• Утримання акціонерним товариством їдальні


ВАТ має у своєму складі їдальню, що є його структурним підрозділом, не має статусу юридичної особи й здійснює діяльність відповідно до його положення. Який порядок відображення доходів у вигляді виручки від реалізації продукції їдальні та витрат на придбання продуктів та утримання їдальні в податковому обліку ВАТ?

 

Відповідно до змін, внесених Законом № 349-IV до пп. 5.4.9 п. 5.4 ст. 5 Закону № 334/94-ВР, до валових витрат відносяться витрати платника податку на утримання, експлуатацію та забезпечення основної діяльності таких об’єктів соціальної інфраструктури, що перебували на балансі та утримувалися за рахунок такого платника податку на момент набрання чинності Законом № 349-IV (крім капітальних затрат, які підлягають амортизації), зокрема приміщень, що використовуються платником податку для організації харчування працівників такого платника податку.
Відповідно до п. 16 розділу II Закону № 349-IV у 2003 р. витрати, пов’язані із забезпеченням основної діяльності об’єктів соціальної інфраструктури, визначених у пп. 5.4.9 п. 5.4 ст. 5 Закону № 334/94-ВР, та пунктів медичного огляду, передбачених пп. 5.4.10 п. 5.4 ст. 5 Закону № 334/94-ВР, включаються до складу валових витрат платника податку у розмірі 50% від суми понесених витрат. Дію зазначених положень продовжено до 01.01.2005 р. відповідно до ст. 96 Закону № 1344-IV.
Отже, включення зазначених у запитанні витрат до складу валових витрат ВАТ у 2003 р. та 2004 р. передбачено в розмірі 50%.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 1 / 2004