ЗАТВЕРДЖЕНО

 

Рішення обласної ради

від 21 травня 2024 року № 844-VIII

(XXIII сесія VIII скликання)

 

 

ПОРЯДОК

використання коштів обласного бюджету на часткову грошову компенсацію за виготовлення та встановлення пам’ятних знаків (надгробків) на могилах загиблих (померлих)

захисників і захисниць України

                  

1. Часткову грошову компенсацію коштів за виготовлення та встановлення пам’ятних знаків (надгробків) на могилах загиблих (померлих) захисників і захисниць України передбачено у підпункті 5.1.1 пункту 5.1 підрозділу 5. «Вшанування захисників і захисниць України та увічнення пам’яті загиблих» розділу 8. «Завдання та заходи комплексної Програми підтримки захисників і захисниць України та членів їхніх сімей в Харківській області на 2024 – 2028 роки» комплексної Програми підтримки захисників і захисниць України та членів їхніх сімей в Харківській області на 2024 – 2028 роки (зі змінами) (далі –Програма).

 

2. Порядок використання коштів обласного бюджету на часткову грошову компенсацію за виготовлення та встановлення пам’ятних знаків (надгробків) на могилах загиблих (померлих) захисників і захисниць України (далі – Порядок) визначає механізм часткової грошової компенсації за рахунок коштів обласного бюджету Харківської області членам сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України (далі – особи), які мешкають у Харківській області, для виготовлення та встановлення пам’ятних знаків (надгробків) на могилах загиблих (померлих) захисників чи захисниць України (далі – часткова грошова компенсація).

 

3. Для часткової грошової компенсації особи звертаються до виконавчих органів сільських, селищних, міських рад відповідних територіальних громад або самостійних структурних підрозділів з питань соціального захисту населення виконавчих органів сільських, селищних, міських рад відповідних територіальних громад (у разі їхнього утворення) за місцем реєстрації або фактичного проживання із заявою про часткову грошову компенсацію, до якої додаються:

копія свідоцтва про смерть або копія довідки про смерть захисника або захисниці України;

копія документа, який підтверджує відповідний статус загиблого (померлого) захисника чи захисниці України;

копія посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) захисника чи  захисниці України;

копія паспорта громадянина України (всіх заповнених сторінок) (при наданні копії ID-паспорта (лицьового та зворотного боку) разом із витягом з  Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання особи);

копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків заявника або, якщо особа через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомила про це відповідний контролюючий орган, копія сторінки паспорта, де є відмітка про наявність у неї права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта. У разі, якщо заявник має ID-паспорт, копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків не надається;

документи, які засвідчують витрати, здійснені особою на виготовлення та встановлення пам’ятного знака (надгробка) загиблого (померлого) захисника чи захисниці України;

довідка про неотримання коштів на виготовлення та встановлення пам’ятного знака (надгробка) загиблого (померлого) захисника чи захисниці України з місцевого бюджету;

інформація про відкриття поточного рахунка в Уповноваженому банку (уповноваженими банками є банки, які відповідають вимогам, встановленим у Порядку відбору банків, через які здійснюється виплата пенсій, грошової допомоги, виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням та заробітної плати працівникам бюджетних установ, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня         2001 року № 1231 (зі змінами),  (далі – Уповноважений банк).

 

4. Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад територіальних громад або самостійні структурні підрозділи з питань соціального захисту населення виконавчих органів сільських, селищних, міських рад територіальних громад (у разі їхнього утворення) за результатами розгляду заяви та пакету документів відповідно до цього Порядку здійснюють розрахунок та приймають рішення про призначення часткової грошової компенсації.

Розмір часткової грошової компенсації становить 90 відсотків від фактичних витрат заявника, але не більше ніж 30 000 гривень.

Рішення про призначення часткової грошової компенсації із заявою та пакетом документів відповідно до цього Порядку передають до Обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат.

 

5. У разі пошкодження пам’ятного знака (надгробка) на могилі загиблого (померлого) захисника чи захисниці України внаслідок бойових дій, терористичних актів чи диверсій, особа може звернутися повторно за отриманням часткової грошової компенсації. Підставою для розгляду питання є акт про встановлення факту знищення пам’ятного знака (надгробка) (далі - акт), складеного виконавчими органами сільських, селищних, міських рад відповідних територіальних громад, із зазначенням причини знищення та наданням документів, що підтверджують причину знищення (інформація з Єдиного реєстру досудових розслідувань та матеріали фотофіксації).

 

6. Департамент соціального захисту населення Харківської обласної державної (військової) адміністрації забезпечує фінансування Обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат для часткової грошової компенсації, передбаченої цим Порядком, відповідно до Кошторису витрат на виконання Програми, затвердженого на відповідний рік.

 

7. Обласний центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат:

- забезпечує оформлення виплатних документів;

- здійснює перерахування коштів на поточний рахунок заявника, відкритого в Уповноваженому банку.

Складання та подання фінансової звітності про використання бюджетних коштів здійснюється в установленому законодавством порядку.

 

 

 

Керуючий справами

виконавчого апарату

обласної ради                                                                 Оксана МАЛИШЕВА