ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення Харківської обласної ради «Про затвердження Положення про обласний конкурс на отримання стипендії імені Героя України Станіслава Партали для здобувачів освіти в закладах освіти Харківської області»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

          Проєкт рішення розроблено з метою затвердження Положення про обласний конкурс на отримання стипендії імені Героя України Станіслава Партали для здобувачів освіти в закладах освіти Харківської області. Упровадження зазначеного Положення сприятиме формуванню в дітей та молоді національно-патріотичного світогляду, підготовку до оволодіння початковою військовою підготовкою, військовими професіями та готовності громадянина до виконання обов’язку із захисту незалежності і територіальної цілісності України.

 

2. Мета і завдання прийняття рішення.

Наявність рішення Харківської обласної ради «Про затвердження Положення про обласний конкурс на отримання стипендії імені Героя України Станіслава Партали для здобувачів освіти в закладах освіти Харківської області» сприятиме: удосконаленню та розвитку цілісної регіональної політики національно-патріотичного виховання шляхом формування в памолоді психологічної та фізичної, морально-духовної готовності до служби в Збройних Силах України, задоволення потреби підростаючого покоління у постійному вдосконаленні своєї підготовки до захисту України.

Положення визначає механізм призначення та виплати стипендії імені Героя України Станіслава Партали для учнів закладів загальної середньої та професійної  (професійно-технічної) освіти, студентів (курсантів) закладів вищої та фахової передвищої  освіти Харківської області за рахунок коштів, передбачених в обласному бюджеті на реалізацію регіональної Програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2024 – 2028 роки, затвердженої рішенням обласної ради від  20 лютого 2024 року № 785-VIII.

 

3. Загальна характеристика та основні положення проєкту рішення.

          Проєкт рішення Харківської обласної ради «Про затвердження Положення щодо забезпечення організації та проведення обласного конкурсу на отримання стипендії імені Героя України Станіслава Партали для здобувачів освіти в закладах освіти Харківської області» сприятиме формуванню в учнів та студентів (курсантів) високої громадянської свідомості на засадах українських традицій, поваги до героїзації осіб, які віддали життя за незалежність і територіальну цілісність України.

 

4. Правові аспекти.

          Цей проєкт рішення Харківської обласної ради ґрунтується на нормах:

Конституції України, Законів України «Про місцеве самоврядування в № 286/2019 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання», постанови Кабінету Міністрів України від 09.10.2020 № 932 «Про затвердження плану дій щодо реалізації Стратегії національно-патріотичного виховання на 2020-2025 роки», постанови Кабінету Міністрів України від 30.06.2021 № 673 «Про затвердження Державної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на період до 2025 року та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», розпорядження Кабінету Міністрів України від 09.10.2020 № 1233-р «Про схвалення Концепції Державної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на період до 2025 року», наказ Міністерства освіти і науки України від 06.06.2022 № 527 «Про деякі питання національно-патріотичного виховання в закладах освіти України та визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства освіти і науки України від 16.06.2015 № 641».

 

5. Фінансово-економічне обґрунтування.

Реалізація рішення потребує виділення коштів у 2024 – 2028 роках з обласного бюджету Харківської області у сумі 750,0 тис. грн. (щороку – 150,0 тис. грн.).

 

6. Громадське обговорення.

Проєкт рішення не потребує проведення громадського обговорення.

 

7. Запобігання корупції.

У проєкті рішення відсутні правила і процедури, що можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень або правопорушень, пов’язаних з корупцією.

 

8. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття рішення.

          Прийняття рішення Харківською обласною радою «Про затвердження Положення про обласний конкурс на отримання стипендії імені Героя України Станіслава Партали для здобувачів освіти в закладах освіти Харківської області» сприятиме формуванню цілісної системи, спрямованої на забезпечення процесу національно-патріотичного виховання, яка є важливою складовою національної безпеки України. Реалізація Положення забезпечить ґрунтовну мотивацію памолоді до навчання, оволодіння військово-прикладними навичками та захисту незалежності і територіальної цілісності України.

 

 

Директор Департаменту                                                             Ольга БЕЗПАЛОВА