ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проєкту рішення Харківської обласної ради

 

«Про затвердження Порядку призначення та виплати обласних стипендій і персональних стипендій імені О.С. Масельського студентам закладів вищої освіти та закладів фахової передвищої освіти та Порядку призначення та виплати обласних іменних стипендій в галузі науки видатним та обдарованим молодим науковцям»

 

І. Обґрунтування необхідності прийняття проєкту рішення, цілей, завдань і основних його положень.

Проєкт рішення розроблений з метою вдосконалення системи підтримки  студентської молоді закладів вищої та фахової передвищої освіти; видатних науковців і талановитої наукової молоді Харківщини.

 

ІІ. Обґрунтування очікуваних соціально-економічних, правових та інших результатів, у разі реалізації рішення.

Застосування затверджених рішенням обласної ради Порядку призначення та виплати обласних стипендій і персональних стипендій імені О.С. Масельського студентам закладів вищої освіти та закладів фахової передвищої освіти  і Порядку виплати обласних іменних стипендій в галузі науки видатним та обдарованим молодим  науковцям забезпечить  ефективне та цільове використання коштів обласного бюджету з метою соціальної підтримки студентів, які найбільше відзначились у навчанні, науковій та громадській діяльності, відзначення особистих досягнень видатних науковців і підтримку обдарованої наукової молоді Харківщини.

 

ІІІ. Посилання на нормативно-правові акти, відповідно до яких було розроблено даний проєкт рішення.

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», рішення  обласної ради від 20 лютого 2024 року № 787-VIII «Про затвердження обласної Програми розвитку освіти «Освіта незламної Харківщини» на 2024 – 2028 роки».

 

IV. Фінансово-економічне обґрунтування.

Реалізація заходу щодо виплати обласних стипендій у 2024-2028 роках потребує передбачення в обласному бюджету Харківської області коштів у сумі 9 000,0 тис. грн (по 1800,0 тис. грн щороку).

Реалізація заходу у 2024 році потребує внесення змін до обласного бюджету Харківської області шляхом перерозподілу між бюджетними програмами видатків, передбачених на освіту та виділення асигнувань на виконання заходів Програми розвитку освіти «Освіта незламної Харківщини» на 2024 – 2028 роки у сумі 1800,0 тис. грн.

 

 

Директор Департаменту

науки і освіти Харківської

обласної державної адміністрації                                            Ольга БЕЗПАЛОВА