ЗВЕРНЕННЯ

Харківської обласної ради до Верховної Ради України
щодо неприпустимості підвищення акцизів на пальне

 

22 березня 2024 року Уряд схвалив проєкт закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо наближення  законодавства України до законодавства ЄС в частині акцизного податку», згідно з яким акциз на бензин зросте в кілька етапів загалом у 1,7 рази (із 213 до 359 євро за 1000 літрів),
а на дизпаливо – у 2,5 рази (із 139 до 330 євро).

Зазначене пояснено нібито необхідністю наближення національного законодавства до стандартів Європейського Союзу у зв’язку із набуттям Україною статусу країни-кандидата на вступ і, водночас, аргументовано перспективою надходження щомісяця до державного бюджету додатково
1,3 млрд грн від акцизного податку на паливо уже в другому півріччі 2024 року.

Проте, насправді, у цій ініціативі на даний час немає потреби ані з огляду на євроінтеграцію України, ані з огляду на потребу в наповненні Державного бюджету України.

Варто зауважити, що в ЄС такі вимоги існують тільки для держав-
членів ЄС, і навіть вони мають право імплементувати ці норми упродовж
10 років.

Натомість, запропоноване Урядом підвищення акцизів на пальне вже найближчим часом здатне призвести до значної шкоди як для ослабленої війною економіки України, так і рівня життя громадян.

Особливістю ціноутворення майже всіх товарів в Україні є передбачення частки транспортних послуг, тож, зростання  акцизного податку  вплине на кожний етап виробництва і торгівлі й матиме ланцюговий ефект –  ціни зростуть практично на всі товари.

Насамперед, значно постраждають сільське господарство, транспорт та торгівля, адже чверть усього валового національного продукту за даними
2023 року припадає саме на ці галузі (60% українського експорту – це сільськогосподарська продукція).

Разом із цим, у державному бюджеті наявні додаткові можливості скорочення непріоритетних витрат, знаходження недискримінаційних джерел доходів, а також підвищення контролю у бюджетній сфері для забезпечення фінансування оборонних потреб. Належне оподаткування грального бізнесу та тютюнової галузі, посилення фінансово-бюджетної дисципліни (усунення порушень, виявлених Рахунковою палатою, на загальну суму майже 60 мільярдів гривень) нарешті мають стати дієвими інструментами залучення до бюджету десятків мільярдів гривень.

З огляду на це закликаємо Верховну Раду України:

-          не підтримувати ініціативу Уряду щодо підвищення акцизів на паливо;

-          ухвалити закони, необхідні для спрямування коштів від грального бізнесу, тютюнової галузі тощо на наповнення державного бюджету України. 

 

СХВАЛЕНО

Рішення обласної ради

від _______ 2024 року ____-VIII

(___  сесія VIII скликання)