ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення обласної ради

«Про внесення змін до комплексної обласної програми

«Здоров’я Слобожанщини» на 2023 – 2025 роки,

затвердженої рішенням обласної ради

від 24 грудня 2022 року № 464-VIII (зі змінами)»

 

Розробник проєкту рішення: Департамент охорони здоров’я Харківської обласної військової адміністрації. Проєкт рішення є актом індивідуальної дії.

 

Мета: підвищення рівня медичного обслуговування населення, розширення можливостей щодо його доступності та якості, ефективного використання кадрового потенціалу, підвищення економічної ефективності використання активів.

 

1. Підстава розроблення проєкту рішення.

Харківський обласний комітет Всеукраїнської спілки ветеранів війни листом від 15.05.2024 року № 9 ініціює питання щодо необхідності завершення робіт по проекту з реконструкції господарського корпусу КНП ХОР «Обласний госпіталь ветеранів війни» з виділенням приміщень під реабілітаційний центр.

Листом від 15.05.2024 року № 391 керівництво КНП ХОР «Обласний госпіталь ветеранів війни» повідомило, що відповідно до зведеного кошторисного розрахунку завершення реконструкції об’єкту, вартість робіт складає 13 567 946 грн.

 

2. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

 

Заходами комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини»
на 2023 – 2025 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня
2022 року № 464-VIII (далі – Програма), було передбачене завдання з впровадження нових сучасних технологій діагностики, лікування та реабілітації, зокрема, у сфері медичної реабілітації та відновлення працездатності пацієнтів, учасників бойових дій.

Зазначеним завданням заплановано створення реабілітаційного центру для ветеранів війни у структурі КНП ХОР «Обласний госпіталь ветеранів війни».

Реалізацію зазначеного завдання було розпочато
ще у 2018 – 2019 роках на виконання заходів Комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» минулих періодів.

Разом з тим, через Російське вторгнення в Україну, фінансування вказаного заходу припинилося. Враховуючи відсутність реальних фінансових можливостей при формуванні та затвердженні Програми на 2023 – 2025 роки, а також необхідність завершення зазначеного проекту, орієнтовні обсяги його фінансування були визначені у сумі 5,0 млн грн, із їх плануванням в напрямах діяльності та заходах Програми на 2023 рік.

 

3. Правові аспекти.

Проєкт рішення розроблений відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Основи законодавства України про охорону здоров’я», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я», Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, постанови Кабінету Міністрів України від 17.02.2010 № 208 «Деякі питання удосконалення системи охорони здоров’я».

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування.

Реалізація завдання, передбаченого підпунктом 3.5. пункту 3. «Реформування закладів охорони здоров’я із зміцненням матеріально-технічної бази комунальних закладів охорони здоров’я (некомерційних підприємств), що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та фінансуються за рахунок обласного бюджету» розділу 7. «Напрями діяльності та заходи Програми на 2023 – 2025 роки» Програми, потребує внесення змін до орієнтовного обсягу фінансування зазначеного заходу, за рахунок відповідного корегування орієнтовного обсягу фінансування, що передбачений на реалізацію заходу, визначеного підпунктом 3.2. пункту 3. розділу 7. Програми, без внесення змін до загальних щорічних обсягів фінансування Програми в цілому.

 

5. Позиція заінтересованих осіб/органів/сторін.

Проєкт рішення не потребує письмового погодження із заінтересованими органами.

 

6. Громадське обговорення.

Проєкт рішення не потребує проведення громадського обговорення.

 

7. Прогноз результатів.

Прийняття проєкту рішення дозволить ефективно реалізувати заходи передбачені комплексною обласною програмою «Здоров’я Слобожанщини»
на 2023 – 2025 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня
2022 року № 464-VIII.

 

 

В.о. директора Департаменту

охорони здоров’я Харківської

обласної військової

адміністрації                                                                             Тетяна ДЕМЕНКО