ЗАТВЕРДЖЕНО

         Рішення обласної ради

         від ___________2024 №___________

         (_______сесія  VIII скликання)

 

 

 

ПОРЯДОК

використання коштів обласного бюджету на компенсацію частини відсоткової ставки за кредитами на придбання житла захисникам і захисницям України та членам їхніх сімей, отриманими згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 02 серпня 2022 року № 856

(зі змінами)

 

1. Компенсація частини відсоткової ставки за кредитами (далі – Компенсація) на придбання житла захисникам і захисницям України та членам їхніх сімей, отриманими згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання забезпечення приватним акціонерним товариством «Українська фінансова житлова компанія» доступного іпотечного кредитування громадян України» від 02 серпня 2022 року № 856 (зі змінами) (далі – Постанова № 856), передбачена підпунктом 1.3.1. пункту 1.3. підрозділу 1. «Забезпечення умов для адаптації захисників і захисниць України до цивільного життя» розділу 8. «Завдання та заходи комплексної Програми підтримки захисників і захисниць України та членів їхніх сімей в Харківській області на 2024 – 2028 роки» комплексної Програми підтримки захисників і захисниць України та членів їхніх сімей в Харківській області на 2024 – 2028 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 23 грудня 2023 року № 728-VIIІ.

 

2. Цей Порядок визначає умови, критерії та механізм виплати Компенсації за іпотечними кредитами, що надаються на умовах державної програми доступного кредитування для українців «єОселя» (далі – Програма «єОселя»), для категорій осіб, визначених пунктом 3 Умов забезпечення приватним акціонерним товариством «Українська фінансова житлова компанія» доступного іпотечного кредитування громадян України, затверджених Постановою № 856 (далі – Умови), які одночасно відповідають хоча б одній із перелічених груп осіб, а саме:

1) учасниками бойових дій, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і безпосередньо брали участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі й стримування збройної агресії російської федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їхнього проведення;

2) учасниками бойових дій, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і безпосередньо брали участь у заходах щодо забезпечення оборони України, безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з повномасштабною воєнною агресією російської федерації проти України;

3) особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі й стримування збройної агресії російської федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їхнього проведення;

4) особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з воєнною агресією Російської Федерації проти України;

5) членами сімей загиблих (померлих) захисників чи захисниць України (далі – Позичальник).

 

3. Компенсація за іпотечними кредитами у розмірі 3% (трьох відсотків) річних надається особам, визначеним у пункті 2 цього Порядку, які є військовослужбовцями Збройних Сил за контрактом, у розмірі 6% (шести відсотків) річних надається всім іншим особам, визначеним у пункті 2 цього Порядку.

 

4. До реалізації Порядку залучаються банки (далі – Банк), у порядку встановленому чинним законодавством України відповідно до Умов.

 

5. Головним розпорядником коштів є Департамент соціального захисту населення Харківської обласної державної (військової) адміністрації                                  (далі – Головний розпорядник коштів), а виконавцем – Обласний центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат (далі – Виконавець Програми).

 

6. Компенсація здійснюється на підставі тристороннього Договору про співробітництво (далі – Договір), укладеного між Головним розпорядником коштів, Виконавцем Програми та Банком, яким буде врегульовано взаємні права та обов’язки зазначених сторін у правовідносинах, спрямованих на спільну реалізацію Порядку.

 

7. Компенсація надається особам, визначеним у пункті 2 цього Порядку, які одночасно відповідають таким умовам:

7.1. Кредит надано на умовах Програми «єОселя» відповідно до Постанови № 856 з метою придбання житла в Харківській області.

7.2. Позичальник проживає (зареєстрований) у будь-якому населеному пункті Харківської області.

7.3. Позичальник подав до Банку, з яким укладено Договір, відповідно до пункту 5 цього Порядку, заяву на отримання Компенсації, передбаченої цим Порядком.

 

8. Документи, що підтверджують право Позичальника на отримання Компенсації відповідно до зазначеного Порядку, подаються ним особисто до Головного розпорядника коштів перед поданням до Банку, з яким укладено Договір, відповідно до пункту 5 цього Порядку.

Головний розпорядник коштів на підставі поданих документів видає довідку про приналежність до груп осіб, які зазначені у підпунктах 1-5 пункту 2 зазначеного Порядку, для Банку. Форма довідки згідно з додатком до цього Порядку.

 

9. Банк щомісяця до 15 числа подає Головному розпоряднику коштів Реєстр позичальників, які отримали кредит на умовах Програми «єОселя» відповідно до Постанови № 856 та відповідають умовам пункту 7 цього Порядку. До Реєстру позичальників подаються належним чином засвідчені копії документів, що підтверджують статус Позичальника (за згодою Позичальника). Копії документів подаються одноразово (під час першого внесення Позичальника у Реєстр). Реєстри позичальників подаються у паперовому вигляді у двох примірниках для кожної зі сторін за підписом уповноважених осіб сторін.

У разі, якщо 15 число поточного місяця припадає на вихідний або святковий день, то подання Реєстру позичальників здійснюється у день, що передує такому вихідному або святковому дню.

 

10. Реєстр позичальників є підтверджуючим документом для здійснення платежів із Компенсації.

 

11. Головний розпорядник коштів здійснює перевірку правильності відображення даних у Реєстрі позичальників до 18 числа поточного місяця. Якщо 18 число поточного місяця припадає на вихідний або святковий день, то перевірка Реєстрів позичальників завершується у день, що передує такому вихідному або святковому дню.

За результатами перевірки Реєстру позичальників за відповідний період Головний розпорядник коштів у разі відсутності зауважень підписує Реєстр або відхиляє його з описом зауважень.

 

12. Головний розпорядник коштів передає підписаний Реєстр позичальників Виконавцю Програми для забезпечення виплати Компенсації згідно із погодженим сторонами Реєстром позичальників у порядку, визначеному умовами Договору.

Погашення частини нарахованих відсотків за кредитом Позичальника за рахунок коштів Компенсації здійснюється у порядку, визначеному Договором про споживчий кредит, укладеним між Позичальником та Банком.

 

13. Відповідно до плану асигнувань Виконавець Програми протягом двох робочих днів із дня отримання від Головного розпорядника коштів реєстрів погоджених позичальників перераховує бюджетні кошти, передбачені на часткове відшкодування процентних ставок за кредитами, виданими Банком, на рахунок Виконавця Програми у Банку.

 

14. Списання коштів із рахунку Виконавця Програми на поточні рахунки позичальників здійснюється Банком на підставі погодженого сторонами Реєстру позичальників.

 

15. Погашення частини нарахованих відсотків за кредитом Позичальника за рахунок коштів Компенсації здійснюється у порядку, визначеному Договором про споживчий кредит, укладеним між Позичальником та Банком.

 

16. Компенсація здійснюється у межах коштів, передбачених Програмою підтримки захисників і захисниць України та членів їхніх сімей в Харківській області на 2024 – 2028 роки, відповідно до плану асигнувань та за наявності на реєстраційному рахунку Виконавця коштів обласного бюджету.

 

 

17. У разі втрати Позичальником права на отримання компенсації за Програмою «єОселя» із причин, визначених Умовами, Позичальник зобов’язаний повернути Виконавцю Програми повну суму незаконно отриманої ним Компенсації у місячний строк.

 

18. Виконавець Програми:

забезпечує оформлення виплатних документів на Компенсацію;

здійснює перерахування коштів на рахунок в Банку.

 

19. Складання та подання фінансової звітності про використання бюджетних коштів здійснюється в установленому законодавством порядку.

 

 

 

Керуючий справами виконавчого

апарату обласної ради                                                                 Оксана МАЛИШЕВА