Звіт

про виконання заходів Програми економічного і соціального розвитку

Харківської області на 2023 рік, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2022 року № 471-VІІІ (зі змінами), за 2023 рік

(за оперативними даними)

 

В умовах повномасштабного вторгнення рф на територію України та введення в Україні воєнного стану (Указ Президента України від 24.02.2022  № 64 «Про введення воєнного стану в Україні») збір інформації щодо виконання Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2023 рік ускладнюється відсутністю повної необхідної поточної статистичної інформації, оскільки згідно з положеннями Закону України від 03.03.2022 № 2115-ІХ «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» у період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом трьох місяців після його завершення, органи державної статистики призупиняють оприлюднення статистичної інформації, за деяким винятком.

Окреслена ситуація ускладнює проведення об’єктивного аналізу і оцінки соціально-економічної ситуації в області.

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Харківська область потрапила в зону активних бойових дій. Майже вся промисловість області зазнала  критичного падіння обсягів виробництва.

Найбільші пошкодження зазнали: Філія Управління з переробки газу та газового конденсату ПАТ «Укргазвидобування» (Шебелинське відділення з переробки газового конденсату і нафти), ПАТ «Харківський підшипниковий завод», ПАТ «Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе» АТ «Харківський машинобудівний завод «Світло шахтаря», АТ «Українські енергетичні машини», ДП «Завод імені В.О. Малишева», Науково-виробниче підприємство ХАРТРОН-ПЛАНТ ЛТД (ТОВ), Державне науково-виробниче підприємство «Комунар», Харківське державне авіаційне виробниче підприємство, ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД», ДП «Харківський бронетанковий завод» та інші.

З причин безпекової  ситуації (постійні обстріли окупантами цивільної і виробничої інфраструктури), труднощів із логістикою та браком обігових коштів, у перші місяці війни понад 80% підприємств були змушені призупиняти виробництво, тисячі людей втратили робочі місця.

Починаючи з травня 2022 року, економічна ситуація в області почала стабілізуватися. Зафіксовано поступове збільшення обсягів промислового виробництва з місяця в місяць. Позитивна динаміка зберігалася протягом 2023 року.

За оперативною оцінкою, підприємствами області за 9 місяців 2023 року реалізовано промислової продукції на суму понад  130 млрд грн, що майже в 1,3 рази більше обсягів відповідного періоду 2022 року.

За даними Міністерства економіки України 232 суб’єкта господарювання Харківської області скористалися урядовою Програмою переміщення бізнесу. Переїхали у безпечні регіони країни 226 підприємств, з них 107 підприємств (47%) – вже працюють на новому місці. Інші підприємства здійснили переміщення своїх потужностей, але виробничу діяльність не розпочали.

6 суб’єктів господарювання (2,6%) повернулись до Харківської області.

Найбільша частина бізнесу з Харківщини для нового місця роботи обрала: Львівську область – 21%; Закарпатську область – 14,6%; Івано-Франківську область – 10,7%; Хмельницьку область – 10,3%; Чернівецьку – 8%; Полтавську – 5,2%. Майже третина (28%) релокованих підприємств – фізичні особи-підприємці.

Серед підприємств, які релокувалися з Харківщини, найбільшу частку (48,6%) складають підприємства переробної промисловості, які спеціалізуються на виробництві харчових продуктів, меблів, металевих виробів, текстильної та хімічної продукції, а також виробів з деревини. Частка підприємств оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів та надання інших послуг - 16,4 %; професійної, наукової та технічної діяльності – 5,9%; інформації та телекомунікацій, послуги в сфері ІТ – 4,3 %.

Разом з тим, ряд підприємств, які входять до переліку топ 10 великих платників податків, після проведених Харківською обласною військовою адміністрацією перемовин, змінили плани та вирішили залишитись працювати у Харківській області.

 

В агропромисловому комплексі, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19.04.1993 № 284 «Про Порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам» з метою фіксації завданої шкоди земельному фонду Харківської області та підрахунку необхідного фінансування на його відновлення районними військовими адміністраціями та територіальними громадами області продовжується створення комісій з визначення збитків власникам землі та землекористувачам (на сьогодні утворено 27 комісії).

Робота щодо розрахунків збитків власникам землі та землекористувачам територіальними громадами Харківської області продовжується.

За оперативними даними, площа рекультивації складає близько 30 тис. га (попередні дані).

Ураховуючи те, що область знаходиться під постійними обстрілами, значна територія замінована, наявні тимчасово окуповані території, власники не перебувають на території своїх господарств, на багатьох підприємствах (усіх форм власності) не можливо здійснити не лише підрахунок збитків, але й визначити перелік та балансову вартість знищеного чи пошкодженого майна:

- постраждало понад 630 сільськогосподарських підприємств області, що займаються рослинництвом; пошкоджено та зруйновано понад 1080 одиниць сільськогосподарської техніки та обладнання;

- близько 30 підприємств харчової та переробної галузі зазнали руйнувань, а саме: пошкодження будівель та споруд, виробничого обладнання, складів готової продукції, пошкоджено виробничий та технологічний транспорт;

- зазнали пошкодження або повністю зруйновано 15 хлібоприймальних підприємств, 2 знаходяться на тимчасово окупованих територіях області;

- на деокупованих та ще тимчасово окупованих територіях області перебувають 46 тваринницьких господарств (29,1% від загальної кількості), зокрема, 37 підприємств молочного скотарства, 9 свинарських підприємств, 6 вівчарських та 4 птахівничих. Саме на цих територіях знаходиться більшість сучасних високотехнологічних підприємств галузі молочного скотарства, свинарства та м’ясного птахівництва. Ці підприємства утримували 50% поголів’я великої рогатої худоби, 61% свиней, 46% овець та 48% птиці. Близько 20 тваринницьких господарств суттєво пошкоджені, загинули тисячі голів великої рогатої худоби, десятки тисяч свиней. Деякі тваринницькі підприємства припинили існування.

Станом на 01.12.2023 сільгосптоваровиробники зібрали зернові та зернобобові культури на площі 495,2 тис. га, намолочено 2280,9 тис. тонн (на 23,8% більше порівняно з відповідною датою 2022 року). Зібрано технічні культури на площі 518,6 тис.га, намолочено – 1142,3 тис.тонн. Валовий збір овочевих культур склав 385,6 тис. тонн, картоплі – 535,6 тис. тонн та культур плодово-ягідних – 30,4 тис. тонн.

Стан галузі тваринництва за січень-листопад 2023 року наступний.

У цілому по області вироблено 188,6 тис. тонн молока, що на 0,7% більше, порівняно з аналогічним періодом 2022 року. Продуктивність корів збільшилася у 2,1 рази та склала 6739 кг. Реалізовано худоби та птиці на забій (у живій вазі) усіма категоріями господарств 40,1 тис. тонн, що на 7,5% більше, порівняно з січнем-листопадом 2022 року. Обсяги вирощування худоби та птиці в живій вазі збільшилися у сільськогосподарських підприємствах за цей період в 1,8 рази, зокрема, вирощування ВРХ – на 36,7%, свиней – на 9,8%. Яєць вироблено усіма категоріями господарств 230,9 млн. штук, що на 21,1% менше минулорічного показника.

 

За січень-листопад 2023 року зовнішньоторговельний оборот товарами Харківської області склав 2088,4 млн. дол. США та збільшився порівняно з аналогічним періодом 2022 року на 9,0%.

Експортні поставки зменшились на 11,7% і склали 706,5 млн. дол. США. Імпортні надходження збільшились на 23,8% і склали 1381,9 млн. дол. США.

Негативне сальдо склало 675,5 млн.дол.США (у січні-листопаді 2022 року також негативне – 316,1 млн.дол.США).

Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 0,51 (у січні-листопаді 2022 року – 0,72).

Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами із 148 країн світу.

Разом з тим, у товарній структурі зовнішньої торгівлі протягом січня-листопада 2023 року зафіксовано збільшення у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року експорту по таким товарним групам, на які припадає понад 35%  обсягу експорту:

- Машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання – 0,9% (питома вага – 15,0%);

- Жири та олії тваринного або рослинного походження на 1,8% (питома вага – 13,1%);

- Різні промислові товари – на 12,7% (питома вага 3,2%);

- Мінеральні продукти - у 2,8 рази (питома вага 1,1%);

- Деревина і вироби з деревини – на 27,2% (питома вага 2,0%);

- Взуття, головні убори, парасольки – на 0,7% (питома вага 0,7%);

- Шкури необроблені, шкіра вичинена – на 40,7% ( питома вага 0,3%).

 

Протягом 2023 року, незважаючи на складну економічну ситуацію в країні, а також продовження воєнного стану, споживчий ринок Харківської області поступово мав тенденцію на відновлення. В регіоні працюють майже всі мережі супермаркетів, відновили роботу мережі невеликих продовольчих магазинів, ринки і торговельні майданчики, підприємства ресторанного господарства та сфери побутового обслуговування. Крім того, відкриваються нові крамниці продовольчих, побутових, будівельних товарів тощо.

Оборот роздрібної торгівлі у січні-вересні 2023 року по Харківській області орієнтовно склав понад 68 млрд. грн., по Україні – 1291,1 млрд. грн. Індекс фізичного обсягу обороту роздрібної торгівлі області, у порівняних цінах, за січень-вересень 2023 року до січня-вересня 2022 року збільшився на 38,3% (по Україні – на 11,6%).

Роздрібний товарооборот підприємств (юридичних осіб) у січні-вересні 2023 року по Харківській області орієнтовно склав понад 41 млрд. грн., по Україні – 869,9 млрд. грн. Індекс фізичного обсягу роздрібного товарообороту по області, у порівняних цінах, за січень-вересень 2023 року до січня-вересня 2022 року збільшився на 26,6% (по Україні – на 8,3%).

Актуальні питання у сфері захисту прав споживачів протягом 2023 року висвітлювалися на офіційних веб-сайтах Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області, районних військових адміністрації, органів місцевого самоврядування Харківської області.

 

З початку повномасштабного вторгнення рф на територію України в області значного падіння зазнала галузь будівництва. З серпня 2022 року та протягом 2023 року зафіксовано пожвавлення будівельних робіт за рахунок нового будівництва та проведення ремонтних робіт.

За звітний період з обласного бюджету  профінансовано 39 об’єктів на загальну суму 80731,814 тис.грн., з яких освоєно 78829,606 тис.грн., що передбачалися  частиною IV «Перелік інвестиційних проєктів регіонального розвитку, які планується реалізувати у 2023 році» Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2023 рік.(далі - Програма). Крім того, профінансовано 270 об’єктів на загальну суму 18595,786 тис.грн., з яких освоєно 17196,053 тис.грн., що передбачалися частиною V «Перелік проєктів стосовно відновлення та модернізації об'єктів, що постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України у 2023 році».

В рамках виконання Програми, відповідно до Розпорядження начальника обласної військової адміністрації від 05.06.2023 № 243 В «Про внесення змін до Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2023 рік» Департамент містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації виступав розпорядником коштів у сумі 6 000 000 грн.

За рахунок виділених коштів проведено обстеження технічного стану будівель, що постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України, підготовлено 265 звітів про їх результати на загальну суму 5 826 744 грн.

Станом на 01.01.2024 за рахунок коштів Фонду ліквідації наслідків збройної агресії відновлено: багатоквартирних житлових будинків - 8 об’єктів; об’єктів середньої освіти - 5; об’єктів медичного призначення - 3.

 

В умовах воєнного стану головним завданням було недопущення масового скорочення працівників та соціальний захист і працевлаштування безробітних.

Протягом 2023 року працевлаштовано 8,9 тис. безробітних, з них 1,3 тис. – внутрішньо переміщені особи; залучено до професійного навчання 2,3 тис. безробітних, 1503 осіб отримали ваучери для здійснення перепідготовки та підвищення кваліфікації.

Незважаючи на бойові дії на території області, у 2023 році за рішеннями місцевих рад на організацію громадських та інших робіт тимчасового характеру було направлено майже 34,6 млн. грн., до тимчасових робіт залучено 5,1 тис. безробітних, що надало їм додаткову матеріальну підтримку.

Забезпечено активну інформаційно-консультаційну роботу серед роботодавців області з метою максимального використання діючих законодавчих компенсаторних механізмів, направлених на забезпечення зайнятості населення та ВПО. Зокрема, протягом 2023 року:

- 66 роботодавців та фізичних осіб-підприємців області отримали допомогу по частковому безробіттю у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) на загальну суму 8,2 млн. грн, що дозволило зберегти понад 1,3 тисячі робочих місць;

- 378 роботодавців отримали компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування 855 ВПО, загальна сума до відшкодування склала майже 10,9 млн. грн.;

- 67 роботодавців Харківського регіону отримали майже 500,3 тис. грн компенсації витрат у розмірі єдиного внеску за працевлаштування 105 безробітних, які були працевлаштовані на нові робочі місця у минулому році.

 

Директор Департаменту економіки і

міжнародних відносин Харківської

обласної державної (військової) адміністрації                                     Іван ДУДКА

Ірина Коновалова

Олена Коваленко 0954605017

Уляна Серенко 0504014718