ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення Харківської обласної ради «Про хід виконання у 2023 році Програми підтримки реалізації державної політики органами   виконавчої влади у Харківській області на 2022 – 2024 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 03 грудня 2022 року № 425-VІIІ»

 

1. Програма підтримки реалізації державної політики органами виконавчої влади у Харківській області на 2022 – 2024 роки (далі – Програма).

 

2. Харківська обласна державна (військова) адміністрація.

 

3. Найважливіші завдання, виконані у звітному періоді:

забезпечено матеріальну підтримку працівників обласної державної (військової) адміністрації в частині оплати праці з нарахуваннями, що сприяло ефективному виконанню покладених на органи виконавчої влади функцій, прийняттю оперативних управлінських рішень, ефективній взаємодії з органами місцевого самоврядування при вирішенні завдань територіальної оборони, захисту державного кордону, відсічі збройної агресії, забезпечення безперебійного функціонування установ і закладів бюджетної сфери, комунальних підприємств та задоволення життєво необхідних потреб жителів територіальних громад області, а також заходів з ліквідації наслідків бойових дій, зміцнення систем цивільного захисту,  функціонування об’єктів критичної інфраструктури, заходів з відновлення регіону, забезпечення публічної безпеки і порядку та інших заходів правового режиму воєнного стану.

 

4. Обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації заходів Програми,  на 2023 рік передбачений у сумі 126 700 тис грн.

 

5. За рахунок коштів обласного бюджету на виконання заходів Програми станом на 01.01.2024 року в межах фінансових можливостей виділено 114 000 тис грн на оплату праці з нарахуваннями працівників обласної державної (військової) адміністрації за бюджетною програмою КПКВ 9800 «Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного розвитку регіонів».

 

6. За 2023 рік касові видатки склали 113 055,290 тис грн.

 Із загального обсягу коштів 93 156,977 тис грн. спрямовано на заробітну плату (КЕКВ 2111) та 19 898,313 тис грн. – нарахування на оплату праці (КЕКВ 2120).

 

7. Основні результати виконання Програми за поточний рік.

   

Оскільки видатки в Державному бюджеті України на 2023 рік на здійснення виконавчої влади у Харківській області не враховують реалізацію постанови Кабінету Міністрів України від 25.04.2023 №391 «Деякі питання оплати праці працівників державних органів та органів місцевого самоврядування під час воєнного стану» (далі – Постанова), а Харківська область, на якій знаходяться органи виконавчої влади включена до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 року №309, то реалізація Постанови на території області за рахунок коштів державного бюджету неможлива.

Додатково виділені з обласного бюджету кошти дозволили забезпечити в повному обсязі виплату обов’язкових та стимулюючих складових заробітної плати працівникам обласної державної (військової) адміністрації відповідно до чинного законодавства.

Реалізація заходів Програми щодо фінансової підтримки органів виконавчої влади сприяє збереженню кадрового потенціалу, ефективній організації робочих процесів та підвищенню ефективності діяльності працівників, які сьогодні працюють у надскладних умовах воєнного стану і, попри регулярні обстріли з боку рф та бойові дії, забезпечують життєдіяльність мешканців, посилення територіальної оборони нашого прикордонного регіону та заходи з його відновлення.

 

 

Заступник керівника апарату

обласної військової адміністрації       ___________                Яна КУПІНА                    

 

М.П.                                                                                                                   (підпис)                                          (ініціали та прізвище)