ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проєкту рішення Харківської обласної ради «Про внесення змін до Програми підтримки та розвитку сімейних форм виховання в Харківській області на 2023 – 2027 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 05 жовтня 2023 року № 674-VІІІ»

 

1. Обґрунтування необхідності видання розпорядження

Проєкт рішення Харківської обласної ради «Про внесення змін до Програми підтримки та розвитку сімейних форм виховання в Харківській області на 2023 – 2027 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 05 жовтня 2023 року № 674-VІІІ» (далі – розпорядження) розроблено з метою уточнення орієнтовного обсягу фінансування заходів Програми на 2024-2027 роки та поширення сфери заходів щодо розвитку сімейних або наближених до сімейних форм виховання.

 

2. Мета та шляхи її досягнення

Метою видання рішення є необхідність підтримки вже існуючих форм сімейного виховання та спонукання населення до створення нових прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу та родин патронатних вихователів, розширення існуючої мережі прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, родин патронатних вихователів.

 

3. Правові аспекти

Проєкт рішення розроблений відповідно до Законів України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», у відповідності до стратегічних та оперативних цілей Стратегії розвитку Харківської області на 2021-2027 роки (Оперативна ціль 1.4. Забезпечення соціального захисту населення та гендерної рівності, Завдання: 1.4.5. Розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування. Індикатори реалізації: питома вага дітей, які виховуються у сімейних формах, % усіх дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування).

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Збільшення орієнтовних обсягів фінансування заходів Програми підтримки та розвитку сімейних форм виховання в Харківській області на 2023 – 2027 роки на суму 161 500,0 тис. грн., з них 113 500,0 тис. грн. – кошти обласного бюджету, 54 300,0  тис. грн.  – кошти бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад.

 

5. Регіональний аспект

Проєкт рішення не стосується питання розвитку адміністративно-територіальної одиниці

 

6. Громадське обговорення

Проєкт рішення не потребує громадського обговорення.

 

7. Прогноз результатів

Прийняття проєкту рішення дозволить уточнити орієнтовний обсяг фінансування заходів Програми на 2024-2027 роки з метою подальшого розширення існуючої мережі прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, родин патронатних вихователів та підтримки сімейних або наближених до сімейних форм виховання дітей.

 

 

Заступник начальника служби у

справах дітей – начальник відділу

захисту прав дітей та усиновлення                                  Тетяна ПОНОМАРЕНКО

 

«___»____________ 2024 р.