСТЕЦЬКА ОСВІТА» протягом звітного періоду передбачалися кошти в сумі 32 936,70 тис. гривень, виділено 1 211,16 тис. гривень, фактично використано 1 211,16 тис. гривень (100 %).

З метою заохочення, відзначення та стимулювання творчої праці обдарованих дітей та молоді на підставі рішень Творчої ради Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації протягом 2019-2021 років щорічно проводився відбір кандидатів на здобуття щорічної стипендії учням шкіл естетичного виховання «Надія Слобожанщини» відповідно до Положення про відзначення щорічною стипендією учнів шкіл естетичного виховання «Надія Слобожанщини, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 29 жовтня 2012 року № 616, зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Харківській області 23 листопада 2012 року за № 52/1415 (зі змінами). Протягом 2019-2021 років було присуджено та здійснено виплату 90 стипендій у розмірі 1 000 грн одноразово кожному стипендіату.

Протягом 2022-2023 років у зв’язку із збройною агресією рф проти України та введення з 24.02.2022 воєнного стану в Україні присудження щорічної стипендії учням шкіл естетичного виховання «Надія Слобожанщини» не здійснювалось.

З метою підвищення якісного рівня роботи закладів культури та мистецької освіти протягом звітного періоду забезпечене системне підвищення кваліфікації працівників закладів культури та мистецької освіти: у 2019 році підвищило кваліфікацію 436 працівників клубних, бібліотечних, музейних закладів та закладів початкової мистецької освіти, у 2020 році – 460 працівників, у 2021 році – 553 працівника, у 2022 році – 470 працівників, у 2023 році 812 працівників.

Задля розкриття творчого потенціалу та професійного самовизначення учнів мистецьких шкіл та студентів передвищих мистецьких закладів освіти було організовано та проведено:

у 2019 році: ІІ Обласний конкурс-виставка декоративно-прикладного мистецтва «Слобожанські візерунки» та ІІ Відкритий обласний фестиваль-конкурс мистецтв «Народні джерела» (організатор обласний комунальний заклад «Лозівський вищий коледж мистецтв» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ).

у 2020 році: фестиваль виконавської майстерності «Мистецький вернісаж 2020» (протягом року, 1059 учасників); ІХ Обласний конкурс юних виконавців на класичній гітарі імені Віталія Петрова (11-12.02.2020, 62 учасника); звітні концерти студентів відділів «Народні інструменти» та «Фортепіано», камерного оркестру та звітний концерт студентів комунального закладу «Харківський музичний фаховий коледж ім. Б.М. Лятошинського» Харківської обласної ради (протягом лютого 2020 року); Обласний конкурс дитячої творчості «Слобожанщина – мій краю рідний» (26.02.2020, 190 робіт); відкритий фестиваль-конкурс дитячої творчості «Харків – місто добрих надій» (09-12.03.2020, більше 800 учасників);  ІІІ Всеукраїнський конкурс-виставка декоративно-прикладного мистецтва «Слобожанські візерунки» (21.03.2020, організатор комунальний заклад «Лозівський вищий коледж мистецтв» » ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ); Обласний конкурс дитячої творчості «Великодня писанка» (15.04.2020, 86 робіт учасників); І  Вікритий регіональний дистанційний конкурс фортепіанної музики «AURORA» (20-21.06.2020, 260 учасників);

у 2021 році проведено: обласна виставка художніх робіт учнів «Дитячої художньої школи № 2 ім. О.П. Левченка «Різдвяний подарунок Слобожанщині» (січень, в он-лайн режимі), Обласний огляд театрального мистецтва «Театральний вернісаж» (28.02.2021 в он-лайн режимі); Обласний конкурс юних виконавців на струно – щипкових інструментах ім. М.Т. Лисенка «Чарівні звуки народних інструментів» (09-11.03.2021, он-лайн), звітні концерти оркестру духових інструментів (19.03.2021) та студентів відділу «Спів» (23.03.2021) комунального закладу «Харківський музичний фаховий коледж ім. Б.М. Лятошинського» Харківської обласної ради, ІV Всеукраїнський відкритий конкурс-виставка декоративно-прикладного мистецтва «Слобожанські візерунки» (21.03.2021 в он-лайн режимі), звіти студентів відділу «оркестрові струнні інструменти» (04.04.2021) та «фортепіано» (13.04.2021) комунального закладу «Харківський музичний фаховий коледж ім. Б.М. Лятошинського» Харківської обласної ради; обласний відкритий конкурс дитячої творчості «Хліб у моїй уяві» (12.04.2021); обласний конкурс дитячої творчості «Великодня писанка» (14.04.2021); Всеукраїнський конкурс «СОЛЬФЕДЖІАДА» (20-24.04.2021), в межах якого відбулись студентська конференція «Мистецька юність надихає», педагогічна науково-практична конференція «Сучасна музична освіта: пошуки, проблеми, тенденції» та конкурс з сольфеджіо «Пізнай себе»; ІІІ  відкритий обласний конкурс мистецтв «Народні джерела» (14-16.05.2021); звітна виставка студентів та викладачів комунальнОГО закладУ «Харківський фаховий вищий художній коледж» Харківської обласної ради «Дарую майстерність» (20.05-05.06.2021); Х Всеукраїнський конкурс виконавців на бандурі імені Гната Хоткевича (03-04.06.2021), в межах якого проведена науково-практична конференція «Мультидисциплінарна спадщина Гната Хоткевича в аспекті сучасної освіти і культури» (05.06.2021); підсумкова обласна виставка художніх робіт учнів мистецьких шкіл області «Надія Слобожанщини» (10-26.06.2021), обласний конкурс молодих та юних художників «Незалежність України. Погляд молодих», конкурс на виконання кращої пісні, присвяченої визволенню України від фашистських загарбників (27.10.2021), комплексний захід «Будьмо достойні козацького роду» до Дня Захисників і Захисниць України, Покрова Пресвятої Богородиці, Дня козацтва (10.2021), виставка літератури інформаційного характеру з попередження насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми (25-31.11.2021).

А також, проведено конкурс малюнку і скульптури до 30-річчя незалежності України.

у 2022 році організовано і проведено в онлайн форматі: Х Обласний конкурс юних виконавців на класичній гітарі імені Віталія Петрова (лютий 2022 року), Обласний конкурс дитячої творчості «Великодня писанка» (березень-квітень 2022 року), Патріотична акція «Юні митці України за мир) (березень-липень 2022 року), V Всеукраїнський відкритий конкурс-виставка декоративно-прикладного мистецтва «Слобожанські візерунки» (вересень-жовтень 2022 року), обласний етап Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості, присвячений Шевченківським дням «Об’єднаймося ж, брати мої!».

у 2023 році в онлайн форматі організовано і проведено: концерт учнів мистецьких шкіл «Чарівні звуки народних інструментів» (лютий 2023, організатор – обласний навчально-методичний центр підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів), відкритий виконавський конкурс «Джаз – це ми!» для учнів мистецьких шкіл, студій, самодіяльних аматорських колективів і гуртків (лютий 2023, організатор – комунальний заклад «Харківський фаховий вищий коледж мистецтв» Харківської обласної ради), відкритий онлайн конкурс читців-аматорів та авторів «Вічне слово Кобзаря – 2023» (березень 2023, організатор – комунальний заклад «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва»), обласний конкурс-гра з музичного мистецтва «Всезнайко-музикант» (березень 2023, організатор – комунальний заклад «Харківський фаховий вищий коледж мистецтв» Харківської обласної ради), обласний відкритий конкурс дитячої творчості «Хліб у моїй уяві» (березень – квітень 2023, організатори – Первомайська дитяча школа мистецтв та обласний навчально-методичний центр підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів), обласний відкритий конкурс дитячої творчості «Великодня писанка» (березень – квітень 2023, організатори – Валківська школа мистецтв та обласний навчально-методичний центр підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів); XІ Відкритий обласний (ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ) конкурс виконавців на бандурі імені Гната Хоткевича (за відеозаписами) (квітень 2023, організатор – обласний навчально-методичний центр підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів); концерт учнів мистецьких шкіл області та культурно-мистецька акція за участю учнів театрального та хореографічного мистецтва мистецьких шкіл «Крок до миру» (травень 2023, організатор – обласний навчально-методичний центр підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів), обласні етапи Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання» та Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули» (липень 2023, організатор – обласний комунальний заклад «Харківська обласна бібліотека для дітей»), Обласний етап Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Об’єднаймося ж, брати мої» (грудень 2023, організатор – обласний навчально-методичний центр підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів).

Оновлення матеріально-технічної бази:

2019 рік:

комунальний заклад «Харківський вищий коледж мистецтв» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ придбано саксофон баритон, набір барабанних тарілок в комплекті з двома парами барабанних паличок та шейкером, бас-гітару в комплекті зі струнами, саксофон YAMAHA, електрогітару, конго с підставкою та домра-прима;

комунальнИЙ заклад «Харківський музичний фаховий коледж ім. Б.М. Лятошинського» Харківської обласної ради придбано 3 БФУ з картриджами, 2 системних блоки, 10 ноутбуків, 2 комп’ютери, баян Юпітер, 3 інтерактивні дошки, цифрову відеокамеру, телевізор;

комунальний заклад «Харківський фаховий вищий художній коледж» Харківської обласної ради придбано 9 комп’ютерів, ноутбук, багатофункціональний пристрій, мультимедіа проектор;

комунальний заклад «Лозівський вищий коледж мистецтв» придбано 7 комп’ютерів, ноутбук;

Обласний навчально-методичний центр підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів придбано 2 кондиціонери.

2020 рік: розроблено проєктно-кошторисну документацію з експертизою з монтажу обладнання системи електроозвучення актового залу  в навчальному корпусі комунальнИЙ заклад «Харківський музичний фаховий коледж ім. Б.М. Лятошинського» Харківської обласної ради.

 

До пункту 1.5. «МУЗЕЙНА СПРАВА» протягом звітного періоду передбачалися кошти в сумі 74 690,10 тис. гривень, виділено 3 249,58 тис. гривень, фактично використано 3 249,58 тис. гривень (100 %).

Побудована інтерактивна повнопрофільна експозиція  «Слобожане» у КОМУНАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ «ХАРКІВСЬКИЙ ІСТОРИЧНИЙ МУЗЕЙ ІМ. М.Ф.СУМЦОВА» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ, яка присвячена формуванню культури нашого регіону від найдавніших часів до ХХ століття.

У 2019-2022 роках відбулося щорічне відзначення митців премією імені І.Ю. Рєпіна за створення найбільш талановитих реалістичних творів у галузі образотворчого мистецтва.

КОМУНАЛЬНИМ ЗАКЛАДОМ «Харківський історичний музей ім. М.Ф. Сумцова» Харківської обласної ради придбано автотранспорт.

Також у межах програми  розповсюджувалась фондово-облікова документація серед районних музеїв області.

5 серпня 2019 року в м. Чугуїв відбулися урочисті заходи, присвячені175-річчю від дня народження І.Ю. Рєпіна.

Здійснювались заходи з формування страхового фонду документації в ОБЛАСНОМУ КОМУНАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ «Харківський науково-методичний центр охорони культурної спадщини», КОМУНАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ «Харківський історичний музей ім. М.Ф. Сумцова» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ, КОМУНАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ «ХАРКІВСЬКИЙ ХУДОЖНІЙ МУЗЕЙ», КОМУНАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ «ХУДОЖНЬО-МЕМОРІАЛЬНИЙ МУЗЕЙ І.Ю. РЄПІНА» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ.

У межах підготовки відзначення 300 - річчя з дня  народження Г.С. виготовлено ролік про Г.С. Сковороду.

 

До пункту 1.6.  «Охорона нерухомої культурної спадщини» (пам’ятки історії, монументального мистецтва та археології» протягом звітного періоду передбачалися кошти в сумі 82 399,80 тис. гривень, виділено 593,56 тис. гривень, фактично використано 593,56 тис. гривень (100 %).

Проведено інвентаризацію 1052  об’єктів культурної спадщини в Харківській області.

Також виготовлено 2859 од. облікової документації на об’єкти культурної спадщини та паспортизовано 686 пам’яток культурної спадщини.

Проводилась робота щодо  створення інформаційної електронної системи об’єктів культурної вказаний ресурс містить в собі паспорти на пам’ятки культурної спадщини, історичні довідки із зазначенням історичних нашарувань, фотофіксацію об’єктів культурної спадщини в різні часи, геолокацію тощо.

Виготовлено та встановлено 115 охоронних дошок на пам’ятки м. Харкова та області.

Велась робота стосовно створення і наповнення матеріалами Харківського тому всеукраїнського багатотомного енциклопедичного видання «Звід пам’яток історії та культури України»: видано книги «Звід пам’яток історії та культури України. м. Чугуїв і Чугуївський район» ТА «Звід пам’яток історії та культури України: Харківська область. Куп’янський район. Великобурлуцька, Вільхуватська, Дворічанська, Шевченківська територіальні громади».

Презентовано видання «Звід пам’яток історії та культури України: Харківська область. Куп’янський район. Великобурлуцька, Вільхуватська, Дворічанська, Шевченківська територіальні громади».

 

До пункту 1.7.  «ТУРИЗМ» протягом звітного періоду передбачалися кошти в сумі 17 107,20 тис. гривень, виділено 4 635,27 тис. гривень, фактично використано 4 635,27 тис. гривень (100 %).

Розроблено та виготовлено 62 од.  рекламно-інформаційної та сувенірної продукції про туристичний потенціал Харківщини (у тому числі іноземними мовами).

Створено іміджевий туристичний відеоролик та цикл промоційних туристичних відеороликів (11 од.), які було відзнято з метою відображення можливостей відпочинку на території Харківщини.

У Харківській області було встановлено 10 дорожніх інформаційних знаків вздовж основних напрямів.

Працює в новому форматі сайт ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКИЙ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР ТУРИЗМУ» на якому здійснено переклад 5 мовами (англійська, німецька, французька, польська, турецька) та  доповнено фото контентом. Інформація щодо туристичного потенціалу об’єктів Харківщини, регіонів та міст України постійно розміщується на сайті (за посиланням http://tourcenter.kh.ua). Протягом звітного періоду проводилась робота з наповнення актуальною інформацією сайту з метою інформаційної підтримки цікавих туристичних подій Харківщини, України та світу.

Тривало наповнення сайту «Харківський обласний туристсько-інформаційний центр» за посиланням http://tourcenter.kh.ua, сторінках і каналах «Харківщина туристична» у «Facebook», «Instagram», «Telegram» і «Youtube» та групах «Туристичні події Харківщини», «Туризм в громадах Харківщини» і «Жінки розвивають туризм» у «Facebook».

24 серпня 2021 року у межах відзначення 30-ї річниці Незалежності України відкриття оглядового майданчика та експозиції «Харків. Ракурси історії» на будівлі Держпром з нагоди 30-річчя Незалежності України.

Розроблялися 10 нових патріотичних екскурсійних маршрутів та маршрутів пам’яті.

-                    «Герої – рятувальники»,

-                    «Салтівка – щит Харкова»,

-                    «Ізюм. Історія незламності»,

-                    «Військове місто Чугуїв»,

-                    «Незламний, непереможний, стійкий». Екскурсія до Національного літературно-меморіального музею Г. С. Сковороди»,

-                    «Харків. Знищено рашистами»,

-                    «Патріотичний стінопис Харкова»,

-                    Першої інтерактивної метро-екскурсії «Миколай на поріг – переможним буде рік!».

Авторства екскурсовода І. Юдович:

-                    «Єврейський нерв Харкова»,

-                    «Салтівка. Джерела відродження».

 

5. Оцінка ефективності  виконання Програми.

 

Завдяки фінансуванню з обласного бюджету забезпечено виконання основних завдань і напрямів, визначених Програмою, в повному обсязі. Реалізація передбачених Програмою заходів здійснювалася в межах виділеного фінансування. Відсоток освоєних коштів до профінансованих з обласного бюджету програми становить  99,9%.

Проведена робота в рамках «Програми розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини Харківської області на 2019-2023 роки», затвердженої рішенням обласної ради від 06 грудня 2018 року № 822-VII (зі змінами), сприяла реалізації державної політики в галузях «Культура» і «Туризм» на регіональному рівні, формуванню у населення області духовних та моральних цінностей, патріотизму, вихованню естетичної культури особистості як фундаментальних складових демократичного суспільства, покращенню якості надання послуг у сфері культури і туризму для мешканців та гостей області, створенню умов для розвитку сфери охорони культурної спадщини, забезпеченню належного рівня збереження та використання об’єктів культурної спадщини, розвитку внутрішнього та в’їзного туризму, задоволенню культурних і духовних потреб людини. 

Додаток: Інформація про результати виконання та стан фінансування заходів Програми розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини Харківської області на 2019-2023 роки, на 10 арк. у 1 прим.