ЗАТВЕРДЖЕНО

 

Рішення обласної ради 

від «___» _______2024 року № __- VIII

(_____сесія_____ скликання)

 

 

 

                                                       ПОРЯДОК

проведення обласного конкурсу

«Харківщина – за здорове харчування!»

 

І. Загальні положення

 

1.1. Порядок проведення обласного конкурсу «Харківщина – за здорове харчування!» (далі – Порядок) визначає механізм та умови  проведення обласного конкурсу «Харківщина – за здорове харчування!» (далі – Конкурс).

 

1.2. Мета Конкурсу – формування у дітей уявлення про правильне харчування як складової частини здорового способу життя, виховання культури харчування, культури поведінки під час прийому їжі.

 

1.3Основними завданнями Конкурсу є:

привернення уваги дітей до питань здорового харчування;

розширення знання дітей про правильне харчування, орієнтація
на здоровий спосіб життя;

формування навичок правильного харчування;

розвиток творчої активності дітей;

прищеплення навичок дослідницької діяльності у галузі харчування.

 

1.4. Місце та час проведення Конкурсу визначаюся окремим наказом директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

 

ІІ. Умови участі та порядок проведення Конкурсу

 

2.1. У Конкурсі можуть брати участь по три команди від закладів загальної середньої освіти територіальних громад Харківської області (команда                         1–4 класів, команда 5–8 класів, команда 9–11 класів)

У складі кожної з команд має бути 5 учнів та 1 керівник команди – педагогічний працівник закладу освіти.

Керівник команди забезпечує взаємодію її учасників, допомагає обрати назву команди, готує презентацію команди.

 

2.2. Конкурс проводиться в три тури:

1) перший – презентація  команди;

2) другий – теоретичний (завдання):

для команд 1–4 класів – перегляд мультфільму про правильне харчування; для команд 5–8 класів – прослуховування лекції про здорове харчування; для команд  9–11 класів – перегляд презентації про корисні страви;

3) третій – практичний:

команди 1–4 класів за результатами перегляду мультфільму про правильне харчування готують малюнок корисної їжі;

команди 5–8 класів за результатами прослуховування лекції про здорове харчування відповідають на питання вікторини про здорову їжу;

команди 9–11 класів готують корисну кулінарну страву.

 

2.3. Конкурс проводиться за віковими категоріями:

1–4 класи;

5–8 класи;

9–11 класи.

 

2.4. Конкурс оголошується наказом директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації, яким визначаються умови його проведення.

 

2.5. Для участі у Конкурсі заклад загальної середньої освіти подає
до організаційного комітету такі документи:

заявку в довільній формі;

відомості про учасників кожної команди, які будуть брати участь
у Конкурсі.

 

2.6. Усі учасники Конкурсу повинні мати: ідентифікатор особи (бейдж); ручку, олівці; фартух; головний убір; рукавички; змінне взуття; кухонний рушничок.

 

ІІІ. Прядок утворення та роботи організаційного комітету та журі

 

3.1. З метою організації підготовки та проведення  Конкурсу створюється організаційний комітет.

Організаційний комітет формується з числа працівників Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації,  місцевих органів управління у сфері освіти сільських, селищних, міських рад територіальних громад, закладів загальної середньої освіти Харківської області (за згодою).

 

3.2. Склад організаційного комітету затверджується наказом директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

 

3.3. Організаційний комітет:

здійснює організаційне забезпечення проведення  Конкурсу;

приймає документи на участь у Конкурсі, зазначені у пункті 2.6 розділу IІ.  цього Порядку;

забезпечує підготовку до урочистої церемонії нагородження переможців Конкурсу.

 

3.4. Для оцінювання учасників Конкурсу, підбиття підсумків і прийняття рішення про визначення та нагородження переможців утворюється журі.

Склад журі  Конкурсу – голова та 5 членів – формується з  представників місцевих органів управління у сфері освіти сільських, селищних, міських рад відповідних територіальних громад та представників закладів загальної середньої освіти Харківської області (за згодою).

 

3.5. Персональний склад журі затверджується наказом директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

 

3.6. Журі Конкурсу очолює голова, який організовує роботу членів журі, проводить засідання журі, бере участь у визначенні переможців і призерів Конкурсу, затверджує список переможців і призерів Конкурсу.

 

3.7. Формою роботи журі є засідання. Засідання журі є правоможним, якщо у його роботі бере участь не менше половини його персонального складу.

 

3.8. Рішення журі приймаються простою більшістю голосів присутніх
на засіданні членів журі шляхом відкритого голосування та оформлюється протоколом.

 

3.9. Одна й та сама особа не може бути одночасно і у складі Оргкомітету,
і у журі Конкурсу.

 

3.10. Журі працює на засадах законності, незалежності, неупередженості, доброчесності, толерантності, професіоналізму, колегіальності, об'єктивності
та обґрунтованості прийнятих ним рішень.

 

3.11. Члени журі при голосуванні або обговоренні учасників Конкурсу
не можуть мати реального чи потенційного конфлікту інтересів відповідно до Закону України «Про запобігання корупції».

 

ІV. Визначення та нагородження переможців

 

4.1. Оцінювання учасників Конкурсу здійснюється за такими критеріями:

відповідність тематиці Конкурсу;

креативність;

художнє оформлення.

 

4.2.  Максимальна кількість балів за презентацію команди – 10 балів.

Максимальна кількість балів за теоретичний тур  – 10 балів.

Максимальна кількість балів за практичний тур  – 30 балів.

Максимальна сума балів, яку може отримати команда в трьох турах, складає 50 балів.

 

4.3. Визначення переможців і призерів Конкурсу здійснюється шляхом підрахунку балів, які набрала кожна з команд під час проведення Конкурсу.

 

4.4. Переможцем Конкурсу є команда, яка набрала найбільшу суму балів.

Призерами Конкурсу є команди, які за кількістю набраних балів посіли друге та третє місця.

        4.5. Переможці і призери Конкурсу визначаються в кожній віковій категорії.

 

4.6. Переможці та призери Конкурсу нагороджуються дипломами І, ІІ, ІІІ ступенів відповідно до зайнятих місць та подарунками. Інші учасники  Конкурсу нагороджуються дипломами учасників Конкурсу.

 

4.7. Інформація про переможців та призерів Конкурсу оприлюднюється
на вебсайтах Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації, закладів загальної середньої освіти територіальних громад Харківської області.

 

V. Фінансове забезпечення Конкурсу

 

Витрати на організацію та проведення Конкурсу, нагородження переможців здійснюються у межах видатків, передбачених на реалізацію комплексної регіональної програми «Якісне та корисне харчування в закладах Харківщини» на 2024 – 2027 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 20 лютого      2024 року № 829-VІІІ, та інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

 

 

 

 

 

Керуючий справами

виконавчого апарату

обласної ради                                                                              Оксана МАЛИШЕВА