|
• Безалкогольне пиво та законодавче визначення
терміна «алкогольні напої»
|
Чи є безалкогольне пиво підакцизним
товаром?
(Миколаївська обл.)
|
|
НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ
Кодекс України про адміністративні правопорушення
(за текстом — Кодекс)
Закони України
№ 168/97-ВР — від 03.04.97 р. «Про податок на
додану вартість» (зі змінами та доповненнями,
надруковано у № 11-12/2003 «Вісника»);
№ 265/95-ВР — від 06.07.95 р. «Про застосування
реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі,
громадського харчування та послуг» (у редакції
Закону України від 01.06.2000 р. № 1776-III, зі
змінами та доповненнями, надруковано у № 35/2002
«Вісника», за текстом — Закон № 1776-ІІІ);
№ 313/96-ВР — від 11.07.96 р. «Про ставки акцизного
збору i ввізного мита на деякі товари (продукцію)»
(зі змінами та доповненнями);
№ 329/95-ВР — від 15.09.95 р. «Про акцизний збір
на алкогольні напої та тютюнові вироби» (зі змінами
та доповненнями, надруковано у № 45/2002 «Вісника»);
№ 334/94-ВР — від 28.12.94 р. «Про оподаткування
прибутку підприємств» (у редакції Закону України
від 22.05.97 р.
№ 283/97-ВР, зі змінами та доповненнями, надруковано
у № 6/2003 «Вісника»);
№ 481/95-ВР — від 19.12.95 р. «Про державне регулювання
виробництва i обігу спирту етилового, коньячного
i плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»
(зі змінами та доповненнями);
№ 1685-III — від 20.04.2000 р. «Про внесення змін
до деяких законодавчих актів України щодо посилення
боротьби з незаконним виробництвом та обігом спирту
етилового, коньячного, плодового, алкогольних
напоїв та тютюнових виробів» (зі змінами та доповненнями)
Постанови Кабінету Міністрів України
№ 275 — від 27.02.99 р. «Про затвердження Порядку видачі та погашення
податкових векселів, що підтверджують зобов’язання зі сплати суми
акцизного збору i видаються суб’єктами підприємницької діяльності
у разі отримання спирту етилового неденатурованого, призначеного
для переробки на іншу підакцизну продукцію» (зі змінами та доповненнями,
за текстом — Порядок № 275, надруковано у № 45/2002 «Вісника»);
№ 700 — від 21.06.2001 р. «Про запровадження мінімальних цін на
вітчизняні та імпортні горілку i лікеро-горілчані вироби» (зі
змінами та доповненнями);
№ 854 — від 30.07.96 р. «Про затвердження правил роздрібної торгівлі
алкогольними напоями»;
№ 1284 — від 24.10.96 р. «Про затвердження Положення про виробництво,
зберігання, продаж марок
акцизного збору i маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів»
(зі змінами та доповненнями, за текстом — Положення № 1284)
Накази
№ 111 — ДПА України від 19.03.2001 р. «Про затвердження Положення
про порядок нарахування, термін
сплати i подання розрахунку акцизного збору та змін до наказів
ДПА України» (зі змінами
та доповненнями, за текстом — Положення № 111, надруковано у №
45/2002 «Вісника»);
№ 218 — Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від
24.07.2002 р.
«Про затвердження Правил роздрібної торгівлі тютюновими виробами»
(зареєстровано в Мін’юсті
України 20.08.2002 р. за № 679/6967)
|
Відповідно до товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності (далі
— ТН ЗЕД) алкогольні напої зазначаються у товарних позиціях
2203 — 2206 чи 2208. Товарна позиція 2203 включає пиво
солодове, яке є алкогольним напоєм, отриманим у результаті
зброджування розчину (сусла), приготовленого із осолодженого
ячменю чи пшениці, води та (звичайно) хмелю.
Пиво є алкогольним напоєм виходячи з положень ТН ЗЕД.
Однак спеціальне законодавство України, що регулює виробництво,
обіг та оподаткування акцизним збором алкогольних напоїв,
не поширюється на пиво солодове, оскільки в чинному
законодавстві України термін «алкогольні напої» визначається
(вживається) виключно в такому значенні: продукти, одержані
шляхом спиртового бродіння цукромістких матеріалів або
виготовлені на основі харчових спиртів із вмістом спирту
етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць, що належать
до товарних груп Гармонізованої системи опису та кодування
товарів (далі — ГС) під кодами 2204, 2205, 2206, 2208
(абзац шостий ст. 1 Закону № 481/95-ВР). Пиво до цих
товарних груп не належить i відповідно не є алкогольним
напоєм.
Законом № 313/96-ВР установлено перелік підакцизної
продукції та ставки акцизного збору на неї відповідно
до кодів виробів за ГС. Пиво солодове включено до цього
переліку підакцизної продукції, i ставку акцизного збору
в розмірі 0,23 грн. за 1 л встановлено на нього відповідно
до коду 2203 00 за ГС. Такі коди можуть визначатися
торгово-промисловими палатами на підставі експертиз.
Тобто пиво, що згідно з ГС класифікується виключно в
товарній позиції 2203 00, i є підакцизним товаром.
Виробництво пива регулюється стандартом ДСТУ 3888—99
«Пиво. Загальні технічні умови» (чинний від 01.01.2000
р.). Цей стандарт поширюється на пиво — слабоалкогольний,
насичений діоксидом вуглецю, тонізуючий пінистий напій,
що одержується під час бродіння охмеленого сусла пивними
дріжджами. Пиво має бути приготовлено відповідно до
вимог цього стандарту за технологічними інструкціями
i рецептурами з дотриманням санітарних норм i правил,
затверджених в установленому порядку.
Пиво виробляють трьох типів: світле, напівтемне, темне.
За способом оброблення пиво поділяють на фільтроване
i нефільтроване, фільтроване пиво — на пастеризоване
та непастеризоване, нефільтроване — на освітлене та
неосвітлене. Органолептичні, фізико-хімічні показники
пива конкретних назв, обумовлені особливостями застосовуваної
сировини i технології виробництва, установлюються рецептурою
на пиво відповідних назв, але не нижче встановлених
зазначеним стандартом.
Для приготування пива використовують таку сировину:
солод пивоварний ячмінний, воду питну, хміль пресований,
хміль мелений гранульований та хмелеві екстракти, СО2
— екстракт хмелю, несолоджені зернопродукти: ячмінь,
крупу рисову, рис, крупу кукурудзяну, пшеницю, горох,
кукурудзу, цикорій обсмажений та інші види зернової
сировини, цукор-пісок, цукор рідкий, екстракти солодові,
смакові та ароматичні добавки, дріжджі пивні.
|
Консультують фахівці ДПА України
|
|
|
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 16 квітень 2003 року
| | |