• Розрахунок прогнозної потреби у спирті



Приватне підприємство — резидент України виробляє горілчану продукцію. З метою подальшого отримання спирту для виробничих потреб складено розрахунок. Регіональним органом державної податкової служби наданий розрахунок повернуто як такий, що не відповідає затвердженій формі. Як та за якою формою складається розрахунок прогнозної потреби у спирті?
(Вінницька обл.)

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.08.2002 р. № 1266 «Про затвердження Порядку здійснення контролю за обігом спирту» (далі — Порядок, затверджений постановою № 1266) визначено механізм здійснення контролю за обігом спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового, спирту етилового денатурованого (спирту технічного) (далі — спирт), фракції головної етилового спирту, який поширюється на суб’єктів підприємницької діяльності, постачальників, у тому числі виробників, і тих, що здійснюють його закупівлю (далі — покупці), незалежно від форми власності.
ДПА України наказом від 29.10.2002 p. № 515 «Про затвердження форм щодо контролю за обігом спирту» затвердила форму Розрахунку прогнозної потреби у спирті на квартал (далі — Розрахунок).
На с. 4 «Вісника» № 46/2002 р. надруковано витяг зазначеного наказу, а на с. 5 — зразок Розрахунку прогнозної потреби у спирті на квартал.
У графі 2 Розрахунку зазначається цифровий код товарної субпозиції, до якої належить продукція згідно з УКТН ЗЕД (Закон України від 05.04.2001 р. № 237-ІІІ «Про Митний тариф України» (зі змінами та доповненнями). У разі якщо продукції не присвоєно код УКТН ЗЕД, робиться запис «не присвоєно» або інший аналогічний запис.
У графі 3 Розрахунку допускається зазначення найменування товарної субпозиції за УКТН ЗЕД, до якої належить продукція без деталізації за найменуванням продукції. Якщо готову продукцію включено до однієї товарної субпозиції УКТН ЗЕД, але вона має різні одиниці виміру, то інформація наводиться з кожної одиниці виміру.
У графі 4 Розрахунку зазначається одиниця виміру продукції (л, тис.л, дал, кг, т, тис.т, шт., тис.шт., упаковка тощо).
У графі 5 Розрахунку зазначається вміст спирту в готовій продукції у відсотках або норма витрат спирту на виробництво одиниці продукції, передбачена відповідною галузевою документацією (стандартами, технологічними регламентами, рецептурами, інструкціями тощо). При цьому робиться відповідна примітка до графи 5 Розрахунку, в якій зазначається одиниця виміру витрат спирту (дал/шт., дал/тис.шт., дал/кг, дал/т, дал/тис.т і т.п.). Якщо норма витрат спирту для кожного виду продукції, що входить в одну товарну субпозицію УКТН ЗЕД є різною, то допускається зазначення середньозваженої норми витрат.
У графі 6 Розрахунку зазначається вид спирту.
У графі 7 Розрахунку зазначається прогнозний обсяг виробництва продукції в одиниці виміру, зазначеній у графі 4 Розрахунку.
Графа 8 Розрахунку дорівнює добутку графи 7 та графи 5 і відображає потребу у спирті в декалітрах абсолютного алкоголю (дал).

Консультують фахівці Департаменту з питань адміністрування акцизного збору i контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 березень 2003 року