ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до доопрацьованого проєкту рішення обласної ради «Про створення КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ОБЛАСНИЙ КОМБІНАТ ХАРЧУВАННЯ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ»
Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року № 990-р схвалено Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року.
Стратегія реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року (далі за тестом - Стратегія) розроблена відповідно до Конституції України, Закону України “Про освіту”, Указу Президента України від 25 травня 2020 року № 195 “Про Національну стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі”, Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти “Нова українська школа” на період до 2029 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 грудня 2016 року № 988.
Після початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України втрачено майже 4,8 млн. робочих місць, споживча інфляція в червні 2022 року перевищила 20 відсотків. Кількість біженців перевищує 6 млн. осіб, внутрішньо переміщених осіб - близько 5 млн. З огляду на ці та інші глобальні проблеми і виклики, реформа системи шкільного харчування набуває ще більшої актуальності в контексті відновлення України, соціального захисту вразливих верств населення (зокрема категорій осіб, які мають право на безоплатне харчування), а також підтримки психологічного стану громадян через набуття навичок здорового харчування, що особливо важливо в критичних умовах.
З огляду на зазначене, виникла необхідність створення КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ОБЛАСНИЙ КОМБІНАТ ХАРЧУВАННЯ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ з метою забезпечення організації харчування в підприємствах, установах, закладах, організаціях незалежно від підпорядкованості та форм власності, а також діяльність у сфері торгівлі.
Основним видом діяльності Підприємства є:
- організація харчування у дошкільних, загальноосвітніх закладах, закладах фахової передвищої освіти, закладах вищої освіти та інших навчальних закладах різних форм власності;
- організація харчування громадян у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності;
- організація харчування бездомних осіб у центрах обліку, закладах соціального захисту для бездомних осіб, а також осіб, звільнених із місць позбавлення волі, які мешкають у центрах соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі;
- організація харчування осіб у психоневрологічних інтернатах, геріатричних пансіонатах, реабілітаційних установах, територіальних центрах соціального обслуговування;
- організація харчування у закладах фізичної культури і спорту;
- організація харчування у закладах культури.
Частиною п’ятою статті 57 Господарського кодексу України вказано, що Статут (положення) затверджується власником майна (засновником) суб'єкта господарювання чи його представниками, органами або іншими суб'єктами відповідно до закону.
Відповідно до пункту 2 статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань містяться, окрім інших, відомості про види діяльності юридичної особи.
Види економічної діяльності визначені у Національному класифікаторі України «КЛАСИФІКАЦІЯ ВИДІВ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДК 009:2010», який набрав чинність з 01 січня 2012 року згідно із Наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики № 530 від 29.11.2010 (зі змінами).
Загальні правила визначення основного виду економічної діяльності підприємства викладені в Методиці визначення основного виду економічної діяльності в Реєстрі статистичних одиниць, затвердженій наказом Державної служби статистики України від 14.12.2021 № 305 (зі змінами).
Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року № 990-р «Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023-2024 роках», Господарського кодексу України, Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», наказу Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 29.11.2010 № 530 (зі змінами), наказу Державної служби статистики України від 14.12.2021 № 305, пункту 20 частини першої статті 43, статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» підготовлено проєкт рішення обласної ради «Про створення КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ОБЛАСНИЙ КОМБІНАТ ХАРЧУВАННЯ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ».
Директор Департаменту науки
і освіти Харківської обласної
(військової) адміністрації Ольга БЕЗПАЛОВА