ЗАТВЕРДЖЕНО

 

Рішення обласної ради

від 27 червня 2024 року 904-VIII

(XXІV сесія  VIII скликання)

 

 

ПОРЯДОК

призначення та виплати обласних іменних стипендій в галузі науки видатним та обдарованим молодим науковцям

 

І. Загальні положення

 

1.  Порядок призначення та виплати обласних іменних стипендій в галузі науки видатним та обдарованим молодим науковцям (далі – Порядок) визначає механізм призначення та виплати обласних іменних стипендій в галузі науки видатним та обдарованим молодим науковцям (далі – Іменні стипендії)
як відзначення особистих досягнень видатних науковців і підтримка обдарованої наукової молоді.

 

2. Кількість та розміри Іменних стипендій:

двадцять Іменних стипендій  призначаються видатним науковцям у розмірі 4000 грн кожна;

двадцять Іменних стипендій призначаються обдарованим молодим науковцям у розмірі 2000 грн  кожна.

 

3. Іменні стипендії призначаються видатним науковцям та обдарованим молодим науковцям у номінаціях:

«Фізика, астрономія» – по 2 стипендії імені Кирила Дмитровича Синельникова;

«Математика» – по 1 стипендії імені Михайла Васильовича Остроградського;

«Хімія» – по 1 стипендії імені Миколи Миколайовича Бекетова;

«Медицина, біологія» – по 1 стипендії імені Іллі Ілліча Мечнікова;

«Наука про Землю» – по 1 стипендії імені Андрія Миколайовича Краснова;

«Фармація» – по 1 стипендії імені Миколи Овксентійовича Валяшка;

«Технічні науки» – по 5 стипендій імені Георгія Федоровича Проскури;

«Гуманітарні науки» – по 2 стипендії імені Василя Назаровича Каразіна;

«Економіка» – по 1 стипендії імені Михайла Івановича Туган-Барановського;

«Аграрні науки» – по 2 стипендії імені Олексія Ніканоровича Соколовського;

«Правознавство» – по 1 стипендії імені Василя Пилиповича Маслова; «Інформатика та комп’ютерні науки» – по 1 стипендії імені Валентина Вікторовича Свиридова;

та окрема стипендія в галузі медицини – по 1 стипендії імені Любові Трохимівни Малої.

 

4. На здобуття Іменних стипендій серед видатних науковців можуть висуватися викладачі, наукові, науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти та наукових (науково-дослідних, науково-технологічних, науково-технічних, науково-практичних) установ Харківської області, які завдяки науковим дослідженням зробили вагомий внесок у соціально-економічний розвиток регіону. При цьому враховується створення та розвиток наукових шкіл, наявність опублікованих наукових праць, монографій, винаходів, а також державних нагород, почесних звань. Вік видатних науковців не береться до уваги при призначенні Іменної стипендії.

 

5. На здобуття Іменних стипендій серед обдарованих молодих науковців можуть висуватися наукові, науково-педагогічні, інженерно-технічні працівники, викладачі, аспіранти, докторанти закладів вищої освіти та наукових (науково-дослідних, науково-технологічних, науково-технічних, науково-практичних) установ Харківської області, за наявності у них наукових розробок і досліджень, актуальність і значущість яких визнана вченими науковими радами, регіональними або міжнародними конференціями. При цьому враховується створення та розвиток наукових шкіл, наявність опублікованих наукових праць, монографій, винаходів, а також державних нагород, почесних звань.

Молодим науковцем у цьому Порядку вважається вчений віком до 35 років включно, який має вищу освіту не нижче другого (магістерського) рівня, або вчений віком до 40 років включно, який має науковий ступінь доктора наук.

 

6. Висування претендентів на призначення Іменних стипендій здійснюють вчені (наукові, науково-технічні, технічні) ради закладів вищої освіти, наукових установ, наукових спілок.

До рішення вчених (наукових, науково-технічних, технічних) рад додається така інформація (документи):

відомості про претендента;

довідка-характеристика;

перелік наукових праць;

довідка про наукову діяльність претендента;

копія документа, що посвідчує особу претендента;

реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності). Для претендентів, які через свої релігійні переконання відмовляються
від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган, подають копію паспорта із відміткою про наявність у них права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта;

довідка про відкриття банківського рахунка в Уповноваженому банку (уповноваженими банками є банки, які відповідають вимогам, установленим Порядком відбору банків, через які здійснюється виплата пенсій, грошової допомоги, виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням та заробітної плати працівникам бюджетних установ, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року № 1231 (зі змінами) (далі – Уповноважений банк).

 

7. Обробка персональних даних претендентів на призначення Іменних стипендій здійснюється з урахуванням Закону України «Про захист персональних даних».

 

8. Конкурс на здобуття Іменних стипендій проводиться щороку з 01 квітня по 30 квітня, документи претендентів подаються з 01 по 20 квітня.

 

9. Іменні стипендії призначаються один раз на рік за результатами наукових здобутків за попередній календарний рік на підставі рішення Комітету з призначення обласних іменних стипендій в галузі науки (далі – Комітет), утвореного відповідно до цього Порядку.

 

ІІ. Порядок утворення та роботи Комітету та експертних комісій

 

1. Для визначення кандидатів на призначення Іменних стипендій утворюється Комітет у кількості не менше 9 осіб. Персональний склад Комітету затверджується розпорядженням голови (начальника) Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

 

2. Комітет формується у такому складі: голова, заступник голови, секретар, члени Комітету. До складу Комітету можуть залучатися представники Харківської обласної державної (військової) адміністрації, депутати Харківської обласної ради, представники громадських наукових організацій (наукових товариств, асоціацій, спілок, об’єднань), представник Ради молодих вчених при Харківській обласній державній (військовій) адміністрації (за згодою).

 

3. Комітет для розгляду документів, поданих відповідно до пункту 6 розділу І цього Порядку, утворює експертні комісії за кожною номінацією
із числа провідних учених та затверджує їхній персональний склад.       

 

4. Завданнями експертних комісій є:

організація та проведення попереднього відбору претендентів
на призначення Іменних стипендій, з урахуванням загальної оцінки їхніх наукових результатів;

розгляд матеріалів претендентів на призначення Іменних стипендій, висунутих вченими (науковими, науково-технічними, технічними) радами закладів вищої освіти, наукових установ, наукових спілок;

формування попереднього списку претендентів, які пропонуються
на призначення іменних стипендій, та подання пропозицій Комітету.

 

5. Комітет на підставі пропозицій експертних комісій здійснює відбір кандидатів на призначення Іменних стипендій та визначає осіб, яким має бути призначено Іменні стипендії.

 

6. Робота Комітету проводиться у формі засідань. Засідання Комітету є правомочним, якщо у його роботі бере участь не менше 2/3 членів її персонального складу. Засідання Комітету веде голова, а за його відсутності – заступник голови.

 

7. Рішення Комітету приймаються простою більшістю голосів присутніх на засіданні членів Комітету шляхом відкритого голосування та оформлюється протоколом. При рівному розподілі голосів голос головуючого є вирішальним.

Члени Комітету можуть брати участь у засіданні дистанційно,
з використанням можливостей інформаційно-комунікаційних та цифрових технологій, зокрема через відеоконференцзв'язок, за умови забезпечення їхньої належної автентифікації.

 

8. Комітет та експертні комісії здійснюють свою діяльність на засадах законності, незалежності, неупередженості, доброчесності, толерантності, професіоналізму, колегіальності, об'єктивності та обґрунтованості прийнятих ними рішень.

 

9. Члени Комітету при голосуванні або обговоренні кандидатів не можуть мати реального чи потенційного конфлікту інтересів відповідно до Закону України «Про запобігання корупції».

 

ІІІ. Порядок виплати Стипендії

 

1. Іменні стипендії виплачуються протягом року щомісяця з 01 травня поточного року по 30 квітня наступного року.

 

2. Фінансування витрат на виплату Іменних стипендій здійснюється
за рахунок коштів, передбачених в обласному бюджеті Харківської області
на реалізацію обласної Програми розвитку освіти «Освіта незламної Харківщини» на 2024 – 2028 роки, затвердженої рішенням обласної ради 
від 20 лютого 2024 року №787-VIII.

 

3. Зміна місця роботи особою, якій призначено Іменну стипендію,
не є підставою для припинення виплати стипендії.

 

4. На підставі протоколу засідання Комітету директор Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації видає наказ «Про виплату обласних іменних стипендій в галузі науки».

 

5. Іменні стипендії виплачуються Департаментом науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації шляхом перерахування коштів на банківський рахунок стипендіату, відкритий
в Уповноваженому банку
.

 

6. Із суми Іменної стипендії здійснюється утримання для сплати податків та інших обов’язкових платежів у порядку і розмірах, установлених законодавством.

 

7. Складання та подання бюджетної та фінансової звітності
про використання коштів на виплату Іменних стипендій, а також контроль
за їхнім  цільовим та ефективним використанням здійснюється  Департаментом науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації
в установленому законодавством порядку.

 

 

 

 

Керуючий справами
виконавчого апарату
обласної ради                                                                      Оксана МАЛИШЕВА