ЗАТВЕРДЖЕНО

 

Рішення обласної ради

від 21 травня 2024 року № 842-VIII

(XXIII сесія VIII скликання)

 

 

ПОРЯДОК

використання коштів, передбачених в обласному бюджеті на оснащення опорних закладів загальної середньої освіти та академічних (профільних) ліцеїв  шкільними автобусами

 

1. Порядок використання коштів, передбачених в обласному бюджеті на оснащення опорних закладів загальної середньої освіти та академічних (профільних) ліцеїв шкільними автобусами (далі – Порядок), визначає механізм використання коштів, передбачених в обласному бюджеті на оснащення опорних закладів загальної середньої освіти та академічних (профільних) ліцеїв Харківської області шкільними автобусами на відповідний рік згідно з  обласною Програмою розвитку освіти «Освіта незламної Харківщини» на   2024 – 2028 роки, затвердженою рішенням Харківської обласної ради від         20 лютого 2024 року № 787-VIІІ (далі - бюджетні кошти).

 

2. Головним розпорядником бюджетних коштів є Департамент науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації (далі – Департамент).

 

3. Бюджетні кошти спрямовуються на придбання шкільних автобусів для  опорних закладів загальної середньої освіти та академічних (профільних) ліцеїв Харківської області для перевезення учнів (далі - шкільні автобуси).

 

4. Придбання шкільних автобусів за рахунок коштів обласного бюджету здійснюється за умови співфінансування не менше як 50% з бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад (далі – бюджети територіальних громад).

Обов’язковою умовою фінансування за рахунок бюджетних коштів є попереднє спрямування коштів бюджету територіальної громади за цільовим призначенням.

Сільські, селищні, міські ради або військові адміністрації населених пунктів (у разі утворення) передають кошти як цільову субвенцію з відповідного бюджету територіальної громади до обласного бюджету  на підставі відповідного рішення/розпорядження.

Харківська  обласна державна (військова) адміністрація на підставі розпорядження приймає до обласного бюджету Харківської області міжбюджетний трансферт – цільову субвенцію на придбання шкільних автобусів.

Передача міжбюджетного трансферту здійснюється відповідно до  Бюджетного кодексу України, постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 року № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану» (зі змінами) та оформлюється договором.

 

5. Джерелами співфінансування коштів  бюджетів територіальних громад  не можуть бути кошти державного фонду регіонального розвитку та міжбюджетних трансфертів із державного бюджету місцевим бюджетам.

Співфінансування з бюджетів територіальних громад  здійснюється згідно з розписом відповідних бюджетів.

 

6. Сільські, селищні, міські ради або військові адміністрації населених пунктів (у разі утворення) відповідно до цього Порядку визначають потребу  опорних закладів загальної середньої освіти та академічних (профільних) ліцеїв (далі - заклад) в оснащенні шкільними автобусами та подають заявку з відповідним обґрунтуванням до Департаменту. 

За результатами розгляду поданих заявок Департамент формує  перелік закладів, які потребують придбання шкільних автобусів (далі - Перелік).  

  Під час формування Переліку враховуються такі критерії:

          - проведення освітнього процесу за очною та/або змішаною формою навчання;

          - кількість здобувачів освіти та педагогічних працівників, які проживають у сільській місцевості та потребують підвезення до місця навчання та у зворотному напрямку.

Заклади, в яких освіту здобувають особи з особливими освітніми потребами, мають пріоритетне право на забезпечення шкільними автобусами відповідно до зазначених критеріїв.

 

7. Внесення закладу до Переліку відбувається за умови можливості відповідної ради або військової адміністрації населеного пункту (у разі утворення) здійснити співфінансування у розмірі не менше 50% з бюджету відповідної територіальної громади, що підтверджується гарантійним листом.

 

8. Перелік  затверджується Департаментом.

 

9. Закупівля шкільних автобусів здійснюється Департаментом згідно з затвердженим Переліком відповідно до норм законодавства з питань публічних закупівель.

Для закладів загальної середньої освіти, де освіту здобувають особи з особливими освітніми потребами, які відповідно до законодавства потребують підвезення, обов’язково здійснюється придбання шкільних автобусів, які обладнані не менш як двома пасажирськими місцями для перевезення маломобільних груп населення, двома пасажирськими місцями для супроводжуючих, а також повинні мати не менше двох місць, обладнаних для крісел колісних.

 

 

 

10. Попередня оплата за закупівлями шкільних автобусів здійснюється в порядку, передбаченому законодавством.

 

11. Відображення в первинному та бухгалтерському обліку інформації про отримані (створені) оборотні й необоротні активи, а також відкриття рахунків, реєстрація, облік бюджетних зобов’язань в органах Державної казначейської служби України, складання та подання фінансової і бюджетної звітності про використання бюджетних коштів здійснюються Департаментом в установленому законодавством порядку.

 

12. Передача шкільних автобусів з балансу Департаменту на баланси міських, селищних та сільських рад/органів управління у сфері освіти відповідних територіальних громад Харківської області здійснюється згідно з вимогами чинного законодавства України.

 

 

 

Керуючий справами

виконавчого апарату

обласної ради                                                                              Оксана МАЛИШЕВА