ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення Харківської обласної ради

від «____» _________ 2024 № ____-VIII

 

 

ПОРЯДОК

утворення, організації діяльності та ліквідації  Наглядової ради комунального підприємства, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області

 

1.     Порядок утворення, організації діяльності та ліквідації Наглядової ради комунального підприємства, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області (далі за текстом - Порядок), визначає процедуру утворення, організації діяльності та ліквідації Наглядової ради комунального підприємства, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області (далі за текстом – Наглядова рада).

2.     Харківська обласна рада приймає рішення про утворення Наглядової ради за наявності одного або більше із визначених у додатку до цього Порядку критеріїв, відповідно до яких утворення Наглядової ради є обов’язковим на комунальних підприємствах, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області (далі за текстом – підприємство).

3.      Організація роботи Наглядової ради, права та обов’язки членів Наглядової ради, порядок проведення засідань Наглядової ради, припинення повноважень члена Наглядової ради визначаються в Положенні про Наглядову раду комунального підприємства, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, яке затверджується рішенням Харківської обласної ради.

4.     У рішенні Харківської обласної ради про створення Наглядової ради зазначається повне найменування підприємства, його юридична та фактична адреса, затверджується кількісний склад членів Наглядової ради та строк дії повноважень членів Наглядової ради.

5. Кількісний склад членів Наглядової ради затверджується рішенням Харківської обласної ради від 5 до 11 осіб.

6. Членами Наглядової ради є депутати обласної ради (не більше двох осіб від однієї фракції та позафракційні депутати).

7. Кандидатури до персонального складу Наглядової ради від фракцій надають керівники фракцій у відповідному зверненні на ім’я голови Харківської обласної ради після прийняття рішення про створення Наглядової ради.

Позафракційні депутати особисто подають на ім’я голови Харківської обласної ради відповідну заяву після прийняття рішення про створення Наглядової ради.

8. Персональний склад Наглядової ради затверджується розпорядженням голови Харківської обласної ради після прийняття рішення про створення Наглядової ради.

Зміни до персонального складу Наглядової ради вносяться в  порядку, відповідно до якого затверджувався її персональний склад, шляхом видання розпорядження голови Харківської обласної ради за поданням голови Наглядової ради (рішення Наглядової ради), достроково – за ініціативи члена Наглядової ради (заява до голови Харківської обласної ради) або за зверненням голови фракції до голови Харківської обласної ради (щодо відкликання члена, з обґрунтуванням причин).

9. Строк повноважень членів Наглядової ради складає від 3-х до 5-ти років і визначається в рішенні Харківської обласної ради про створення Наглядової ради.

Строк повноважень члена Наглядової ради не може бути більшим строку дії повноважень депутата обласної ради, на який його було обрано.

10. Членом Наглядової ради не може бути депутат, який:

-    є працівником підприємства або протягом попередніх 3-х років працював на цьому підприємстві;

-    є близькою особою або членом сім’ї посадових осіб підприємства (керівника, заступників керівника, головного бухгалтера, керівників структурних підрозділів).

11. Член Наглядової ради має відповідати усім вимогам, встановленим цим Порядком, протягом усього строку виконання ним повноважень члена Наглядової ради.

12. Член Наглядової ради має бути компетентним у таких сферах: фінанси, стратегічне планування та основна господарська діяльність підприємства.

13. Член Наглядової ради не може:

-  входити до складу Наглядової ради цього підприємства понад два строки поспіль;

-  одночасно бути членом Наглядових рад в інших підприємствах.

Після закінчення двох строків повноважень особи як члена Наглядової ради, така особа може бути обраною членом Наглядової ради на іншому підприємстві.

14. Повноваження всіх членів Наглядової ради припиняються наступного дня після закінчення строку, визначеного в рішенні Харківської обласної ради.

15. У разі закінчення строку повноважень членів Наглядової ради, за умови  відповідності підприємства критеріям, визначеним у додатку до цього Порядку, формується новий склад Наглядової ради.

Формування нового складу Наглядової ради починається за два місяці до закінчення повноважень членів Наглядової ради відповідно до прийнятого рішення Харківської обласної ради.

16. Протоколи засідань Наглядової ради та документи Наглядової ради зберігаються за місцем роботи Наглядової ради не більше 5-ти років. Після закінчення повноважень членів Наглядової ради всі документи Наглядової ради передаються на підприємство для передачі до архіву підприємства або для передачі підприємством до відповідних архівних установ.

17. Про прийняті рішення Наглядова рада повідомляє керівника підприємства та Харківську обласну раду протягом 5-ти робочих днів після прийняття такого рішення.

18. Протоколи засідань Наглядової ради протягом 5-ти робочих днів після проведення засідання оприлюднюються на офіційному вебсайті підприємства.

19.   Наглядова рада має право вимагати від підприємства всі необхідні для своєї діяльності документи, особисті пояснення від посадових осіб підприємства з питань, віднесених до повноважень Наглядової ради.

20.   Члени Наглядової ради зобов'язані не допускати розголошення конфіденційної інформації, що стала їм відома в процесі виконання своїх повноважень.

21. Харківська обласна рада забезпечує наявність у складі Наглядової ради достатньої кількості членів з метою виконання покладених на Наглядову раду функцій.

22. Наглядова рада діє на громадських засадах, керуючись принципами колегіальності й гласності при ухваленні рішень, прозорості та підзвітності.

Члени Наглядової ради здійснюють свої повноваження на безоплатній основі.

23. Ліквідація Наглядової ради здійснюється за рішенням Харківської обласної ради у разі:

-    невідповідності підприємства критеріям, визначеним у додатку до цього Порядку;

-    відсутності (неможливості набрати) необхідної кількості членів Наглядової ради;

-    звернень, з обґрунтуванням причин, депутатів Харківської обласної ради, постійних комісій Харківської обласної ради;

-    припинення (реорганізації або ліквідації) підприємства.

24. Матеріально-технічне та організаційне забезпечення діяльності Наглядової ради покладається на голову Наглядової ради та керівника підприємства.

 

 

Керуючий справами

виконавчого апарату обласної ради                              Оксана МАЛИШЕВА

 

 


Додаток

до Порядку утворення, організації діяльності та ліквідації Наглядової ради комунального підприємства, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

Критерії, відповідно до яких утворення Наглядової ради комунального підприємства, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, є обов’язковим

 

1.  Середньооблікова чисельність працівників за звітній (фінансовий) рік перевищує 50 осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) перевищує 70 мільйонів гривень.

2.  Необхідність проведення дій, спрямованих на підвищення та/або відновлення платоспроможності підприємства ( у випадку наявності ризиків банкрутства підприємства, за наявності висновків незалежних аудиторів).

3.  Обов’язковість утворення Наглядової ради передбачена чинним законодавством України.

 

 

 

Керуючий справами

виконавчого апарату обласної ради                              Оксана МАЛИШЕВА