ЗАТВЕРДЖЕНО

 

Рішення обласної ради 

від «___» ______  2024 року  № _______

(_____сесія _____ скликання)

 

 

 

ПОРЯДОК

нагородження щорічною відзнакою кращих практик упровадження реформи  харчування серед територіальних громад Харківської області

 

І. Загальні положення

 

1.1. Цей Порядок регламентує механізм визначення кращих практик упровадження реформи харчування серед територіальних громад області (далі – кращі практики) та відзначення переможців. 

 

1.2. Метою запровадження щорічної відзнаки кращих практик є заохочення до упровадження  реформи шкільного харчування, визначення та висвітлення кращих практик, сприяння формуванню в учасників освітнього процесу принципів здорового, правильного, корисного харчування як складової створення безпечного освітнього середовища, здорового способу життя.

 

1.3. Кращі практики визначаються  шляхом проведення конкурсу серед  закладів загальної середньої освіти територіальних громад Харківської області, в яких здійснюється реалізація реформи шкільного харчування (далі – Учасники).

 

1.4. Відзнака кращих практик упровадження реформи  харчування серед територіальних громад Харківської області (далі – Відзнака) – нагорода, що вручається закладам загальної середньої освіти територіальних громад Харківської області, які найефективніше впроваджують та реалізовують реформу  шкільного харчування, що започаткована в Україні.

 

1.5. Відзнака являє собою диплом та пам’ятний кубок.

 

1.6. Організатором визначення кращих практик  є Департамент науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації (далі – Організатор).

         

ІІ. Умови участі у конкурсі та порядок 

визначення кращих практик

 

2.1. Головними завданнями визначення кращих практик є:

привернення уваги громадськості до питань здорового харчування, а саме:

розширення уявлення громадян про здорове харчування;

формування навичок здорового, правильного, корисного харчування, як залогу збереження здоров’я;

розвиток творчої активності учасників освітнього процесу та прищеплення навичок дослідницької діяльності в галузі харчування;

виховання культури харчування та формування правильної харчової поведінки у здобувачів освіти.

 

2.2. Визначення кращих практик проводиться щороку у період з 15 січня до 15 лютого.

 

2.3. До 15 січня  Учасники направляють до Експертної групи, утвореної відповідно до цього Порядку, подання з пропозицією вивчення досвіду та результатів роботи з реалізації реформи шкільного харчування.

До подання додаються:

опис практики реалізації реформи шкільного харчування в закладі загальної середньої освіти, виходячи з критеріїв, визначених пунктом 4.1. розділу ІV цього Порядку,  у форматі Microsoft Word, шрифт – Times New Roman, кегль (розмір літер) 14, міжрядковий інтервал – 1,5. Мова – українська. Поля сторінок: ліве – 3 см, праве – 1 см, нижнє, верхнє – 2 см (у довільній формі обсягом до 5 сторінок).

Фотографії в електронному форматі, відео, презентації у програмі PowerPoint 2016 тощо, що висвітлюють системність та результативність організації харчування в закладі загальної середньої освіти.

 

ІІІ. Порядок утворення та роботи Експертної комісії

         

3.1. Для розгляду матеріалів, поданих відповідно до пункту 2.3. розділу ІІ цього Порядку, утворюється Експертна комісія у кількості не менше 5 осіб. Персональний склад експертної комісії затверджується наказом директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

 

3.2. До складу Експертної комісії входять голова, заступник голови, секретар, члени комісії. До складу Експертної комісії включаються представники Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації, представники закладів вищої та фахової передвищої освіти, Державної установи «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області (за згодою).

                                                                                                   

3.3. Робота Експертної комісії проводиться у формі засідань. Засідання Експертної комісії є правоможним, якщо у його роботі бере участь не менше 2/3 її персонального складу. Засідання експертної комісії веде голова, а у разі його відсутності – заступник голови.

 

3.4. Рішення Експертної комісії приймаються простою більшістю голосів присутніх на засіданні членів Експертної комісії шляхом відкритого голосування та оформлюється протоколом. У разі рівного розподілу голосів голос головуючого є вирішальним.

Члени Експертної комісії можуть брати участь у засіданні дистанційно з використанням можливостей інформаційно-комунікаційних та цифрових технологій, зокрема через відеоконференцзв'язок, за умови забезпечення їх належної аутентифікації.

 

3.5. Експертна  комісія здійснює свою діяльність на принципах законності, незалежності, неупередженості, доброчесності, толерантності, професіоналізму, колегіальності, об'єктивності та обґрунтованості прийнятих нею рішень.

 

3.6. Члени Експертної комісії при голосуванні або обговоренні кандидатів не можуть мати реального чи потенційного конфлікту інтересів відповідно до Закону України «Про запобігання корупції».

 

3.7. Експертна комісія у період з 15 січня до 15 лютого вивчає подані матеріали, організацію системи харчування та досвід роботи в цьому напрямі кожного з Учасників, оцінює її ефективність,  аналізує результати, визначає Учасників, у яких наявні кращі практики реалізації реформи харчування.

У разі потреби Експертна комісія має право ознайомитися з кращими практиками організації харчування безпосередньо в закладі освіти, провести анкетування, опитування, співбесіду з учасниками освітнього процесу.

         

ІV. Критерії оцінювання та визначення переможців

 

4.1. Визначення кращих практик здійснюється за критеріями:

системність упровадження реформи шкільного харчування в закладах загальної середньої освіти територіальної громади;

дієва участь органів місцевого самоврядування у запровадженні реформи харчування та організації здорового, якісного харчування в закладах загальної середньої освіти;

обізнаність учасників освітнього процесу щодо реформування шкільного харчування;

наявність їдальні / харчоблока, що обладнані за сучасними вимогами;

наявність кваліфікованого штату працівників харчоблоків та їдалень, у тому числі сестри медичної з дієтичного харчування;

дотримання нормативності приготування страв;

дотриманні санітарних умов, естетичність оформлення зали для прийому їжі;

ведення відповідної документації з організації харчування в закладі освіти;

наявність динаміки збільшення кількості учнів, що харчуються в закладі освіти;

позитивні відгуки учасників освітнього процесу про організацію та якість харчування в закладі освіти.

Кожний критерій оцінюється від 0 до 5 балів. Максимально можлива кількість набраних учасником балів – 50.

                   

4.2. Переможцями визначаються три Учасники, які набрали найбільшу кількість балів. 

V. Нагородження переможців

 

5.1. Нагородження переможців Відзнакою може проводитися очно або у форматі онлайн. Форма проведення нагородження визначається Організатором.

 

5.2. Кращі практики  рекомендуються до оприлюднення у медіа, на офіційних вебсайтах органів управління у сфері освіти.

 

VІ. Фінансове забезпечення Відзнаки

 

Фінансування витрат на проведення конкурсу здійснюється за рахунок коштів, передбачених в обласному бюджеті Харківської області на реалізацію комплексної регіональної програми «Якісне та корисне харчування в закладах Харківщини» на період 2024 – 2027 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 20 лютого 2024 року №829-VIII, а також за рахунок коштів, не заборонених чинним законодавством.

 

 

Керуючий справами виконавчого

апарату обласної ради                                                        Оксана МАЛИШЕВА