ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення обласної ради

від 27 червня 2024 року 904-VIII

(XXІV сесія  VIII скликання)

 

ПОРЯДОК

призначення та виплати обласних стипендій

і персональних стипендій імені О.С. Масельського

студентам закладів вищої освіти та закладів фахової передвищої освіти

 

І. Загальні положення

 

1.   Порядок призначення та виплати обласних стипендій і персональних стипендій імені О.С. Масельського студентам закладів вищої освіти та закладів фахової передвищої освіти (далі – Порядок) визначає механізм призначення та виплати обласних стипендій і персональних стипендій імені О.С. Масельського студентам закладів вищої освіти та закладів фахової передвищої освіти (далі – Стипендії).

 

2. Обласні стипендії призначаються студентам закладів фахової передвищої освіти, а персональні стипендії імені О.С. Масельського призначаються студентам закладів вищої освіти з метою соціального захисту й стимулювання творчої активності за високі моральні якості та активну участь у громадській роботі.

 

3. Всього призначається десять обласних стипендій і десять персональних стипендій імені О.С. Масельського у розмірі 2 000 грн кожна.

 

4. Кандидати на отримання Стипендій визначаються вченими (педагогічними) радами закладів вищої освіти та закладів фахової передвищої освіти.

 

5. Для отримання Стипендій уповноважені представники закладів освіти подають щодо кандидатів на отримання Стипендій таку інформацію (документи):

рекомендаційний лист;

довідку закладу освіти, що підтверджує місце навчання кандидата на отримання Стипендій (далі – Кандидат);

рішення вченої (педагогічної) ради закладу освіти, в якому навчається Кандидат;

копію документа, що посвідчує особу Кандидата;

реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності). Для Кандидатів, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган, подають копію паспорта із відміткою про наявність у них права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта;

інформацію про особисті дані: номер телефону та адресу електронної пошти Кандидата;

матеріали, що підтверджують високі показники у навчанні, науковій діяльності та громадській роботі Кандидата;

довідку про відкриття банківського рахунка в Уповноваженому банку (уповноваженими банками є банки, які відповідають вимогам, установленим Порядком відбору банків, через які здійснюється виплата пенсій, грошової допомоги, виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням та заробітної плати працівникам бюджетних установ, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року № 1231 (зі змінами) (далі – Уповноважений банк).

 

6. Обробка персональних даних претендентів на призначення Стипендії здійснюється з урахуванням Закону України «Про захист персональних даних».

 

7. Стипендії призначаються один раз на рік за результатами літньої екзаменаційної сесії після закінчення другого курсу навчання на підставі рішення стипендіальної комісії, утвореної відповідно до цього Порядку.

 

ІІ. Порядок утворення та роботи стипендіальної комісії

 

1. Для розгляду документів, поданих відповідно до пункту 5 розділу І цього Порядку, утворюється стипендіальна комісія у кількості не менше 9 осіб. Персональний склад стипендіальної комісії затверджується розпорядженням голови (начальника) Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

 

2. Основним завданням стипендіальної комісії є розгляд документів кандидатів, які запропоновані вченими (педагогічними) радами закладів вищої та фахової передвищої освіти, і прийняття рішення з рекомендацією призначити Стипендію  на поточний навчальний рік.

 

3.  Стипендіальна комісія формується у такому складі: голова, заступник голови, секретар, члени комісії. До складу стипендіальної комісії можуть залучатися представники Харківської обласної державної (військової) адміністрації, депутати Харківської обласної ради, представники громадських організацій (товариств, асоціацій, спілок, об’єднань), представник Харківської обласної студентської ради (за згодою).

 

4. Робота стипендіальної комісії проводиться у формі засідань. Засідання стипендіальної комісії є правомочним, якщо у її роботі бере участь не менше 2/3 членів її персонального складу. Засідання стипендіальної комісії веде голова, а за його   відсутності – заступник голови.

 

5. Рішення стипендіальної комісії приймаються простою більшістю голосів присутніх на засіданні членів стипендіальної комісії шляхом відкритого голосування та оформлюється протоколом. При рівному розподілі голосів голос головуючого є вирішальним.

Члени стипендіальної комісії можуть брати участь у засіданні дистанційно, з використанням можливостей інформаційно-комунікаційних та цифрових технологій, зокрема через відеоконференцзв'язок, за умови забезпечення їхньої належної автентифікації.

6. Стипендіальна комісія здійснює свою діяльність на засадах законності, незалежності, неупередженості, доброчесності, толерантності, професіоналізму, колегіальності, об'єктивності та обґрунтованості прийнятих нею рішень.

 

7. Члени стипендіальної комісії при голосуванні або обговоренні кандидатів не можуть мати реального чи потенційного конфлікту інтересів відповідно до Закону України «Про запобігання корупції».

 

ІІІ. Порядок виплати Стипендії

 

1. Студентам, яким призначено Стипендії, кошти виплачуються з 01 вересня до 31 травня відповідного навчального року.

 

2. На підставі протоколу засідання стипендіальної комісії директор Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової)  адміністрації видає наказ «Про виплату обласних стипендій і персональних стипендій імені О.С. Масельського студентам закладів вищої та фахової передвищої освіти».

 

3. При відрахуванні студента виплата Стипендій припиняється з місяця, наступного за місяцем відрахування.

 

4. Фінансування витрат на виплату Стипендій здійснюється за рахунок коштів, передбачених в обласному бюджеті Харківської області на реалізацію обласної Програми розвитку освіти «Освіта незламної Харківщини»
на 2024 –2028 роки, затвердженої рішенням обласної ради
від 20 лютого 2024 року № 787-VIII.

 

5. Стипендії виплачуються Департаментом науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації шляхом перерахування коштів на банківський рахунок стипендіату, відкритий в Уповноваженому банку.

 

6. Із суми Стипендії здійснюється утримання для сплати податків та інших обов’язкових платежів у порядку і розмірах, установлених законодавством.

 

7. Складання та подання бюджетної та фінансової звітності про використання коштів на виплату Стипендій, а також контроль за їхнім цільовим та ефективним використанням здійснюється Департаментом науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації в установленому законодавством порядку.

 

Керуючий справами виконавчого

апарату обласної ради                                                   Оксана МАЛИШЕВА