ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проєкту рішення  Харківської обласної ради

 

«Про внесення змін до Порядку використання коштів обласного бюджету на виплату щомісячної адресної грошової допомоги дітям загиблих (померлих) захисників і захисниць України»

 

 

І. Орґрунтування необхідності прийняття проєкту рішення, цілей, завдань і основних його положень.

Проєкт рішення розроблений з метою удосконалення Порядку використання коштів обласного бюджету на виплату щомісячної адресної грошової допомоги дітям загиблих (померлих) захисників і захисниць України (далі - Порядок).

За результатами моніторингу проведення виплати дітям відповідно до затвердженого Порядку, виявлено категорію дітей, які зареєстровані у Харківській області, мають статус члена сім’ї загиблого захисника чи захисниці України, а їх загиблі батьки на момент смерті були зареєстровані або у
м. Харкові, або у військових частинах, де проходили службу. Зважаючи на те, що ці діти не охоплені матеріальною підтримкою за місцем реєстрації загиблих батьків, необхідно внести зміни до Порядку шляхом розширення категорії дітей, які матимуть право на щомісячну адресну грошову допомогу.

 

ІІ. Обґрунтування очікуваних соціально-економічних, правових та інших результатів, у разі реалізації рішення.

Внесення змін до Порядку використання коштів обласного бюджету на виплату щомісячної адресної грошової допомоги дітям загиблих (померлих) захисників і захисниць України дозволить забезпечити виплатою також дітей, які на момент смерті батьків були зареєстровані у Харківській області, а їх батьки, що загинули, зареєстровані у м. Харкові або у військовій частині, де вони проходили службу.

 

ІІІ. Посилання на нормативно-правові акти, відповідно до яких було розроблено даний проєкт рішення.

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», рішення Харківської обласної ради від 23 грудня 2023 року № 728-VIIІ «Про затвердження комплексної Програми підтримки захисників і захисниць України та членів іхніх сімей в Харківській області на 2024– 2028 роки», рішення Харківської обласної ради від 10 квітня 2024 року № 834-VIIІ «Про затвердження Порядку використання коштів обласного бюджету на виплату щомісячної адресної грошової допомоги дітям загиблих (померлих) захисників і захисниць України».

 

 

IV. Фінансово-економічне обґрунтування.

Кількість виявлених дітей, загиблі батьки яких були на момент смерті зареєстровані у м. Харкові або у військовій частині, де вони проходили службу, становить 57 осіб.  

Прийняття рішення не потребує додаткового виділення коштів з обласного бюджету. Реалізація заходу здійснюватиметься у межах асигнувань, передбачених в обласному бюджеті на відповідний рік.

 

 

 

 

В.о. директора Департаменту

соціального захисту населення

Харківської обласної державної

(військової) адміністрації                                                         Тетяна ПЕЧУРА