ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проєкту рішення Харківської обласної ради

 

«Про затвердження Порядку надання адресної грошової допомоги на часткову компенсацію оплати навчання захисникам і захисницям України, які є мешканцями Харківської області та здобувають вищу освіту у закладах вищої освіти Харківської області за рахунок власних коштів»

 

 

І. Обґрунтування необхідності прийняття проєкту рішення, цілей, завдань і основних його положень.

        Проєкт рішення розроблений з метою визначення алгоритму дій використання коштів обласного бюджету на реалізацію підпункту 2.2.1 пункту 2 «Надання додаткових гарантій у сфері соціального захисту захисникам і захисницям України» розділу 8. «Завдання та заходи комплексної Програми підтримки захисників і захисниць України та членів їхніх сімей в Харківській області на 2024 – 2028 роки» шляхом затвердження відповідного Порядку надання адресної грошової допомоги на часткову компенсацію оплати навчання захисникам і захисницям України, які є мешканцями Харківської області та здобувають вищу освіту у закладах вищої освіти Харківської області за рахунок власних коштів.

 

ІІ. Обґрунтування очікуваних соціально-економічних, правових та інших результатів, у разі реалізації рішення.

        Застосування затвердженого рішенням обласної ради Порядку надання адресної грошової допомоги на часткову компенсацію оплати навчання захисникам і захисницям України, які є мешканцями Харківської області та здобувають вищу освіту у закладах вищої освіти Харківської області за рахунок власних коштів, забезпечить ефективне та цільове використання коштів обласного бюджету, визначить правове поле дій посадових осіб органів місцевого самоврядування та інших органів, задіяних у виконані заходу.

 

ІІІ. Посилання на нормативно-правові акти, відповідно до яких було розроблено даний проєкт рішення.

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», постанова Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року № 1231 «Про затвердження Порядку відбору банків, через які здійснюється виплата пенсій, грошової допомоги, виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням та заробітної плати працівникам бюджетних установ» (зі змінами), рішення Харківської обласної ради від 23 грудня 2023 року № 728-VIIІ «Про затвердження комплексної Програми підтримки захисників і захисниць України та членів їхніх сімей в Харківській області на 2024–2028 роки».

 

IV. Фінансово-економічне обґрунтування.

Реалізація заходу щодо надання адресної грошової допомоги на часткову компенсацію оплати навчання захисникам і захисницям України у 2024-2028 роках потребує передбачення в обласному бюджеті Харківської області коштів у сумі 10 000,0 тис. грн (по 2000,0 тис. грн щороку).

         Реалізація заходу у 2024 році потребує внесення змін до обласного бюджету Харківської області шляхом перерозподілу між бюджетними програмами видатків, передбачених на освіту на виконання заходів комплексної Програми підтримки захисників і захисниць України та членів їхніх сімей в Харківській області на 2024 – 2028 роки у сумі 2000,0 тис. грн.

 

 

Директор Департаменту

науки і освіти Харківської

обласної державної адміністрації                                            Ольга БЕЗПАЛОВА