ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

                             Л И С Т

                  22.07.2003  N 11/2-13-11034-ЕП

                                      Начальникам регіональних
                                      митниць
                                      Начальникам митниць


                Про класифікацію товару "ікра риб"


     З метою однозначної класифікації окремих видів товарів згідно
з   вимогами   товарної   номенклатури   Митного  тарифу  України,
затвердженого Законом  України  "Про  Митний  тариф  України"  від
05.04.2001 N 2371-III ( 2371-14 ), повідомляємо.

     Ікра риб  залежно від ступеня обробки та способу приготування
класифікується в товарних  підкатегоріях  товарних  позицій  0302,
0303, 0305, 0511 та 1604 за УКТЗЕД ( 2371а-14 ).

     У товарній групі 03 класифікується  придатна  для  харчування
ікра риб, яка міститься в ястиках, необроблена (ікринки не очищені
від органів кріплення та ястикової  оболонки)  і  не  приготовлена
іншими  способами,  ніж  описано  в  цій  товарній групі.  Способи
приготування ікри риб,  описані в товарній групі 03, - охолоджена,
морожена, солона, в розсолі, копчена, сушена.
     Ястики - статеві органи самок риб (яєчники), які містять яйця
-   ікринки,   зв'язані   в   єдиний  орган  за  допомогою  тонкої
з'єднувальної тканини (оболонки),  багатої нервами та кровоносними
судинами (дивись рис.  1 і рис.  2). Розмір ікринок у різних видів
риб різний.  Найбільші ікринки  у  лососевих  риб,  найменші  -  у
оселедцевих. Ваговий склад ястиків такий:  ікринки - від 77 до 96%
ваги ястика,  з'єднувальна тканини (оболонка)  -  від  4  до  23%.
Коливання  у  вазі  ікринок  та з'єднувальної тканини залежать від
зрілості ікри й від індивідуальних особливостей риби.

         Зображення має графічний вигляд. Не наводиться.
                              Рис. 1

         Зображення має графічний вигляд. Не наводиться.
                              Рис. 2

     Неочищена від ястикової оболонки ікра риб згідно  з  вимогами
товарної номенклатури   Митного   тарифу   України   (  2371-14  )
класифікується:
     - свіжа або охолоджена - у товарній позиції 0302;
     - морожена - у товарній позиції 0303;
     - сушена,  солона  або  в  розсолі,  гарячого  або  холодного
копчення - у товарній позиції 0305.

     Непридатна для використання в їжу ікра риб  класифікується  в
товарній позиції 0511. До такої ікри риб належать:
     1) запліднена  ікра  для  риборозведення;   визначається   за
наявністю чорних точок, які є очима зародків;
     2) солона  ікра  (наприклад,  тріски   або   скумбрії),   яку
використовують  як  риболовну наживку.  Таку ікру можна відрізнити
від  ікри  риб  товарної  позиції  1604  за   притаманним   різким
неприємним запахом.

     У товарній  позиції  1604  класифікується   ікра   риб,   яка
складається  з ікринок,  очищених від ястикової оболонки,  органів
кріплення, згустків крові.
     Неочищена від  ястика (так звана ястична) ікра класифікується
в  товарній  позиції  1604,  якщо   її   приготовлено   способами,
відмінними  від  зазначених  у  групі  03  (наприклад,  з доданням
прянощів або з тепловою обробкою).

     У товарній номенклатурі Митного тарифу України ( 2371-14 ):
     - термін  "охолоджений"  означає,  що  температуру   продукту
знижено до 0 град. С без заморожування;
     - термін  "морожений"  означає,  що  продукт  охолоджено   до
температури нижче точки його замерзання до повного проморожування;
     - термін "ікра осетрових",  який міститься в текстових описах
товарної позиції 1604, товарної підпозиції 1604 30 та підкатегорії
1604 30 10 00,   стосується   ікри,   яку  виготовлено  з  ікринок
осетрових  риб.  У  тексті  примітки  1(в)  до групи 03 під словом
"ікра" розуміється ікра осетрових риб (чорна ікра).  Осетрові риби
водяться  в річках кількох регіонів:  Італії,  Аляски,  Туреччини,
Ірану, Росії). Основні види осетрових риб - білуга, шип, осетер та
севрюга.  Ікра  осетрових  (чорна  ікра)  буває звичайно у вигляді
м'якої зернистої маси,  що складається з ікринок розміром від  0,2
до   0,4   мм   в   діаметрі.  Колір  -  від  сріблясто-сірого  до
зеленувато-чорного.  Ця ікра  має  дуже  сильний  запах  і  злегка
солонувата на смак.  Може бути представлена в пресованому вигляді,
тобто у вигляді гомогенізованої пасти,  якій іноді  надають  форми
невеликих тонких циліндрів або яку пакують у невеликі ємності;
     - під терміном "замінники  ікри",  який  міститься  в  тексті
примітки  1(в)  до  групи  03  і текстових описах товарної позиції
1604,  товарної підпозиції 1604 30 та підкатегорії 1604 30 90  00,
розуміється  продукт  (ікра  риб),  який  виготовляють  з  ікринок
багатьох видів риб,  крім осетрових  (наприклад,  лосося,  коропа,
щуки,  тунця,  кефалі,  тріски).  Ікринки промивають, очищають від
органів кріплення,  солять,  а іноді пресують або висушують. Також
ці ікринки можуть бути приправлені та підфарбовані.
     Ікра риб,  яка  відповідає  вищезазначеним   термінам   "ікра
осетрових" та "замінники ікри",  класифікується в товарній позиції
1604 незалежно від того, упакована вона в герметичну ємність чи не
упакована.

     Лист Держмитслужби   України   від   13.06.97   N   11/2-5563
( v5563342-97 ) вважається таким, що втратив чинність.

 Перший заступник Голови Служби                         О.Б.Єгоров

 НПО "Поверхность"
 (www.mdoffice.com.ua)