Звіт (інформація)

про виконання заходів

регіональної цільової Програми розвитку цивільного захисту Харківської області на 2021 – 2023 роки

 

1.    Основні дані.

Регіональна цільова Програма розвитку цивільного захисту Харківської області на 2021 – 2023 роки затверджена рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 8-VIII (зі змінами).

Термін реалізації Програми – 2021  2023 роки.

Замовник розроблення Програми – Департамент цивільного захисту Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

Відповідальний виконавець Програми – Департамент цивільного захисту Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

Виконавці Програми – Департамент цивільного захисту Харківської обласної державної (військової) адміністрації, Департамент масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації  Харківської обласної державної (військової) адміністрації, районні державні (військові) адміністрації, органи місцевого самоврядування, Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області, Міжрегіональний центр гуманітарного розмінування та швидкого реагування Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Харківська обласна комунальна аварійно-рятувальна водолазна служба, в/ч Т0330.

 

2.    Мета програми та результати її досягнення.

Метою Програми є реалізація державної політики у сфері цивільного захисту та зменшення ризиків, які можуть виникати на території Харківської області, до безпечного для населення рівня.

В рамках Програми протягом 2021-2023 років проводились заходи, що стосувалися:

- удосконалення системи оповіщення населення про загрозу виникнення надзвичайних ситуацій або їхнє виникнення та своєчасне і достовірне інформування його про наявну ситуацію та вжиті заходи;

- придбання засобів для здійснення запобіжних заходів у разі загрози виникнення надзвичайної ситуації, ліквідації її наслідків, проведення невідкладних відновлювальних робіт згідно з Номенклатурою та обсягами регіонального матеріального резерву;

- створення умов щодо утримання у постійній готовності Харківської обласної комунальної аварійно-рятувальної водолазної служби до дій за призначенням;

- забезпечення проведення пошукових водолазних робіт, пов’язаних із виявленням та підняттям з води тіл загиблих, водолазного обстеження дна акваторій пляжів, проведення водолазно-технічних робіт на гідроспорудах;

- проведення гуманітарного розмінування деокупованих територій, у тому числі земель сільськогосподарського призначення та інших об’єктів, ймовірно, забруднених вибухонебезпечними предметами внаслідок військової агресії російської федерації.

 

3.    Фінансування.

 

РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОГРАМИ

тис. грн

Джерела фінансування

2021 рік

2022 рік

2023 рік

Всього за 2021-2023 роки

 

План

Факт

План

Факт

План

Факт

План

Факт

Обсяг ресурсів всього, в тому числі:

47 745,5

7 614,657

132 856,0

9 335,554

184 372,432

8 051,244

364 973,932

25 001,455

обласний бюджет

47 745,5

7 614,657

132 856,0

9 335,554

184 372,432

8 051,244

364 973,932

25 001,455

 

4.    Виконання завдань і заходів.

Протягом 2021-2023 років відповідно до Плану заходів щодо реалізації Концепції розвитку та технічної модернізації системи централізованого оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 липня 2018 року № 488-р (зі змінами), було розроблено проєктно-кошторисну та робочу документацію реконструкції територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення (далі – ТАСЦО), отримано позитивний експертний звіт та погоджено з Міністерством цифрової трансформації України, Державною службою України з надзвичайних ситуацій та Управлінням Держспецзв’язку в Харківській області.

З метою забезпечення готовності до використання за призначенням ТАСЦО було проведено її експлуатаційно-технічне обслуговування із заміною 50 блоків управління старого зразка на сучасні цифрові, бездротові, а також забезпечено використання каналів електричного зв’язку та ліній безпосереднього зв’язку для проходження сигналів управління і команд з питань цивільного захисту разом із орендою нежитлової нерухомості для розміщення обладнання ТАСЦО в місті Харків на площах Харківської філії АТ «Укртелеком».

Фінансування Харківської обласної комунальної аварійно-рятувальної водолазної служби надало можливість своєчасно реагувати на надзвичайні події, пов’язані із загибеллю людей на воді, та події техногенного та природного характеру. Так, було здійснено 38 виїздів по обстеженню акваторій, 25 виїздів для підйому затонулих (піднято 20 тіл), проведено 8 пошукових заходів за заявками від Міністерства внутрішніх справ України та 5 водолазних робіт для військових, 582 водолазно-тренувальних спусків та 310 профілактичних заходів. Врятовано 7 осіб на Журавлівському водосховищі.

Крім того, придбання піноутворювача та хімічного поглинача, пально-мастильних матеріалів для підрозділів спеціалізованої протипожежної служби цивільного захисту області забезпечило 17 940 виїздів для гасіння пожеж. У результаті оперативного реагування на пожежі врятовано 690 громадян, вилучено із під завалів 375 осіб та збережено від повного руйнування 394 будинки різної поверховості.

Розповсюдження надрукованих плакатів та листівок стосовно заходів безпеки населення на водних об’єктах в літній період, в період льодоходу, поводження населення з мінно-вибуховими предметами дозволило зберегти життя багатьом громадянам області. Ураховуючи те, що на території області протікає близько 860 річок, загальною довжиною 6 405 км та близько 37% території є потенційно забрудненою вибухонебезпечними предметами, проведення такої роз’яснювальної роботи серед населення було вкрай актуальним. Міжнародними операторами протимінної діяльності проведено серед населення 4 666 інформаційно-роз’яснювальних бесід щодо небезпеки поводження з вибухонебезпечними предметами, на яких були присутні 107 340 громадян.

 

5.    Оцінка ефективності виконання Програми.

У зв’язку з військової агресією російської федерації проти України та обмеженими через це можливостями обласного бюджету, обсяги фінансування заходів Програми були урізані, а деякі заходи не фінансувались взагалі. Реалізація передбачених Програмою заходів здійснювалася в межах виділеного фінансування. Відсоток використаних коштів до передбачених в обласному бюджеті на виконання заходів регіональної цільової програми становить 98%.

Проведена робота в рамках регіональної цільової Програми розвитку цивільного захисту Харківської області на 2021 – 2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 8-VIII (зі змінами), сприяла забезпеченню гарантованого рівня безпеки населення і території від надзвичайних ситуацій, запобіганню виникнення надзвичайних ситуацій, зменшення їх наслідків та забезпечення своєчасного і ефективного реагування на них.

 

 

Заступник директора Департаменту

цивільного захисту Харківської обласної

державної (військової) адміністрації –

начальник управління планування заходів

по запобіганню надзвичайних ситуацій та

забезпечення роботи диспетчерського пункту                         Володимир ЩІТОВ