ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення Харківської обласної ради

Про затвердження Порядку нагородження щорічною відзнакою кращих практик упровадження реформи  харчування серед територіальних громад Харківської області

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

          Проєкт рішення розроблено відповідно до п. 12.2. комплексної регіональної програми «Якісне та корисне харчування в закладах Харківщини» на період 2024 – 2027 роки та з метою затвердження Порядку відзнаки кращих практик упровадження реформи шкільного харчування в Харківській області. Упровадження зазначеного Порядку сприятиме реалізації реформи системи харчування в закладах освіти Харківської області.

 

2. Мета і завдання прийняття рішення.

Наявність рішення Харківської обласної ради «Про затвердження Порядку відзнаки кращих практик упровадження реформи шкільного харчування» сприятиме: удосконаленню та розвитку системи шкільного харчування, забезпеченню державних гарантій соціального захисту населення, створенню безпечного середовища в закладах освіти Харківської області, забезпеченню щоденного харчування відповідно до санітарно-гігієнічних вимог.

 

3. Загальна характеристика та основні положення проєкту рішення.

  Проєкт рішення Харківської обласної ради «Про затвердження Порядку відзнаки кращих практик упровадження реформи шкільного харчування» визначає терміні та механізм відзначення, нагородження та оприлюднення системи та результатів реалізації реформи харчування в закладах загальної середньої освіти Харківської області за рахунок коштів, передбачених в обласному бюджеті на реалізацію Комплексної регіональної програми «Якісне та корисне харчування в закладах Харківщини» на 2024 – 2027 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 20.02.2024 № 785-VIII.

 

4. Правові аспекти.

          Цей проєкт рішення Харківської обласної ради ґрунтується на нормах:

Конституція України, Закони України «Про систему громадського здоров'я», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про місцеве самоврядування в Україні» відповідно до статей 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» обласна рада обласна рада.

 

5. Фінансово-економічне обґрунтування.

Реалізація рішення потребує виділення коштів у 2024 – 2027 роках з обласного бюджету Харківської області.

Нагородження щорічною відзнакою кращих практик упровадження реформи  харчування у 2024-2027 роках потребує передбачення в обласному бюджету Харківської області коштів у сумі 40,0 тис грн (по 10,0 тис. грн щороку).

Реалізація заходу у 2024 році потребує внесення змін до обласного бюджету Харківської області шляхом перерозподілу між бюджетними програмами видатків, передбачених на освіту та виділення асигнувань на виконання заходів Комплексної регіональної програми «Якісне та корисне харчування в закладах Харківщини» на 2024 — 2027 роки у сумі 10,0 тис. грн.

 

6. Громадське обговорення.

Проєкт рішення не потребує проведення громадського обговорення.

 

7. Запобігання корупції.

У проєкті рішення відсутні правила і процедури, що можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень або правопорушень, пов’язаних з корупцією.

 

8. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття рішення.

          Прийняття рішення Харківською обласною радою «Про затвердження Порядку відзнаки кращих практик упровадження реформи шкільного харчування» сприятиме формуванню в учасників освітнього процесу позитивного іміджу здорового, корисного та якісного харчування як запоруку власного здоров’я, формуванню навичок культури харчування.

 

 

Директор Департаменту                                                             Ольга БЕЗПАЛОВА