ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення Харківської обласної ради «Про затвердження Порядку  проведення обласного конкурсу «Школа, безпека, здоров’я, безбар’єрність»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

Проєкт рішення розроблено з метою затвердження Порядку проведення обласного конкурсу «Школа, безпека, здоров’я, безбар’єрність» (далі – Конкурс) та отримання грошової винагороди закладам освіти, визначених переможцями. Упровадження зазначеного Порядку сприятиме розвитку безпечної інфраструктури закладів освіти, створенню сучасного універсального дизайну в закладі освіти, освітнього середовища для забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами на здобуття освіти, соціальної адаптації та важливих для їх життя компетентностей.

 

2. Мета і завдання прийняття рішення.

Наявність рішення Харківської обласної ради «Про затвердження Порядку проведення обласного конкурсу «Школа, безпека, здоров’я, безбар’єрність» сприятиме: створенню рівних і безпечних умов здобуття освіти, організації безпечного освітнього середовища для інтеграції та соціальної адаптації дітей з особливими освітніми потребами, формуванню компетентностей безпеки та збереження здоров’я в учасників освітнього процесу у закладах загальної середньої освіти з інклюзивним навчанням та спеціальною освітою Харківської області.

Порядок визначає процедуру проведення обласного конкурсу «Школа, безпека, здоров’я, безбар’єрність» та виплату грошової винагороди закладам освіти, визначених переможцями, за рахунок коштів, передбачених в обласному бюджеті на реалізацію регіональної Програми розвитку освіти «Освіта незламної Харківщини» на 2024-2028 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 20.02.2024 № 787-VIII.

 

3. Загальна характеристика та основні положення проєкту рішення.

          Проєкт рішення Харківської обласної ради «Про затвердження Порядку проведення обласного конкурсу «Школа, безпека, здоров’я, безбар’єрність» сприятиме удосконаленню та розвитку діяльності сучасного закладу освіти; підвищення соціального статусу його працівників; виявлення кращих підходів до забезпечення функціонування та розвитку закладів освіти з інклюзивним навчанням та спеціальною освітою Харківської області.

 

4. Правові аспекти.

          Цей проєкт рішення Харківської обласної ради ґрунтується на нормах:

Конституції України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про повну загальну середню освіту», «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», від 13 грудня 2016 року № 533/2016 «Про заходи, спрямовані на забезпечення додержання прав осіб з інвалідністю», постанов Кабінету Міністрів України від 15.09.2021 № 957 «Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання у закладах загальної середньої освіти», від 12.07.2017 № 545 «Про затвердження Положення про інклюзивно-ресурсний центр», наказу Міністерства освіти і науки України від 08.06.2018 № 609 «Про затвердження Примірного положення про команду психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами в закладі загальної середньої та дошкільної освіти».

 

5. Фінансово-економічне обґрунтування.

Реалізація рішення потребує виділення коштів у 2024 – 2028 роках з обласного бюджету Харківської області.

Реалізація заходу щодо нагородження Переможців конкурсу дипломами та грошовими винагородами у 2024-2028 роках потребує передбачення в обласному бюджету Харківської області коштів у сумі 4500 тис грн (по 900,0 тис. грн щороку).

Реалізація заходу у 2024 році потребує внесення змін до обласного бюджету Харківської області шляхом перерозподілу між бюджетними програмами видатків, передбачених на освіту та виділення асигнувань на виконання заходів Програми розвитку освіти «Освіта незламної Харківщини» у сумі 900,0 тис. грн.

 

6. Громадське обговорення.

Проєкт рішення не потребує проведення громадського обговорення.

 

7. Запобігання корупції.

У проєкті рішення відсутні правила і процедури, що можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень або правопорушень, пов’язаних з корупцією.

 

8. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття рішення.

          Прийняття рішення Харківською обласною радою «Про затвердження Порядку проведення обласного конкурсу «Школа, безпека, здоров’я, безбар’єрність» сприятиме формуванню цілісної системи, спрямованої на забезпечення процесу функціонування та розвитку закладів освіти з інклюзивним навчанням та спеціальною освітою  Харківської області.

 

 

 

Директор Департаменту                                                             Ольга БЕЗПАЛОВА