ЗАТВЕРДЖЕНО

 

Рішення обласної ради

від _____________ № _____

(___ сесія ___ скликання) 

 

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про обласний щорічний конкурс «Кращі за покликанням»

 

І. Загальні положення

 

1.1. Обласний конкурс «Кращі за покликанням» (далі – Конкурс) проводиться щороку серед прийомних сімей, сімей патронатних вихователів та дитячих будинків сімейного типу, які функціонують на території Харківської області, з метою популяризації серед населення сімейних форм виховання, сприяння забезпеченню належних умов утримання та виховання дітей в цих родинах і покращення стану соціально-правового захисту законних інтересів дітей.

 

1.2. Основними завданнями Конкурсу є:

висвітлення досягнень у вирішенні питань влаштування, виховання дітей у прийомних сім’ях, сім’ях патронатних вихователів та дитячих будинках сімейного типу;

розвиток, розкриття здібностей, соціальна реабілітація дітей, які виховуються в прийомних сім’ях, сім’ях патронатних вихователів та дитячих будинках сімейного типу;

обмін досвідом;

привернення уваги підприємств, установ, організацій, благодійних фондів, громадськості до прийомних сімей, сімей патронатних вихователів та дитячих будинків сімейного типу.

 

1.3. Інформація про проведення Конкурсу розміщується в медіа та на офіційному вебсайті Харківської обласної державної (військової) адміністрації не пізніше ніж за три тижні до початку проведення Конкурсу.

 

1.4. У Конкурсі беруть участь прийомні сім’ї, сім’ї патронатних вихователів та дитячі будинки сімейного типу.

 

1.5. Учасники Конкурсу:

зобов’язані ознайомитися з цим Положенням і дотримуватися його;

мають право одержати інформацію про результати своєї участі у Конкурсі та роз’яснення щодо отриманих оцінок.

 

ІІ. Організаційне забезпечення проведення Конкурсу

 

2.1. Організаторами Конкурсу виступають Харківська обласна державна (військова) адміністрація, служба у справах дітей Харківської обласної військової адміністрації, Харківський обласний центр соціальних служб.

 

2.2. Конкурс проводиться у номінаціях:

«Дитячий будинок сімейного типу»;

«Прийомна сім’я»;

«Патронатна сім’я».

 

2.3. Конкурс проводиться у два тури:

І тур – районний: для прийомних сімей, сімей патронатних вихователів та дитячих будинків сімейного типу, які функціонують на території Харківської області;

ІІ тур – обласний: для переможців І (районного) туру Конкурсу.

 

2.4. І (районний) тур Конкурсу організовують та проводять районні державні (військові) адміністрації спільно із службами у справах дітей відповідного рівня відповідно до цього Положення.

 

2.5. ІІ (обласний) тур Конкурсу організовує та проводить Харківська обласна державна (військова) адміністрація, Служба у справах дітей Харківської обласної державної (військової) адміністрації, Харківський обласний центр соціальних служб відповідно до цього Положення.

 

2.6. Конкурс оголошується розпорядженням голови (начальника) Харківської обласної державної (військової) адміністрації, яким визначаються:

строки проведення І (районного) і ІІ (обласного) турів Конкурсу;

строки подання документів для участі у ІІ (обласному) турі;

склад Конкурсної комісії ІІ (обласного) туру Конкурсу;

інші організаційні питання проведення ІІ (обласного) туру Конкурсу в поточному році.

 

2.7. І (районний) тур Конкурсу проводиться згідно з умовами, передбаченими для проведення ІІ (обласного) туру Конкурсу відповідно до цього Положення.

 

2.8. За підсумками І (районного) туру Конкурсу районні державні (військові) адміністрації Харківської області визначають трьох переможців у кожній номінації для участі у ІІ (обласному) турі Конкурсу.

 

2.9. До участі в Конкурсі не допускаються учасники, які протягом останніх трьох років, що передують року проведення Конкурсу, були притягнуті до відповідальності в установленому законодавством порядку за ухилення від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей.

 

2.10. Для участі у І (районному) турі Конкурсу учасники не пізніше ніж за два тижні до початку Конкурсу подають до конкурсних комісій, утворених районними державними (військовими) адміністраціями відповідно до розділу ІІІ цього Положення, заяву у довільній формі.

 

2.11. Заява та додатки до неї подаються електронною поштою.

 

2.12. До заяви додається інформація служби у справах дітей відповідного рівня про учасника Конкурсу та презентація (виконана в програмі Microsoft Power Point, обсяг презентації – до 15  слайдів в електронному варіанті), у якій вказується інформація про учасника Конкурсу за такими напрямами:

мотиваційні комплекси і цінності, які спонукали до утворення прийомної сім’ї, сім’ї патронатного вихователя та дитячого будинку сімейного типу;

кількість дітей влаштованих у сім’ю;

досвід виховання дитини з особливими потребами (за наявності);

соціальна адаптація дітей (практичний досвід);

стан здоров’я дітей;

розвиток творчих здібностей у дітей з урахуванням їхніх потреб та можливостей (розвиток талантів кожної дитини, відвідування закладів позашкільної освіти за інтересами, здібностями та нахилами, участь у конкурсах, виставках тощо);

успіхи дітей у навчанні (участь в олімпіадах з навчальних предметів, конкурсах);

спортивні досягнення та успіхи дітей (участь у змаганнях різних рівнів та напрямів);

підтримка стосунків з випускниками сім’ї;

цінності й практики сімейного виховання в родині (власний досвід, традиції);

отримання батьками додаткової освіти (педагогічного, психологічного спрямування), оволодіння іноземною мовою(ми), розвиток захоплень;

участь сім’ї у житті громади.

До заяви та презентації можуть надаватись за бажанням учасника Конкурсу інші матеріали.

 

2.13. Для участі у ІІ (обласному) турі Конкурсу районні державні (військові) адміністрації не пізніше ніж за два тижні до початку ІІ (обласного) туру Конкурсу подають до Конкурсної комісії Харківської обласної державної (військової) адміністрації рішення про результати проведення І (районного) туру Конкурсу, конкурсні матеріали переможців І (районного) туру Конкурсу (заяву та презентацію) та інформацію служби у справах дітей відповідного рівня про учасника Конкурсу.

 

2.14. Харківський обласний центр соціальних служб забезпечує:

надання організаційно-методичної допомоги учасникам ІІ (обласного) туру Конкурсу з питань участі в Конкурсі;

організаційний супровід ІІ (обласного) туру Конкурсу;

зберігання матеріалів ІІ (обласного) туру Конкурсу.

 

2.15. Обробка персональних даних учасників Конкурсу здійснюється за їх згодою відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

 

ІІІ. Конкурсна комісія

 

3.1. Для забезпечення належної організації та проведення Конкурсу, обґрунтованого визначення переможців утворюються обласна та районні конкурсні комісії. Конкурсна комісія є колегіальним органом.

 

3.2. Районна Конкурсна комісія утворюється розпорядженням голови (начальника) районної державної (військової) адміністрації. Обласна Конкурсна комісія утворюється розпорядженням голови (начальника) обласної державної (військової) адміністрації.

 

3.3. До складу відповідної Конкурсної комісії входять голова, заступник голови та секретар.

 

3.4. Районну Конкурсну комісію очолює заступник голови (начальника) відповідної районної державної (військової) адміністрації. До її персонального складу можуть входити представники сільських, селищних, міських рад територіальних громад відповідного району, структурних підрозділів відповідної районної державної (військової) адміністрації, інших установ та організацій району.

 

3.5. Обласну Конкурсну комісію очолює заступник голови (начальника) Харківської обласної державної (військової) адміністрації. До її персонального складу можуть входити представники Харківської обласної ради, структурних підрозділів Харківської обласної державної (військової) адміністрації, інших установ та організацій.

 

3.6. Засідання Конкурсної комісії проводяться за необхідністю. Засідання є правомочним, якщо в його роботі беруть участь не менш як дві третини від загальної кількості членів Конкурсної комісії.

 

3.7. Рішення Конкурсної комісії ухвалюються шляхом відкритого голосування простою більшістю голосів присутніх на засіданні членів Конкурсної комісії та оформлюється у формі протоколу. У випадку рівного розподілу голосів «за» та «проти» вирішальним є голос голови Конкурсної комісії.

3.8. Протоколи Конкурсної комісії підписуються головою та секретарем Конкурсної комісії.

 

3.9. Рішення районної Конкурсної комісії щодо підсумків І (районного) туру Конкурсу, визначення переможців у кожній номінації підписуються усіма присутніми на засіданні членами цієї Конкурсної комісії і подається районній державній (військовій) адміністрації для затвердження.

 

3.10. Рішення Конкурсної комісії про результати І (районного) туру Конкурсу затверджуються розпорядженням голови (начальника) районної державної (військової) адміністрації.

Результати ІІ (обласного) туру Конкурсу затверджуються розпорядженням голови (начальника) Харківської обласної державної (військової) адміністрації

 

3.11. Члени Конкурсної комісії мають право висловити окрему думку у письмовому вигляді, яка додається до протоколу.

 

3.12. Повноваження Конкурсної комісії:

розгляд матеріалів, поданих претендентами на участь у відповідному турі Конкурсу;

оцінювання учасників Конкурсу за кожним напрямом;

ухвалення рішення щодо підсумків та визначення переможців Конкурсу у кожній номінації;

оформлення протоколу за результатами ухваленого рішення;

оголошення результатів Конкурсу;

висвітлення результатів Конкурсу в медіа та на офіційному вебсайті відповідної державної (військової) адміністрації.

 

3.13. Повноваження голови Конкурсної комісії:

здійснення загального керівництва Конкурсною комісією та організаційне забезпечення її діяльності відповідно до цього Положення;

внесення пропозицій щодо зміни складу Конкурсної комісії;

організація роботи щодо оприлюднення інформації про умови проведення Конкурсу.

 

3.14. Повноваження заступника голови Конкурсної комісії:

виконання обов’язків голови Конкурсної комісії у випадках його відсутності;

проведення роз’яснювальної роботи щодо організації та проведення Конкурсу, розроблення проєктів методичних рекомендацій з питань проведення Конкурсу, організація узагальнення матеріалів для розміщення їх на офіційному вебсайті відповідної державної (військової) адміністрації.

 

3.15. Повноваження секретаря Конкурсної комісії:

участь в організаційному забезпеченні діяльності Конкурсної комісії відповідно до цього Положення;

підготовка необхідних документів для розгляду на засіданнях Конкурсної комісії;

інформування  членів Конкурсної комісії про дату, час та місце проведення засідання, про хід виконання рішень та планів роботи Конкурсної комісії, ведення протоколів  засідань;

організація збереження документів Конкурсу.

 

ІV. Визначення переможців

 

4.1. Конкурсна комісія ознайомлюється з матеріалами учасників Конкурсу, оцінює заходи, форми та методи роботи за напрямами, визначеними у пункті 2.11. розділу ІІ цього Положення.

 

4.2. Кількість набраних учасниками Конкурсу балів визначається відкритим голосуванням членів Конкурсної комісії.

Учасники Конкурсу оцінюються за п’ятибальною шкалою за кожним з напрямів, наведених у пункті 2.11. цього Положення.

Переможцем відповідного туру Конкурсу у кожній номінації вважається учасник, який набрав найбільшу сумарну кількість балів.

 

4.3. За підсумками набраних балів Конкурсна комісія визначає переможців відповідного туру Конкурсу у кожній номінації, які посіли I, II, III місця.

 

4.4. Документація І (районного) туру Конкурсу та комплекти матеріалів, надіслані на І (районний) тур Конкурсу, зберігаються за місцем його проведення.

 

4.5. Документація ІІ (обласного) туру Конкурсу (копії наказів, протоколи засідань, підсумкові оцінні листи) та комплекти матеріалів, надіслані на ІІ (обласний) тур Конкурсу, зберігаються в Харківському обласному центрі соціальних служб.

 

4.6. Учасники Конкурсу, які посіли І – ІІІ місця у ІІ (обласному) турі Конкурсу у кожній номінації в поточному році, не мають права брати участь у Конкурсі наступного року.

 

V. Нагородження

 

5.1. Переможцям ІІ (обласного) туру Конкурсу у кожній номінації, які за рішенням Конкурсної комісії посіли I, II, III місця, встановлені грошові винагороди у розмірі:

І місце – 50 000,00 грн;

ІІ місце – 40 000,00 грн;

ІІІ місце – 30 000,00 грн.  

 

5.2. Виплата винагород здійснюється Обласним центром по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат за рахунок коштів обласного бюджету, виходячи з можливостей обласного бюджету, відповідно до Кошторису витрат, затвердженого на відповідний рік, на виконання Програми підтримки та розвитку сімейних форм виховання в Харківській області на 2023 – 2027 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 05 жовтня 2023 року № 674-VIII (зі змінами), (далі – Програма), на підставі рішення Конкурсної комісії, затвердженого розпорядженням голови (начальника) Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

 

VІ. Фінансове забезпечення Конкурсу

 

6.1. Конкурс є некомерційним заходом.

 

6.2. Фінансування Конкурсу здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету, передбачених на виконання Програми, виходячи з його можливостей.

 

6.3. Для забезпечення підготовки та проведення Конкурсу в установленому порядку можуть залучатися кошти з інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.