ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проєкту рішення Харківської обласної ради

 

 

Про затвердження Порядку визначення та нагородження переможців обласного конкурсу «Найкращий молодий науковець Харківщини» і Порядку визначення та нагородження переможців обласного конкурсу «Вища школа Харківщини – кращі імена»

 

 

І. Обґрунтування необхідності прийняття проєкту рішення, цілей, завдань і основних його положень.

Проєкт рішення розроблений з метою реалізації прав молодих вчених щодо їх участі у формуванні державної політики в сфері наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності; підвищення якості наукової, педагогічної діяльності педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти, поширення позитивного досвіду з питань навчальної, науково-дослідної, методичної, організаційної та виховної роботи інших працівників закладів вищої освіти.

 

ІІ. Обґрунтування очікуваних соціально-економічних, правових та інших результатів, у разі реалізації рішення.

Застосування затвердженого рішенням обласної ради Порядку визначення та нагородження переможців обласного конкурсу «Найкращий молодий науковець Харківщини» та Порядку визначення та нагородження переможців обласного конкурсу «Вища школа Харківщини – кращі імена» забезпечить  ефективне та цільове використання коштів обласного бюджету з метою заохочення молодих науковців  закладів вищої освіти та наукових установ Харківщини до проведення наукових досліджень, підвищення їх фахового рівня, стимулювання професійної активності; відзначення особистих досягнень педагогічних, науково-педагогічних та інших працівників закладів вищої освіти Харківської області, які під час своєї діяльності  зробили вагомий внесок у забезпечення розвитку освіти, впровадження сучасних методів навчання та виховання молоді Харківщини.

 

ІІІ. Посилання на нормативно-правові акти, відповідно до яких було розроблено даний проєкт рішення.

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», рішення  обласної ради від 20 лютого 2024 року № 787-VIII «Про затвердження обласної Програми розвитку освіти «Освіта незламної Харківщини» на 2024 – 2028 роки».

 

IV. Фінансово-економічне обґрунтування.

Реалізація заходу щодо проведення, підбиття підсумків щорічного обласного конкурсу «Найкращий молодий науковець Харківщини», визначення переможців, виплати грошових винагород, урочисте нагородження

переможців у 2024-2028 роках потребує передбачення в обласному бюджеті Харківської області коштів у сумі 500,0 тис. грн (по 100,0 тис. грн щороку).

У 2024 році питання реалізації заходу можливо вирішити шляхом перерозподілу асигнувань, передбачених в обласному бюджеті Харківської області на освіту.

Реалізація заходу щодо визначення та нагородження переможців обласного конкурсу «Вища школа Харківщини – кращі імена» здійснюється за рахунок спонсорських внесків, отриманих на виконання заходів обласної Програми розвитку освіти «Освіта незламної Харківщини» на 2024 – 2028 роки, затвердженої   рішенням Харківської обласної ради від 20 лютого 2024 року № 787-VIII.

 

 

Директор Департаменту

науки і освіти Харківської

обласної військової адміністрації                               Ольга БЕЗПАЛОВА