• Харчування хворих та ПДВ



Основним видом діяльності товариства з обмеженою відповідальністю є виробництво та реалізація метизів, воно має у своїй структурі кілька основних та допоміжних цехів, у тому числі цех харчування. Між ТОВ та клінічним об’єднанням швидкої медичної допомоги укладено договір, згідно з яким цех харчування ТОВ готує страви для стаціонарних хворих. Свого харчоблоку лікарня не має. Розрахунок за харчування здійснюється за рахунок коштів міського бюджету, контроль за витрачанням яких здійснює КРУ. Чи має ТОВ право на пільгу згідно з пп. 5.1.10 п. 5.1 ст. 5 Закону України «Про податок на додану вартість»?
(ТОВ «ТЕКО», м. Дніпропетровськ)

Відповідно до пп. 5.1.10 п. 5.1 ст. 5 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (зі змінами та доповненнями; далі — Закон № 168/97-ВР) звільняються від оподаткування операції з надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я в порядку та в межах норм, встановлених Кабінетом Міністрів України.
Зазначений порядок з надання послуг з харчування громадян у закладах (установах) охорони здоров’я, операції з яких звільняються від ПДВ, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30.07.98 р. № 1186. Цей Порядок поширюється на:
послуги з харчування громадян у закладах (установах) охорони здоров’я державної та комунальної форм власності у випадках, коли ці послуги надаються у процесі надання медичної допомоги за рахунок бюджетного фінансування, а також у складі платних послуг з охорони здоров’я, зазначених у розділі I Переліку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.96 р. № 1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров’я та вищих медичних закладах освіти»;
послуги з харчування громадян, що надаються у складі послуг з охорони здоров’я у приватних закладах (установах) охорони здоров’я.
Крім того, п. 2 зазначеного порядку передбачено, що харчування громадян у закладах (установах) охорони здоров’я може бути організовано на базі блоків харчування цих закладів (установ) або на базі підприємств громадського харчування.
Наказом Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 р. № 219 затверджено Правила роботи закладів (підприємств) громадського харчування, зареєстровані в Мін’юсті України 20.08.2002 р. за № 680/6968.
Зазначені Правила регламентують основні вимоги щодо роботи суб’єктів господарської діяльності (закладів, підприємств) усіх форм власності, що здійснюють діяльність на території України у сфері громадського харчування.
Отже, для застосування режиму звільнення від ПДВ необхідно, щоб така послуга з харчування громадянам (хворим) надавалася безпосередньо закладами охорони здоров’я в поєднанні з наданням послуг з медичної допомоги, а процедура харчування була організована на базі блоків харчування закладів охорони здоров’я або підприємств громадського харчування.
Невиконання цих законодавчих вимог не дає права на використання положень абзацу четвертого пп. 5.1.10 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР.


Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України та Головного управління методології ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 39 ЖОВТЕНЬ 2002 року