ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення обласної ради

від _________ 2024 року № ___-VІІІ

(___ сесія VІІІ скликання)

 

ПОРЯДОК

надання субвенції з обласного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення окремих видатків районних рад, спрямованих на виконання їхніх повноважень

1.      Цей Порядок визначає механізм надання субвенції з обласного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення окремих видатків районних рад, спрямованих на виконання їхніх повноважень (далі – субвенція), у межах реалізації заходу «Підтримка належного функціонування субрегіонального рівня (районних рад) шляхом надання субвенції з обласного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення окремих видатків районних рад, спрямованих на виконання їхніх повноважень» (далі – Порядок) комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2022–2024 роки» (далі – Програма), затвердженої рішенням обласної ради від 23 вересня 2021 року № 203-VIIІ (зі змінами).

2.      Порядок розроблено згідно з Бюджетним кодексом України, ст. 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», постановою Кабінету Міністрів України від 26 січня 2022 року № 55 «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення окремих видатків районних рад, спрямованих на виконання їх повноважень» (зі змінами).

3.      Виконавцями заходу Програми є Харківська обласна рада та Харківська обласна державна (військова) адміністрація.

4.      Головним розпорядником субвенції є Департамент фінансів Харківської обласної державної (військової) адміністрації. Розпорядниками субвенції за місцевими бюджетами є районні ради в особі відповідних голів районних рад.

5.      Напрями використання субвенції:

- оплата праці та нарахування на заробітну плату посадових осіб місцевого самоврядування та інших працівників районних рад;

- оплата видатків на утримання та виконання повноважень районних рад.

6.      Надання субвенції головним розпорядником здійснюється відповідно до Порядку перерахування міжбюджетних трансфертів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 грудня 2010 року № 1132 у межах обсягів, передбачених в обласному бюджеті на відповідний рік.

7.      На період воєнного стану у разі, коли населений пункт, що є адміністративним центром району, розташований на території, на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, орган Державної казначейської служби України перераховує субвенцію на підставі звернення головного розпорядника субвенції, підготовленого відповідно до інформації розпорядника про переміщення на іншу територію України. Районна рада протягом трьох календарних днів після здійснення такого переміщення інформує про це Харківську обласну державну (військову) адміністрацію, а обласна військова адміністрація протягом двох календарних днів – головного розпорядника субвенції.

8.       Розпорядники коштів здійснюють реєстрацію бюджетних та фінансових зобов’язань в органах Державної казначейської служби України в межах затверджених кошторисних призначень на відповідний рік.

9.      Розпорядники коштів подають до Харківської обласної ради пропозиції щодо фінансування субвенції з обласного бюджету бюджетам районних рад на виконання власних повноважень за формою, визначеною у додатку 1 до цього Порядку, на підставі фінансових зобов’язань, зареєстрованих у відповідному органі Державної казначейської служби України (далі – Пропозиції).

10.  Збір та узагальнення зазначених Пропозицій здійснюється структурним підрозділом виконавчого апарату обласної ради, відповідальним за територіальний та місцевий розвиток.

11.  Узагальнені Пропозиції щодо фінансування субвенції у розрізі районних рад надаються Харківській обласній державній (військовій) адміністрації щомісячно до 20 числа.

12.  Головний розпорядник субвенції здійснює перерахування коштів субвенції щомісячно до 25 числа.

13.  Розпорядник коштів проводить облік операції з використанням субвенції в бухгалтерському обліку, складає фінансову звітність та подає її до обласної ради до 10 числа щокварталу за формою, визначеною у додатку 2 до цього Порядку.

14.  Аналіз та узагальнення звітної інформації здійснюється структурним підрозділом виконавчого апарату обласної ради, відповідальним за територіальний та місцевий розвиток.

15.  Координацію виконання заходу Програми здійснює структурний підрозділ виконавчого апарату обласної ради, відповідальний за територіальний та місцевий розвиток.  

 

Керуючий справами

виконавчого апарату

обласної ради                                                                 Оксана МАЛИШЕВА