ЗАТВЕРДЖЕНО

 

Рішення обласної ради

від ___________2024 №___________

(_______сесія  VIII скликання)

 

 

ПОРЯДОК

визначення та нагородження переможців обласного конкурсу

«Вища школа Харківщини – кращі імена»

 

І. Загальні положення

 

1.  Цей Порядок визначає механізм обрання та заохочення переможців обласного конкурсу «Вища школа Харківщини – кращі імена» (далі – Конкурс).

        Метою проведення Конкурсу є підвищення якості та поширення позитивного досвіду з питань науково-дослідної, навчально-методичної, організаційної та виховної роботи педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти.

 

2.  Завданнями Конкурсу є:

підвищення престижності праці педагогічних та науково-педагогічних працівників;

сприяння творчим педагогічним пошукам, підвищення рівня професійних компетентностей педагогічних та науково-педагогічних працівників;

стимулювання науково-дослідної, методичної, організаційної та виховної роботи у закладах вищої освіти;

поширення інноваційних педагогічних підходів та рішень для підвищення якості освіти, реалізація нових форм організації навчально-виховного процесу;

поширення професійного досвіду щодо створення кращих житлових та культурно-побутових умов для працівників закладів вищої освіти та здобувачів освіти;

сприяння утвердженню у здобувачів освіти поваги до Конституції і законів України; патріотизму, любові до українського народу, його історії, культурних та історичних надбань; відповідальності й соціальної активності.

 

3.      Конкурс проводиться у таких номінаціях:

1)      Кращий декан;

2)      Кращий завідувач кафедри;

3)      Кращий викладач суспільно-гуманітарних дисциплін;

4)      Кращий викладач фундаментальних дисциплін;

5)      Кращий викладач професійно-орієнтовних дисциплін;

6)      Кращий викладач фізичної культури та спорту;

7)      Кращий викладач у галузі культури та мистецтв;

8)      Кращий викладач-новатор;

9)      Кращий завідувач навчально-наукової лабораторії;

10)  Кращий завідувач навчально-виробничої практики;

11)  Кращий начальник відділу (завідувач) аспірантури та докторантури;

12)  Кращий методист;

13)  Кращий директор бібліотеки;

14)  Кращий директор студмістечка;

15)  Шляхетний приклад патріотизму та служіння народу України.

 

4.  Для участі у Конкурсі можуть висуватися педагогічні, науково-педагогічні та інші працівники закладів вищої освіти, розташованих на території Харківської області, які під час своєї діяльності зробили вагомий внесок у забезпечення розвитку освіти, упровадження сучасних методів навчання та виховання молоді (далі - претенденти).

 

5.  Висування претендентів здійснюється вченими радами закладів вищої освіти відповідно до номінацій, визначених у підпунктах 1 - 15 пункту 3 цього розділу.

Для участі у Конкурсі претенденти подають до конкурсної комісії такі документи:

1)  заява про участь у Конкурсі у довільній формі з візою безпосереднього керівника (заповнюється власноруч);

2)  копія документа, що посвідчує особу претендента, засвідчена у встановленому законодавством порядку;

3)  витяг з протоколу засідання вченої ради закладу вищої освіти про висування кандидатур учасників Конкурсу за відповідними номінаціями;

4)  довідка-характеристика претендента;

5)  сформовані рейтингові звіти за підписом безпосереднього керівника претендента;

6)  звіт про трудову діяльність претендента у закладі вищої освіти за останні 3 роки, що складається із розділів:

відомості про претендента;

науково-дослідна діяльність;

навчально-методична діяльність;

організаційно-виховна діяльність;

інформація про підвищення кваліфікації претендента за останні 3 роки (копії сертифікатів, довідок);

копії документів про присудження почесних звань, державних нагород, відзнак за видатні заслуги у розвитку економіки, науки, культури, соціальної сфери, захисті Вітчизни, охороні конституційних прав і свобод людини, державному будівництві та громадській діяльності, за інші заслуги перед Україною, отримані за звітний період.

 

6.  Обробка персональних даних претендентів здійснюється з урахуванням Закону України «Про захист персональних даних».

 

7.  Конкурс проводиться щороку з 01 листопада по 30 листопада, документи подаються претендентами з 01 по 20 листопада.

ІІ. Порядок утворення та роботи Конкурсної комісії.

 

1.  Для розгляду документів, поданих відповідно до пункту 5 розділу І цього Порядку, утворюється Конкурсна комісія (далі – Комісія) у кількості не менше 9 осіб. Персональний склад Комісії затверджується розпорядженням голови (начальника) Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

 

2.  Основним завданням Комісії є прийом та розгляд документів претендентів, висунених вченими радами закладів вищої освіти, і прийняття рішення про визначення переможців у кожній  номінації.

 

3.  До складу Комісії входять голова, заступник голови, секретар, члени Комісії. До складу Комісії включаються представники Харківської обласної державної (військової) адміністрації, депутати Харківської обласної ради, представники громадських освітніх і наукових організацій (товариств, асоціацій, спілок, об’єднань), представник Ради молодих вчених при Харківській обласній державній адміністрації (за згодою).

 

4.  Робота Комісії проводиться у формі засідань. Засідання Комісії є правомочним, якщо в її роботі бере участь не менше 2/3 від її персонального складу. Засідання Комісії веде голова, а у разі його відсутності – заступник голови.

 

5.  Рішення Комісії приймаються простою більшістю голосів присутніх на засіданні членів Комісії шляхом відкритого голосування та оформлюється протоколом. У разі рівного розподілу голосів голос головуючого є вирішальним.

Члени Комісії можуть брати участь у засіданні дистанційно з використанням можливостей інформаційно-комунікаційних та цифрових технологій, зокрема через відеоконференцзв’язок, за умови забезпечення їх належної аутентифікації.

 

6.  Комісія здійснює свою діяльність на принципах законності, незалежності, неупередженості, доброчесності, толерантності, професіоналізму, колегіальності, об’єктивності та обґрунтованості прийнятих нею рішень.

 

7.  Члени Комісії при голосуванні або обговоренні результатів рейтингу кандидатів не можуть мати реального чи потенційного конфлікту інтересів відповідно до Закону України «Про запобігання корупції».

 

ІІІ. Порядок визначення переможців Конкурсу

 

1.  Оцінювання претендентів за номінаціями, зазначеними у підпунктах 1 - 15 пункту 3 розділу І цього Порядку, здійснюється шляхом додавання набраної кількості балів за такими критеріями:

наукова діяльність;

освітня діяльність;

міжнародна діяльність;

керівництво науково-дослідною, творчою та спортивною роботою здобувачів освіти;

організаційна та виховна робота;

бібліотека закладу освіти – сучасний інформаційний простір;

гуртожиток закладу освіти – безпечний та комфортний простір;

шляхетний приклад національного патріотизму та служіння народу.

 

Кожний критерій  оцінюється  за показниками, визначеними у додатку.

Визначення переможців здійснюється шляхом складання рейтингового списку претендентів у кожній номінації.

 

8.  Переможці Конкурсу нагороджуються дипломами I, II, III ступенів.

 

9.  Інформація про переможців Конкурсу оприлюднюється на вебсайті Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

 

10.  Директор Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації на підставі протоколу засідання Комісії видає наказ «Про заохочення дипломами Харківської обласної державної (військової) адміністрації переможців обласного конкурсу «Вища школа Харківщини – кращі імена»».

 

ІV. Фінансове забезпечення  Конкурсу

 

Фінансування витрат на проведення Конкурсу здійснюється за рахунок спонсорських внесків, отриманих на виконання заходів обласної Програми розвитку освіти «Освіта незламної Харківщини» на 2024 – 2028 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 20 лютого 2024 року №787-VIII.

 

 

Керуючий справами виконавчого

апарату обласної ради                                                  Оксана МАЛИШЕВА