ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проєкту рішення Харківської обласної ради «Про внесення зміни до Програми економічного і соціального розвитку Харківської області

на 2024 рік, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 23 грудня 2023 року № 726-VIII (зі змінами)»

 

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

 

Прийняття акта обумовлено необхідністю внесення зміни до Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2024 рік (далі – Програма), затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 23 грудня         2023 року № 726-VІІI (зі змінами). Відповідно до Постанови КМУ від 06.12.2022 № 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф» (зі змінами) місто Харків та область віднесені до територій, де не визначена дата припинення можливих бойових дій, активних бойових дій та частина області знаходиться під окупацією. Тому розробка на даному етапі окремої Програми зайнятості населення Харківської області не є доцільною. У зв’язку із завершенням строку дії Програми зайнятості населення у Харківській області, виникла потреба в внесенні зміни до Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2024 рік – частини ІІ «Заходи Програми щодо реалізації пріоритетних завдань у 2024 році» розділу «Зайнятість населення та ринок праці».

 

2. Цілі і завдання прийняття акту

 

Метою прийняття акту є доповнення розділу «Зайнятість населення та ринок праці». Актуальним є питання забезпечення працевлаштування безробітних на конкурентоспроможних підприємствах, установах і організаціях.

Під час повномасштабного вторгнення ситуація, яка склалась у Харківській області, не дає змоги прогнозувати динаміку ринку праці на декілька років вперед. Попит на робочу силу зменшився, через неможливість працювати у зонах бойових дій. Внесення зміни до Програми економічного і соціального розвитку Харківської області спрямовано на виконання першочергових завдань щодо зайнятості населення Харківського регіону, здійснення заходів щодо скорочення безробіття та соціального захисту населення.

 

3. Загальна характеристика та основні положення акту

 

У розділ «Зайнятість населення та ринок праці» частини ІІ Програми внесені заходи з реалізації низки завдань, спрямованих на покращення у сфері зайнятості населення Харківської області на 2024 рік та підтримку безробітних та роботодавців, а також працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.

 

 

 

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

 

Проєкт рішення обласної ради розроблений відповідно до Законів України «Про правовий режим воєнного стану», «Про місцеві державні адміністрації», «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України».

 

5. Фінансово-економічне обґрунтування

 

Прийняття рішення обласної ради «Про внесення зміни до Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2024 рік, затвердженої рішенням обласної ради від 23 грудня 2023 року № 726-VIII                 (зі змінами)», не потребує додаткового фінансування відповідно до  проєкту рішення.

 

 

 

Директор Департаменту економіки і

міжнародних відносин Харківської

обласної військової адміністрації                                                            Іван ДУДКА

 

 

 

 

 

 

 

Ірина Коновалова

Анастасія Севідова 0996489095

Катерина Друзенко 0669040523