ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА

 

_______  сесія   ______ скликання

Р І Ш Е Н Н Я

                                                                                               Проєкт

                                                                     

Від _____________ 2024 року                                                          №______             

 

 

Про внесення змін до комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 15 жовтня 2020 року № 1338-VII (зі змінами)

 

 

На підставі статей 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» обласна рада

 

В И Р І Ш И Л А:

 

Внести до комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 15 жовтня 2020 року № 1338-VII (із змінами), (далі – Програма) такі зміни:

 

1. Розділ 1. «Визначення проблеми, на вирішення якої спрямована Програма» Програми доповнити абзацом такого змісту:

« У Харківській області зареєстровано 20 друкованих медіа регіональної та місцевої сфер розповсюдження, 10 місцевих радіостанцій, 4 місцеві ефірні телекомпанії, 5 кабельних мовників, 2 супутникові  телекомпанії та понад 25 онлайн-медіа. Майже всі громади Харківської області віднесені до територій, де ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, тому на території Харківської області робота медіа пов’язана з щоденним  ризиком для життя та здоров’я. Разом із захисниками України вони потрапляють під обстріли на передовій, ризикують життям і здоров’ям (отримують поранення, каліцтва та навіть гинуть під час здійснення професійних обов’язків) задля інформування суспільства про реальні події, що відбуваються в Україні під час російської агресії. Безпека та захист журналістів є основою свободи слова. Тому є актуальним питання надання додаткової соціальної підтримки постраждалим під час виконання професійних обов’язків журналістам та членам сімей загиблих (померлих) журналістів.».

 

 

2. Розділ 2. «Мета Програми» Програми доповнити абзацом такого змісту:

«соціальна підтримка та захист журналістів, які здійснювали професійні обов’язки на територіях, де ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією.».

 

3. Розділ 3. «Основні завдання Програми» Програми доповнити абзацами такого змісту:

«надати одноразову грошову допомогу у разі загибелі (смерті) або поранення (контузії, травми або каліцтва) журналіста під час виконанання ним професійних обов’язків  на територіях, де ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, та фінансово підтримати дітей загиблих (померлих) таких журналістів;

здійснити часткову грошову компенсацію за виготовлення та встановлення пам’ятних знаків (надгробків) на могилах загиблих (померлих) журналістів  під час виконання  ними професійних обов’язків на територіях, де  ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією.».

 

4. У розділі 8. «Напрями діяльності та заходи комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2021 – 2025 роки» Програми:

підрозділ 1. «Адресна допомога» доповнити пунктом 1.7. «Соціальна підтримка та захист журналістів, які здійснювали професійні обов’язки  на територіях, де ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією» та викласти його і підсумкові рядки «Всього, у т.ч.» та  «Обласний бюджет» згідно з додатком.

                                                                                          

 

 

Голова обласної ради                                         Тетяна ЄГОРОВАЛУЦЕНКО