ЗВІТ

про виконання заходів обласної Програми збереження архітектурної спадщини в Харківській області на 2018 – 2023 роки

 

 

Обласна Програма збереження архітектурної спадщини в Харківській області на 2018-2023 роки, яка затверджена рішенням обласної ради від 07 червня 2018 року № 722–VIІ (зі змінами, внесеними рішенням обласної ради від 11 березня 2021 року № 64–VIІ) (далі – Програма), є комплексною програмою у сфері охорони пам’яток архітектури, містобудування, науки і техніки, садово-паркового мистецтва, ландшафтних.

В період 2018-2023 років Харківською обласною радою кошти на реалізацію заходів обласної Програми збереження архітектурної спадщини на 2018-2023 роки не виділялися.

За координуванням Департаменту було розроблено історико-архітектурні опорні плани історичних населених місць Харківської області, а саме:  м. Куп'янськ, м. Люботин, м. Чугуїв, м. Ізюм, замовниками на їх розробку виступили відповідні органи місцевого самоврядування.

У стадії розроблення та затвердження – історико-архітектурні опорні плани м. Балаклія, м. Богодухів, смт Золочів, м. Красноград, смт Краснокутськ, м. Мерефа, смт Шаровка.

Наказом Міністерства культури, молоді та спору України від 27.02.2020 № 1199 затверджено межі та режими використання зон охорони пам’яток та історичного ареалу м. Харкова, що визначені науково-проектною документацією «Історико-архітектурний опорний план м. Харків та науково-проектна документація щодо визначення меж і режимів використання зон охорони пам’яток та історичних ареалів м. Харків».

На виконання наказу Міністерства культури України від 27.06.2019 № 501 Департаментом містобудування та архітектури обласної державної адміністрації передано до Міністерства культури України повний комплект документів, необхідних для внесення пам’яток архітектури та містобудування Харківської області до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Захід 4 програми був реалізований без залучення фінансування, а саме: 663 пам’ятки містобудування та архітектури місцевого значення, які розташовані у Харківської області були занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України наказом Міністерства культури та інформаційної політики України від 04.06.2020 № 1883.

За період дії Програми здійснено роботи зі страхування пам’яток архітектури, що перебувають на балансі Департаменту містобудування та архітектури обласної державної адміністрації та не мають користувачів, а саме: у 2019 році – на суму 141,6 тис. грн.; у 2020 році – на сумі 98,33 тис. грн.

За рахунок спецкоштів Департаменту виготовлена науково-проєктна документація на невідкладні консерваційні роботи на пам’ятках архітектури національного значення, що перебувають в аварійному стані, а саме:

«Хімічний корпус», охор. 694/3 (м. Харків, вул. Університетська, 16);

«Палац», охор. № 712/1; «Службовий будинок», охор. № 712/2; «Флігелі», охор. № 712/3 та 721/4; «Амбар», охор. № 712/5 (смт Старий Мерчик Богодухівський район);

на пам’ятку архітектури місцевого значення «Будівля УЗПІ /к.хімічний корпус/»:

«Проект реставраційного ремонту фасаду будівлі-пам’ятки архітектури місцевого значення Української інженерно-педагогічної академії за адресою: м. Харків, вул. Університетська, 16 (охоронний № 7455-Ха)».

Департаментом містобудування та архітектури створена система обліку об’єктів культурної спадщини національного та місцевого значення пам’яток архітектури, містобудування, садово-паркового мистецтва, ландшафтних, науки і техніки м. Харків та Харківської області у вигляді електронної бази пам’яток архітектури на веб-сайті arch.kharkov.ua.

За координуванням Мінкультури України завершилась робота щодо наповнення пілотної електронної версії Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Проведена організаційна робота з науковцями Державного підприємства «Всеукраїнський науково-методичний та дослідно-інформаційний центр архітектурної спадщини» (м. Київ) щодо розроблення номінаційного досьє, необхідного для продовження процедури занесення будівлі Держпрому до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, визначена його попередня вартість.

Відповідно до концепції Програми Департамент співпрацював з Харківською обласною прокуратурою та її підрозділами, протягом дії Програми, в частині дотримання чинного пам’яткоохоронного законодавства власниками пам’яток, та замовниками будівельних робіт, що проводились в зонах охорони пам’яток.

Протягом 2018-2023 років проведено 23 засідання Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті містобудування та архітектури обласної державної адміністрації, у тому числі Тимчасової комісії Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини, на яких було розглянуто низку питань та документацію стосовно проведення робіт, ескізних проєктів по об’єктам регіону; питання стосовно збереження історичного середовища, в межах зон охорони м. Харкова, реставрації пам’яток архітектури; актуальні питання стосовно проведення робіт в межах історичного ареалу м. Харкова.

На підставі розпорядження начальника обласної військової адміністрації від 17.07.2023 № 357В, функції органу охорони культурної спадщини Харківської обласної державної (військової) адміністрації по пам’ятках архітектури, містобудування, садово-паркового мистецтва, ландшафтним, науки і техніки від Департаменту містобудування та архітектури обласної державної адміністрації передані до Департаменту культури і туризму обласної державної адміністрації.

 

 

 

Директор Департаменту

містобудування та архітектури

Харківської обласної державної

адміністрації, головний архітектор

області                                                                                Антон  КОРОТОВСЬКИХ