ЗАТВЕРДЖЕНО

 

Рішення обласної ради

від ___________2024 №___________

(_______сесія VIII скликання)

 

 

ПОРЯДОК

визначення та нагородження переможців обласного конкурсу «Найкращий молодий науковець Харківщини»

 

І. Загальні положення

 

1. Порядок визначення та нагородження переможців обласного конкурсу «Найкращий молодий науковець Харківщини» (далі – Порядок) визначає механізм визначення та заохочення переможців конкурсу «Найкращий молодий науковець Харківщини» (далі – Конкурс) і виплати їм грошових винагород з метою стимулювання молодих науковців закладів вищої освіти та наукових установ Харківщини до проведення наукових досліджень, підвищення фахового рівня та професійної активності.

 

2. Конкурс проводиться за такими пріоритетними напрямами розвитку науки і техніки:

фундаментальні наукові дослідження з найбільш важливих проблем розвитку науково-технічного, соціально-економічного, суспільно-політичного, людського потенціалу для забезпечення конкурентоспроможності України у світі та сталого розвитку суспільства і держави;

інформаційні та комунікаційні технології;

енергетика та енергоефективність;

раціональне природокористування;

наука про життя, нові технології та профілактика лікування найпоширеніших захворювань;

нові речовини і матеріали.

 

3. На участь у Конкурсі можуть номінуватися молоді  науковці (доктори наук, кандидати наук, доктори філософії, аспіранти, докторанти) закладів вищої освіти та наукових (науково-дослідних, науково-технологічних, науково-технічних, науково-практичних) установ Харківської області (далі – претенденти).

Молодим науковцем відповідно до цього Порядку вважається  вчений віком до 35 років включно, який має вищу освіту не нижче другого (магістерського) рівня, або вчений віком до 40 років включно, який має науковий ступінь доктора філософії, доктора наук.

 

4. Номінування претендентів на участь у Конкурсі здійснюється за рішенням  вчених (наукових, науково-технічних, технічних) рад закладів вищої освіти, наукових установ, наукових спілок.

До рішення вчених (наукових, науково-технічних, технічних) рад додаються такі документи:

заява на участь у Конкурсі;

текст наукової конкурсної роботи;

витяг з протоколу засідання вченої (наукової, науково-технічної, технічної) ради щодо номінування претендента на участь у Конкурсі;

копія документа, що посвідчує особу претендента;

реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності). Для претендентів, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган, подається копія паспорта із відміткою про наявність у них права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта;

довідка про відкриття банківського рахунка в Уповноваженому банку (уповноваженими банками є банки, які відповідають вимогам, установленим Порядком відбору банків, через які здійснюється виплата пенсій, грошової допомоги, виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням та заробітної плати працівникам бюджетних установ, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року № 1231 (зі змінами) (далі – Уповноважений банк).

 

5. Обробка персональних даних претендентів  здійснюється відповідно до  Закону України «Про захист персональних даних».

 

6. Конкурс проводиться щороку з 01 жовтня по 10 листопада, документи претендентів подаються з 01 по 10 жовтня.

 

7. Переможці Конкурсу відзначаються грошовою винагородою. Розмір грошової винагороди переможцю складає п'ятнадцять тисяч гривень за  кожним пріоритетним напрямом, визначеним у пункті 2 цього розділу.

 

8. Грошова винагорода призначається один раз на рік за результатами наукових здобутків претендента за попередній календарний рік на підставі рішення організаційного комітету з підготовки та проведення обласного конкурсу «Найкращий молодий науковець Харківщини» (далі – Організаційний комітет), утвореного відповідно до цього Порядку.

 

ІІ. Порядок утворення та роботи

Організаційного комітету та експертних рад

 

1. Для розгляду документів та визначення переможців Конкурсу утворюється Організаційний комітет у кількості не менше 9 осіб. Персональний склад Організаційного комітету затверджується розпорядженням голови (начальника) Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

 

2. Склад Організаційного комітету формується таким чином: голова, заступник голови, секретар та члени Організаційного комітету. До персонального складу мають бути залучені  представники Харківської обласної державної (військової) адміністрації, депутати Харківської обласної ради, представники громадських наукових організацій (наукових товариств, асоціацій, спілок, об’єднань), представник Ради молодих вчених при Харківській обласній державній адміністрації (за згодою).

 

3. Організаційний комітет для розгляду документів, поданих відповідно до пункту 4 розділу І цього Порядку, утворює експертні ради за кожним пріоритетним напрямом, визначеним у пункті 2 розділу І цього Порядку, із числа провідних учених, та затверджує їхній персональний склад.

                                                                                          

4. Завданнями експертних рад є:

розгляд матеріалів претендентів Конкурсу, номінованих вченими (науковими, науково-технічними, технічними) радами закладів вищої освіти, наукових установ, наукових спілок;

складання рейтингів претендентів і подання пропозицій до Організаційного комітету.

 

5. Організаційний комітет на підставі рейтингів, складених експертними радами, визначає переможців за найвищим рейтинговим показником.

 

6. Робота Організаційного комітету проводиться у формі засідань. Засідання є правоможним, якщо у його роботі бере участь не менше 2/3 від його персонального складу. Засідання веде голова, а за його відсутності – заступник голови.

 

7. Рішення Організаційного комітету приймаються простою більшістю голосів присутніх на засіданні шляхом відкритого голосування та оформлюються протоколом. У разі рівного розподілу голосів голос головуючого є вирішальним.

Члени Організаційного комітету можуть брати участь у засіданні дистанційно з використанням можливостей інформаційно-комунікаційних та цифрових технологій, зокрема через відеоконференцзв’язок, за умови забезпечення їхньої належної автентифікації.

 

8. Організаційний комітет та експертні ради здійснюють свою діяльність на засадах законності, незалежності, неупередженості, доброчесності, толерантності, професіоналізму, колегіальності, об'єктивності та обґрунтованості прийнятих ними рішень.

 

9. Члени Організаційного комітету при голосуванні або обговоренні результатів рейтингу претендентів не можуть мати реального чи потенційного конфлікту інтересів відповідно до Закону України «Про запобігання корупції».

 

ІІІ. Фінансування Конкурсу та порядок виплати грошових винагород

 

1. Фінансування витрат на виплату грошових винагород переможцям Конкурсу здійснюється за рахунок коштів, передбачених в обласному бюджеті Харківської області на реалізацію обласної Програми розвитку освіти «Освіта незламної Харківщини» на 2024 – 2028 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 20 лютого 2024 року № 787-VIII.

 

2. На підставі протоколу засідання Організаційного комітету директор Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації видає наказ «Про підсумки проведення обласного конкурсу “Найкращий молодий науковець Харківщини”».

 

3. Грошові винагороди переможцям виплачуються Департаментом науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації шляхом перерахування коштів на банківський рахунок стипендіату, відкритий в Уповноваженому банку.

 

4. Установити, що з суми грошової винагороди здійснюється утримання для сплати податків та інших обов’язкових платежів у порядку і розмірах, установлених законодавством.

 

5. Складання та подання бюджетної та фінансової звітності про використання коштів на виплату грошових винагород, а також контроль за їхнім цільовим та ефективним використанням здійснюється  Департаментом науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації в установленому законодавством порядку.

 

 

 

Керуючий справами виконавчого

апарату обласної ради                                                  Оксана МАЛИШЕВА