ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проєкту рішення  Харківської обласної ради

 

Про затвердження Порядку використання коштів обласного бюджету на відшкодування особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, частини вартості отриманих послуг за самостійне санаторно-курортне лікування (отримання рекреаційних послуг) на території Харківської області

 

І. Орґрунтування необхідності прийняття проєкту рішення, цілей, завдань і основних його положень.

Проєкт рішення розроблений з метою визначення алгоритму дій  використання коштів обласного бюджету на реалізацію підпункту 1.2.2. пункту 1.2. підрозділу 1. «Забезпечення умов для адаптації захисників і захисниць України до цивільного життя» розділу 8. «Завдання та заходи комплексної Програми підтримки Захисників і Захисниць України та членів їхніх сімей в Харківській області на 2024 – 2028 роки» шляхом затвердження відповідного Порядку використання коштів обласного бюджету на відшкодування особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, частини вартості отриманих послуг за самостійне санаторно-курортне лікування (отримання рекреаційних послуг) на території Харківської області.

 

ІІ. Обґрунтування очікуваних соціально-економічних, правових та інших результатів, у разі реалізації рішення.

Застосування затвердженого рішенням обласної ради Порядку використання коштів обласного бюджету на відшкодування особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, частини вартості отриманих послуг за самостійне санаторно-курортне лікування (отримання рекреаційних послуг) на території Харківської області визначить правове поле дій посадових осіб органів місцевого самоврядування та інших органів, задіяних у виконані заходу, забезпечить адресність виплати коштів за цільовим призначенням.

 

ІІІ. Посилання на нормативно-правові акти, відповідно до яких було розроблено даний проєкт рішення.

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; постанова Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року № 1231 «Про затвердження Порядку відбору банків, через які здійснюється виплата пенсій, грошової допомоги, виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням та заробітної плати працівникам бюджетних установ» (зі змінами); рішення Харківської обласної ради від 23 грудня 2023 року № 728-VIIІ «Про затвердження комплексної Програми підтримки захисників і захисниць України та членів іхніх сімей в Харківській області на 2024–2028 роки» (зі змінами).

 

IV. Фінансово-економічне обґрунтування.

Передбачена програмою сума коштів дозволить проводити часткове відшкодування витрат за самостійне санаторно-курортне лікування (отримання рекреаційних послуг) на території Харківської області особам з інвалідністю внаслідок війни та розрахована виходячи з кількості отримувачів - 250 осіб на рік.

Реалізація заходу не потребує у 2024 році виділення додаткових коштів з обласного бюджету та здійснюватиметься у межах асигнувань, передбачених в місцевих бюджетах на відповідний рік.

 

 

 

В.о. директора Департаменту

соціального захисту населення

Харківської обласної державної

(військової) адміністрації                                                         Тетяна ПЕЧУРА