Інформація

про виконання заходів регіональної соціальної Програми протидії торгівлі людьми на період до 2025 року, затвердженої рішенням обласної ради від 05 жовтня 2023 року № 672-VIII, у І півріччі 2024 року

 

1.       Назва обласної (цільової) програми.

Регіональна соціальна Програма протидії торгівлі людьми на період до 2025 року (далі – Програма).

2. Замовник та відповідальний виконавець програми.

Замовник – обласна державна (військова) адміністрація;

виконавець – Департамент соціального захисту населення Харківської обласної державної (військової) адміністрації (далі – Департамент).

3.       Найважливіші завдання, виконані у звітному періоді:

-            запобігання торгівлі людьми, її первинна профілактика

У звітному періоді в громадах області проводилась робота щодо підвищення обізнаності населення щодо протидії торгівлі людьми в умовах військової агресії та запобігання сексуальної експлуатації та наруги.

Департаментом налагоджено взаємодію з Благодійною організацією «Благодійний фонд «Джерело відродження», яка разом з дистрибуцією непродовольчих товарів від МОМ уразливим категоріям населення, що проживає на  деокупованих територіях області, розповсюджує листівки з інформацією з телефонами гарячої лінії, куди звертатись у випадку потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, а також  при здійсненні евакуації населення з громад області, де ведуться активні бойові дії.

Департаментом, спільно з Департаментом науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації та  ГО «Чистий Аркуш» організовано та проведено інформаційно-просвітницькі заходи щодо впливу війни в Україні на ситуацію з торгівлею людьми за участі внутрішньо переміщених осіб, які мешкають у місцях тимчасового поселення на базі гуртожитків закладів освіти області, шукачів роботи, які знаходяться на обліку філій/відділів/управлінь Харківського обласного центру зайнятості, студентів та учнів закладів фахової передвищої  та загальної середньої освіти області. Усього в зазначених заходах взяли участь 947 осіб.

Також, Харківським обласним центром соціальних служб (далі – Центр) з метою підвищення рівня обізнаності з питань протидії торгівлі людьми проведено               4 інформаційно-просвітницькі заходи: «Торгівля людьми в умовах війни» для сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах, зокрема сімей ВПО, опікунських сімей, сімей опікунів та піклувальників, багатодітних сімей.

Крім того, з метою запобігання потраплянню громадян в ситуацію, пов’язану з торгівлею людьми Центром розроблено інформаційний лист «Торгівля людьми існує», який використовується спеціалістами, як роздатковий матеріал при проведенні семінарів, тренінгів та інших навчальних та просвітницьких заходах.

При організації виїзних заходів працівниками Центру розповсюджено зазначені інформаційні листи для надавачів соціальних послуг у Красноградській, Кегичівській, Наталінській, Чугуївській, Старовірівській. Безлюдівській, Люботинській  територіальних громадах області та між сім’ями з дітьми ВПО в місці тимчасового поселення (гуртожиток Харківського державного професійно-педагогічного фахового коледжу ім. В.І. Вернадського). Всього розповсюджено                 50 примірників.

- надання допомоги та послуг особам, які постраждали від торгівлі людьми

У І півріччі 2024 року в Харківській області отримали статус постраждалих від торгівлі людьми 5 осіб (3 жінки та 2 чоловіка). Усі особи отримали необхідні послуги та допомогу згідно з їх потребами, зазначеними в заяві.

проведення навчання для представників суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми

У звітному періоді Харківським обласним центром соціальних служб під час виїзної роботи проведено 2 практичні семінари з питань запобігання торгівлі людьми для працівників надавачів соціальних послуг у Безлюдівській та  Люботинській громадах області.

У рамках проєкту «Допоможемо! Підтримаємо! Переможемо!», що реалізується в Харківській області ГО «Чистий Аркуш» Департаментом організовано проведення 3 одноденних тренінгів для суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми щодо виявлення, ідентифікації та надання допомоги постраждалим особам, в яких взяли участь 47 осіб.

Також, 11 представників національного механізму взаємодії з Харківської області, зокрема, служб у справах дітей, центрів соціальних служб, міграційної поліції, прокуратури, управління Держпраці, притулків та неурядових організацій взяли участь у 3-денному навчанні у вигляді симуляційних вправ на тему: «Посилення взаємодії суб’єктів у сфері протидії торгівлі людьми», що проведено за підтримки ОБСЄ в Україні спільно з Представництвом МОМ у травні поточного року на Львівщині.

4. Заплановані обсяги та джерела фінансування програми, визначені у паспорті Програми.

На 2024 рік Програмою передбачено 47 850 грн, в обласному бюджеті Харківської області видатки на 2024 рік не передбачались.

5. Фактичні обсяги та джерела фінансування програми у звітному періоді:

Не фінансувалась.

6. Касові видатки програми у звітному періоді, з додатковою інформацією щодо напрямків спрямування коштів у розрізі КЕКВ:

Відсутні.

7. Основні результати виконання програми за  звітний період.

Не зважаючи на те, що з обласного бюджету Харківської області кошти на виконання заходів Програми не виділялись, завдяки налагодженій співпраці з міжнародними партнерами та громадськими організаціями, вдалось реалізувати завдання, направлені на підвищення обізнаності громадян щодо ризиків потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, провести навчання для суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми щодо виявлення, ідентифікації та надання допомоги постраждалим особам,  а також розповсюдити інформаційні матеріали, виготовлені та надані  міжнародними організаціями.

 

В.о. директора Департаменту соціального

захисту населення Харківської обласної

державної (військової) адміністрації                                              Тетяна ПЕЧУРА