ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення обласної ради «Про присвоєння звання

“Почесний громадянин Харківської області”»

 

До Харківської обласної ради надійшли клопотання командування військових частин Збройних Сил України, трудових колективів, громадських організацій та органів місцевого самоврядування щодо присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області».

Відповідно до пункту 2.7. Положення про звання «Почесний громадянин Харківської області», затвердженого рішенням обласної ради від 26 жовтня 2006 року № 71-V (зі змінами) (далі Положення), зазначені у клопотаннях кандидатури розглянуто Експертною радою з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області» (далі – Експертна рада).

05 жовтня 2022 року до Харківської обласної ради надійшов лист голови Експертної ради (лист від 29.09.2022 вх. № 2806/01-20) з протоколом засідання Експертної ради щодо результатів попереднього розгляду питання про присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області» від 28.09.2022 № 16 (далі – Протокол № 16). Відповідно до підпункту 2.1 протоколу № 16 Експертна рада вирішила підтримати та рекомендувати Харківській обласній раді розглянути на сесії кандидатури на присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області» у 2022 році, з-поміж іншого, Каратуманову Олегу Юрійовичу.

10 лютого 2023 року на підставі протоколу № 16 та інших документів постійна комісія обласної ради з питань антикорупційної та регуляторної політики, законності, боротьби зі злочинністю, регламенту та місцевого самоврядування рекомендувала  погодити доопрацьований проєкт рішення обласної ради «Про присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області» та винести його на пленарне засідання сесії обласної ради (протокол № 36).

14 лютого 2023 року обласна рада прийняла рішення № 492-VIII «Про присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області», у тому числі Каратуманову Олегу Юрійовичу.

16 листопада 2023 року Закарпатський окружний адміністративний суд ухвалив рішення, яким визнав протиправним та скасував рішення обласної ради від 14.02.2023 року за № 492-VIII Про присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області» в частині присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області» Каратуманову Олегу Юрійовичу, депутату Харківської обласної ради.

04 грудня 2023 року до обласної ради надійшов лист Експертної ради № 8 (вх. № 7609/01-20 від 04.12.2023) з протоколом від 29 листопада 2023 року, де підтримано пропозиції та рекомендовано Харківській обласній раді розглянути на сесії обласної ради питання щодо присвоєння звання «Почесний громадянин «Харківської області» у 2023 році Архієпископу Митрофану (Бутинському В.Я.), Смирнову О.В., Гацько А.Ф., Тесленку С.А., Федосенку П.Ю. та Хорошуну Е.М.

У пункті 1.3 рішення Експертної ради від 29 листопада 2023 року зазначено, що з урахуванням рішення Експертної ради з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області» (протокол засідань Експертної ради від 28 вересня 2022 року № 16), враховуючи наявність судового провадження стосовно рішення обласної ради від 14 лютого 2023 року № 492-VIII «Про присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області», пропонується розглянути можливість його остаточного вирішення по суті на сесії ради.

Відповідно до пункту 2.10. Положення протокол засідання Експертної ради разом з іншими документами розглядається на засіданнях постійних комісій обласної ради та разом із відповідним проєктом рішення виноситься на розгляд обласної ради.

Відповідно до пункту 1.4. Положення у період дії на території області чи країни надзвичайного або воєнного стану, враховуючи необхідність відзначення осіб, які зробили вагомий внесок у справу збереження територіальної цілісності держави, захисту суверенітету, з метою вшанування їхнього героїзму звання «Почесний громадянин Харківської області» може бути присвоєно семи особам.

Зважаючи на наведене вище, з метою вшанування та відзначення особистостей, які зробили вагомий внесок у розвиток Харківської області та піднесення її авторитету на державному й міжнародному рівнях, підтримуючи клопотання трудових колективів, громадських організацій та органів місцевого самоврядування, враховуючи рекомендації Експертної ради з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області» (протоколи засідань Експертної ради від 28 вересня 2022 року № 16 та від 29 листопада 2023 року), беручи до уваги висновки постійної комісії з питань антикорупційної та регуляторної політики, законності, боротьби зі злочинністю, регламенту та місцевого самоврядування від 10.02.2023 (протокол № 36), керуючись рішенням обласної ради від  26 жовтня 2006 року № 71-V «Про запровадження обласних відзнак – звання "Почесний громадянин Харківської області" та "Цінний подарунок – годинник з логотипом «Голова Харківської обласної ради»" – і затвердження Положень про них» (зі змінами), підготовлено проєкт рішення обласної ради «Про присвоєння звання “Почесний громадянин Харківської області”».

 

 

Заступник голови

      обласної ради                                                                    Валерія  ДЗЮБА