ПОЯСНЮВАЛЬНА  ЗАПИСКА

 

до проєкту рішення сесії Харківської обласної ради

«Про виконання обласної

Програми збереження архітектурної спадщини в Харківській області

на 2018 – 2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради

від 07 червня 2018 року № 722–VIІ (зі змінами)»

 

Обласна Програма збереження архітектурної спадщини в Харківській області на 2018-2023 роки (далі – Програма) розроблена з метою реалізації комплексу заходів щодо забезпечення належного функціонування та використання пам’яток архітектури.  

Ціллю Програми є створення ефективних і сприятливих умов збереження і подальшого розвитку пам’яток архітектури Харківщини.

Основними завданнями Програми є:

занесення об’єктів архітектурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України;

забезпечення розроблення історико-архітектурних опорних планів історичних населених місць Харківської області, а саме: м. Харків , м. Балаклія, м. Богодухів, м. Валки, м. Вовчанськ, м. Зміїв, смт Золочів, м. Ізюм, смт Кегичівка, м. Красноград, смт Краснокутськ, м. Куп'янськ, м. Люботин, м. Мерефа, м. Чугуїв, смт Шарівка;

залучення громадськості до процесів управління та контролю в галузі охорони культурної спадщини шляхом участі у роботі Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації;

формування цифрової бібліотеки пам’яток архітектури;

опрацювання питання щодо удосконалення законодавчого забезпечення охорони та використання об’єктів культурної спадщини, підвищення соціальної відповідальності приватного бізнесу при здійсненні господарської діяльності на об’єктах – пам’ятках архітектури.

На теперішній час, на підставі розпорядження начальника обласної військової адміністрації від 17 липня 2023 року № 357В, здійснено передачу функцій органу охорони культурної спадщини Харківської обласної державної (військової) адміністрації по пам’ятках архітектури, містобудування, садово-паркового мистецтва, ландшафтним, науки і техніки від Департаменту містобудування та архітектури обласної державної адміністрації до Департаменту культури і туризму обласної державної адміністрації.

 

На даному етапі

За поданням Департаменту Міністерством культури та інформаційної політики України підготовлений проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про занесення пам’яток культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України у Харківській області».

Протягом 2018-2023 років проведено 23 засідання Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті містобудування та архітектури обласної державної адміністрації, у тому числі Тимчасової комісії Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини, на яких було розглянуто низку питань та документацію стосовно проведення робіт, ескізних проєктів по об’єктам регіону; питання стосовно збереження історичного середовища, в межах зон охорони м. Харкова, реставрації пам’яток архітектури; актуальні питання стосовно проведення робіт в межах історичного ареалу м. Харкова.

За координуванням Департаменту було розроблено історико-архітектурні опорні плани історичних населених місць Харківської області, а саме: м. Куп'янськ, м. Люботин, м. Чугуїв, м. Ізюм, замовниками на їх розробку виступили відповідні органи місцевого самоврядування.

У стадії розроблення та затвердження – історико-архітектурні опорні плани м. Балаклія, м. Богодухів, смт Золочів, м. Красноград, смт Краснокутськ, м. Мерефа, смт Шаровка.

В період 2018-2023 років Харківською обласною радою кошти на реалізацію заходів обласної Програми збереження архітектурної спадщини на 2018-2023 роки не виділялися.

У зв'язку з тим, що Програма була розроблена на 5 років, а саме 2018-2023 рік, та враховуючи відсутність повноважень у Департаменту функцій охорони культурної спадщини Харківської обласної по пам’ятках архітектури, містобудування, садово-паркового мистецтва, ландшафтним, науки і техніки вважаємо за необхідне винести рішення щодо закриття Програми.

 

 

 

Директор Департаменту

містобудування та архітектури

Харківської обласної державної

адміністрації, головний архітектор

області                                                                                Антон  КОРОТОВСЬКИХ